x

Ripka Gergely

Ábrahám Pince – gyorsszemle (2o18)

A bor önmagában csak hordózója valaminek

Nos az Ábrahám borok sem olyanok, amiket gyorsan kéne megítélni, kutyafuttában. S Péter Robival is órákat lehet beszélni olyasmikről, amikről az ember sosem hinné, hogy valaha is beszélgetni fog, ráadásul pont egy olyan valakivel, akivel életében max kétszer találkozott. Elképesztő egy fazon, az biztos. Szintén az ösztönös borászok táborát erősíti, aki ugyancsak rátalált egy olyan egyedi ízvilágra, melyet nem lehet semmi máshoz sem mérni: olyan savak és olyan sósság van az Ábrahám borokban, amit csak náluk találunk meg. Kicsit olyan ez, mintha lenne nekik egy olyan hangszerük, ami senki másnak nincs a világon és azon keresztül játszanák a dalokat. Más hangulata is lesz tőle a furmintoknak, szamorodniknak, aszúknak. A garázs forgatagában megnéztünk pár mintát, aztán a régi parasztház konyhájában kóstolgattuk Hegyalja kevésbé szabálykövető árnyalatait: 

Diókút 2016

Sós, köves illat, ezer közül felismerhető ábrahámosság. Közben azért rajnais is egy kicsit. Félszáraz korty, sok édes érintéssel. A cukor mellett azonban erőteljesek, mozgékonyak a savak. Szép, tömör, hosszú és a végén szárító utóíz. Renitens rebellis száraz tokaji. 6

 

Omlás+ 2016

Oxidatív, érlelt, almás illat. Masszív, rusztikus korty, kemény savakkal. Maszkulin bor, kicsit arculcsap és szárít, amolyan érett furmint hangulat. 9-es sav mellett 6-os cukor. 5

 

K+ 2016.*

Tiszta, primőr gyümölcsösség tör elő belőle. Fiatalos, afféle tartályminta hangulatot kelt. Szuperek a savak is (ahogy az 2016-hoz illik). Izgalmas feszessége van, a termőhely is mesél benne, finesze is van és mindvégig nagyon fiatalos bor. Modern, gyümölcsös, feszes. Igencsak tetszett. Tud valamit az a Taransaud hordó, amiben ez a bor ilyenné fejlődött. 7

 

Drágaszág 2016.*

A legelcseszettebb garázsbor név, amit valaha hallottak. Nem baj, a bor rendben van és ez a lényeg. - Hárs és furmint vegyesen. Illatosabb kedvesebb, bájosabb az eddigi borok után. Minden szépsége mellett van benne egy zöldséges vonal is. Rétegzett, sokszínű, sűrű és nagyon fiatal bor. Még javában fejlődő komplexitásába vegyül némi marlborough-s vegetális jelleg (természetesen minden bor vadélesztővel erjedt). Óriási és nagyon jellegzetes Ábrahám bor. 6+/7

 

Reserve 2013

Miklóssy és Kádár Hungary hordókban is volt az alapanyag. Hordósabb vonal egyértelműen, kissé klisésebben, mint ami a pincére jellemző (vagy amit diehard kézműves körökben megszokhattunk). Jellegzetes érett száraz tokajis jegyekkel operál. Zsírosabb, testesebb, vastagabb és érettebb is, mint az eddigiek, ám a magyar hordónak a szalonnás ízei nagyon nem hiányoztak. Kár, mert az alapanyag, ami bele került az ragyogó lehetett és sokkal többre is vihette volna talán. 6

 

Reserve 2015

Érett, szép száraz tokaji ez is, ugyancsak a megszokottabb mátrix mentén, kevésbé a HC Ábrahámos jegyekkel. Vastag, telt, hosszú és testes ennek is az íze. Izgalmas, komoly cucc, sok alkohollal, de mellette akad szépség is. Húsos, vastag, rágható korty. Szellőzve, kortyolgatva, ízlelgetve sokat változnak ezek a borok és velük az ember gondolatai is. Végül 6

 

Fordítás 2016.*

Birs és barack illatát juttatja eszembe. Hidegebb világ, sok sav, mellette finom cukor, citrusok. Penge, kemény, szárító világ ez a fordítás (talán minden fordítás az?). Mégis így lesz izgalmas, ahogy a trópusi gyümölcsök is szerephez jutnak a radikális savak mellett. Mérhetetlenül tiszta és ugyancsak rebel bor, ettől lesz őszinte egyéniség. Bevallom, nagyon belopta magát a szívembe. 7

 

6 puttonyos tokaji aszú 2013.**

Hordós, barackos, klasszikus aszú, a borászat stílusa itt egyértelműen a háttérből figyel. Ízben szép, kesernyés, hordós, komoly beltartalommal, krémes idomokkal. Gazdag édesség és savasság játszik a kortyban, hosszan. 7+

 

Kerektölgyes Rátka 2009

Visszafogott illat, neutrális és fiatalos is még! Kerek íz, semmi hiba vagy megingás nincs benne 8 év után. Érett, de leginkább összeérettséget jelent ez most. Teljességet. Meleg év, testes, széles, vaskos, alkoholos is, de a szép savak tartást is adnak. 6

 

Itt, Ábraháméknál, egy puritán erdőbényei parasztházban, felejthetetlen hegyaljai borokkal ér véget a tokaji furmint február minálunk. De márciusban is csupa grandiózus nagyposzt várható (érett sauvignon blancok, Szentesi Jóska szortiment régi magyar fajtákkal és egy gigászi Demeter Zoltán aszúkostóló Temesváron...többek közt), senki ne menjen sehova ;)

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább