Hogyan érik a jó Sauvignon?
2013-as nagyágyúk a nagyvilágból
Véget ér a furmint február. Talán lehet Önök közt olyan, aki már kicsit unja is. A mai posztban a furmint szó sem fog szerepelni, megígérem. Ja, de: Furmintfannál kóstoltunk pár hete: az első körben 4 sauvignont kóstoltunk (hármat a jobbak közül a nagyvilágból, a 2013-as évből), ezekről a borokról lesz most szó. Világfajtáról beszélünk, azaz nagy biztonsággal termeszthető gyakorlatilag bármely borvidéken, de a magasiskolából mégis a hűvösebb vagy mérsékelt termőhelyek jutnak róla eszünkbe (Loire-völgy, Marlborough stb). Van (még legalább) egy óriási csúsztatás és prekoncepció a fejekben, mikor a fajtáról van szó (a macskapisi és egyéb csacskaságok mellett): „a jó sauvignont egy éves koráig kell meginni”. Vannak reduktív iskolák és mainstream sauvignon-stílusok, ahol ez igaz is lehet, de ma 3 olyan komolyabb klasszist fogunk bemutatni, melyek tanítani valóan cáfolnak rá a szerencsétlen városi legendára:
Pannonhalmi Sauvignon blanc 2016
Bemelegítő ráhangolódás a fajtára egy hazai példával. Klasszikus bodza, grapefruit, de egy kissé talán már túl kiszámítható és egységes formát öltve, kevés izgalommal. Ízre pedig meglepően édeskés, pláne egy hűvös, savas évből. Cserébe nagyon gyümölcsös, primer, friss és könnyed. Igaz kissé rövid, de most is hozza a fajta és a pince megszokott stílusát. Volt, aki lejjebb pontozta, de legyen kis jóindulattal 5
Henri Bourgeois Jadis Sancerre 2013
Francia alaplecke. Tipikus krétás, köves termőhelyiséggel indul az illat. Narancs, narancsvirág. Egyszerre viseli magán a fiatal sauvignonok primer fajtajegyeit és a palackérettség komolyságát, imádom. Ízben bodza és grapefruit mellett sósságot mutat. A korty obligát loire-i savakkal menetel az elején, de aztán kicsit sajnos letompul a végére (a gyümölcsök kicsit szottyadtabbak lesznek az utóízben). Így is 6+
Cloudy Bay Te Koko 2013
Jellegzetes új-zélandi tölteni való paprika ugrik ki a pohárból (tudják, az a fajta, ami betölti az egész helyiséget kitöltés után). De egyáltalán nem klisékből akar bizonyítani. Mert közben részletgazdag ez az illat, sokrétű, tropikális. Ízben még inkább formabontó. - A korty első harmada fajtajellegesen lendületes savú, a végére pedig krémesre vált, ami a fajtánál kissé skizofrénnek hathat, de utóízében a hordó mégis diszkrét, jóleső és biztos, hogy az érlelés is kell(ett) neki. Komplex, hosszú és nagyon izgalmas (új)világ a fajta mátrixán belül. 7+
Weingut Tement Zieregg Sauvignon Blanc Grosse STK Lage 2013
Mind közt a leginkább moderált és sima illat. Nagyon fiatalos is még: citrusok, narancs, némi kövesség orrban. Ízre ez a leginkább tömör szövetű, mégis lesimultak az élek, a fajta olykor zabolátlan vagy közhelyes hegyességéből vagy túláradóságából semmit nem kell elszenvednünk. Varratmentes, letisztult világ. Sós íz és némi CO2 is érezhető a kortyban. Nagyon komoly tétel, igazi meglepetés volt számomra. 7+