Ábrahám Pince – gyorsszemle (2o18)
A bor önmagában csak hordózója valaminek
Nos az Ábrahám borok sem olyanok, amiket gyorsan kéne megítélni, kutyafuttában. S Péter Robival is órákat lehet beszélni olyasmikről, amikről az ember sosem hinné, hogy valaha is beszélgetni fog, ráadásul pont egy olyan valakivel, akivel életében max kétszer találkozott. Elképesztő egy fazon, az biztos. Szintén az ösztönös borászok táborát erősíti, aki ugyancsak rátalált egy olyan egyedi ízvilágra, melyet nem lehet semmi máshoz sem mérni: olyan savak és olyan sósság van az Ábrahám borokban, amit csak náluk találunk meg. Kicsit olyan ez, mintha lenne nekik egy olyan hangszerük, ami senki másnak nincs a világon és azon keresztül játszanák a dalokat. Más hangulata is lesz tőle a furmintoknak, szamorodniknak, aszúknak. A garázs forgatagában megnéztünk pár mintát, aztán a régi parasztház konyhájában kóstolgattuk Hegyalja kevésbé szabálykövető árnyalatait:
Diókút 2016
Sós, köves illat, ezer közül felismerhető ábrahámosság. Közben azért rajnais is egy kicsit. Félszáraz korty, sok édes érintéssel. A cukor mellett azonban erőteljesek, mozgékonyak a savak. Szép, tömör, hosszú és a végén szárító utóíz. Renitens rebellis száraz tokaji. 6
Omlás+ 2016
Oxidatív, érlelt, almás illat. Masszív, rusztikus korty, kemény savakkal. Maszkulin bor, kicsit arculcsap és szárít, amolyan érett furmint hangulat. 9-es sav mellett 6-os cukor. 5
K+ 2016.*
Tiszta, primőr gyümölcsösség tör elő belőle. Fiatalos, afféle tartályminta hangulatot kelt. Szuperek a savak is (ahogy az 2016-hoz illik). Izgalmas feszessége van, a termőhely is mesél benne, finesze is van és mindvégig nagyon fiatalos bor. Modern, gyümölcsös, feszes. Igencsak tetszett. Tud valamit az a Taransaud hordó, amiben ez a bor ilyenné fejlődött. 7
Drágaszág 2016.*
A legelcseszettebb garázsbor név, amit valaha hallottak. Nem baj, a bor rendben van és ez a lényeg. - Hárs és furmint vegyesen. Illatosabb kedvesebb, bájosabb az eddigi borok után. Minden szépsége mellett van benne egy zöldséges vonal is. Rétegzett, sokszínű, sűrű és nagyon fiatal bor. Még javában fejlődő komplexitásába vegyül némi marlborough-s vegetális jelleg (természetesen minden bor vadélesztővel erjedt). Óriási és nagyon jellegzetes Ábrahám bor. 6+/7
Reserve 2013
Miklóssy és Kádár Hungary hordókban is volt az alapanyag. Hordósabb vonal egyértelműen, kissé klisésebben, mint ami a pincére jellemző (vagy amit diehard kézműves körökben megszokhattunk). Jellegzetes érett száraz tokajis jegyekkel operál. Zsírosabb, testesebb, vastagabb és érettebb is, mint az eddigiek, ám a magyar hordónak a szalonnás ízei nagyon nem hiányoztak. Kár, mert az alapanyag, ami bele került az ragyogó lehetett és sokkal többre is vihette volna talán. 6
Reserve 2015
Érett, szép száraz tokaji ez is, ugyancsak a megszokottabb mátrix mentén, kevésbé a HC Ábrahámos jegyekkel. Vastag, telt, hosszú és testes ennek is az íze. Izgalmas, komoly cucc, sok alkohollal, de mellette akad szépség is. Húsos, vastag, rágható korty. Szellőzve, kortyolgatva, ízlelgetve sokat változnak ezek a borok és velük az ember gondolatai is. Végül 6
Fordítás 2016.*
Birs és barack illatát juttatja eszembe. Hidegebb világ, sok sav, mellette finom cukor, citrusok. Penge, kemény, szárító világ ez a fordítás (talán minden fordítás az?). Mégis így lesz izgalmas, ahogy a trópusi gyümölcsök is szerephez jutnak a radikális savak mellett. Mérhetetlenül tiszta és ugyancsak rebel bor, ettől lesz őszinte egyéniség. Bevallom, nagyon belopta magát a szívembe. 7
6 puttonyos tokaji aszú 2013.**
Hordós, barackos, klasszikus aszú, a borászat stílusa itt egyértelműen a háttérből figyel. Ízben szép, kesernyés, hordós, komoly beltartalommal, krémes idomokkal. Gazdag édesség és savasság játszik a kortyban, hosszan. 7+
Kerektölgyes Rátka 2009
Visszafogott illat, neutrális és fiatalos is még! Kerek íz, semmi hiba vagy megingás nincs benne 8 év után. Érett, de leginkább összeérettséget jelent ez most. Teljességet. Meleg év, testes, széles, vaskos, alkoholos is, de a szép savak tartást is adnak. 6
Itt, Ábraháméknál, egy puritán erdőbényei parasztházban, felejthetetlen hegyaljai borokkal ér véget a tokaji furmint február minálunk. De márciusban is csupa grandiózus nagyposzt várható (érett sauvignon blancok, Szentesi Jóska szortiment régi magyar fajtákkal és egy gigászi Demeter Zoltán aszúkostóló Temesváron...többek közt), senki ne menjen sehova ;)