x

Ripka Gergely

Vincze Tomi – gyorsszemle

2017-es minták egy sárospataki garázsból

Egy pillantra sem állunk le a FurmintFebruározással, és a Hegyalja körüli kincsvadászattal sem! Talán tényleg a legfontosabb feltétel egy borászatnál az, hogy mekkora az alázat a gyümölcs és a tisztaság oltárán. Kell persze a szakmai tudás, az erjedés misztériumainak ismerete, de van egy csomó megmagyarázhatatlan dolog, amire az embernek talán nincs és nem is lesz soha direkt ráhatása (fenológiai érettség, gyümölcs sav- és cukorösszetétele, évjáratok stb). A túl fiatal Vincze Tamás sárospataki gyerek, Debrecenben járta ki nem rég iskoláját és most minden figyelme önálló mikroborászatának és saját stílusának megformálására irányul. Persze nem ennyire véresen komolyan, ahogyan azt én most itt leírom. Ez a srác sokkal inkább amolyan ráérzős tehetség. Talán ismerik ezt a típust: aki nem görcsöl rá a szakirodalomra, nem pörög a technológiai részleteken, csak beérzi, hogy egyik vagy másik területe mire képes, egyik vagy másik alapanyag mire lehet jó, egyik vagy másik eljárás hogyan is működik, s persze tanul és tapasztal. S amivel kezdtem: a szép gyümölcsöt és a tisztaságot nem megkerülve dolgozik persze. Pár éve a művelt alkoholistán az az Octoupus méltatta őt elsőként, aki a magyar borok egyik legszigorúbb kritikusa. Hát nézzük, mit tudott Patakon 2017: 

Hosszúhegy Furmint-Hárslevelű 2017

Az első irányított erjesztéssel készült alapbor, mely nem szervesen a VinczeTomi stílust állítja középpontba, sokkal inkább a könnyedséget, egyszerűséget keresi. Fiatalos, illatos, enyhén sauvignonos vegetális jegyeket mutat, pici gyógyszerességgel. Behízelgő, csajos, édeskés felhangok, zamatok (5 g/l cukor). Igazi populáris gyümölcsbomba a nyári hónapokra... 5

 

Szemincze 2017 (M)

Hárslevelű és furmint, spontán erjesztve. Őszirbarack, banán, valószerűtlenül virágos, szinte illatos száraz tokaji (mely még a borászt is időről-időre meglepi aromatikájával). Merész savak robbanak ízében, de mellette tartalom és színek is, zsályás, herbális jegyekkel. Csiszolt ízek. Szép lesz! Furmint+Hárs forevör....

 

Hosszúhegy 2017 (M)

Andezites dűlő. Spontán erjedés ismét. Kissé leveszöldséges (részben botritiszes) illat. Ízben barackos és az eddigiek után komolyabb, teltebb bor. Elég korán megjelent a botritisz 2017-ben és több pincénél tapasztalható száraz borban is a (lappangó/kifejezőbb) jelenléte, de hát ez Tokaj, ne lepődjön meg senki: akkor lesz érett a száraz boros furmint alapanyag, amikor a botritisz már ott settenkedik a hegyaljai kertek alatt. Szép savak a 30 g/l cukor mellett, amolyan rheingaui hangulatot csempészve ebbe a kissé rendhagyó tokajiba.

 

„Száraz szamorodni” 2017 (M)

Nem a klasszikus élesztőhártyás módszerrel készített száraz szamo. Naspolyás, köves, füstös illat. Egyszerre kesernyés és húsos ízek. Még messze nem kapta meg az érlelt szamorodni jellegzetes ízeit, aromáit, de fejben annak készül...

 

„Félédes Szamorodni” 2017 (M)

Inkább late harvest (pontos adat cukorra egyelőre nincs). Őszirbarackos, tiszta gyümölcsös, szép késői szüretes jegyek díszítik a bor illatát. Kortyban is csupa finom gyümölcs, édeskés, makulátlanul tiszta ízek. Pazar egyensúlyú és nagyon ígéretes alapanyag. Készül még ennél a pincénél komoly aszú is egyszer, érdemes figyelni a VinczeTomi borokat...!

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább