x

Ripka Gergely

Már megint rieslingek?!

Igen…muszáj.

Az a baleset történt egy szerda estén, hogy a jó Tar Feri rámírt messengeren, hogy előző este véletlen kinyílt húsz üveg rajnai innen-onnan. (Hol máshol, mint a Carpe Diemben.) És az alábbi “gyengébbekből” megmaradt 1-2 deci. Aki kapja-marja, egységáron kóstolhatók, amíg tart. Tegye fel a kezét, aki erre nemet tudna mondani! Ők azért olvassanak tovább, mert akkor talán épp most változik majd meg a véleményük a rieslingekről. Aki pedig tudja, mit jelent egy ilyen lehetőség, az tartson velem a Rajna-menti utazásban:

RHEINGAU

Georg Breuer Estate Rauental 2015

Az alap Estate Rüdesheim borát már karácsony táján kóstoltam a pincének. Nem voltam tőle elájulva, de hozta a fajta és a region obligát erényeit. Most jöjjenek a magaslatok. Nos rögtön a sor leghalványabb bora került az elejére. De talán job is így. Egész biztos vagyok benne, hogy még fiatal: elsőre tiszta, halványan citrusos, citromos az illat, aztán jön egy kissé kellemetlen (szvsz. gyomorsavas), elég felkavaró illatjegy, ami erősödik a kitöltés után. Átmeneti dolog lehet ez. Ízre egy simább, letisztult, egyensúlyos, puhább, könnyed rieslinget ismertem meg benne. Nem a vibrálásról és a feszességről, sokkal inkább a kedvességról szól! Kezdőknek ideális rheingaui. (Az illat pedig remélhetőleg változni fog.) 5+

 

Georg Breuer Estate Rauental 2014

Némileg halkabb szólamok, kevesebb kitárulkozó jegy, moderáltság, visszafogottság jellemző a Breuer borokra. Valamivel érettebb, szúrósabb rajnai illat. Ízre sokkal szárítóbb savak, sokkal több lendület és feszesség. Csupa citrus, klasszikus rizlinges savakkal vezérelve végig. Ezt már jobban szerettem. 6

 

Georg Breuer Estate Rauental 2013

Teljesen más mindhárom évjárat! - Visszafogottabb buké, virágokkal, mézzel, némi érettséggel megspékelve. Ízre szép feszes ez is, finom savú, kellően élénk és egyszerre kellően gyümölcsös is a korty. Remek darab ez is. 6

 

Georg Breuer Nonnenberg 2015.•

Lisztes, csirízes illat, aztán sárgás árnyalatokra vált, sok primer jegyet mutat, van benne egy emelkedett (“luxi”) Riesling hangulat (és igen, ez a bor már 16.000 ft). Ízre teljesen száraz, feszes, erős savú, csiszolt és nagyon tisztán hagyja a szájat. Precíz, pontos, remek darab. 6+

 

Georg Breuer Nonnenberg 2013.•

Mindkét Nonnenberg kicsit gyorsan változott a levegőn. Itt már inkább zöld, de mézédesre érett trópusi gyümölcsöket lehetett érezni orrban. Ízben példás fókuszáltság, feszes, nagyon citrusos, és nagyon hosszú is. Fiatal még bőven. 6+

 

Georg Breuer Nonnenberg 2011.•

Petrolosabb, halványan vajasabb, de egyszersmind puhább az illat. Egyszerre mutat szép érettséget, de ízben mennyire fiatal még most is! Más textúra teljesen: kerekebb, nagyon tiszta, inkább a korty végén bukkanak csak elő a rajnaisan feszes, citrusos jegyek. 7

 

Georg Breuer Schlossberg 2011.•

Szúrós, petrolos érettség, aztán levegőzve becsatlakoznak a játékba a sárga gyümölcsök is kedvesen. Teltebb, édeskésebb, húsosan gyümölcsös textúra. Szélesebb, vastagabb az előzőek után. Botrány, hogy 6 év után is ilyen szinten csúcsformában van. 6+

 

MOSEL

Heymann-Löwenstein Kirchberg GG 2016.••

Az évjárat igen komolynak ígérkezik Mosel környékén. Érdemes lehet belőle betárazni. Furcsa, mert egy hónapja egyáltalán nem szerettem a termálos jegyek miatt. Most egész más bort ismertem meg benne. Az est talán legjobbja, ami azért meglepetés, mert pár hete a 2016-os HL-ek egy GG sorban igencsak csalódást okoztak (termálvíz, fülledtség). Most egy napnyi szellőzés után nyoma sem volt azoknak a jegyeknek. Egyenesen a legkomplexebb rajnai buké villan meg: parfüm, édes alma, virágméz, sőt rózsa (!), 100 pontos illat. Szinte bukérboros, szinte elzászi hangulatba estem. Ízben sokkal vastagabb, dúsabb, sokrétűbb, mint a rheingauiak voltak. Testesebb, alkoholosabb is, szokatlanul komoly súlya van ennek a rizlingnek (mert ilyet is tud ez a fajta), de a korty végén táncolnak, vibrálnak azok a bizonyos játékos, mégis intelligens savak. Hihetetlen szövete van a bornak, nem lehet vele betelni. Egyszerre puha és mégis mély, tömör, gazdag. 8

 

PFALZ

Mosbacher Musenhang 2015.•

A Mosbacherben az volt az izgi, hogy 3 talajféleséget is be tudnak mutatni ezzel a 3 borral. A Musenhang a mészköves terroir. Elsőre gyógyszeres buké. Levegőzve mézes, citrusos, vérnarancsos, grapefruitos sokszínűséget mutat orrban. Citrusos, savas íz, az obligát “electrifying” savak megvannak, szépen vibrálnak, amolyan pfalziasan. Mindenképp egy fiatalos, modernebb, nagyon tiszta ízű Riesling. 6+

 

Mosbacher Gerümpel 2015

Bazalt. Illatban moderált (szotyis) olajos magos jegyek, némileg mattabb az átlag rajnaikhoz képest. Szellőzve azért megjelennek a kedvesebb citrusok is, színt adva a borhoz. Ízben is más, mint a többiek: a korty elején van benne egy határozott kesernyés vonal, de súlyosabb, testesebb, nehezebb Riesling, melyet a cukor tesz még kerekebbé. Kevesebb finesz. Valószínűleg a forróbb bazalt miatt is lehet ez a melegebb tapintása, nagyobb alkoholérzete. De meggyőző egyéniség volt ő is. 6+

 

Mosbacher Kieselberg GG 2015.•

Öntéstalaj. Csak tartályban volt. Ugyanaz a pince, ugyanaz a fajta és évjárat, de mégis megint egy másik terroir, másik világ. Virágos és citrusos, kedvesebb rieslinges jegyek. Nagyon sok réteggel rendelkezik a korty. Hosszú, komoly anyag, s közben itt is a Musenhanghoz hasonlóan fiatalosan vibrálnak, élnek, folyamatosan mozognak a savak a kortyban. Egyértelműen egy fokkal magasabb, cizelláltabb szint, a GG jelvényhez méltó módon. 7

 

SAAR

Loch Stoveler 2016.••

Sárgabarack, viragos, rózsás, parfümös, érett narancsos, citrusos, fiatalos, de már kialakult illat. Édeskés, nagyon primer gyümölcsös a korty. Szinte kitapintható a szuperérett gyümölcs, eszméletlen intenzitású sárga gyümölcsök tódulnak a kortyban. Fineszben, virgoncságban a Lochok is szerényebbek, egész másról szólnak ezek a borok: húsos, dús, gyümölcsbomba. 7+

 

Loch Stier 2016.••

Bevallom, nagyon nehéz lenne elmondani, mi a különsbég a Stoveler és a Stier között, ez a két bor szinte egyformán gyönyörű volt, minőségben egyértelműen azonos értékű két bor. Virág, sárga rózsa, parfüm itt is megjelenik a szemünk előtt a pohárba szagolva. Dzsúzos, puha és széles, ahogy elterül a nyelvünkön. Hosszú, ízgazdag, remek savú mégis, ami jól kiegészíti a rengeteg harapható gyümölcs ízét a szájban. 7+

 

Loch Quasaar 2015.••

Nem dűlős, hanem minőségi válogatás eredménye a Quasaar. Mézes, fehér és sárga gyümölcsös, barackos, narancsos, sárgadinnyés, rózsás assziciácók sortüze illatban. Édeskés, húsos, nagyon hosszú íz. Klasszikus Lochos ízkavalkád, rengeteg gyümölcs, harapható konzisztencia. Rendkívüli borminőség, mint mindig. Hiába: Loch, az igazi fináléja bármilyen rajnai sornak. 8

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább