x

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/IV.

Kincsvadászat címke nélkül

A karantén-kóstolásaink friss epizódja igen szép meglepetésekkel szolgált. Az előző felvonásban tárgyalt Homonna Édes Hármas 2013 elvérzett, de most látni fogjuk, hogy még a helytelen tárolás közepette is van esélye egy palacknak a túlélésre, hovatovább a dugó alatt micsoda palackvariancia fordulhat elő (pláne mostoha körülmények közt). Abaújszántóról egy kevéssé közismert, fiatal pincének a kiváló borai is bemutatásra kerülnek, de pár régebbi évjáratból is kaptunk meglepetéseket. Ezúttal pedig csillagokban sem szűkölködtünk. Köszönjük a borászoknak a felajánlott palackokat a szokásos többnapos ismerkedéshez (konklúziók édesborok terén a poszt végén):



  1. Palkó Báthori Hárslevelű 2019.*
    A Báthori hárssal pár éve Winelovers Top100-ba is került a kis borászat. Tiszta, meglepően kész bor a korához képest (de a jó értelemben). - Puskapor, kövesség, szép termelőhelyiség, körtével, birssel, földimogyoróval, ideális palackérettségben. Vakon nem tűnnek föl elsőre a kedvesebb, virágos, halk díszek, de másnap, leleplezve persze összeáll a kép a fajta ismeretében. Arányos, finom korty, húsos, széles, kerek, jó inni, nagyon konzisztens és összesimult benne minden. Maradékcukra biztos nem csekély, de kimondottan jól áll neki a nagy test és komoly szesz mellé. Erős kezdés. Komoly is, tokajias is, hosszú is (kicsit hűtsük alá az átlagosnál jobban). Egyelőre óvatos 6+

  2. Halász Imre Abeles Furmint 2016.*
    Kissomlyói kakukktojás. Petrol, kis gumi/redukció (ami másnapra eltűnik), kövesség, nagy fehérborosság, érett fehér húsú gyümölcsök, de öregedésnek nincs igazán nyoma még. Friss, feszes íz, tisztaság, kis CO2-vel üdít. Sok gyümölcs, fehérek és sárgák is, kis füstösség. Metszően tiszta ízek, csiszolt, gyönyörű termőhelyisége árulkodó. Ez nem tokaji. Ellenben nagyon elegáns darab. Példaértékű itt is, hogy egy forró évből mennyire szépen sikerült megőrizni a frissességet. 6+

  3. Palkó Bodzavirág 2019.
    Palkó Gabriella családi pincéjének második tétele jött. Makulátlan, felismerhető virágok muskotályosság, friss, fiatalos jelleg, szappan, édes sütis SM jegyek. Könnyed, tiszta, laza korty. Nem túl hosszú, nem is vastag vagy testes, de ki várna ilyet tőle. Nem vizes, de légies, áttetsző az előzőek után, de ez nem baj. Egyszerűen könnyű, zamatosan gyümölcsös és tavasziasan kedves, jóleső savakkal. Csontszáraz lecsengés. Nagyon korrekt példa a fajtára, túlzások nélkül. 5+

  4. Bardon Hárslevelű 2015.*
    Szép palackérettség, kis szúrósság, palackbuké, tűzkő, északias, száraz tokaji komolyság, sárga húsú barackkal, érett trópusi gyümölcsökkel, másnapra egész parfümös lesz. Homonna szárazakat is megidéz orrban. Telt, hosszú, mély és komplex íz. Kifejezetten komoly anyag. A fajta okán vakon hasonlít az elsőre a második bor pontosságával. Cukor mellett gyönyörű savak a forró év ellenére is (mert ugyebár északon vagyunk, ahol még 2015-ben is meg lehetett őrizni a savat). Hú, nagyon szép íve van a kortynak, széles és nagyon hosszan ér véget, egyensúlyban, szuper balanszban! És igen, a nap legszebb száraza egy félszáraz….megint. 7

  5. Palkó Kassaváros Furmint 2019.
    Direktebb (irányított erjesztéses?) illat. Virágos, parfümös, illatos jegyek, főként édes almával, körtével. Ízben fiatalos, friss, nagyon szép almás, körtés villanásokkal, pici bukés, parfümös felszínnel. Fiatal bor még, friss töltésnek tűnik, tele primer jegyekkel, de nagy ígéret. Igényes, szép munka. Arányos, de széles testű, mégis nagyon élvezhető bor. A többi száraz Palkó közt talán ez a leginkább könnyen érthető darab, és ez az almás karakter tankönyvi Abaújszántó. 6

  6. TokajIM Kakas (F-H) 2015.
    Kis büdi, puskapor, tűzkő, füst, vegetális, redukciós jelleg. Ízben kuszaság. A korty eleje tűzköves, közepe édes, utóíze érett, kissé öregedő. Vészjóslóan elválnak ezek a szakaszok, mintha már nem lenne egyben a bor. A cukor egybentartja még, de kissé külön életet élnek benne az alkotók, a vége pedig már üres is. Pedig komoly anyag lehetett nagyon. Meg kell már inni. 5

  7. Palkó Gelencsér 2019.* 
    Abaújszántó Tállya felőli határa. Fajtajelzés nincs rajta. Ez fejlődik a leghosszabban a bontás után.  Sajt, nem annyira vonzó illat, fedett, fülledt jelleg. Fél nap után zsálya és zöldfűszerek, a megszokott körtés, almás száraz tokaji jegyek körében. A harmadik napon pedig teljes pompájában élvezhető az illat. Egyéniség. Természetesség árad belőle. Ízben fiatalos, friss, lendületes, üvegszerűen tiszta szerkezet. Sok sav, feszesség, nagyon fiatal még. Sok citrus, de érett gyümölcsök. Tállyát, andezitet sejtet vakon ez a hűvös és kissé karcos savkarakter. Tetszik, mert nem erőből megy előre, hanem a feszes, csiszolt, friss ízekkel, miközben őszinte és semmi mesterséges hatást nem kelt. Megnézném fél-1 év múlva… Egyelőre 6+

  8. Majoros Basic Instincts Deák Furmint 2011.
    Markáns és penetráns illat, hordóval, édes-körtés, császárkörtés jelleggel, kissé punnyadt az eddigiek után, de azért öregnek még nem mondható ez sem. Zsíros, mély illat: hozzám nem áll közel ez a stílus, de például egy amerikai szájnak simán lehet. Nehézkes, masszív, nagydarab korty. Sok-sok hordó, krémes, vaskos íz, kevés sav. Sűrű konzisztencia. Hosszú és mély bor, ezt nem lehet elvitatni, de 1-2 korty után már elég. Legyen egy halványabb 6

  9. Palkó Botrytis Selection 2008.*
    Mély szín, borostyános beütéssel, hogy aszúk is megirigyelnék. Aszalt kajszi, gyönyörű érettség, tiszta, barackos, aszús, csoda jelleg, sok gombás botritisszel, sok Tokajjal. Vastag korty, elég erős érettség, sok cukor, gomba, széles és hosszú ízek, legvégén kis kesernyével, de alapvetően tiszta ízekkel. A szép aszús évjárat remek savai és sok barack a kortyban is, még éppen talpon van és él. Tartogatni kár lenne, de 0.75-ös palackban ez egy nagyon szép TokajSweet bor. 7

  10. Homonna Édes Hármas 2013.**
    Egy váratlan feltámadó: míg a pár héttel ezelőtti palackot megette a dugón átjutott oxigén, az ugyanonnan származó második palack egész más irányba alakult. Gyönyörűen érett, tercier, koncentrált illat, lassan nyílik a pohárban. Aszalt sárga, déli gyümölcsök, tömény botritisz, tea, végén elegáns dió. Ízben koncentrált, vastag, hosszú, aszús hömpölygés, komoly anyag. Nagyon krémes, tiszta ízek. Fiatal és komplex. Meleg év, ez biztos, aszúszintű élmény. Wow, óriási! Azért 2013 az nem semmi volt édesben.... 7+

  11. Bojta Szamorodni 2017.
    Elég diszkrét, fedett, picit elsőre kellemetlen illat. Aztán szellőzve déli gyümölcsök, narancs jönnek. Fiatalos gyümölcsök, fehérek és zöldek. Fiatal korty, friss, üde, közepes cukor, élénk, lendületes sav. Tiszta íz. Energikus és virgonc kortylefutás egy tokaji édesborhoz képest, kompótos fehér húsú gyümölcsökkel, almával, körtével, enyhén krémes fehércsokival és sűrű textúrával a meleg aszús évből. Az illathoz képest a korty reveláció. Most van igazán formában, nem tartogatnám soká. 6+

 

Konklúzióként most csak annyit, hogy érdekes volt látni, amint két érettebb késői szüret is komolyabb formát mutatott a fiatalabb, tokaji palackos szamorodninál. Három édes tokaji, ami nem aszú, három különböző stílusban, három különböző palackformában (0.75 burgundi, tokaji fehér palack, keskeny elit bordói). Újabb bizonyság számomra, hogy mennyire időszerű lenne rendet tenni a TokajDry és a tokaji aszú közötti (egyébként nagyon fontos) senkiföldjén, mondjuk egy egységes TokajSweet kategóriával, akár a fehér tokaji palackot elengedve, helyette a dekoratív sötét verzióval egységesítve a képet (persze erről bizottság döntene érzékszervileg, hogy méltó-e a palackhoz vagy sem).

Szinte látom, hogy most a szamorodnikészítő borászok rázzák az öklüket a monitor előtt, ahogy ezt olvassák, hisz mind a mai napig sok pince éppen azért készít szamorodnit, mert használhatja hozzá a közismert, védett tokaji palackot. De semmi szükség ennyiféle palackra és elnevezésre, csak összezavarja a fogyasztót, mi micsoda. Kellene (és van) egy szép TokajSweet palackunk (dugós/vinolokos/csavarzáras verzióval), amiben lehetne szamorodni, fordítás, máslás, cuvée, késői szüret, late harvest; a címke pedig elmesélheti, hogy Simon-Júda napján szedték, vagy hogy tisztán kövérszőlő van benne, netán egy fordítással van dolgunk. A fél literes, klasszikus tokaji palack pedig megmaradna egyértelműen az aszúnak és az eszenciának (esetleg a piacon lévő három száraz szamorodninak). Nagyon fonrosnak tartom a TokajSweet halmazát a borvidéknek. Megkerülhetetlen küldetése van a piacon ennek a kategóriának (méltó köntösben). Ez az az egyébként folyton változó, fejlődő stílus, mely a fogyasztókat a tokaji édesség felé képes terelni (akár szeretik, akár nem). Sokszor leírtam már, hogy ezeknek a boroknak a szerepe az, hogy az emberek rájöjjenek, hogy az édes íz a borban nem vörös posztó, hanem épp ellenkezőleg: ajándék a természettől, és ha elég nyitottak tudunk rá lenni, akkor van rá esélyünk, hogy idővel az aszú nagyságát is befogadjuk, megértsük és a világnak el tudjuk mondani, hogy ez a legjobb természetes édesbor, ami valaha is létezett.

 

PROGRAMAJÁNLÓ:

TOKAJMAGIC - Homonna//RÁNY (2012-2018): június 11, 18.00 (Borganika). Esemény és további részletek itt.

Jelentkezni lehet: hello@tokajmagic.hu
+36 20244 6097

(Még pár hely van, de limitáltan.)

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább