x

Ripka Gergely

Fehér kalandozások innen-onnan

Kikelet, Somló, Balaton, Tokaj, Moric

Furmintfan azzal a szándékkal hívta össze a társaságot, hogy kóstoljuk meg együtt a friss, aktuális 2017-es Kikelet sort, s ha már így együtt vagyunk, akkor a már oly sokszor szóba került Moric Projekt hazai képviselőit is vegyük hozzá. Roland Velich köztudottan az autentikus kisborászatok amolyan nagykövetévé lépett elő, azon túl, hogy burgenland meghatározó borászatát viszi (igen komoly Blaufrankisch-okkal). Szervez maga körül oktatást, fiatal borászok és sommelier-k számára fejtágítást (rengeteg referenciabor kóstolásával). Közben pedig járja a Kárpát-medencét és szüntelenül keresi a kicsi, de izgalmas, hiteles terroirborokat. Ezek közül az első magyar tétel Homonna Attila Peres-dűlős furmintja lett, amit Kis Tamás somlói bora és a Villa Tolnay fehérbora követett. Ezek a borok a világ legkomolyabb éttermeinek borlapjára tudják így eljuttatni az olyan szavakat, mint Balaton, Tokaj, Somló.

Bott Kulcsár Hárs 2014

Nehéz év. Mégis szép, érett, még az oxidáción inneni tercier illatok: citrusos, körtés, birses vonal. Szép virágos, hársas jegyek szövik át. Meglepően kerek, szépen összeérett ízek, palackérettség, kevés sav, kerek és sűrű ízek, amit 2014-től senki sem várt. Etalon. 6

 

Moric Project Balaton 2017

A bor valójában több annál, minthogy szimplán Balaton (ha már terroirról szólnak a jó Roland Velich választott csillagai). Csobánc, Villa Tolnay. Rajnai és furmint házasítása. Puskapor, napraforgómag, sajt, picit zárt illatok. Citrusos, friss, élénk savasság, feszes fiatalosság. Mégis belül simaság hatja át, a rajnai trópusi gyümölcsös jegyeivel: ananász, mangó. 6

 

Moric Projekt Somló 2016

Kis Tamás. Tűzkövesség, elég jól kivehető somlói jegyekkel színezve. Ízben citrusos, szárító savak, somlói terroirjegyek, zsályás, zöldfűszeres ízek, csontos savasság az utóízben (elférne talán kicsit több gyümölcs és kedvesség is a hasító savak mellé). 5+

 

Moric Tokaj Peres 2015.*

Természetesség árad illatából, száraz tokajiak határozott termőhelyi karakterével. Sűrű, citrusos és egyszerre offdry kerekség, édesség érezhető a hosszú kortyban. Minden alkotója elég magasan mozog. Kerek, hosszú, nagyon hosszú utóízzel. Komoly bor, büszkeség, hogy ez a stílus viszi hírét Tokajnak a világ nívós éttermeibe. 6+

 

Kikelet Birtok Furmint 2017

Kristálytiszta, neutrális, visszafogott illat. Citrusos, friss, cizellált íz. Zsálya, a pincére jellemző friss zöldfűszeresség és friss, primer gyümölcsösség fut rajta végig. Így lett a Kikelet sor talán legszebbje. 6

 

Kikelet Birtok Hárslevelű 2017

Visszafogott illat, főként citrusokkal, amolyan fejlődő módon (értsd: most még minden porcikájában nagyon fiatal).  Simább a korty, szép löszkarakterrel, kis púderes hársassággal, semlymesebb vonalakkal. A korty végén azért beerősít a sav, szárítóbb, citrusos, lime-os hangulattal zárulva. Egyelőre ez is nagyon fiatal, és nehéz elbírálni tehetségét...5+/6

 

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2017

Eyhén füstös, aztán császárkörtés, orvosságos, némileg fedett buké. Ízben nyers, fiatal, de magas szerekezettel rendelkezik. Van benne egy kis sauvignonos virgoncság, vidám karakter, miközben széles és hosszú is az íz. Az illattal nehezen békültem meg. Így ez is 6

 

Kikelet Váti Hárslevelű 2017

Szép körtés illat, finom fehér húsú gyümölcsök villanak be. Ízben nagyon szárító, feszes, friss, de hosszú is, mely sejteti, hogy palackban soká fejlődhet. Fanyar, száraz lecsengés, ismét sok citrussal. 5+/6

 

Kikelet Váty Dry 2017

Elsőre megjelent benne egy kis korai érettség, porosság, de ahogy a levegőn fejlődik, hála Istennek jó irányt vesz, és előbújnak a primer jegyek is. Van benne egy kellemes simaság, de mégis rusztikusabb karakterrel bír jelen állapotában. Széles, mentás, hűvös világ, mely egyáltalán nincs még kialakulva. Most 5+

 

Kikelet Late Harvest 2017

Kukorica, sárga barack, tipikus késői szüret jegyek orrban. Ízben krémesség, mellé jó savak, de viszonylag kevés, enyhe cukor, végén kis kesernyével, ami miatt kissé egyszerű, de közérthető édes tokaji benyomását kelti egyelőre. 5+

 

Villa Tolnay Cabernet franc 2017

Egy kis levezető vörös ismét Csobáncról, Nádasi András jóvoltából. Bors és franc-os fűszeresség, szépen, elegánsan, finoman. A kortyban gyönyörű tanninok, szép szárító ízek, remek szerkezet, magabiztos munka érezhető mögötte. Balatoni vörösek közt egy remek példa, izgalmas etalon. 6 

 

Mindenképpen vissza kell kóstolni a Kikelet borokat, 2017 eleve olyan évjárat, aminek idő kell: komplex, gazdag borok, hosszútávú ígéretekkel, aminek ki kell még bontakoznia. Meglepőek a savakkal találkoztam például, ami a viszonylag meleg évből izgalmas együttállás, mindez ugyancsak segíti az eltarthatóságot. 
Fájdalom, de Stephanie nem kapja meg a csillagát a friss TokajKalauzban, pedig igen közel jár hozzá. Folytköv.

 

A szombaton megjelenő könyv még PÉNTEKIG itt előrendelhető (-31 %-os kedvezményes áron: 3400 Ft-ért)!

PROGRAMAJÁNLÓ:
Több mint 120 hegyaljai borászat kerül bemutatásra a friss TokajKalauz 2019-es kiadásában, melynek premierje március 23-án, a Corinthiában lesz, a Tokaji Március mesterkurzusán. Jegyek itt válthatók.

Március 29-én pedig szűkebb körben igen komoly aszúsor kíséretében folytatjuk a következő TOKAJMAGIC-en!

tokaji Könyvbemutató eseménye, LaBorban (április 5), itt pedig a nyíregyházié másnap (április 6), s lesz egy ingyenes esemény a Sárga Borházban, a Tokaji Piacon is (április 14). Hamarosan találkozunk!

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább