x

Ripka Gergely

Holdvölgy aszúvertikális: 2006-2011

Mádias, nagy aszúegyéniségek

Pár napja Demeter Zoltán aszúi kapcsán, februárban pedig Mészáros Lászlóval interjúban már beszéltünk róla, mennyire fontos Tokaj kapcsán az aszúval külön is foglalkozni. Szóba került az is, hogy ebben a műfajban több szempontból is hátrányos piaci pozícióból indul a borvidék: a száraz borok kapnak egyre nagyobb figyelmet, aktivitást, méltatlanul ritkán bontunk édes bort, s a borvidék élmezőnye ebben a kategóriában szinte mindig 90+ pont körüli szinten teljesít; viszont ha már ezek a borok ennyire komolyak, muszáj őket időről-időre bemutatni. A Holdvölgy pince mozgását nem volt könnyű nyomonkövetni a kezdetek óta. Demkó Pascal és mindenkori csapata sok fordulat után jelent meg a magyar piacon. Úgy kellett nyomoznom utánuk folyton. Berecz Stephaniet Gincsai Tamás váltotta borászfronton. Kezdetben a borok csak külföldön kerültek eladásra és a többség csak hallott valakiről, aki kóstolt már Moonvalley (majd később Holdvölgy) borokat. Mindenesetre a pince gyönyörű, a felszín fölött hipermodern mind építészetileg, mind pedig technológiailag; a földfelszín alatt pedig Mád egyik leghosszabb hagyományos érlelőpincéjét találjuk (melyen végig is vezetik a kíváncsi látogatót, he szeretné). Fontos továbbá megjegyezni, hogy a borvidék egyik legtapasztaltabb szőlésze is a csapatukat erősíti. Hogy az angol termékelnevezések a magyar piacon mennyire mentek át a fogyasztóknál, szintén nehéz megállapítani. De van nekik egy Culture márkanévre hallgató aszúboruk, melynek a 2006-os évjáratára évekkel ezelőtt kaptam föl a fejem. Az volt az első igazán maradandó élményem a Holdvölgytől.

Megrendített az a bor: úgy volt krémesen mádi karakterű és szinte felfoghatatlanul komplex, hogy közben elegáns és csiszolt is volt. Fiatal voltam én is, a bor is, de akkor oda meg vissza voltam. Azóta nem nagyon kóstoltam aszúikat, tehát épp itt volt az ideje felzárkózni: hisz 2006-ban sokan készítettek szép aszút, nem hiába a kedvenc évjáratunk. A szombathelyi Cuvée Borbárban szerveződött pár hete egy komoly vertikális a Holdvölgy eddigi összes aszújával. Természetesen hithű mádiakként ők is csak hatputtonyost készítenek. Az analitika szinte egyforma valamennyi bornál: maradékcukor 175 g/l körül. Savban és textúrában viszont az évjárat sokat alakít a képen.

A kóstoló egyik szervezője, Wawrzsák Laci és Nagy Zita révén kerültek hozzám a palackok az utolsó ujjnyi aszúkkal (jól elkunyeráltam, dehát muszáj volt). Meg kell jegyeznem, hogy a borok nem ideális állapotban kerültek a poharamba: 3 napig darabban voltak, majd Szombathely-Sárvár-Csopak-Budapest vonalon való zötykölődést követően kóstoltam őket (noha aszúknál hetekig vagy akár még tovább sem nagyon szokott lenni semmiféle megingás). A tételek közül háromnál volt némi oxidációs íz (az mondjuk önmagában is jelzésértékű, hogy a többinél viszont semmilyen bizonytalanság nem volt tapasztalható). A pontszámoknál és csillagok kiosztásánál viszont igyekeztem ezeket figyelmbevéve értékelni a borokat otthon, nyugodt körülmények közt megvizsgálva a nem mindennapi sort (mely egyébként a pince weboldalán fadobozban együtt is megrendelhető).

 

2011.***

Még nem forgalmi tétel. Döbbenetes aszúillat, amitől az ember azonnal letérdel. Atütően tiszta, fiatalos, prémium aszúk jegyei egy helyen, gyönyörűen definiálva. - Fehércsokikrém, birsalmasajt, sütemény, száraz aszalt gyümölcsök, dzsemesség, mélység, mindez hipermodern köntösben. Luxi aszú, gyerek-köntösben. Ízre szinte bébiaszús, mintha hodóból kóstolná az ember (ezt az élményt ilyen szépen még talán soha nem láttam palackba átmentve). Egyben van, krémes textúrával indul, sok-sok cukorral, de példás egyensúlyt adó savakkal. Végtelen hosszú korty. Eszméletlenül édes, határtalan zamatok. Vastagság, széles, mindez egy hömpölygő lefutású kortyba öntve, intenzív és eszméletlen finom barackossággal búcsúzva. Pfú... A műfaj rajongóinak érdemes lesz rá várni. 9+

 

2010.**

A két legfiatalabb évjáratot már Gincsai Tamás fejezte be. Pár nappal a bontás után jelen van az oxidáció enyhén sherrys, szamorodnis hangulata is, grillázzsal, gombás jegyekkel. Ízben fejtörést okoz, pedig a tehetsége meglenne (bizonyára szép kiindulási alapanyaggal). Nehezen megfejthető szerkezet. – Mert pl vibrálóbbak a savak, citrusos ízekkel, de a 11-es után egyértelműen rövidebb. Izmos, vitális savai viszik alapvetően a kortyot, miközben a kor is megjelenik már a kortyban.. Kicsit ellentmondásos az egész bor, zavaros a kép, nincs meg igazán az egység, a fókusz, ami a sor legszebbjein azonnal átsüt. Azt hiszem ezen is múlik, egy évjárat nagysága: megvan-e a borban az egység vagy csak van egy nagy bor, komoly paraméterekkel, de azok lógnak szanaszét a levegőben (?). Tartok tőle, hogy jobb egyébként már nem lesz. 7+

 

2009.***

Nagy egyéniség már illatban is. Fejlődő az illat, majdnem annyira, mint a 11-esnél. Sárga virágok, sárga gyümölcsök, babapiskóta, egészen rendhagyó dolgok. Méz, ölelő kedvesség, aztán propolisz, ami kicsit szúrós is. Nektáros édességet sugall az illat. Ízre is elképesztően sokrétű: hosszú és feszes, és a 10-es után jóval testesebb is. Mégis inkább édes, eszméletlen komoly beltartalommal. Megvan benne a fókusz és megvan az átütő egyediség is. Egyszerre krémesen hömpölygő és izmos savú. Döbbenet, ahogy betölti a szájat egészen. Nagyon fiatal még ez is, dús, túláradó, vastag, haraphatóan gyümölcsös. Ebből bizony bevásárolnék, ha komoly gyűjtő lennék. 8+

 

2008.**

Remek savú, szép aszús évjárat. Viszonylag késői, 2012-es palackozás. A fedett sherrys, szamorodnis oxidáció itt is felbukkan egyfajta rusztikusabb, grillázsos illatot kiadva, gombával, dohánnyal (lappangó, szúrós illóval). A kortyban határtalan lendületet érezni, virgonc mozgás szájban. Ahogy a hűvös 2010, ugyanúgy áll szemben 2008 a szomszédos meleg évjáratokkal. Hegyesebb savak, feszesség, élénkség, sok friss, harapható gyümölcs. Érzetre ez az egyik legsavasabb a sorban, de van benne mégis hömpölygés és hacsak nyomokban, de mézes karakter is. Érezhetően elképesztő beltartalom lehet itt is, ami betölti a szájat. 7+

 

2007.**

Mozgása is lassabb, színe is mélyebb. Ismerjük az évjáratot: nem a könnyen iható aszúk éve. Forró meleg, erős töppedésre érkező erős aszúsodás, kevés sav, magas cukrok. Illata érett aszús, grillázzsal, dohánnyal, avarral és sok gombás jeggyel. Nagyon édes a korty, elejétől a végéig: meleg, krémes tapintású. Hömpölyögve folyik ez is, elbírna több savat, de mégis elképesztően mély, komplex, hosszú aszú. Narancshéj, méz és a legvégén nyomokban diós érettség. Évjárathű bor, mely ugyancsak szépen betölti a szájat, még csúcsa közelében lehet. 7+

 

2006.***

Gyönyörűen érett, klasszikus, barackos aszúcsoda. Jóval élőbb és összetettebb világ az előző kettő után. Ez az évjárat adta Hegyalján szerintem a legszebb aszús illatokat (ever). - Finom botritiszes aromák, gomba, tea, sárga színekkel, birssel, érettsége nemességgel párosul és nem oxidációval (ennyi bontás utánis stressz után is). Továbbá van még az illatában egy csipkebogyós aroma, ami sokkal inkább esszenciák jegye szokott lenni. El lehet tehát veszni a 2006-os aszúk csodás illatában. Eszméletlen, tíz fölötti savai vannak (a 8-asra hasonlít ebben). Szinte száraz lecsengésű aszú. Hosszú ízek, melyet a sav ural, de akad mellé még mindig finom gyümölcs, narancshéj, intenzív édes attack, melyet a penge sav mos tisztára a végtelen korty végén. Most van kész formában, érdemes addig meginni, amíg ilyen szép. 8+

 

 

Köszönöm a Cuvée Borbárnak, Wawrzsák úrnak, Zitának a lehetőséget, közreműködést!

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább