x

Ripka Gergely

Gere Attila – gyorsszemle (2o18)

A villányi erdész, aki 1978-ig csak sört ivott

Még decemberben vettem részt a Pannon Karácsony nevű eseményen (meghívásos rendezvény a Pannon Bormíves Céh szervezésében). Van valami kellemes nosztalgikus hangulat abban, amikor az ember tényleg a szakma nagy öregjeivel kóstolhat. Az első generációs, ma is élő rendszerváltó borászok mind ott voltak személyesen és a többi nagy boros eseményhez képest a közönség összetétele, még a rendezvény fotósa is ezt a hangulatot követte le. Gere Attila is kulcsfigurája ennek a rendszerváltó közösségnek. Kopár csúcsbora stílust teremtett, s noha szakmáját tekintve nem borász, jó érzékkel vette észre még a rendszerváltás előtt: van lehetőség a villányi borban és nem csak 15 Ft-ért eladva literjét az állami cégnek. Apósáék őrültnek tartották, hogy 35 Ft-ért kezdte árulni literjét szegedi halászcsárdáknak. Első évben még csak 30 hektot, következő években már Gere Tamásékét, majd a szomszédokét is. Ott is hagyta az erdészetet és nejével letették a Gere Pince alapjait.

Senki nem hitte volna, hogy tíz évvel később, a 97-es Kopár cuvée-vel Gere Attila új márkatípust teremt. A borszortimentet úgy építették fel, hogy minél szélesebb közönséget tudjanak kiszolgálni: helyet kapnak benne az egyszerű hétköznapi borok a szupermarketek polcaira, de helyet kaptak a 90-es évek sztárjai: a közép kategóriás barrique vörösek, s az ezredforduló után a francia és toszkán sikereket látva a csúcsborok is mind szélesebb skálán kezdtek kibontakozni (Solus Merlot, Attila Cuvée). – Mind erősebb hozamkorlát, csak zempléni tölgyhordók, vállaltan izmos tanninszerkezet és hosszú eltartásra (20-30) szánt borok jelentik a filozófiát a felső polcon. Idő közben Gál Tibor nyomán még több toszkán inspiráció épült be a mozdulatsorba, majd Gere Andi - no meg a Fricik - színrelépésvel pedig a márka is megfiatalodni látszik/készül (hamarosan új címkékkel...bizony még az emblematikus Kopárnál is). Attilával kóstoltunk a belvárosi Veritas Borbár pincéjében:

 

Fehér Frici

A bor 80 %-a királyleányka (a többi sauvignon és muskotály). Illatos, virágos, enyhén muskotályos illat. Nem lehet nem szeretni (minden mesterséges hangulata ellenére sem). Dübörög a techno rendesen, de ez a bor arra készül, hogy a borbárak közönsge soha ne szomjazzon nyáron. Épp ezért frissítő, gyümölcsös, jól iható ez a gyönygözőbor. Igazi fiatalos szomjoltó. 4+

 

Cabernet sauvignon 2014

Édes fűszeres, vaníliás, krémesen gyümölcsös, édeskés buké. Alapvetően ez is a nagyon piacos és megnyerő pályán játszik. Biztosra utazik. - Ízben mindig is a fogyasztóbarát oldalról közelített, akármennyi évjáratot kóstoltam: visszafogott sav és enyhe tannin. Puha, húsos gyümölcsösség, pici fanyarság, viszonylag vékony jelleg, de hétköznap esti kíséretnek ebben a borban sem kell szerintem csalódnia az egyszeri fogyasztónak. 5

 

Cabernet sauvignon Barrique 2012

Zömében a Csillagvölgy gyümölcse sok-sok évjárat óta már.  Öreg bútorok, dohány, humidor, paprika, szárított paradicsom, szantál, édes fűszerek, minőségi fa és sötét tónusú gyümölcsök jelennek meg orrban. Egész sokminden történik itt kérem. Ízben szárító, tapadó, ami az évjáratot a borász szerint is nagyon jellemzi. Van benne egy puncsos, likőrös melegség is. A kortyban is a sötét színek dominálnak, kemény, kissé közhelyes tanninokkal. 5+

 

Kopár 2015

A recept 2006 óta franc-hangsúlyos (kb a fele), aztán jön a merlot és egy csipet cabernet sauvignon. Hordófűszer, fekete gyümölcsök ismét, likőr és szellőzve kissé animális is. Száraz, hosszú, telt bor. Ugyan vastag, de van mellette lendületes, peckes sav és finom gyümölcs is (igaz némileg alárendelt helyzetben jelenleg). Merthogy tapad és húz, de csak mert fiatal. Amolyan olaszos, toszkán hangulata is van a savaival és zamataival. Vissza kell rá térni pár év múlva. Összességében tetszett. 6+

 

Attila 2009.

Itt az összetétel mindig más, bármi lehet: a legszebb kopáros hordók házasítása. Pont a napokban olvastam vissza egy korábbi Kopár-kóstoló jegyzeteteit pár évvel ezelőttról. - Az Attila 2002-es évjárata extra klasszis volt akkor (3 csillaggal, amit magyar vörösnek nem sűrűn osztottam ki). Ez most egy kissé bizonytalanabb terep volt. Első szippantásra étcsoki, kakaópor és egy határozott érettség mutatkozik meg benne, aminek szerintem ennél a minőségnél 8 évesen még nem kéne ennyire jelentkezni. Kesernyés és szárító íz, igaz hosszan és vastagon. A tanninok is kicsit erősebbek a kelleténél. Várnék tőle még némi eleganciát, kusza a kép (most a Kopár sokkal kedvesebb volt, még 6 évvel fiatalabban is, s pár éve az a 2002-es Attila...istenem). 6 

 

Kössz, Nóri a meghívást!

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább