x

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Préselő Pince és Vendégház

Szeretnénk barátságos borokat készíteni

Északon fog befejeződni a februári tokaji körutazásunk. A legnagyobb meglepetéseket a végére tartogatjuk. Két olyan pince következik, akikről a többség legfeljebb csak hallhatott, kóstolni nem olyan könnyű a boraikból. Nagy Zsolt alapvetően pesti kötődésű, de vitorlázik is (a Balaton északi-partján készített először bort). Rajongóként csöppent a boros körforgásba és ahogy oly sokan, végül őt is beszippantotta a hegyaljai vákuum: egyszercsak lett Erdőbényén egy öreg, romos parasztháza, alatta mély pincével (több szinttel). Szállásadással korábban is foglalkoztak Bényén, de a Préselő Vendéházzal komoly szintet léptek: igényes apartmanok, ízlésesen berendezett belső terek, természetes, autentikus bútorzat, - a település egyik legbiztosabb választása, ahol ráadásul korrekt saját bort is adnak.

Merthogy közben lettek területek is. Az egyikben aztán nyáron a „furmint” elkezdett kékülni, lett hát rosé is (lesz talán vörös is). Borászt is talált, a fiatal Zöldi Kovács Árpi személyében. Nyolc hektár, öt évjárat, 10 000 palack saját bor, rajtuk kortárs, haladó hangulatú, vagány címkékkel. Az udvaron ódon prés lett a névadója a barátságos hangulatot és harmóniát árasztó vállalkozásnak. Lássuk, az első préselések hogy muzsikálnak:

 

 

Rosé 2017

Obligát cseresznye és meggy mellett rendhagyóbb rosés jegyek is megjelennek: alma és körte (fehér gyümölcsök). Sima, egyedi ízvilág, melyet a termőhely rezgései is kísérnek savban és utóízben. Tömör gyümölcsösség tölti ki a kortyot. Azzal együtt, hogy egyszerű bor, mégis rendhagyó rosé ez a hazai mátrixban. 5

 

Muscat lunel 2016

Lappangó furcsaságok is vegyülnek a szép muskotályosságba, egy kis pincebuké. A szappanosság, a behízelgő fajtajegyek némileg fednek. Frissítőek savai, de a lappangó bizonytalanság ízben is ott bujkál sajnos. Mintha nem lenne teljesen tiszta... 4+

 

Muscat lunel 2017 (M)

Ez viszont annál makulátlanabb most: friss, kirobbanó, virágos. Sokkal hosszabb, izgalmasabb, szebb strukturájú muskotály ez. Ízgazdag bor, igazi gyümölcsbomba, jóval élettelibb (persze ez nyilván korából is adódik), de megvan a tehetsége, hogy sokra vigye...

 

Birtokfurmint 2016

Összesen 2000 palack készült belőle. Krétás, gyurmás, tiszta, finom illat, birs és körte sárgásabb árnyalataival. Szép lineáris savak, furmintosan és 2016-osan csiszolt, feszes. Mégis jó inni körtés gyümölcseit, almás ízeit. Nem túl hosszú, viszont egy korrekt, egységsugarú alapbor. 5

 

Serédi Hárs 2016

Furmintok közt mindig tudok örülni egy pazar hársnak. Krétapor, virágok, piros alma illata. Bukéboros az íze, de lehet, hogy csak a furmintok után tűnik zamatgazdagabbnak. Sok dísz, kiváló, illatos, aromás gyümölcsök. Több dimenziós a korty a furmintok után, amik egészen betöltik a szájat. Bájos, kedves, behízelgő. 5+/6

 

Palandor 2015

Orrban málnás, kukoricás (kinek melyik), s ez palackbukés jegy. Tömör illat, kedvesség. Izgalmas struktúra, összeérett alkotók. Varratmentes, puha, kerekebb a 16-osok után. Utóízében érkezik meg a hordó. 5

 

Omlás 2015

Krétapor és fa illatban. Krémes, telt, hordós világ. Sima, gömbölyded és tömör korty. Sokrétű és hosszú, de a bényei dűlős 2015-ösök közt egyelőre a tüzijáték elmarad. 5

 

Rány 2015

Sokat viszont nem kellett várnom... Ribizli, málna, rengeteg tiszta gyümölcs, sokkal definiáltabban, mint az eddigiek. Feszes, strukturált, hosszú és komoly korty, de legfőbb erénye az ízben is sokféle gyümölcs adta komplexitás. Elegáns, csiszolt, modernebb stílusú és lendületesebb tétel. Ez a dűlő bizony tud valamit, amit a többeik nem. 6

 

Furmint 2014

Váratlan késői szüretes barackossággal hódít ez a bor orrban, gyönyörű és egyszerre meglepő. Izgalmas a korty, de ahogy szinte minden 2014-es borban, ebben is valamelyest külön életet él a sav. Mellette nincs is nagyon más. Mogorva, rusztikus, csontos savak mindenhol. Minden él ellenére mégis izgalmas tud lenni és a kor egyáltalán nem vált hátrányára. Olyan akár egy szürke öltönyös ügyvéd: szikár, rideg és határozott. Egyénisége van. Összességében a száraz sor csúcspontja. 6+

 

Furmint (Rány) 2013

Amolyan tipikus érett száraz tokaji aromatika: füstösség, puskapor (Szepsy borokra hasonlít). Remekül tartja magát, köszöni szépen. Zamatos, szép. Kicsit talán az alkohol nagyobb szerepet játszik a kortyban, mint kéne. Dús, hosszú, komplex, szépen érik. 6

 

Késői szüret 2016

A némileg oldschool édesbor illatot barackosság teszi kedvessé. A 88-as cukorral jól iható, gyümölcsös, modernebb vágású aztán az íze. Pici CO2 ugyancsak frissít a képen. Fiatalos, könnyed, kellemes darab. 5+

 

Aszú 2014.**

Barackos, meggyes (!) tiszta aszúillat, izgalmas vonásokkal. A sava az évjárathoz hűen nagyon markáns, eleven, s szépek a gyümölcsök is. Citrusos, száraz utóíz mossa le a 150-es cukrot. Fiatalos, extrém és vibráló jelenség. Milyen érdekes, hogy egy ilyen nehéz évjárat szárazban és édesben is így meg tud lepni minket, borkedvelőket...csak sejtéseink vannak arról, mi történik egyik vagy másik évjáratban, aztán a válaszokat talán évek alatt is csak foszlányokban árulják el a kész borok. 7+

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább