x

Ripka Gergely

Tokaji aszú: ahol az évjáratok annyi mindent mesélnek

10 év korkülönbség tanulságai a Disznókőnél

Azok közül a hegyaljai pincék közül, ahol az aszút tűzték a szakmai munka és a kommunikáció zászlajára, a Disznókő tán a leginkább tudatos és stílusformáló borászat. A lankadatlan ívű 25 éves történetet már több ízben körbejártuk alaposan. Decemberben pedig az év legmagasabb, 10-es pontszámú borát is tőlük kóstolhattam, a 2005-ös eszencia formájában. Kezd az új aszú-szabályok mentén többféle vélekedés kialakulni arról, milyennek is kellene lenni a tokaji aszúnak, s hova is kéne pozícinálni: extrém beltartalommal a legmagasabb, szinte elérhetetlen univerzumokba vagy épp hogy közelebb hozva a fogyasztókhoz az elegancia révén. Más és más rétegződés figyelhető meg a pincék szortimentjében édes fronton. Köztük a Disznókő egyértelműen az ihatóságot, a borszerűséget és a gyümölcsös eleganciát helyezi aszús gondolkodása középpontjába. S ha ezt onnan nézem, hogy ehhez képest eszenciájuk (vagy Kapi-dűlős aszújuk) maga a tökéletesség, a határtalan mélység szobra kíván lenni, akkor ez egy logikus elvszerűségnek tűnik.

Eljött a mezőzombori csapat egy téli délutánon Pestre, hogy bemutassanak két aszút, melyek más-más érájukban születtek meg, 10 év különbséggel. Mészáros László aszús 10 pontjának pedig van egy olyan eleme, miszerint az aszút (többek közt) épp az teszi a borok világában páratlanná, hogy az évjáratok hű emlékezete tud maradni, akár évtizedekig is. Mivel aszújuk a zászlós bor, szinte minden évjáratot be tudnak mutatni ebben a műfajban, s szerencsére vissza is kóstolhatók a felhalmozott tapasztalatok. Akkor lássuk, hogy is néz ez ki a pohárban:

 

5 puttonyos tokaji aszú 1998.••

Nos ez az évjárat pont egy enyhébb, csapadékosabb esztendő volt, nagy elvárásaim nem is voltak. Aztán persze jól meglepődtem. Kortalan szépség ugyanis. A megszokott sárga gyümölcsök melett egy nagyon izgalmas herbális, vegetális vonal tűnik fel benne, főként kaporral, pazar érettséggel. Egy pillanatig sem túlkoros vagy túlérlelt. Ízben gyönyörű édesség, hosszú, máig széles és telt a korty minden ízében. Utóízében narancs, citrusok, csodásan tiszta ízek, szinte fiatalos játékossággal. Wow. Óriási meglepetés. Biztos, hogy nem tippeltem volna 98-asnak, annyira könnyed, remekül iható. Klasszikus Disznókő. - Intelligens diszkrétség jellemző rá. A profizmus pont az ilyen évjáratokban érhető tetten a legszebben.7+

 

5 puttonyos tokaji aszú 2008.••

S aztán egy kitűnő évjárat. Egész más terep. Már illatban is sokkal mélyebb: fehércsoki, gomba, szarvasgomba, intenzív botritiszesség, érettebb és érleltebb hordós jegyek díszeivel. Szélesebb, jóval vastagabb, testesebb, mélyebb és hosszabb is. Kicsit talán nagydarab és egyáltalán nem erről a stílusról híres a pincészet. Kevesebb a finesz és inkább a korty végén jellennek meg a savak, az elején és a közepén a cukor hangsúlyosabb. Édes-kesernyés aszalt gyümölcsök, dzsemes, kompótos ízek, mézzel, komolysággal. Az egyensúly egyébként megvan. Szép ez is. Minőségben nincs ugrás, de lehet, hogy mégis a 98-ast innám szívesebben. Biztos, hogy fiatal még a 2008-as, de kíváncsi lennék, viszi-e olyan sokra, mint a 98-as. 7+ 

 

Aszú hordóminta 2017 (M)

Bébiaszú, tisztán furmintból. Sokkal intenzívebben primer aromájú: virág, szőlőlé, mustos hangulattal. Ízben is nagyon intenzív, nektáros jelleg, némi vaníliával. Még egyáltalán nem nyerte el borszerű alakját, de talán épp fésületlensége áll neki a legjobban. Igazi csoda ez a sok-sok íz együtt. A cukor még émelyít benne. Egészen mustszerű még, de utóízében hevít már a szesz is, torokban pedig feszesek a savai. Az ilyen élmények vesznek rá újra és újra, hogy Hegyaljára látogassak...

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább