x

Ripka Gergely

RizlingRovat: nemzetközi stílusgyakorlat

Rajnai futamok innen-onnan

Folytatjuk (számunkra biztosan) méltán nagy sikerű rajnai köreinket. Ebben a fordulóban egy kivételes nemzetközi merítésről folyik majd a szó, melyet Bernáth Józsi barátunk szervezett és többnyire állított is össze, persze segítettünk is neki ebben 1-2 palackkal (mondjuk én csak meginni/megírni). A rajnairól tudjuk, hogy sokfelé jól érzi magát a világban, ezért is hívjuk világfajtának, de arra azért nem gondoltam, hogy a szavazást követően az első háromban egy németül beszélő címke sem lesz majd…. A mi Józsink módszeres vakkóstoló szervező, ezért haladjunk csak szépen sorban (egy vak kör után vissza lehetett kérni a fejvakargatósabb darabokat újra, aztán 3 sorszámot kellett mondani mindenkinek):

Gilvesy Kacér 2016

Eléggé technológiai hangulat árad illatából, némi termálvízzel és halvány redukcióval, szellőzve aztán bíztatóbb citrusokkal. Lágy korty, tiszta ízek után semmilyen, üres kortylefutás érezhető. 4

 

Ikon Rajnai 2016

Ez már magabiztosabb rajnaisabb, citrusos, krétás világot mutat. Frissítő, jó minőségű savak. Kissé ez is rövid, de abban az időben mégis életteli bor, mely a fajta jegyeiből már valamivel többet megmutat. 5+

 

Gilvesy Tarányi 2015

Punnyadt egy illat, némi káposztával és más zavart jegyekkel körül lengve. Kesernyés korty, mely nem teljesen tiszta és mintha a kor és az oxidáció is igazolná, hogy az illatban is érezhető korai érettség megjelent a borban (forró évjárattal). Volt, aki sokkal jobban szerette, de ez nem a szentgyörgyhegyi pince napja…s hol van még a vége. 4

 

Ikon Rajnai 2017

Váratlanul virágos, kissé atipikus rajnai. Aztán roppanó, felvillanyozó savai elviszik a gondolataim német vidékek felé (egészen és hihetetlen, hogy ezt az Ikon nevetséges árban szinte minden évjáratban parádésan hozza). Cizellált, hosszú, electrifying acidity. A végén aztán kissé lelágyul, szép édeskés hangulatban elköszönve. Szerettem. Ha lenne egy borbáram, biztos, ez lenne az alap Riesling. 6

 

Késa Kecskés-dűlő 2016

Visszafogott, krémes illat, citrusokkal. Ízre viszont sajnos keserű (avas szotyi), alkoholos, nehézkes mozgású és egyáltalán nem fajtajelleges. Sajnos most nem lopta be magát a szívembe. 4

 

Pannonhalmi Olaszrizling 2016

Virágos, illatos bukéval indul. Ridegebb bornak tűnt az eddigiek után, mattabb felszínnel, kevesebb kedvességgel, szárítóan fanyar, gyakorlatilag zöldes hangulattal vált el a mezőnytől. 5

 

Babiczki Rajnai 2017

Virágos, rózsás buké. Ropogós savak, fanyar, ismét zöldes reflexek ízben, friss, könnyed, citrusos fajtajelleg (de ebben volt, aki nem értett egyet). Nekem éppen tetszett. 5+

 

Bott Frigyes Rajnai válogatás (félszáraz) 2016

Petrolos, olajos magos, érettebb hangulatot kelt a bor orrban. Ízben maradékcukros, édeskés és közben mintha pezsegne is. Érezhető a szándék, hogy nagynak szánták, de mégsem állt ez össze valahogy… 4+/5

 

Paulus Rajnai Mór 2015

Virágos, tiszta, akár egy egyszerűbb német rajnainak is elment volna. Ízre sima, finom, szép rajnai, különösebb bonyolításoktól mentes, korrekt alapbor. 5+

 

Gilvesy Tarányi 2016

Nem akarom bántani szegény pincét már tovább, minden tiszteletem, de ez a kóstoló sajnos nekik hozta a legkevesebb sikert. Fura illat, torma, kakukkfű, zsálya, teljesen fajtaidegen dolgok buktak ki belőle. Az íz még bizarrabb, csupa ellentmondás és a legkevésbé sem rajnais. Szappanos lecsengéssel. 4

 

Kislaki Riesling Válogatás 2015

Illatban kis redukciós gumival indul, de szépen kiszellőzik. Amolyan jellegzetes, komoly magyar rajnainak tűnt vakon, ásványos utóízzel, valamiért Badacsony ugrott be a sósságról. Szép egyensúlyú, korrekt tétel. 5+

 

Villa Maria Private Bin Riesling 2016.•

Egyértelmű volt, hogy nem magyar bor. Szép és komoly illat, tiszta, citrusos, gyümölcsös, primer, kedves. Ízre édeskés, mégis hosszú, ásványos, komoly, komplex és eredeti darab. Simasága, maradékcukros kereksége Ausztria felé terelte az asszociációkat (nem volt egyértelmű, Új-Zéland eszembe nem jutott volna). Szép munka. Nálam is és összesítésben is második lett. 7+

 

Villa Tolnay Rajnai 2014

Petrolos, gumis redukció, érettség jegyei. Ízben is összeérett jegyek, citrusos savak, az a rajnai, ami szépen összeállt már, kár tartogatni, most kell inni. 5

 

Villa Tolnay 2016

Barackos buké. Ízre viszonylag komplex, összetett, szép, bár némi kesernye bejátszik a végén, sóssággal és alkohollal. Rendben volt. 5+

 

Villa Sandahl Recept 2010.•

Sosem gondoltam volna, hogy egy 2010-es Magyar bor fog nyerni: nálam negyedik lett (volna, de erre is csak azért emlékszem, mert lamentáltam, s végül a Sepp Moser letaszította), szavazás alapján viszont első helyet érdemelt ki így is. Osztrák bornak hittem ezt is. Szépen érett, petrolos, klasszikus, tipikus rajnai. Ízben mintha még lenne benne némi kellemes CO2, melyet aztán az édes ízek kerekítenek le, sok-sok gyümölccsel. Rétegzett, komplex, hosszú és szép rajnai. Simán nemzetközi színvonal. Biztosan nem mondanám a sor legjobbjának, de jár a taps az egész kezdeti Sandahl csapatnak! 7

 

Miklóscsabi Csók a családnak 2015

Az illat még makulátlanul citrusos. Az íz már a legkevésbé sem tiszta, zöldes, fanyar és pincés ízek a kortyban…. 3

 

Káli Kövek Zánka 2016

Szép petrolosság, citrusos, tipikus rajnai illat. Feszes, citrusos, friss és finom rajnai jegyek, mely ridegebb, komolyabbnak tűnt a magyar átlagnál. Ügyes munka, mely szintén “megállná a helyét németek közt is”. 6

 

Bott Frigyes Rajnai 2015

Citrusos, petrolos, ásványos illat. Hosszú, szép, sima korty, tele terroirjegyekkel, komplexitással, “akármi is, az illető tudta, mit csinál.” A legjobbak közé helyezném ezt is. 6+

 

Fritz Haag Riesling Mosel 2016.•

A Bortársaság alap német rieslingje lett nálam az este legszebbje, ráadásul egy olyan évből, melyet én magam bár nagyon kedvelek, de állítólag még csak nem is volt jó évjárat. Nekem pont ilyen az igazi Riesling: citrusos, de picit virágos is orrban, mindenekelőtt metszően tiszta. Friss, lime-os savak, elegáns, csiszolt és csupa élet, vitalitás, lendület, hosszan. Tavasztól őszig ezzel bármikor, bárhol meg lehet kínálni. 7+

 

Légli Riesling 2016

Narancsos haribo, izgi, metsző tisztaság itt is, ezt is nagyon tipikusnak, németesnek éreztem. Feszes rajnais íz, finom zsályás, kakukkfüves fűszerrel díszítve diszkréten, mégis lecsengésében tisztán hagyja a szájat. Úgy látszik, nagyon is van fantázia a pannon tájon rajnai rizlingben. Tetszett! 6+

 

Jordan The Real McCoy Dél-Afrika 2016

Puskapor és egy kis redukció, fajtaidegen, de izgalmas jegyek, kimozdulva a komfortzónából. Remek cukor-sav összjáték a kortyban, sós, ásványos utóízzel. Egyedi, rendhagyó világ, sokan rajongtak érte (nekem mégsem volt eléggé fajtajelleges). 6

 

Bott Frigyes Rajnai 2016

Fa, hordó mutatkozik orrban, más szinte nem is. Ízben cukor, barokkos hordó, rusztikus jegyek. Hiányzott belőle a frissesség, a lendület, a termőhely és az elegancia is. Kár. 4

 

Szentesi József Rajnai 2015

Sajtos illat, redukcióval. Félrement valami, disszonáns ízek, fanyar savak, nem tetszett (de egyöntetűen a sor egyik leghalványabb darabja). 4

 

Fritz Haag Riesling 2015

Biztos, hogy jól tudom, hogy 2015 volt a jobb és nem 2016….? Ez most fordítva alakult. Friss, tiszta, finom illat, ízben is szép a sav-cukor arány, de mégsem igazán tudott felül emelkedni a mezőnyön (mint a 2016-os). Nem tartogatnám már ezt a bort se sokáig. 5+/6

 

Villa Sandahl Bella Sunrise 2015

Illatos, viragos, gumicukros buké. Sima korty, igaz leginkább techno és melegség árad belőle. Kissé atipikus rajnai, aminek mondjuk baja nincs, csak nehéz fajtaborként értelmezni. 5

 

Sepp Moser Riesling von den Terrassen 2017

Virágos, elegáns, szép buké. Ízre citrusok, fajtajelleges feszesség, finom ízek, tanítanivaló elegancia és termőhelyi karakter. Mindent tud, amit a fajta tudhat. Gyönyörű, a reserve boruknál is jobban szerettem (ő lett nálam a harmadik). 7

 

Heumann Riesling 2016

Narancsos illata egészen egyedi. Ízben citrusok, feszesség, finom, szárító savasság. Szép volt ez is, pláne egy meleg, villányi területről. 5+

 

Sepp Moser Ried Gebling Reserve 2016

Sárga gyümölcsök illata, virágokkal. Szép tartalmas korty, testes rajnai, de a végére kissé kiüresedik és hirtelen ér véget az íz. 5+

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább