Fehér kalandozások innen-onnan
Kikelet, Somló, Balaton, Tokaj, Moric
Furmintfan azzal a szándékkal hívta össze a társaságot, hogy kóstoljuk meg együtt a friss, aktuális 2017-es Kikelet sort, s ha már így együtt vagyunk, akkor a már oly sokszor szóba került Moric Projekt hazai képviselőit is vegyük hozzá. Roland Velich köztudottan az autentikus kisborászatok amolyan nagykövetévé lépett elő, azon túl, hogy burgenland meghatározó borászatát viszi (igen komoly Blaufrankisch-okkal). Szervez maga körül oktatást, fiatal borászok és sommelier-k számára fejtágítást (rengeteg referenciabor kóstolásával). Közben pedig járja a Kárpát-medencét és szüntelenül keresi a kicsi, de izgalmas, hiteles terroirborokat. Ezek közül az első magyar tétel Homonna Attila Peres-dűlős furmintja lett, amit Kis Tamás somlói bora és a Villa Tolnay fehérbora követett. Ezek a borok a világ legkomolyabb éttermeinek borlapjára tudják így eljuttatni az olyan szavakat, mint Balaton, Tokaj, Somló.
Bott Kulcsár Hárs 2014
Nehéz év. Mégis szép, érett, még az oxidáción inneni tercier illatok: citrusos, körtés, birses vonal. Szép virágos, hársas jegyek szövik át. Meglepően kerek, szépen összeérett ízek, palackérettség, kevés sav, kerek és sűrű ízek, amit 2014-től senki sem várt. Etalon. 6
Moric Project Balaton 2017
A bor valójában több annál, minthogy szimplán Balaton (ha már terroirról szólnak a jó Roland Velich választott csillagai). Csobánc, Villa Tolnay. Rajnai és furmint házasítása. Puskapor, napraforgómag, sajt, picit zárt illatok. Citrusos, friss, élénk savasság, feszes fiatalosság. Mégis belül simaság hatja át, a rajnai trópusi gyümölcsös jegyeivel: ananász, mangó. 6
Moric Projekt Somló 2016
Kis Tamás. Tűzkövesség, elég jól kivehető somlói jegyekkel színezve. Ízben citrusos, szárító savak, somlói terroirjegyek, zsályás, zöldfűszeres ízek, csontos savasság az utóízben (elférne talán kicsit több gyümölcs és kedvesség is a hasító savak mellé). 5+
Moric Tokaj Peres 2015.*
Természetesség árad illatából, száraz tokajiak határozott termőhelyi karakterével. Sűrű, citrusos és egyszerre offdry kerekség, édesség érezhető a hosszú kortyban. Minden alkotója elég magasan mozog. Kerek, hosszú, nagyon hosszú utóízzel. Komoly bor, büszkeség, hogy ez a stílus viszi hírét Tokajnak a világ nívós éttermeibe. 6+
Kikelet Birtok Furmint 2017
Kristálytiszta, neutrális, visszafogott illat. Citrusos, friss, cizellált íz. Zsálya, a pincére jellemző friss zöldfűszeresség és friss, primer gyümölcsösség fut rajta végig. Így lett a Kikelet sor talán legszebbje. 6
Kikelet Birtok Hárslevelű 2017
Visszafogott illat, főként citrusokkal, amolyan fejlődő módon (értsd: most még minden porcikájában nagyon fiatal). Simább a korty, szép löszkarakterrel, kis púderes hársassággal, semlymesebb vonalakkal. A korty végén azért beerősít a sav, szárítóbb, citrusos, lime-os hangulattal zárulva. Egyelőre ez is nagyon fiatal, és nehéz elbírálni tehetségét...5+/6
Kikelet Lónyai Hárslevelű 2017
Eyhén füstös, aztán császárkörtés, orvosságos, némileg fedett buké. Ízben nyers, fiatal, de magas szerekezettel rendelkezik. Van benne egy kis sauvignonos virgoncság, vidám karakter, miközben széles és hosszú is az íz. Az illattal nehezen békültem meg. Így ez is 6
Kikelet Váti Hárslevelű 2017
Szép körtés illat, finom fehér húsú gyümölcsök villanak be. Ízben nagyon szárító, feszes, friss, de hosszú is, mely sejteti, hogy palackban soká fejlődhet. Fanyar, száraz lecsengés, ismét sok citrussal. 5+/6
Kikelet Váty Dry 2017
Elsőre megjelent benne egy kis korai érettség, porosság, de ahogy a levegőn fejlődik, hála Istennek jó irányt vesz, és előbújnak a primer jegyek is. Van benne egy kellemes simaság, de mégis rusztikusabb karakterrel bír jelen állapotában. Széles, mentás, hűvös világ, mely egyáltalán nincs még kialakulva. Most 5+
Kikelet Late Harvest 2017
Kukorica, sárga barack, tipikus késői szüret jegyek orrban. Ízben krémesség, mellé jó savak, de viszonylag kevés, enyhe cukor, végén kis kesernyével, ami miatt kissé egyszerű, de közérthető édes tokaji benyomását kelti egyelőre. 5+
Villa Tolnay Cabernet franc 2017
Egy kis levezető vörös ismét Csobáncról, Nádasi András jóvoltából. Bors és franc-os fűszeresség, szépen, elegánsan, finoman. A kortyban gyönyörű tanninok, szép szárító ízek, remek szerkezet, magabiztos munka érezhető mögötte. Balatoni vörösek közt egy remek példa, izgalmas etalon. 6
Mindenképpen vissza kell kóstolni a Kikelet borokat, 2017 eleve olyan évjárat, aminek idő kell: komplex, gazdag borok, hosszútávú ígéretekkel, aminek ki kell még bontakoznia. Meglepőek a savakkal találkoztam például, ami a viszonylag meleg évből izgalmas együttállás, mindez ugyancsak segíti az eltarthatóságot.
Fájdalom, de Stephanie nem kapja meg a csillagát a friss TokajKalauzban, pedig igen közel jár hozzá. Folytköv.
A szombaton megjelenő könyv még PÉNTEKIG itt előrendelhető (-31 %-os kedvezményes áron: 3400 Ft-ért)!
PROGRAMAJÁNLÓ:
Több mint 120 hegyaljai borászat kerül bemutatásra a friss TokajKalauz 2019-es kiadásában, melynek premierje március 23-án, a Corinthiában lesz, a Tokaji Március mesterkurzusán. Jegyek itt válthatók.
Március 29-én pedig szűkebb körben igen komoly aszúsor kíséretében folytatjuk a következő TOKAJMAGIC-en!
A tokaji Könyvbemutató eseménye, LaBorban (április 5), itt pedig a nyíregyházié másnap (április 6), s lesz egy ingyenes esemény a Sárga Borházban, a Tokaji Piacon is (április 14). Hamarosan találkozunk!