x

Ripka Gergely

Sanzon – gyorsszemle (2o18)

Bényéről Bényére

A furmint jegyében egész februárban rengeteg izgalmas, tokaji poszttal készülünk, kevésbé felfedezett pincékkel. Született Komlóskán, Erdőbényétől 15 km-re egy lány, akit aztán az élet papírformának megfelelően elsodort a szűkös lehetőségeket kínáló borvidékről, de felnőtt korára, házassága után mégis visszatért a borhoz és Bényéhez is. Rácz Erika nem borász, de a szülőfalujában való birtoképítés előtti években kialakult benne az a világlátás és érzékenység, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy Hegyalján egy eldugott településen kiugró színvonal keljen életre egy pincében. Ez árad a lassanként épülő-szépülő birtok minden négyzetcentiméteréből: a ház belső tereiből, a berendezés ízléséből, az alatta található (átmeneti) pince tisztaságából, a feldolgozó patikarendjéből, a borok címkéjéből, a borkészítési filozófia tisztaságából és természetesen, ami a legfontosabb: a borokból is. A falu felvégén munkálkodó garázsborász figura, Péter Robi (Ábrahám Pince) segített a borászati alapfolyamatok átlátásában az első években, de a borok tanuskodnak róla, hogy kezd kiforrni Erika önálló hangszíne is ebben a sanzonban:

Sanzon Blanc 2015

Nyakvágó-dűlő termése. Zöldalma, lime, sok-sok citrus és pattintott kő. Szellőzve olajos magvak, és némi halvány érettség mutatkozik most benne. Ízre elegáns, sima korty, kellő feszességgel, citrusos ízekkel. Tiszta és mostanra szépen összeállt benne minden, ami tavaly még esetleg rakoncátlan volt. Nem túl komplex, cserébe viszont egy nagyon korrekt alap száraz bor. 5

 

Sanzon Classic 2016

Kádár Hungary hordóban érett. Őszibarack, banán, némi fa vegyül illatába. A korty erőteljes, furmintos, 2016-os savakat mutat, melyek jóval a lenyelés után is dolgoznak a szájban. Mégis komplex, rétegzett bor ez elejétől a végéig. Fiatal még és biztos, hogy az idő fésül, állít majd rajta. Meg tudom neki előlegezni a bizalmat: 6

 

Sanzon Rány 2014

Citrus, lime, palackérett petrolosság orrban. Kemény sav jön benne a korty elején, míg a végén poros, érett, enyhén oxidált ízeket érzek. A savak kicsit már külön utakon mozognak a borban. 5+

 

Sanzon Rány 2015

Finoman vegetális, köves, egész meglepő burgundi hangulatú illat. Sokkalta simább korty, mint az eddigiekben. Magassabb, vállasabb felépítésű bor, ami biztos, hogy a meleg évjáratnak is köszönhető. Megjelennek olyan zamatok, amik sokat dobnak a bor komplexitásán, értékén, teltségén. Kiválóan érik, fejlődik. Izgalmas sokrétűség rejlik benne. Tetszett. 6+

 

Sanzon Rány 2016.•

Banán és őszibarack mellett amolyan sauvignonokat megidéző intenzitás, rezgés jelenik meg fiatal, fejlődő illatában (semmiképp nem élesztős módon értem ezt). Letisztult ízek: itt már sokkal több tudatosság érhető tetten, mint bármelyik korábbi Sanzon borban. Egy intelligens száraz tokaji. Feszes is, kemény is közben, de dús, komplex is. Biztos, hogy van még benne tartalék, ami messzire viszi ezt a bort. Figyelemreméltó tehetség. 6+

 

Sanzon Blanc 2016

Nyakvágó+Rány. Nagyjából 35 % Hárslevelű, de döntően furmint. Hűvös illat, szellőzve nyílnak meg előttünk a hárs virágai és a barackos, zöldalmás aromatika.  Egyszerre feszes és kedves is, penge savakkal, édeskés zamatú utóízzel. Egy szerethető és tiszta stílust lelt meg a pince ebben a belépő szintű tokaji alapborban. 6

 

Sanzon Selection 2015

Stockinger hordós tétel, egy birtokszelekció az utolsó száraz boros szürettel, az eddig tapasztalt virgoncabb, feszesebb világhoz képest egész más beltartalommal: 7,8 g/l cukor, 8 g/l savval. Ebből adódóan sokkal teltebb idomú, gazdagabb, krémesebb ízt mutat. Komoly, hosszú korty, édeskés felhangok jelenlétével. Vannak erényei, de kérdés, ki mennyire szereti/keresi ezt a kissé rusztikusabb vonalat. 5+ 

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább