BEMUTATKOZIK: Préselő Pince és Vendégház
Szeretnénk barátságos borokat készíteni
Északon fog befejeződni a februári tokaji körutazásunk. A legnagyobb meglepetéseket a végére tartogatjuk. Két olyan pince következik, akikről a többség legfeljebb csak hallhatott, kóstolni nem olyan könnyű a boraikból. Nagy Zsolt alapvetően pesti kötődésű, de vitorlázik is (a Balaton északi-partján készített először bort). Rajongóként csöppent a boros körforgásba és ahogy oly sokan, végül őt is beszippantotta a hegyaljai vákuum: egyszercsak lett Erdőbényén egy öreg, romos parasztháza, alatta mély pincével (több szinttel). Szállásadással korábban is foglalkoztak Bényén, de a Préselő Vendéházzal komoly szintet léptek: igényes apartmanok, ízlésesen berendezett belső terek, természetes, autentikus bútorzat, - a település egyik legbiztosabb választása, ahol ráadásul korrekt saját bort is adnak.
Merthogy közben lettek területek is. Az egyikben aztán nyáron a „furmint” elkezdett kékülni, lett hát rosé is (lesz talán vörös is). Borászt is talált, a fiatal Zöldi Kovács Árpi személyében. Nyolc hektár, öt évjárat, 10 000 palack saját bor, rajtuk kortárs, haladó hangulatú, vagány címkékkel. Az udvaron ódon prés lett a névadója a barátságos hangulatot és harmóniát árasztó vállalkozásnak. Lássuk, az első préselések hogy muzsikálnak:
Rosé 2017
Obligát cseresznye és meggy mellett rendhagyóbb rosés jegyek is megjelennek: alma és körte (fehér gyümölcsök). Sima, egyedi ízvilág, melyet a termőhely rezgései is kísérnek savban és utóízben. Tömör gyümölcsösség tölti ki a kortyot. Azzal együtt, hogy egyszerű bor, mégis rendhagyó rosé ez a hazai mátrixban. 5
Muscat lunel 2016
Lappangó furcsaságok is vegyülnek a szép muskotályosságba, egy kis pincebuké. A szappanosság, a behízelgő fajtajegyek némileg fednek. Frissítőek savai, de a lappangó bizonytalanság ízben is ott bujkál sajnos. Mintha nem lenne teljesen tiszta... 4+
Muscat lunel 2017 (M)
Ez viszont annál makulátlanabb most: friss, kirobbanó, virágos. Sokkal hosszabb, izgalmasabb, szebb strukturájú muskotály ez. Ízgazdag bor, igazi gyümölcsbomba, jóval élettelibb (persze ez nyilván korából is adódik), de megvan a tehetsége, hogy sokra vigye...
Birtokfurmint 2016
Összesen 2000 palack készült belőle. Krétás, gyurmás, tiszta, finom illat, birs és körte sárgásabb árnyalataival. Szép lineáris savak, furmintosan és 2016-osan csiszolt, feszes. Mégis jó inni körtés gyümölcseit, almás ízeit. Nem túl hosszú, viszont egy korrekt, egységsugarú alapbor. 5
Serédi Hárs 2016
Furmintok közt mindig tudok örülni egy pazar hársnak. Krétapor, virágok, piros alma illata. Bukéboros az íze, de lehet, hogy csak a furmintok után tűnik zamatgazdagabbnak. Sok dísz, kiváló, illatos, aromás gyümölcsök. Több dimenziós a korty a furmintok után, amik egészen betöltik a szájat. Bájos, kedves, behízelgő. 5+/6
Palandor 2015
Orrban málnás, kukoricás (kinek melyik), s ez palackbukés jegy. Tömör illat, kedvesség. Izgalmas struktúra, összeérett alkotók. Varratmentes, puha, kerekebb a 16-osok után. Utóízében érkezik meg a hordó. 5
Omlás 2015
Krétapor és fa illatban. Krémes, telt, hordós világ. Sima, gömbölyded és tömör korty. Sokrétű és hosszú, de a bényei dűlős 2015-ösök közt egyelőre a tüzijáték elmarad. 5
Rány 2015
Sokat viszont nem kellett várnom... Ribizli, málna, rengeteg tiszta gyümölcs, sokkal definiáltabban, mint az eddigiek. Feszes, strukturált, hosszú és komoly korty, de legfőbb erénye az ízben is sokféle gyümölcs adta komplexitás. Elegáns, csiszolt, modernebb stílusú és lendületesebb tétel. Ez a dűlő bizony tud valamit, amit a többeik nem. 6
Furmint 2014
Váratlan késői szüretes barackossággal hódít ez a bor orrban, gyönyörű és egyszerre meglepő. Izgalmas a korty, de ahogy szinte minden 2014-es borban, ebben is valamelyest külön életet él a sav. Mellette nincs is nagyon más. Mogorva, rusztikus, csontos savak mindenhol. Minden él ellenére mégis izgalmas tud lenni és a kor egyáltalán nem vált hátrányára. Olyan akár egy szürke öltönyös ügyvéd: szikár, rideg és határozott. Egyénisége van. Összességében a száraz sor csúcspontja. 6+
Furmint (Rány) 2013
Amolyan tipikus érett száraz tokaji aromatika: füstösség, puskapor (Szepsy borokra hasonlít). Remekül tartja magát, köszöni szépen. Zamatos, szép. Kicsit talán az alkohol nagyobb szerepet játszik a kortyban, mint kéne. Dús, hosszú, komplex, szépen érik. 6
Késői szüret 2016
A némileg oldschool édesbor illatot barackosság teszi kedvessé. A 88-as cukorral jól iható, gyümölcsös, modernebb vágású aztán az íze. Pici CO2 ugyancsak frissít a képen. Fiatalos, könnyed, kellemes darab. 5+
Aszú 2014.**
Barackos, meggyes (!) tiszta aszúillat, izgalmas vonásokkal. A sava az évjárathoz hűen nagyon markáns, eleven, s szépek a gyümölcsök is. Citrusos, száraz utóíz mossa le a 150-es cukrot. Fiatalos, extrém és vibráló jelenség. Milyen érdekes, hogy egy ilyen nehéz évjárat szárazban és édesben is így meg tud lepni minket, borkedvelőket...csak sejtéseink vannak arról, mi történik egyik vagy másik évjáratban, aztán a válaszokat talán évek alatt is csak foszlányokban árulják el a kész borok. 7+