x

Ripka Gergely

Hogy is működik a Borászok Borásza díj?

A BorOscar Top 50-jének tokaji borászainak boraival

Sokféle boros díj van hazánkban. Kicsit mind másképp működik, de 2007-ben Rókusfalvy Pál a Vinum Praemium Alapítvánnyal gondolt egyet és elindított egy olyat, ami talán követhetőbb, talán igazságosabb, talán reprezentatívabb minden tekintetben a többinél. Ha esetleg nem lenne az olvasó képben, hogyan működik a Borászok Borásza díj, most részletesen levezetjük, aztán a Top 50 Kóstoló Körének tokaji borait mutatjauk be. A tavalyi felhozatal parádés volt, lássuk idén sikerült-e überelni!



A borászok szavaznak egymás között a legjobb(ak)ra

A Borászok Borásza cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az elmúlt évek Borászok Borászai egymástól függetlenül a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek (februárban). Vagyis minden korábbi díjazott (2007 óta) ad egy 50-es listát, amiből rögtön nagyjából 40 név átfedésben is van, a maradék helyek sorsáról az alapítvány kuratóriumi ülésen dönt, így alakul ki a végső 50-es lista, melyet március 6-án, a Borkonferencián hirdettek ki, és akikkel másnap, 7-én lehetett a Kóstoló Körön találkozni idén.

Ezután, a következő körben szavazati joggal az 50 jelölt rendelkezik. A győztest egyszerű, kétkörös szavazással választják meg. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott 5 jelölt közül hozza meg a végső döntést az 50 jelölt szintén egy-egy szavazatával. Szavazategyenlőség esetén a legidősebb jelölőtestületi tag szavazata dönt.

A díjátadó gála ünnepi pillanatai mindig drámaiak, emlékezetesek és látványosak, nyugodtan mondhatjuk, hogy olyan ez, akár a magyar bor oscarja sok frappáns beszéddel és remek pillanatokkal. Élénken él emlékeimben Szentesi József egyik beszédje 2014-ben (mielőtt Berecz Stephanie-nak nyújtotta át a díjat): “Mindannyian tudjuk, hogy ez a díj, azért jobb, mint az a másik, mert itt nincs minden előre lavajazva.” Aztán épp tavaly Nagy István, agrárminiszter beszédét vastaps szakította meg, amikor bejelentette, hogy ő ott és akkor elhatározta, hogy a zérótoleranciát el kell törölni Magyarországon. Szintén tavaly ifjabb Figula Mihály meghatóan emlékezett néhai édeasapjára beszéde első szavaival... "Szerintem sokan tudjátok, nekem ki a Borászok Borásza... Kiváló jelöltekkel osztozhattam az első 5 között: hisz mindenki tudja, hogy a legszebb borászlány a Saci, a legszebb borászférfi pedig a Karcsi..." - utalt aztán Bárdos Saroltára és Áts Károlyra (rajtuk kívül még Maurer Oszkár és Ipacs Szabó István jutott tavaly a legjobb 5 közé.

Miközben kíváncsian várjuk az idei győztest, íme a korábbi évek Borászok Borászai (időrendben):

2007 - Demeter Zoltán

2008 - Lőrincz György 

2009 - Id. Szepsy István

2010 - Légli Ottó,

2011 - Kaló Imre

2012 - Györgykovács Imre, 

2013 - Szentesi József 

2014 - Berecz Stephanie

2015 - Dr. Bussay László

2016 - Bacsó András

2017 - Jásdi István

2018 - Konyári János

2019 - Figula Mihály

BORÁSZOK BARÁTJA KÜLÖNDÍJ

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját.

A díjra a korábbi évek Borászok Borászai 1-1 jelöltet állíthatnak, majd az 5 nyilvános jelölt közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választja ki a győztest. Mindenkinek egy szavazata van, egyszerű többség dönt (e sorok írója tavaly volt jelölt).

Igen sokfélék a Borászok Barátai, a tudományos élettől, a médián át, boriskolai tanáron keresztül a külföldi Master of Wine-ig találunk mindenféle boros közéleti szereplőt. A korábbi díjazottak közül számomra a legemlékezetesebb Alkonyi László beszéde volt, aki 2015-ben, mikor díjazták már javában bort készített a Kaláka Pincénél (kvázi mint borász). Beszédében rá jellemzően frappánsan utalt vissza borszakírói pályájának emlékezetes fordulataira:: “Esetemben nehéz eldönteni, hogy azért kapom ezt a díjat, mert írtam a borról, vagy pedig azért mert már abbahagytam.”

 

A korábbi évek Borászok Barátja díjazottjai (időrendben):

2012 - Dr. Freund Tamás

2013 - Borbás Mária

2014 - Dr. Mészáros Gabriella

2015 - Alkonyi László

2016 - Gál Helga

2017 - Dr. Csizmadia András

2018 - Caroline Gilby

2019 - Kovács Pál

 

Két különdíj, ami már nincs és az új generáció támogatása

2009 és 2013 között két különdíj is részét képezte a Borászok Borásza díjátadójának. Ezek voltak az év borászfelfedezettje és a Magyar Borért díj. Érdekes szituációkat szült, különösen a Borászfelfedezett különdíj: elég csak Berecz Stéphanie-ra gondolni, aki miután sokak meglepődésére 2013-ban lett év felfedezettje (noha 1994 óta dolgozik Tokaj-Hegyalján, 2002-ben pedig már elindult családi pincészetük), 2014-ben Borászok Borásza lett.
2014-től végül is ezt a két elismerést már nem ítélik oda, helyette elindult a Jövő Borásza ösztöndíjprogram, mely minden évben kiemel és ösztöndíjjal jutalmaz egy pályakezdő borászt, aki így 1 millió forintos támogatásban részesül.

 

Korábban elismert személyek Év Borászfelfedezettje és Magyar Borért díjjal (időrendben):

Az év borászfelfedezettje 2009: Bott Frigyes

Magyar Borért díj 2009: Demeter Zoltán

Az év borászfelfedezettje 2010: Tarnóczi Zoltán

Magyar Borért díj 2010: Takács Lajos

Magyar Borért díj 2011: Maurer Oszkár

Az év borászfelfedezettje 2011: Losonci Bálint

Az év borászfelfedezettje 2012: Balassa István

Magyar Borért díj 2012: Szentesi József

Az év borászfelfedezettje 2013: Berecz Stéphanie

Magyar Borért díj 2013: Dr. Molnár Péter

 

És most, hogy már várjuk a végső győztes nevét, nézzük a kóstoló kör tokaji borait egy csokorba szedve:

 

SZÁRAZAK:

 

Balassa Birtokfurmint 2018

Friss, életteli bogyós gyümölcsök: epres, málnás, igazi Balassás stílusjegyek: azonnal felismerhető, pontosan olyan, mint a legtöbb száraz bora a fiatal borásznak. Ízben sok kerek gyümölcs, édes zamatok, jellegzetes és némileg kiszámítható kézjegyek itt is. Ez a furmint biztosra megy: kedves, profi, jól iható, finom és nagyon gördülékeny száraz bor Hegyaljáról. 6

 

Barta Egy Kis Furmint 2019.

Egészen friss palackozás. Illatos, könnyed, lazára hangolt és közérthető száraz tokaji illat. Tetszik, hogy nem a komolyságra vagy a testre akar építeni, hanem a fiatalos frissességre. Ízben is hasonlóan üde, primer gyümölcsösség. De feszes savakkal, közérthető és direkt jegyekkel. Nagyon korrekt darab. Így erős 5

 

Barta Király Furmint 2018.*

Jóval neutrálisabb, mégis mélyebb, kövessebb, mádiasabb karakter jellemzi, sokkal többet mesél a termőhelyről már illatban is. Ízben a pince stílusára megintcsak jellemző feszes savak, sok citrus jelentkezik, a meleg év ellenére is. Modernebb, tisztább és nemzetközibb értelmezése a nagy száraz tokajinak. Nagyon szép, kimunkált szerkezet, sok termőhelyi íz a kortyban is, egyelőre nagyon fiatal és érezhetően fog még fejlődni a palackban. Egyelőre óvatosabb 6+

 

Barta KVG 2018.*

Tetszett tavaly is, örülök, hogy ismét találkozhattunk. A történelmi Kővágó szűztermése ez, melyben 52 % a hárs, a maradék furmint, így nem lehetett dűlős mádi bor belőle a Mádi Kör szabályai szerint. Nem mintha ettől a bor gyengébb lenne, sőt, azt kell mondjam, én nagyon sok ilyen színvonalú mádi bort szeretnék még kóstolni a jövőben! Eleve sokkal kedvessebb, elegánsabb orrban a furmint szigora után. Édes sütemény, sok primer jegy, fehér húsú gyümölcsök, de ott van benne a mádias gazdagság is ugyanúgy. Imádnivaló 7-es cukor, 7-es körüli savval (akár a világ legjobb rieslingjeinél). Kirobbanó, vibráló bor, magas cukorral, de mégis kellő mennyiségű sav adta egyensúllyal. Hibátlan balansz, szűztermés ellenére komoly potenciál, egy tiszta, modern és előremutató dűlős borban. Nagy élmény. 7

 

Tokaj Nobilis Barakonyi Hárs 2018.

Illatos, virágos, déli gyümölcsös, mézes kalácsos illatok, egy kis papíroság tompít a fűszereken. Szép és okos hordóhasználat, pont annyi, amennyinek lennie kell, kecses, bájos, remek savú száraz hárs.  Elegancia, feszesség, lendület és finesz... Egyelőre erős 6

 

Tokaj Nobilis Karós Barakonyi Furmint 2017.** (1.5 L)

A nap legszebb furmintját (és hársát) is Saci hozta. Nagyon elegáns, tömör és feszes, fiatalos illat, tele erővel, mélységgel, tisztasággal, frissességgel. Nehéz szálazni, de egyelőre a citrusos, fejlődő jellegek a meghatározók. Ízben feszes, élénk, nagyon eleven savú furmint. Rheingauiakat is zavarba ejtő lendület és vitalitás. Hihetetlen fiatal, de már most érezhető tartalom, intelligens érlelés érezhető benne. Klasszikus eltennivaló furmint egy nagy reményű évjárat egyik referencia bora lehet még belőle…(pláne ekkora palackban). Limitált tétel, érdemes lecsapni rá! 7+

 

Homonna Birtokbor 2017

December elején még nem szerettem. De 17-nek biztos, hogy idő kell a palackban. A furmint jellege a meghatározó (noha részben hárs alkotja). - Abszolút neutrális száraz tokaji, kissé marcona és szigorú, behízelgő jegyeket itt kár is keresni: őszinte és tiszta, sallangok és adalékok nélküli jelleg. Ízben fiatalos, citrusos, könnyed tétel, a pincére jellemző feszes elegancia már itt is remekül megmutatja, Homonna Attila miben igazán jó a borvidéken. Elegancia, cizellált savak, precíz, pontos bor, ami a gasztronómiában is használható. Erős 6

 

Homonna Határi 2017.*

Tavaly ilyenkor még igencsak fejlődő formát mutatott a TokajMagic Határi különkiadásán, mostanra viszont szépen magára talált a palacban. Nagyon kifejező északias jegyek: érett, sárga húsú déli gyümölcsök, de finoman, hűvösen, kimérten, elegánsan, egy kis narancsos haribos kedvességgel A Homonna, Jakab és Bott boroknál tipikus báj gyönyörűen megvan itt is. Ízben elképesztő termőhelyiség, citrusos lendület, nagy potenciál és még nagyon fiatal vonások. Rengeteget fejlődött tavaly óta! 7

 

Oremus Mandolás 2018

Direkt, fiatalos, friss jegyek orrban az irányított ösvényekről, de nagyon profin és kellemesen, igényesen megformálva. Ízben sok citrus, fiatalos és könnyed frissesség hatja át egyelőre. Szép és meggyőző fahasználat, mely széles, vállas, kerek ízeket ad a borhoz. Magas savak, profi és elegáns munka. A fa és a gyümölcs tökéletes találkozása, immár ifjabb Bacsó András közreműködésével (tekintélyes 120.000 palackkal). Erős 6

 

**Demeter Zoltán Boda Furmint 2018.* 1.5 L

Érdekes volt látni, hogy a 2018-as borok mennyivel készebb állapotban vannak, mint a 17-esek. Január vége óta ez a bor is az optimális érettségi állapotba jutott. Csupa érett, fehér húsú őszibarack illata. Ízben egyszerre kerek és friss, feszes, elegáns korty. Szép cukor, remek egyensúly, de kellő potenciállal. Remek formában van most. Megkóstolnám később is. 7

 

*Disznókő Inspiration 2017.*

A helyzet az, hogy rögtön az első évjárattal nagyon eltalálta a Disznókő, hogyan lehet egy száraz tokaji bor épp egy kategóriával szebb az alap furmintjuknál. Ilyen szép prototípust nehéz lesz überelni. Illatos, behízelgő, direkt, szinte populárisan szép, gyümölcsös illatjegyek. Nagyon szép, elegáns és tiszta orrban. Komplex, hosszú, összetett és citrusos bor, sok körtével, friss almával, nagyon szép és igazán élvezetes száraz tokaji. 6+

 

Áts Pince Birtokfurmint 2018

Direkt, gyümölcsös, fajélesztős jegyek. Ízben friss, fiatalos, kedves, jól iható, mégis finom savú, könnyed alapbor. 5+

 

Áts Pince Szent Tamás Furmint 2018

Mély, sokat ígérő, de elég neutrális és visszafogott illat. Ízben tagadhatatlanul széles, mádias, zsíros furmint. Tűzköves, hosszú, komoly bor, mely még nagyon fiatal, biztosan sokat fog még a palackban is fejlődni. 6

 

ÉDESEK:

 

Áts Pince Szamorodni 2017

Elsőre kicsit talán érettebb képet mutat, mint amit várnék tőle, de utalhat ez az alacsony kénszintre is, vissza kell kóstolnom máskor is. Ízben viszont nagyon szép, vastag, hosszú és lendületes édes szamorodni. Gyönyörű mélység, barackdzsemes jegyek, hihetetlen cukortartalom 2017-ből. Szép nagyon. 6

 

Áts Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2016.*

Visszafogott illat, krémességgel, most egy kis illóval. Vastag, barackos, hosszú és az évjáratra elég jellemző, végtelen lendületű aszú. Óriási formátum, szép egyensúly mellett, lekvárossággal, az évjárat jellegzetesen nagy savaival megtámogatva minden irányból. 7+

 

Balassa Bomboly Szamorodni 2017.**

Eszméletlen mélység, elképesztő aszús orgia orrban, barackkal, érett déli gyümölccsel, mélységgel és magaslatokkal. Ízben krémes, igazi mádias édes bor, hosszú, elképesztő vastag. Magas cukor, de tökéletes egyensúly, felejthetetlenül rétegzett és komplex tétel. Balassa István a (dűlős) szamorodni műfajt kimaxolta, sőt önálló műfaj letéteményese. Tíz-tizenöt év múlva is érdemes lesz megkóstolni. 8

 

Barta 6 puttonyos tokaji aszú 2016.***

És hát a nap legszebb bora idén egy mádi aszú lett, abból az évből, mely ugyan egyáltalán nem volt kiugró, de az a kevés aszú, ami lesz 16-ból, azt még szerintem sokáig eltehetjük (ha marad belőle). Fehércsokis, átütően tiszta, tipikus fejlődő aszúillat. Semmilyen szempontból sincs még palackérett formában, sőt igazi csikó még, de óriási tehetséggel. Döbbenetesen magas sav. Kőkemény, hosszú és citrusos aszú, ami közben vastag és harapható is. Fiatal, vibrál, szárazon és tisztán hagyja a szánkat, hosszan, végtelenül, energikusan. Nem hogy érdemes eltenni, tíz évig nincs is értelme kibontani. Ha én sommelier lennék, megkérném a szakácsomat, hogy főzzön hozzá valami formabontó ételpárt… 9

 

Barta 6 puttonyos tokaji aszú válogatás 2013.***

Szépen látszik, mi a különbség a két évjárat közt. Csak három év, de itt sokkalta mélyebb az illat, kialakult aszús jelleggel, gombával, botritisszel és szép, kész állapottal. Sokrétű, szépen definiált és tipikus nagy aszú stílus. Ízben krémes, ismét gombás, nagyon vastag korty, magas cukorérzettel és elégséges, egyensúlyt adó savval. Hosszú, hömpölgyő, széles, mádias aszú, ami még épp csak a csúcsa környékén tart, s vélhetően jó sokáig ott is lesz majd. Kevéssé vagyok a 13-as édesek rajongója, de ami szép, az szép… 8+

 

Tokaj Nobilis 5 puttonyos tokaji aszú 2013.**

Visszafogott, kimért, de gyönyörű, elegáns aszúillat, egy sokkal érzékenyebb, az eddigiekhez képest kevésbé erőből nyomuló aszúélmény. Szép fehércsoki orrban itt is, top szint és végtelenül tiszta aszús aromatika. Arányos, barackos, krémes, finom, tartalmas és egyensúlyos ízek. Öt puttonyos létére minőségen, finom részletekben semmiben sem marad el a hatosok után. Gyönyörű ez is. 7+

 

Gizella Szamorodni 2017.**

Az eddigiek után sokkalta direktebb, kicsit vegetális, amolyan populárisabb, modernebb édesbor aromák. Kissé atipikus, de nagyon tiszta, egyenes illat. Széles, hosszú, édes, krémes íz, amire az illat lazasága után nem is igazán számítottam. Elképesztően fókuszált, strukturált ízek. Eszméletlen hossz és viatalitás jellemzi ebből a pazar évjáratból. Nagy élmény. 7+

 

*Disznókő KAPI 6 puttonyos tokaji aszú 2015.**

Új sportcipős, szúrós, fejlődő, fiatalos illat. Egyelőre elég szigorú, imperfekt aromatika, de egész biztos, hogy csak kell még neki pár év, mire a helyére kerül minden aromajegy. Vastag, széles, magas cukrú aszú, mély és nagyon édes, amit a meleg év nyilván előre sejtet. Mégis nemes krémesség, fiatalos jelleg árad belőle. Ez a bor noha olyan hosszú távfutó talán nem lesz, mint a 13-asok, 17-esek vagy pláne a 16-osok, de így is éteri magaslatokban rezonál, a Kapihoz méltó módon. Erős 8

 

RÁADÁS:

 

**Szepsy Bohomáj Furmint 2018.*

Meglepően behízelgő és illatos furmint Tállyáról, friss gyümölcsökkel a termőhely mélységei, díszei mellett. Ízben sem egy szokványos Szepsy Furmint. Hosszú és a terroirról mesél ízben is, de közben egyáltalán nem nehézkes, hanem részletgazdag, fiatalos, finom, vibráló savú, fineszes furmint. Igazi villanás a mesteről Tállyáról. Meg kell kóstolnom később is. Erős 7

 

St. Andrea Nagy Eged Bikavér 2016.*

Mély, összetett, kékfrankosos, füstölt sonkás aromatika. Nagyon komplex, komoly és fiatal még. Ízben rendkívül fűszeres, finoman gyümölcsös, finom savú, elegáns és még javában formálódó nagy bikavér. Hosszú íz, elegáns házasítás, finom arányok, finom részletek. 7

 

Oremus 5 puttonyos tokaji aszú 2000.*

Gombás, eléggé egydimenziós, kissé nehézkes illat, amiben a gyümölcsök már igencsak fogytán vannak, legalábbis ebben a palackban. Ízben is ugyanaz a gombásság a meghatározó, persze van benne életteli sav is, de kissé egysíkú, híján van a lendületnek és leginkább az édesség nyomul előre szájban. Sok tercier ízjegy, egyértelmű érettség, de még az öregedésen, túlkorosságon éppen innen. Így is erős 7

 

PROGRAMVÁLTOZÁS:

TOKAJMAGIC - SanzonTokaj//RÁNY-vertikális: június 4, 18.00 (Borganika). Esemény és további részletek itt.

Jelentkezni lehet: hello@tokajmagic.hu
+36 20244 6097

(Még pár hely van, de limitáltan.) 

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább