x

Ripka Gergely

25 befolyással bíró szakember a tokaji bor körül (5-1.)

Top5

Nos, bizony így 10 év után sem tudom elképzelni, hogy más körül forogjon az életem, mint Tokaj. S ha mondanom kéne egy indokot, amiért ez így van, akkor elsők közt említeném a rengeteg inspiráló egyéniséget. Az egyéni sorsokat, amik a bor mögött húzódnak. Lehet az ő küldetésüket is sokféleképp értelmezni: a borász időnként kicsit rocksztár, akiért rajong a közönség, akinek tapsolnak a borbemutatók, brilliáns borvacsorák, díjak és ünnepi beszédek végén, látjuk a közösségi médiában a posztot a kékszőlőtől piros kezekről, a hajnali munkakezdésről, a hősies küzdésről. De rengetegszer érezzük, hogy ezek a borászok azért időnként mennyire...csakúgy jóarcok. - Tudják, olyan igazi true, tettrekész és "józan" gondolkodású figurák, akik valahogy időtlenül itt vannak köztünk, többszáz éve, és töretlenül teszik a dolgukat, mi pedig örömmel isszuk a boraikat. Ebben az évvégi összeállításban nem is borokra, hanem olyan Hegyaljához kötődő karakterekre szeretnék fókuszálni, akikkel sokszor akár napi kapcsolatban vagyunk, tettvágyuk miatt mégis különlegesek, ami figyelmet érdemel. Kiváltságosak, mert felelősség és lehetőség van a kezükben, hogy egy kicsit történelmet is írjanak Tokaj (30 éve tartó) megújításával. A cím talán azt sejteti, hogy ez egy szigorú rangsor akar lenni, de fontos megjegyezni, hogy egy személyben én alkottam meg, empirikus matematikai adatok nélkül (hogy is lenne erre képlet?). Pusztán annak megfelelően lett összeírva, amit én ma, 3 TokajKalauz megírása után/közben, tíz évnyi kóstolás és beszélgetés múltán érzékelek a tokaji közösségen, s a borvidék rezgésein át. Lehet egyfajta tiszteletadás is ez a lista azok felé, akik valóban nem csak mondják, hanem teszik is a dolgukat, hatással vannak környezetükre, a benne élőkre, alkotókra és munkásságuk látványos vagy kevésbé látványos módon előbbre viszi egyik legfontosabb borvidékünket. Persze ez a lista lehetne 50-es vagy akár talán 100-as is, meg ilyenebb is, olyanabb is... Mindenkitől elnézést, aki nem került rá, és netán úgy érzi, hogy rajta lenne a helye, biztos így van és bocsánat (ez a lista természetesen nem jelenti azt, hogy őket nem ismerem el). Mindenkinek további kitartó munkát kívánok az újévre is!

 

5. Kalocsai László, birtokigazgató, HKT küldött
A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának Bodrogkeresztúr-Kisfalud-Szegi borászati küldötte, a HKT öt fős igazgatói választmányak tagja (fontos szavazattal), egyben a Mészáros Lőrinc által jegyzett Dereszla és Henye Borászatok birtokigazgatója, ami komoly, több mint hatvan hektár fölötti szőlészeti és borászati felügyeletet is jelent Kalocsai Lászlótól, mely mellett még a közösségi infrastruktúra projektben is fontos szereplő. A pezsgőben nagy volumennel meginduló Henye Borászat első pezsgői is kiröppentek már a pincészettől, emellett a borászat terasza számos közösségi eseménynek, szakmai rendezvénynek nyújt fontos teret (az egyetlen, év közben is rendszeresen felpezsdülő hasonló platform).

 

 

4. Áts Károly, borász
Egy borász, aki a legnagyobb elismerésekben részesült már az évek folyamán. Száz pontos eszencia (ld. a Belga mára kultikussá lett slágerét is), de megszámlálhatatlan díjazott egyéb bor mellett, év bortermelője is volt (2012), idén pedig Borászok Borásza döntős is. Ám sejthető módon azért került most az előkelő negyedik helyre ezen a listán, mert általa lett az állami Grand Tokajnak olyan borászati-szakmai felügyelete, mely végre minőségben méltó a legnagyobb palackszámot készítő borvidéki szereplőhöz. A Grand Tokajtól több féle küldetést várunk és valóban sokféle szerep hárul rá, de a 2013-ban és utána készült aszúk (pl. Szarvas) és azok elismerései is egyértelmű bizonyítékai annak, hogy igen, lehet ebben a volumenben, integrált szőlőből is magas színvonalat közvetíteni, ha azt a megfelelő személy állítja irányba.

 

 

3. **Demeter Zoltán, borász...
A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának tarcal(-tokaj)i borászati küldötte, a Tokaj Alapítvány életre hívója, az első Borászok Borásza (2007), a Borászok 12 Pontja megalkotója, a TokajKalauz első két csillagos borásza, aki nem egy jelentős borászatban szerzett korábban érdemeket. Nyilatkozatai és borai egyaránt véleményformálóak. Szakmán belül és szakmaközi platformokon is nagy elhivatottsággal és eltökéltséggel képviseli Tokaj ügyét, és szüntelenül borvidéki stratégiák kidolgozásán dolgozik. Pezsgői vagy épp édes borai egyértelmű tanubizonyságai idehaza és külföldi borlapokon is, hogy Tokaj megújult és visszaköveteli magának azt a pozíciót, amiben évszázadokkal korábban méltó módon helyet foglalt a világ borainak arisztokráciáján belül.  

 

 

2. Molnár Péter, borász, HKT-elnök
Pétert hallgatva kicsit meggyőzve és megnyugtatva érzi magát az ember, hogy a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöki pozíciója rátermett személy birtokában van. - Ennyiféle borvidéki szereplő érdekeit bizony nem lehet egyszerű szinkronizálni a tettek mezején, mégis világosan, magabiztosan és objektív lényeglásással beszél mindig, ha Tokaj aktuális kihívásairól esik szó; emellett a Patricius Borászat birtokigazgatói székében is bebizonyította az elmúlt közel húsz esztendő folyamán, hogy egy hetven hektár feletti birtok nem csak külföldi tőkeinvesztícióval lehet sikeres idehaza és a külföldi piacokon is. 

 

 

1. **Szepsy István
Nagy meglepetés talán ebben nincs. Ő volt a híd a régi és az új tokaji korszakok közt a 90-es években. Úttörő száraz és édes mádi borai (cuvée 1999), életműve, gondolatai alighanem minden más borászénál nagyobb hatásúak, s nem csak a borvidéken belül szétnézve (ami ugyancsak komoly felelősség). A TokajKalauz idei kiadásában immár két csillagos borászról újdonságot szinte lehetetlen mondani. Élő legenda, aki immár több generációt inspirál és indított el Tokaj felé akár szakmai útján, vagy egy felejthetetlen aszúélménnyel a világ bármely pontja felé. Számos nagy tokaji cégben volt meghatározó a jelenléte. Idén premierje volt a második mozifilmnek, mely (részben vagy nagyobb részt) Szepsy István elhivatottságát és különleges világlátásait őrzi meg az utókornak. Köztudomású, hogy tavasz óta egészségi állapota miatt eléggé visszavonultan él, pihennie kell, a birtok operatív vezetését gyermekei látják el és már komolyabb tisztségeket is alig tudna vállalni. A 2013-ban Les Seigneurs du Vin (A Bor Urai) címmel kitüntetett Szepsy István Idén a rangos nemzetközi kitüntetést, a Walter Scheel életműdíjat is megkapta (olyan korábbi díjazottak után, mint Angelo Gaja, Hugh Johnson, Georg Riedel vagy Pierre-Emmanuel Taittinger.)

 

25-21-ig itt20-16-ig itt15-11-ig itt, 10-6-ig pedig itt érhető el a teljes összeállítás a korábbi részekkel.

 

PROGRAMAJÁNLÓ:

Január 16: TOKAJMAGIC - Balassa Mézes Mály @ Borganika. 
Kezdés: 18.00
Ár: 16. 500.- (mely 6 száraz bort, 3 ételfogást és egyéb meglepetéseket tartalmaz).

További részletekkel, kóstolósor az esemény linkkel hamarosan!

Jelentkezés: HELLO@TOKAJMAGIC.HU
+
36 20 244 6097

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább