x

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

A finewines.hu (Tar Feri) részletes összefoglalója a borászatról és a régióról: Loch, Herrenberg. A 2005-ös és 2006-os évjáratú boraikat Parker 94 pontra értékelte. Olyan rizlingeket, amelyek (akkor még) 20 euróba sem kerültek!

A házaspár szőlői elütnek a szomszédos parcelláktól. Egyrészt a talajt borító, természetes és változatos zöld növényzet miatt, amely a vízért való versengésben a szőlő gyökereit mélyebbre kényszeríti, így fontos szerepet játszik mind az erózióvédelemben, mind a humusztermelődésben. Másrészt pedig az ezen a vidéken alig ismert (Prof. Cargnello által kifejlesztett) függőleges művelés miatt. - Nagy odafigyelést igénylő metszési mód, amelyet a Loch házaspár saját kezűleg, segítő munkások nélkül végez. Eredménye a sokkal jobb levél-gyümölcs arány: nagyon sok level lát el minél kevesebb gyümölcsöt. Mindez a nagyon késői szürettel kombinálva a környék legfinomabb szőlőjét eredményezi.
A Loch házaspár korlátozza a hozamot a legradikálisabban a Saar mentén (33 hl/ha). A kis szőlőterület és az alacsony hozam azt is lehetővé teszi, hogy a szüretet egy hét alatt, épp az ideális érettségi állapotban végezzék el, míg a nagy borászatoknál gyakran hat hétig is eltart a szüret. A szőlőt a legérettebb állapotban, nagy igényességgel válogatják, majd azonnal, kis rekeszekben szállítják a pincébe, hogy a szemek minél kevésbé nyomódjanak meg. A szőlőt kíméletesen préselik, majd a mustot azonnal acéltartályokba töltik, ahol mérsékelten reduktív körülmények között, minimál kénezéssel erjed a bor. Ehhez annyi időt kap, amennyi csak szükséges: előfordul, hogy a természetes élesztők még késő tavasszal is dolgoznak a tartályokban.

Légvonalban mindössze 12 km hosszú a Mosel mellékfolyója, a Saar után elnevezett kis borvidék. A folyó azonban nagyon kanyargós, és a borvidékhez tartoznak az oldalvölgyek is. A legjobb dűlők egy része éppen ezekben az oldalvölgyekben fekszik, pedig itt hiányzik a víz hűsítő és a napfényt visszaverő jótékony hatása és a szél is erősebb. Ilyen fekvésűek például a neves Oberemmel, Ockfen, Wawern és Ayl települések, amelyek meghatározó szerepet játszottak a borvidék képének kialakulásában.
Moselhez való közelsége és a hasonló, palában gazdag talaj ellenére a borvidék meglepően sajátos karakterrel rendelkezik. Ez részben annak köszönhető, hogy a termőhelyek 50-100 m-rel magasabban fekszenek, és viszonylag közel vannak az Eifel és a Hunsrück középhegységhez. Emiatt az átlaghőmérséklet alacsonyabb, mint a Mosel mentén. A borok így születésükkor jellemzően szögletesebbek és savasabbak, mint Mosel-menti rokonaik, ami azonban fénykorukra csillogássá és erővé nemesül.

A klíma miatt a borkészítés a Saar mentén a kötéltánchoz hasonló. A gyengébb évek még a minőségre kínosan ügyelő borászoknak is szűk korlátokat szabnak. A nehezebb érési feltételek ellenére a Saar-menti borokat nem szabad lebecsülni: bár a minőség változóbb, a legjobb borok valóban különlegesek és egyediek. A rizlingek az elhúzódó érés és a magas napi hőmérsékletingadozás miatt hűvösségükben is nagy komplexitást, kristálytiszta, friss savakat mutatnak.
A saari borvidéken a nehéz éghajlati viszonyok a legmagasabb szintű professzionalitást követelik meg. A borkészítés lényegében a középkorban kezdődött, és a kolostorok működése révén jutott egyre magasabb színvonalra. Egyes ismert dűlőket, mint például az ockfeni Bocksteint, csak 150 éve, a porosz uralom idején kezdtek el művelni. Ezek később jórészt a nagypolgárság tulajdonába kerültek. A legrégebbi gyökerek mégis a római korba nyúlnak vissza. A leghíresebb dűlő, a wiltingeni Scharzhofberg neve a latin “sarcire” szóra vezethető vissza, ami annyit tesz, mint összefoldozni, kijavítani. (Lehetséges, hogy itt kis darabonként tették művelhetővé a földet.)

Művelt terület: 735 ha
A rizling aránya: 78%
Talajtípusok: Különböző mértékben erodálódott pala, szürke homokkő (Grauwacke). 
Termőtalaj: agyagos barnaföld, helyenként piros elszíneződéssel.

 

LochRiesling 2016.•

Illatban fiatalos és tiszta: cukorkabolt, sárgás árnyalatok, mint virago és narancshús. Ízre is húsos, dús, édeskés az eleje, gyönyörű kortylefutás és az a bizonyos sárgás, Lochos fény is világít benne. Pontosan belépő savakkal a korty a végére szépen száraz, citrusos szólamokra vált. 7


STOVELER 2016.••

Visszafogottabb, enyhébb buké, még több édeskés jeggyel. Tiszta az íz itt is, simább, dúsabb, még dzsúzosabb gyümölcsösség, szélesebben terül el, és a sárgás árnyalatok után is édeskés a korty tónusa, valósággal harapható. Eszméletlen komplexitás jellemző rá. 7+


SAARTYR 2016.•

Fehér húsúak is vegyülnek a narancsos trópusi gyümölcsök közé. Döbbenetesen fiatal bor még. Szignifikánsan hűvösebb, pengébb savú tétel egy Loch körben mérve. - Friss citrusok, feszesség, csiszoltság, száraz utóízek. Lineárisabb, precízebb bor, pazar és komplex ez is. 7


QUASAAR 2015.••

A Quasaar a birtokválogatások közt mindig a kabinettesebb, cukorsabb kategória. Pár napja is nagyon szerettem, olyanoknak ajánlható, akik a savak mellett a Riesling édes zamatait is keresik. Orrban barack, parfüm, kirobanó tisztaság, valóságos tüzijáték, sárga színek citrusokkal. A korty itt is egyértelműen édeskés, de minden késői szüretes barackossága, szinte rágható textúrája, viszonylagos hömpölygős mozgása mellett is elegáns marad mindvégig. 7+/8


BOCKSTEIN 2016.••

Diszkrétebb, moderáltabb kompozíció: főként olajos magok, mattabb fehér színek jönnek elő inkább citrusok és virágok képében. Kell a levegő a teljes aromaélményhez. Nagyon izgalmas kettősség: a korty első fele itt is édes, második felében szárazabb hangsúlyok felé tolódik el az íz, sőt egészen csontos, szárító lesz végül. Számtalan rétege van, hosszú, gazdag és csodaszép Riesling, még bőven az érésének elején. 7+


STOVELER 2012.•

Elindulunk az időben vissza. Az obligát, rajnais klasszik petrol először itt, 2012-nél jelenik meg: szúrós, poros, prémium palackérettség kontúrjai mutatkoznak a sokrétű illatban. Lassan nyílik. Komolyabb test jellemző rá. Narancsos íz, gyönyörűen összesimult rétegek, beérett, sós és egyszerre citrusos ízekből felépülő hosszan elnyúló korty. 7


STIER 2014.•

Olajos magok, ismét mattság (vö. Bockstein 2016) és szép érettség. Sima, dzsúzos íz ismét, Lochos narancsosság és eféle gyümölcsös ízek, némileg hömpölygősen. Az utóíz melegít, de a komoly beltartalom húsosságával ér véget hosszan a bor. 7+


STIER 2012.•
Tompább, vajas kukoricás, szép érettséggel, de kevesebb színnel és fénnyel nyit az illat, mint az a pincénél megszokott. Gyönyörűen összeérett ízek. Szárazabb íz, magas és egyszerre széles korty, miközben eszméletlen sok réteg tárul fel benne: savval, gyümölcsökkel, termőhelyi ízekkel találkozunk egy végtelen élmény mentén. 7

 

STIER 2010.••
Sárgás-zöldes színek, déli gyümölcsök, halvány szúrósság, de diszkrét, nagyon elegáns az illat. Hihetetlen összetettség itt is: élénk, csiszolt savak, mosolygós gyümölcsök kerekítik le az éleket ennyi év után is. Kora egyértelműen erényként fogható fel és egyáltalán nem ír felül semmit az ízben. Csodás. 7+

 

BOCKSTEIN 2011.••
Ismét meleg évek következnek, dűlős csodákkal. Már illatban is letaglózó: narancsvirág, kifinomultság, kedvesség, melynek kibontásában az idő is biztos, hogy közrejátszik. Az összes bor közül eddig ez a leginkább kész darab, tiszta íz, nagyon összeérett, összesimult minden, varratmentes összetettség mellett mutatja be a termőhely egyéniségét. Nem lehet fogást találni rajta sehol, most van a csúcsán. 8

 

BOCKSTEIN 2009.•

Az a fajta moderált elegancia nincs meg benne sajnos illatban, ami a 11-esben alaperény. Intenzív pezsgőtablettás (Heyman Löwensteines), multivitaminos narancsos fülledtség felé megy el, muszáj szellőztetni, hogy picit összerendeződjön. Elsőre nagyon sok. Ízben van cukor, de finom, összesimult már itt is minden egy nagyon komoly szerkezetté, csodás édes ízek, harapható gyümölcsök. Kár, hogy az illat nem az én világom (pontban el tudok tekinteni ettől, mert hibája természetesen illatban sem volt)… 7+


Schlangengraben Alte Reben 2011.••
S akkor a két csúcs, öreg tőkés darab. Édeskés illat, visszafogottabb, moderáltabb az eddigiek után. Amlyan diszkrét elegancia jellemzi. Testes, viszonylag kevés szín, nagyobb test, vastagabb idomok, s a végén is kicsit zsíros. Mégis elképesztően hosszú és komoly szerkezettel bír, a pontos savak teszik a dolgukat, remekül keretezve a végletekeig komplex összképet. Az érésnek itt is a csúcsformáját sikerült még elcsípni. 8

 

Schlangengraben Alte Reben 2008.•••

Hihetetlen, hogy szinte primer még most is az illata, egészen kortalan bor! Tropikális jegyek: gránátalma, vérnarancs, papaya. Hihetetlen csoda ez a bor: hosszú, rétegzett, szépséges és halálpontos savakkal megtámogatva végig. Gyönyörű, ízgazdag, pont annyi a cukra, amennyi ebbe a borba kell az elegáns egyensúlyhoz. Felejthetetlen nagyság. Ez már mindennek a teteje. 8+

QUASAAR 2012.••

Némi kukorica, cukorka, narancs és egy nagyon rejtett szalonnásság fedezhető fel benne orrban. Ízre mintha most először kis szén-dioxid is játszana a nyelven, ami 5 év után mondjuk meglep. Húsos, ismét harapható korty, de a tekintélyes cukor ellenére is száraz utóíz. Remek savak és komoly test éteri találkozása. Hihetetlen finom sav-cukor arány jellemzi ezt a típust, az egyik kedvencem. Hibátlan harmónia. 8

Auslese 2016.•••

Szőlőbogyó, friss csemegeszőlő illata, halványan bekúszó vegetális jegyekkel. Teljesen más egyéniség, mint amit az ember vár egy édes fehérbortól, de csodaszép. Az édes zamatok azonnal az előtérbe helyezkednek a kortyban. Primer és nagyon fiatal szólamok. Minden édes felhang mellett azonnal ott vannak a precíz savak is, rögtön lendületet adva a borhoz. Elképesztően fiatal még. Gyümölcsbomba, modern felfogású édes rajnai. Penge, egyenes, savvezérelt és lineáris, egy pillanatra sem lustul el. Csoda ez is. 8+

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább