Kolonics somlói Furmint 2009.*
Kedvelem Kolonics Károly borait. Az ilyen jellegű somlóiak számomra az igaziak. Legutóbb a 2008-as Hárs nyűgözött le maximálisan, de a 2010-es bemutatón sem voltak rosszak a friss borok (sok tanulságot azonban még nem tudtam leszűrni belőlük). Tükrösen ragyogó, intenzíven citromos csillogás fogadja a szemet. Hosszabb szellőzést követően, eltéveszthetetlen somlóias illat: eleinte pörkölt magvak, később puskapor, tűzkő, markáns ásványok fejlődnek belőle. A fajta és a termőhely egyértelműen szigorúbb jegyeit lehet érezni. Ízben üde, hamvas fiatalság érződik még (napokig stabilis bor). Nagyon markáns ("Kolonicsos") mineralitás, kifejezetten sós elemek mutatkoznak. Finom kis citrusos savak vezetik alapvetően a kellően hosszú kortyot. Férfias bor, de azért mégsem végletesen szikár. Nem a teltséggel, zamatokkal vagy gömbölyded gyümölcsösséggel hódít, arra ne számítsunk!
Enyhülve, melegedve termálvizes, tengeri üledékes aromák jelentek meg nekem (kicsit amolyan Chablis-s érzettel...tudom-tudom: teljesen más az alapkőzet, de mégis hasonlók a benyomások). Összességében tetszetős, kellően tartalmas, sokszínű, feszes karakterű bor, mégis szorult belé kedvesség is (ezért nem sajnálom tőle a csillagot). Egy-két esztendő azért sokat kihozhat még belőle. Ára alapján abszolút élhető (3000 alatt jócskán).
Étel mellé ajánlanám a leginkább. (Füstölt halak, malacsült, intenzíven fűszeres fehér húsok mellé.)