Szentesi József: régi fajták és iható nagyborok
Külvárosból a belvárosba
Szentesi József édesapjának ugyan volt szőlője, de ő maga csak élemedett férfiként döbbent rá, milyen jó is lenne párszáz palack saját bor a mindennapokra. Egyszer a menetrendszerinti balatoni nyaralásból hazajövet szakította meg útját a Velencei-tónál, s döntött úgy, ott vesz területet és kezd szőlészkedésbe, borkészítésbe. Ezekből az ambiciókból aztán lett is saját bora mint budaörsi borász (noha a budaörsi helyi újság még arról sem tett említést hasábjain, hogy egyik lakosa Borászok Borásza címet nyert). Közben a nevéhez fűződik Budapest első boros éttermének megnyitása (a kultikus Maligán), Kézműves Borok Háza néven kezdett aztán borkereskedésbe, bérpezsgészetbe kezdett, ma pedig az Artizan kereskedés egyik tulajdonosa. Borai idehaza Michelin-csillagos helyek borlapjain szerepel, de külföldi borítészek is rendre elismeréssel nyilatkoznak egyedi stlíusukról. Szentesi József amolyan borszakírók titkos kedvence lett, aminek van is alapja. - Nagy kísérletezőkedv: történelmi magyar fajták, pezsgő- és habzóborkészítés több fajtából, de mindenekelőtt természetes, intelligens borászati mozdulatok jellemzők Szentesi Józsefre és remekül iható boraira. Nélkülözik az indokolatlan túlzásokat. Pár hete a Blaha melletti Jelenben személyesen tartott egy teltházas ültetett szortiment-kóstolót (igen baráti áron). Hébe-hóba kóstoltam már tőle több tételről is az évek folymán, de így egyben még soha nem írtunk nagyobb merítésben borairól:
Cool Rosé
Szexi eper és málna tetszetős illata. Zamatos, gyümölcsös íz, kissé szúrós és nagy méretű buborékokkal. Egyszerű nyári frissítőnek persze oké, csak többet ne várjunk tőle. 4+
Rajnai Pezsgő Nadap 2015
9 hónapot töltött finomseprőn. Szőlő, alma és egy kis gumisság orrban. Édeskés kontúrjai vannak a korty első felének. Sok gyümölcs mellett szúrós ízek, intenzív és mozgékony buborékok. 5+
A Cuvée (Rajnai, Zöldveltelini, Zengő) 2015
Füstös, krétás, lime-os és enyhén háztáji hangulatú illata van. Érzésem szerint mintha ízben sem lenne teljesen makulátlanul tiszta (tán az erjedés közben történhetett valami). Pedig finom, virgonc sav, gyurmás, krétás íz jellemzi, kissé rövid. Gyenge 5
Vörös Dinka 2016
Nő ivarú virága miatt a kéknyelűhöz hasonló termesztési kihívásokkal bír. A bornak gyakorlatilag nincs illata; nagy nehézségek árán egész halvány zöld árnyalatú gyümölcsöket lehet kipörgetni annak, akinek van hozzá türelme. Ízre nagyon gyümölcsös, zamatos. Sima, édeskés bor. Jó inni, bár elég egydimenziós darab ez is. 5
Tihanyi Kék 2016
Szinte silleres szín. Fűszeres buké, valahol a kékfrankos és a kadarka között tudnám elhelyezni a fajták mátrixában, pluszban epres, málnás jegyekkel. Ízben temérdek piros gyümölcs kényeztet. Kevés sav és tannin, cserébe sok-sok zamat. Lágy bor, nagyon kedves és minden egyszerűségével is eredeti, izgalmas világ. 6
Kadarka 2015.•
Hűvös gyümölcsök és fajtajelleges fűszerek orrban. Ízre dús, érett gyümölcsök, kedves, elegáns ez is. Zamatos, lágy savú, de mégis nagyon lédús jellege van. Hazai kadarkák közt mindenképp klasszis! 6+
Csókaszőlő 2016.•
Sötétebb tónusú illat, fűszeres és fanyar, de hajaz nagyon a kadarkákra ez is. Ízben határtalan egzotikus gyümölcsösség árad szét: vérnarancs, gránátalma, mellettük pazar savak, lendület, vibrálás. Csodás már most is, pedig nagyon fiatalos benyomást kelt. Semmihez nem hasonlítható igazán. Elképesztő izgalmas bor. 6+
Pinot noir 2014
Van benne egy törkölyös, tisztátalan hangulat. Szellőzve avar és cseresznye jelenik meg illatában. Lendületesek a savai, gombás ízek, szúrósság (CO2?). Közben pedig fiatalos, kesernyés, alkoholos és nehézkes is egyszerre. Kócos formában van. A Pinot kiismerhetetlen, hektikus arcát remekül hozza. Legyen 5+
Érintés 2016
Cabernet franc és Merlot. Tény, hogy a pohár sem volt az igazi, de gyakorlatilag nem volt illata. Szellőzve piros bogyósok jelennek meg szép lassan. Ízben sok finom gyümölcs, kedves, dzsúzos, húsos formában. Nagyon jó inni ezt is, ami a Szentesi borok egyik legfőbb erénye (titka). 5+/6
Velence Cuvée 2014.•
Bordói blend. Cassis, áfonya, szeder illatát hordozza. A korty vastag, telt, húsos, hosszú, fűszeres. Amolyan velencei nagybor, mely közben mindenekelőtt ismét egyensúlyos, gyümölcsösen dzsúzos és nagyon fogyasztóbarát (kevés ilyen stílusú nagybort ismerünk idehaza). 6+
Fekete muskotály 2016
Ismét silleres szín. Illatban szinte hihetetlen muskotályosság, de olyan intenzíven, hogy egy ottonell vagy irsai elbújik mellette. Aztán narancs és citrusok is vannak még benne. A bor szerkezete szájban légiesen áttetsző, nagyon gyümölcsorientált, szinte fehérborszerű, akár az illat, a tanninok gyakorlatilag hiányoznak. Különös jelenség, nehéz értékelni. 5+/6