Sanzon – gyorsszemle (2o18)
Bényéről Bényére
A furmint jegyében egész februárban rengeteg izgalmas, tokaji poszttal készülünk, kevésbé felfedezett pincékkel. Született Komlóskán, Erdőbényétől 15 km-re egy lány, akit aztán az élet papírformának megfelelően elsodort a szűkös lehetőségeket kínáló borvidékről, de felnőtt korára, házassága után mégis visszatért a borhoz és Bényéhez is. Rácz Erika nem borász, de a szülőfalujában való birtoképítés előtti években kialakult benne az a világlátás és érzékenység, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy Hegyalján egy eldugott településen kiugró színvonal keljen életre egy pincében. Ez árad a lassanként épülő-szépülő birtok minden négyzetcentiméteréből: a ház belső tereiből, a berendezés ízléséből, az alatta található (átmeneti) pince tisztaságából, a feldolgozó patikarendjéből, a borok címkéjéből, a borkészítési filozófia tisztaságából és természetesen, ami a legfontosabb: a borokból is. A falu felvégén munkálkodó garázsborász figura, Péter Robi (Ábrahám Pince) segített a borászati alapfolyamatok átlátásában az első években, de a borok tanuskodnak róla, hogy kezd kiforrni Erika önálló hangszíne is ebben a sanzonban:
Sanzon Blanc 2015
Nyakvágó-dűlő termése. Zöldalma, lime, sok-sok citrus és pattintott kő. Szellőzve olajos magvak, és némi halvány érettség mutatkozik most benne. Ízre elegáns, sima korty, kellő feszességgel, citrusos ízekkel. Tiszta és mostanra szépen összeállt benne minden, ami tavaly még esetleg rakoncátlan volt. Nem túl komplex, cserébe viszont egy nagyon korrekt alap száraz bor. 5
Sanzon Classic 2016
Kádár Hungary hordóban érett. Őszibarack, banán, némi fa vegyül illatába. A korty erőteljes, furmintos, 2016-os savakat mutat, melyek jóval a lenyelés után is dolgoznak a szájban. Mégis komplex, rétegzett bor ez elejétől a végéig. Fiatal még és biztos, hogy az idő fésül, állít majd rajta. Meg tudom neki előlegezni a bizalmat: 6
Sanzon Rány 2014
Citrus, lime, palackérett petrolosság orrban. Kemény sav jön benne a korty elején, míg a végén poros, érett, enyhén oxidált ízeket érzek. A savak kicsit már külön utakon mozognak a borban. 5+
Sanzon Rány 2015
Finoman vegetális, köves, egész meglepő burgundi hangulatú illat. Sokkalta simább korty, mint az eddigiekben. Magassabb, vállasabb felépítésű bor, ami biztos, hogy a meleg évjáratnak is köszönhető. Megjelennek olyan zamatok, amik sokat dobnak a bor komplexitásán, értékén, teltségén. Kiválóan érik, fejlődik. Izgalmas sokrétűség rejlik benne. Tetszett. 6+
Sanzon Rány 2016.•
Banán és őszibarack mellett amolyan sauvignonokat megidéző intenzitás, rezgés jelenik meg fiatal, fejlődő illatában (semmiképp nem élesztős módon értem ezt). Letisztult ízek: itt már sokkal több tudatosság érhető tetten, mint bármelyik korábbi Sanzon borban. Egy intelligens száraz tokaji. Feszes is, kemény is közben, de dús, komplex is. Biztos, hogy van még benne tartalék, ami messzire viszi ezt a bort. Figyelemreméltó tehetség. 6+
Sanzon Blanc 2016
Nyakvágó+Rány. Nagyjából 35 % Hárslevelű, de döntően furmint. Hűvös illat, szellőzve nyílnak meg előttünk a hárs virágai és a barackos, zöldalmás aromatika. Egyszerre feszes és kedves is, penge savakkal, édeskés zamatú utóízzel. Egy szerethető és tiszta stílust lelt meg a pince ebben a belépő szintű tokaji alapborban. 6
Sanzon Selection 2015
Stockinger hordós tétel, egy birtokszelekció az utolsó száraz boros szürettel, az eddig tapasztalt virgoncabb, feszesebb világhoz képest egész más beltartalommal: 7,8 g/l cukor, 8 g/l savval. Ebből adódóan sokkal teltebb idomú, gazdagabb, krémesebb ízt mutat. Komoly, hosszú korty, édeskés felhangok jelenlétével. Vannak erényei, de kérdés, ki mennyire szereti/keresi ezt a kissé rusztikusabb vonalat. 5+