x

Ripka Gergely

Sanzon – gyorsszemle

Bényéről Bényére

A furmint jegyében egész februárban rengeteg izgalmas, tokaji poszttal készülünk, kevésbé felfedezett pincékkel. Született Komlóskán, Erdőbényétől 15 km-re egy lány, akit aztán az élet papírformának megfelelően elsodort a szűkös lehetőségeket kínáló borvidékről, de felnőtt korára, házassága után mégis visszatért a borhoz és Bényéhez is. Rácz Erika nem borász, de a szülőfalujában való birtoképítés előtti években kialakult benne az a világlátás és érzékenység, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy Hegyalján egy eldugott településen kiugró színvonal keljen életre egy pincében. Ez árad a lassanként épülő-szépülő birtok minden négyzetcentiméteréből: a ház belső tereiből, a berendezés ízléséből, az alatta található (átmeneti) pince tisztaságából, a feldolgozó patikarendjéből, a borok címkéjéből, a borkészítési filozófia tisztaságából és természetesen, ami a legfontosabb: a borokból is. A falu felvégén munkálkodó garázsborász figura, Péter Robi (Ábrahám Pince) segített a borászati alapfolyamatok átlátásában az első években, de a borok tanuskodnak róla, hogy kezd kiforrni Erika önálló hangszíne is ebben a sanzonban:

Sanzon Blanc 2015

Nyakvágó-dűlő termése. Zöldalma, lime, sok-sok citrus és pattintott kő. Szellőzve olajos magvak, és némi halvány érettség mutatkozik most benne. Ízre elegáns, sima korty, kellő feszességgel, citrusos ízekkel. Tiszta és mostanra szépen összeállt benne minden, ami tavaly még esetleg rakoncátlan volt. Nem túl komplex, cserébe viszont egy nagyon korrekt alap száraz bor. 5

 

Sanzon Classic 2016

Kádár Hungary hordóban érett. Őszibarack, banán, némi fa vegyül illatába. A korty erőteljes, furmintos, 2016-os savakat mutat, melyek jóval a lenyelés után is dolgoznak a szájban. Mégis komplex, rétegzett bor ez elejétől a végéig. Fiatal még és biztos, hogy az idő fésül, állít majd rajta. Meg tudom neki előlegezni a bizalmat: 6

 

Sanzon Rány 2014

Citrus, lime, palackérett petrolosság orrban. Kemény sav jön benne a korty elején, míg a végén poros, érett, enyhén oxidált ízeket érzek. A savak kicsit már külön utakon mozognak a borban. 5+

 

Sanzon Rány 2015

Finoman vegetális, köves, egész meglepő burgundi hangulatú illat. Sokkalta simább korty, mint az eddigiekben. Magassabb, vállasabb felépítésű bor, ami biztos, hogy a meleg évjáratnak is köszönhető. Megjelennek olyan zamatok, amik sokat dobnak a bor komplexitásán, értékén, teltségén. Kiválóan érik, fejlődik. Izgalmas sokrétűség rejlik benne. Tetszett. 6+

 

Sanzon Rány 2016.•

Banán és őszibarack mellett amolyan sauvignonokat megidéző intenzitás, rezgés jelenik meg fiatal, fejlődő illatában (semmiképp nem élesztős módon értem ezt). Letisztult ízek: itt már sokkal több tudatosság érhető tetten, mint bármelyik korábbi Sanzon borban. Egy intelligens száraz tokaji. Feszes is, kemény is közben, de dús, komplex is. Biztos, hogy van még benne tartalék, ami messzire viszi ezt a bort. Figyelemreméltó tehetség. 6+

 

Sanzon Blanc 2016

Nyakvágó+Rány. Nagyjából 35 % Hárslevelű, de döntően furmint. Hűvös illat, szellőzve nyílnak meg előttünk a hárs virágai és a barackos, zöldalmás aromatika.  Egyszerre feszes és kedves is, penge savakkal, édeskés zamatú utóízzel. Egy szerethető és tiszta stílust lelt meg a pince ebben a belépő szintű tokaji alapborban. 6

 

Sanzon Selection 2015

Stockinger hordós tétel, egy birtokszelekció az utolsó száraz boros szürettel, az eddig tapasztalt virgoncabb, feszesebb világhoz képest egész más beltartalommal: 7,8 g/l cukor, 8 g/l savval. Ebből adódóan sokkal teltebb idomú, gazdagabb, krémesebb ízt mutat. Komoly, hosszú korty, édeskés felhangok jelenlétével. Vannak erényei, de kérdés, ki mennyire szereti/keresi ezt a kissé rusztikusabb vonalat. 5+ 

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább