PETNAT - kisokos!
10 érdekesség a hipszterpezsiről
Azt nem lehet mondani, hogy újkeletű lenne a műfaj, de így pár év elteltével is reneszánszukat élik az alternatív és natúr borstílusok és szezonja is van már. Hazánkban talán nem akkora a hype, de ha valaki követi a szláv, nyugat-európai, de akár más kontinensek boros frekvenciáit, az bizonyára vette az adást, hogy a természetes műfajokra óriási a kereslet. A borászok és a fogyasztók egyaránt natúrlázban égnek, és egyelőre úgy fest, ez nem is nagyon fog változni. - Mindenki, hogy ennek örül vagy sem… Ma a hipszterek egyik nagy kedvencével foglalkozunk, amit PetNat néven vált ismertté.
-
A mozaikszó a Petillant naturell francia megjelölésből származik (jelezvén, hogy a legtermészetesebb pezsgőről van szó), a módszer neve pedig methode ancestral, azaz ősi metódus, melyet a 17. században alkalmaztak buborékos borok előállításához.
-
A PetNat egyike a pezsgőkészítés módszereinek, ahol az alapbor saját maradékcukrával erjed újra a lezárt palackokban (amiből a szén-dioxid mellett elhalt élesztők képződnek), de degorzsálás helyett a kivált seprővel együtt kerül forgalomba/fogyasztásra.
-
A pezsgőkészítési módszerek közt így logikus, hogy a legnagyobb nyomással is ez bír, ami akár 5-6 bar is lehet, pont mint egy busz kerekében (sokak szerint emiatt is érdemes a kitöltés után picit várni, hogy a buborékok szelídüljenek kicsit).
-
Elsőre komolytalan műfajnak tűnhet, a pet nathoz bizony nagyon precíznek kell lenni (élesztő, erjedés, nyomás, kiválások stb). 4g cukorból lesz kb. 1 bar nyomás, így aki elkezdi ezt a műfajt és biztosra akar menni, naponta járhat laborozni a bort, máskülönben nem derül ki, melyik palackban mi is történik.
-
Jellemzően koronazárral zárják a petnatokat, ami bírja a megfelelő nyomást és olcsóbb is.
-
A fogyasztást illetően a petnatfanok két táborra oszthatók (ez a pincészet ajánlásától is függhet): van aki hosszabb időre fejre állítja a palackot és vízzel telt üvegtálba degorzsálja a pezsgő szedimentjét, míg a másik tábor örömmel fogyasztja seprővel együtt (ajánlott a bontáskor óvatosnak lenni, mert sok esetben a túlnyomás miatt gyakorlatilag azonnal felhabzik a bor, ld. illusztrációnkat).
-
Fehér és rosé egyaránt megtalálható a piacon, a pezsgőkészítésre alkalmas fajták legtöbbjéből már lehet petnatot is találni.
-
Hazánkban a következő pincék kezdték el a petnatot nyomni: Pálffy Attila (Köveskál), Sütő Zsolt (Strekov), Szóló (Tállya), Vylyan (Kisharsány), Bencze István (Badacsony), Heimann Zoltán (Szekszárd), Hoop Wines (Gyöngyöspata).
-
Ízét és konzisztenciáját tekintve nekem minden petnatban nagyon sok primer jegy van. Olyan formában tudja megőrizni a must/murci illatait és zamatait, ahogyan egyetlen szűrt és derített csendesbor sem képes.
-
Franciáknál Limoux, Loire, Gaillac és természetesen Champagne vidékein találkozhatunk petnatokkal. Proseccoban a col fondo kifejezés utal erre a kategóriára.
Nézzünk is meg közelebbről 3 hazai példát rózsaszínben:
Vylyan Pinot noir Rosé Pet nat 2019 (kísérlet)
Élénk pirosas szín, több órás fejreállítás majd degorzsálás után is eléggé opálos (ami persze az én gyakorlatlanságomnak is vastagon betudható dolog). Illatában friss, direkt, joghurtos eper és málna tobzódik, nagyon kellemes és finom, enyhén murcis csak (ami engem kicsit petnatokban azért szokott zavarni néha). Gyanítom, fajélesztő is játszik a történetben. Ízben is piros gyümölcsök dominálnak, sok meggy, eper, málna, cseresznye, jókedvűen, finoman fanyar savakkal, robbanócukorkával. Nagyon jól érthető, fogyasztóbarát, egyáltalán nem az elvont pet-nat stílus. Húsos, dzsúzos, joghurtos szinte harapni lehet. Korrekt, limitált darab Ipacs-Szabó István és Tóth Sándor keze nyomán (de sajnos nem forgalmi tétel). Ha minden petnat ilyen lenne, ez a termék mainstream bumm is lehetne. Nyárias, populáris, hipszteres örömbor a javából. 6
Hoop PINK Pinot noir Petnat 2019
Félkész állapotában már egyszer kóstoltam: valószerűtlen ciklámen színe volt. A pince javaslatára nem degorzsáltuk: zavaros, pinkes árnyalat. Erjedtes, erjedő, seprős, olajos magos, tartózkodóbb illat. A gyümölcsök enyhébbek, tompábbak, messze nem annyira kitárulkozóak, mint a Vylyannak. Természetes, jóval elvontabb és diszkrétebb íz, mint az előző. Kedves és finom ez is, sokkal tömörebb, vastagabb anyag, a sav enyhébb, beépültebb, a bubik jobban jelen vannak a kortyban és van egyfajta pezsgős krémesége a bornak, ami az előzőből teljesen hiányzott. Van ami több, van ami kevesebb az előző után. Inkább félkész MT peszgő ez, mint petnat, azaz küzd némi identitászavarral, de érdekes lesz nyomonkövetni alakulását a palackban. 5+/6
Hoop PINK Kékfrankos Petnat 2019
Hűvösebb, fanyarabb illat. Valamivel több gyümölcs illatban, több rosés jegy, de ez is elég visszafogott. Pár perc múlva őszibaracklé illatra vált. Ízben húsos, telt, vastag. A pinot-hoz képest egyszerűbb felépítés, egyszerűbb szerkezet, de itt is sok bubi, élénk ízek. Rövidebb mégis. Magasabb sav. Egyszerűbb, szögletesebb, lazább valami, de nem feltétlen gyengébb. 5
Pénteken Hoop csendesborokkal folytatjuk, s kiderül, kit is takar a dizájnos külső...;)
PROGRAMAJÁNLÓ:
TOKAJMAGIC - Homonna//RÁNY (2012-2018): június 11, 18.00 (Borganika). Esemény és további részletek itt.
Jelentkezni lehet: hello@tokajmagic.hu
+36 20244 6097
(Még pár hely van, de limitáltan.)