Tokaj a Tudományos Akadémián
9. MTA bora versenyen ismét Hegyalja tarolt
Tudjuk jól, hogy rengeteg a borverseny idehaza, nehéz köztük eligazodni, de kilenc év azért elég szép eredmény egy borverseny történetében is. Márpedig 2018-ban az Akadémia Bora borversenyt itt tart, repül az idő. De van ezen túlmenően is nemes gondolat ebben a versenyben. - Elegáns dolog, hogy komoly ez a többszáz éves intézmény külföldi tudós vendégeit akármilyen szupermarketes bor helyett olyan magyar borokkal szeretné megvendégelni, melyeket vakon is méltónak találnak erre a nemes küldetésre. A legtöbb kis borversenyen immár megszokott, hogy Tokaj Hegyalja uralja a mezőnyt. Új itt sincs a nap alatt: a legmagasabb pontszámú bort többnyire a desszertborok közt találjuk most is az MTA Borára nevezett közel 150 bor mezőnyében. Hét elején meg is kóstoltuk a díjazottak egy-egy jeles képviselőjét:
Pelle Betsek 2016
Birses, barackos, egész megkapó illat, melyet azért a hordó is fűszerez. Élénk savak szájban, fanyarsággal, krémes ízekkel, finom hordóval és izgalmas sóssággal. 5+
Pannon Tokaj Dominium Budaházi Hárslevelű 2016
Finom és hársas gyümölcskaraktere van orrban. Birs, méhviasz, mézesség, méghozzá egészen egyedi intenzitással. Kissé rusztikus a korty, kesernyével, hosszú, krémes ízzel, telt, battonage-os felhangokkal megtöltve. Remek savak, citrusok, meglepő komplexitás az áráért (kettőzer-párszáz forint). 5+/6
Nyári Ödön Chardonnay 2017
Nem Tokaj (ráadásul csopaki munkámból kifolyólag ígértem, hogy balatoni borkat nem nagyon fogok bírálgatni), de annyira kíváncsi voltam rá, mit tudhat egy pár hónapos, érmes charonnay a Szentgyörgy-hegyről, hogy meg is kóstoltam! Milyen jól tettem. – Gyönyörű primer illat: szőlő, sárgadinnye, igazi tavaszi virágos kert. Meggyőződésem, hogy a 2017-es száraz fehéreknél (akár Chardonnay-knál is) komoly alkoholtúlsúlyokkal lehet majd számolni sajnos, nagyon hamar elszaladtak a mustfokok tavaly. Ez szerencsére ízben krémes zamatú, tiszta, friss, fiatalosan lendületes, nagyon gyümölcsorientált, vitális, telt, finom és arányos fehérbor, kellő testtel és izgalommal. Szép. 6
Pelle Zsófia Cuvée 2016.**
Amilyen kis könnyed és laza édes bor volt ez a pince indulásakor, mostanra olyan komoly különlegesség lett belőle. A muskotály most is szépen díszíti az illatot, csupa báj és kedvesség orrban, virágos és gyümölcsös jegyekkel. Ízben meglepően magas a cukra, mégis a savak az évjáratra jellemzően magasak, élénk citrusosságuk lemossa az édességet. Telt és krémes is, gyönyörű tétel, mely még nagyon fiatal. 7+
Pelle 6 puttonyos tokaji aszú 2013.**
Gomba, porosság, citrusosság és még rendkívül fiatal jelleg. Ízben hasonló a stílus: a lendületről és a citrusos savakról szól (pedig a forrú őszutó miatt a legtöbb 13-as édes borban sajnos a savak jellemzően eléggé hézagosak tudnak lenni, ld. lejjebb). A korty egészen a legvégéig úgy tömör és sűrű, ahogyan csak a legszebb aszúk tudnak lenni. Csupa gyümölcs, obligát kajszi és finom mézesség, mindez nagyon fiatal kiadásban. Még évtizedekig fejlődhet. 8+
Pajzos 6 puttonyos tokaji aszú 2013.**
Egész más történet. Naspolyás, birses, és sokkal halkabb, diszkrétebb orrban, némi illóval, citrusokkal. Ízben vastag, telt, nagyon krémes, hosszú aszú. A sok cukortól kissé nehézkes, érdemes leülni vele, mert nagyságával egyúttal kissé telít is. 8
Pannon Tokaj Dominium 6 puttonyos tokaji aszú 2013.**
Gombás, poros, fiatal illat jellemző itt is, melyet a hordó is fed még kissé. Krémes, vaskos, rendkívül édes aszú. Elférnének még itt is a savak (7 g/l a 190 g/l cukor mellé). Nagyon krémes és meleg tónusú íz. Az az aszú, amiből egy pohár is maga a desszert. A három 2013-as aszú izgalmas és sokrétű tartományban mutatta be az ávjárat nagyságát. 7+