Iván-völgyi kadarka - két felfogásban
A natúr találkozása a természetessel egy borban
Juhász Milán a legtöbb olvasó számára alighanem kevéssé ismert név a hazai borászok közt. Ez nem csoda, hisz fiatal, induló borászról van szó Szekszárdról, aki ambiciózus első borát szerette volna megmutatni a borszakíróknak, így Tóth Adriennen keresztül igyekezte a mintákat eljuttatni a bloggerek (itt is láthatóan legfelsőbb:) köreibe. Igazi garázsprojektnek tűnik tehát elsőre a történet. A lassan ikonikus kadarka-termőhely, az Iván-völgy termése (közel 100 éves bakművelés), mely két féle verzióban került palackba: az egyik finomseprővel, amolyan hc natúr kiadásban, míg a másik szintén szűretlen-derítetlen formában, de seprő hozzáfejtése nélkül. Lássuk, mit mutatott az izgalmas összehasonlítás ezzel a számomra egyébként nagyon kedves hazai szőlőfajtával:
Juhász Milán Kadarka 2019 (seprős)
Vidám, tartálymintás, opálos zavarosság, fakó, halvány, áttetsző színnel. Illatában málna, gurulós eper, koktél cseresznye, ribizli lekvár, igazi primer illatbomba kadarka, de nagyon tiszta és bájos aromatika (eleinte szinte grenache-os villanásokkal), szellőzve/melegedve enyhe fűszerekkel, kis fésületlenséggel Ízben is ehhez igazodik: friss, élénkebb, tapadóbb savú, karcsú, törékeny test, viszonylag rövid, szárító végű korty. Kicsit kócos és nyers még. Nem bonyolult, de mégis nagyon szerethető, kicsit alter, a végén egy kis oda nem illő kesernyével. Még jól esne némi hossz, komplexitás. 5+
Juhász Milán Kadarka 2019 (seprőtlen)
Halvány, áttetsző szín (mag nélkül). Kicsit visszafogottabb illat, kevesebb friss gyümölcs, hecsedli, ám több elegáns fűszert mutat. Friss, fiatalos, tiszta íz. Könnyed, egyszerű, nagyon kadarkás és laza vörösbor. Barátságos, karcsú, jó ivású, kellemes kadarka a mindennapokra, nyárra, bármikorra. Gyorsan fogy. Korrekt, izgalmas és nagyon szépen megformált stílus. Engem ennek a bornak a tisztasága jobban meggyőz, ha csak fél fokkal is. De mindenekelőtt hiteles sztori, tetszik. Halvány 6