x

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/IX.

Kincsvadászat címke nélkül

Itt is van kincsvadász sorozatunk kilencedik epizódja. Eheti vaktesztünk főszereplője a tokaji Péter Pince (melyről más blogokon is sokat lehetett mostanság olvasni, méghozzá igen szép pontokkal megszórva). Persze néhány további meglepetés is fel fog bukkanni a mai vakkóstoláson, többek közt a a TokajGuide friss kiadásának idei felfedezettje, a Szélkiáltó Pincészet is. A csillagos élmények sem maradtak el, de nézzük, mit mutattak a borok a pohárban:

  1. Péter Kabar 2019.
    Tiszta, friss körte, birs, barack, üde primer jegyek, egy kis puhuló banánnal, direkt, fajélesztős vonalak mentén. Ízben friss, fiatalos, alkoholosan csíp, kiadós teste van. Sós, de savakban viszonylag enyhe. Szerkezetben pedig a bor egésze érezhetően elmarad a hársak, furmintok mellett. 5+

  2. Gilberries and Wine Woodoo love 2019
    A rátkai fiatal pincéről már a VIII. részben is volt szó, ez tehát a második corvaines köre. Érezhetően más stílus két szomszédja közt kóstolva. Citrusok, kréta, gyurmás illatok, finom hordóval, de egy kicsi fülledtséggel is, ami eloszlik. Ízben húsos, szép sav, kimondottan finom hordó kíséri. Szép kerek, arányos bor, finom sóssággal, tiszta savakkal keretezve hosszan a maradékcukros szélességet. Ezúttal sokkal jobban tetszett (ami pedig érlelési potenciált sejtet). 6+  

  3. Péter Hárslevelű Mézes mály 2019
    Tiszta, de nagyon diszkrét jegyek orrban, vegetális hangulat, szellőzve frissebb citrusok és bogyós gyümölcsök, de a fajtához képest enyhe aromatika. Elsőre eléggé egydimenziós bor. Áttetsző, neutrális, légies korty, lekerekedett sarkokkal, fiatalos szerkezettel, sok fehér húsú gyümölccsel, hibák nélkül. (Bevallom, napokig kóstolgattam vakon a furmint mellett, de alig-alig érezhető a két bor között markáns különbség, ami az önálló fajtaborokat indokolná a dűlőből.) 5+

  4. Péter Furmint Mézes-mály 2019
    Furmintosan szigorú és kissé szögletes bor. Orrban florális, vegetális illat, de lassan nyílik és mély, ráadásul a hárs után furamód ez hat aromásabbnak. Császárkörtés, zöldalmás, populáris jegyek. Finom hordókesernye, mély, vastagabb a hárshoz képest. Sós, széles és magas is, hosszú, cizellált furmintos savakkal, szikár citrusokkal, zöldalmával az utóízben. Kerek 6

  5. Péter Kövérszőlő 2019
    Igazi ritkaság a száraz Kövérszőlő. Kedvesebb, direkt, friss citrusos, banános, primer, tiszta jegyek. Ízben tiszta, sok citrus, feszesség, szikár, az előzővel rokon világ. A stílus nagyon hasonló. Tiszta, üdít, sok citrus, kevesebb fával. Nagy meglepetés elsőre, de vissza fogunk térni rá. Most 6+

  6. Péter Thúrzó Furmint 2019
    Tetszetős, tiszta, definiált illat, citrusok és papír. Széles, komplex, sokrétű korty. Feszes, szárító ízek. A végén finom hordó köszön be, viszonylag erős kesernyével. A pincére jellemző magabiztos, profi munka. Halványabb 6

  7. Péter Arcus Cuvée 2018
    Fiatalos, de ismét vegetális jegyek jellemzőek, egy kis barnuló körtével, téli almával, borsóval. Sós, kerek, egyensúlyos íz. Friss, érett fehér húsú gyümölcsök, sok körte és birs. Tiszta, hosszú, egyensúlyos és kerek egész, most fogyasztásra kész formával. 6+ 

  8. Basilicus száraz Szamorodni 2012
    Eltéveszthetetlen száraz szamorodnis, kenyérhéjas, diós jegyek, botrtitisz, tanítani való száraz szamóság. Sok kesernyés jegy, aldehides, hártyás ízek, gombás, csípős, nagy testű és nagyon diós végű korty. Rétegbor, de a műfajon belül ragyogó példa. Erős 6

  9. Szélkiáltó Fekete Bárány 2017*
    Egyedi, enyhén botrtitiszes buké, férfi parfüm, egy kis szalonna, zsírosság, elég visszafogott jegyek. Szellőzve bújnak elő a gazdag, széles, komplex aromák. Vastag és kiadós korty, de nem teljesen száraz, a botrtitisz kezdi már átszőni a bor szerkezetét, dióval, gombával, kenyeres jegyekkel. Kezd erősen átfordulni az érése a gombásság felé. Húsos, almás, körtés, sőt egész meglepő szilvás, ringlós csonthéjas jegyek! Teljesen egyedi világ, amiről órákig lehetne beszélgetni és igazából pont ettől olyan izgalmasak az ilyen rendhagyó borok, ahol a száraz ízekhez botrtitisz társul. 7

  10. Gilberries and Wine Éden 2019
    Határozott muskotály karakter. - Orrbamászó, sok rózsás, bukés jegy, virágok, érett fehér húsú almatermésűek, körte, parfüm, definiált késői szüret jelleg. Masszívan édes, muskotályos jelleg, sok fűszer, balzsamos, a végén almás savakkal megtámogatva. Meglepően komplex és hosszú. Egészen szörpszerű késői szüret, de tele van életörömmel, kedvességgel. Igazi fiatalos, tiszta TokajSweet bor (mely az outsiderek bevonására is tökéletes). Szerettem. Erős 6

  11. Szélkiáltó Muskotály-Furmint 2019
    Eleinte diszkrét jegyek, de szépen kinyílik. Illatos körte, izgalmas, érett, egzotikus vonások, turbo rágó, virágbolt és parfüm. Ízben széles, magas savú, őszies színek, fehér húsú gyümölcsök, az illatos fajta egészen elfedi a furmintot (ami szolgaian teszi a bor alá a savakat). Nem a megszokott tokaji ízek, egyszerűbb hangulat, de hibátlan tsisztasága tetszett, így 5+

  12. Péter Zéta 2019
    Mentolos, szúrós, egyedi illat, fűszerek, egyelőre fejlődő aromatika. Krémes, vastag korty, nagy édesség, de ez sem tipikusan tokajis. Húsos, hosszú, hömpölyög, sok barackkal, hosszú és a lenyelés után is maradandó ízzel. Érett, édes fehér és sárga húsú gyümölcsökkel búcsúzik. Szép. 6+

  13. Péter Kabar 2017*
    Gombás, érett, botrtitiszes hangulat, erős palackbuké (idős tételnek tűnt), a Kabarhoz képest illatosabb palackbukéval, fűszerességgel. Sok cukor, viszonylag enyhe sav, ismét inkább muskotályos szerkezet, kiadós test, hosszúság, meleg évjárati jelleg. Hedonisztikus szerkezet és mézes textúra, rózsás lecsengéssel. Most édes borként sokkal meggyőzőbb a fajta. 7+

  14. Péter Szamorodni 2017
    Dugós…. (pedig szép lenne most is).

  15. Péter Máslás 2017*
    Visszafogott buké, fűszerek, kis mentol. Hosszú, krémes, vastag, telt, szinte aszús jegyek. Magas cukor, körtés hangulat és hömpölgyő íz. Szép és egyenúsúlyos, fiatal is még, egy kitűnő évjárat tokaji édes bora. Erős 7 

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább