x

Ripka Gergely

Már megint rieslingek?!

Igen…muszáj.

Az a baleset történt egy szerda estén, hogy a jó Tar Feri rámírt messengeren, hogy előző este véletlen kinyílt húsz üveg rajnai innen-onnan. (Hol máshol, mint a Carpe Diemben.) És az alábbi “gyengébbekből” megmaradt 1-2 deci. Aki kapja-marja, egységáron kóstolhatók, amíg tart. Tegye fel a kezét, aki erre nemet tudna mondani! Ők azért olvassanak tovább, mert akkor talán épp most változik majd meg a véleményük a rieslingekről. Aki pedig tudja, mit jelent egy ilyen lehetőség, az tartson velem a Rajna-menti utazásban:

RHEINGAU

Georg Breuer Estate Rauental 2015

Az alap Estate Rüdesheim borát már karácsony táján kóstoltam a pincének. Nem voltam tőle elájulva, de hozta a fajta és a region obligát erényeit. Most jöjjenek a magaslatok. Nos rögtön a sor leghalványabb bora került az elejére. De talán job is így. Egész biztos vagyok benne, hogy még fiatal: elsőre tiszta, halványan citrusos, citromos az illat, aztán jön egy kissé kellemetlen (szvsz. gyomorsavas), elég felkavaró illatjegy, ami erősödik a kitöltés után. Átmeneti dolog lehet ez. Ízre egy simább, letisztult, egyensúlyos, puhább, könnyed rieslinget ismertem meg benne. Nem a vibrálásról és a feszességről, sokkal inkább a kedvességról szól! Kezdőknek ideális rheingaui. (Az illat pedig remélhetőleg változni fog.) 5+

 

Georg Breuer Estate Rauental 2014

Némileg halkabb szólamok, kevesebb kitárulkozó jegy, moderáltság, visszafogottság jellemző a Breuer borokra. Valamivel érettebb, szúrósabb rajnai illat. Ízre sokkal szárítóbb savak, sokkal több lendület és feszesség. Csupa citrus, klasszikus rizlinges savakkal vezérelve végig. Ezt már jobban szerettem. 6

 

Georg Breuer Estate Rauental 2013

Teljesen más mindhárom évjárat! - Visszafogottabb buké, virágokkal, mézzel, némi érettséggel megspékelve. Ízre szép feszes ez is, finom savú, kellően élénk és egyszerre kellően gyümölcsös is a korty. Remek darab ez is. 6

 

Georg Breuer Nonnenberg 2015.•

Lisztes, csirízes illat, aztán sárgás árnyalatokra vált, sok primer jegyet mutat, van benne egy emelkedett (“luxi”) Riesling hangulat (és igen, ez a bor már 16.000 ft). Ízre teljesen száraz, feszes, erős savú, csiszolt és nagyon tisztán hagyja a szájat. Precíz, pontos, remek darab. 6+

 

Georg Breuer Nonnenberg 2013.•

Mindkét Nonnenberg kicsit gyorsan változott a levegőn. Itt már inkább zöld, de mézédesre érett trópusi gyümölcsöket lehetett érezni orrban. Ízben példás fókuszáltság, feszes, nagyon citrusos, és nagyon hosszú is. Fiatal még bőven. 6+

 

Georg Breuer Nonnenberg 2011.•

Petrolosabb, halványan vajasabb, de egyszersmind puhább az illat. Egyszerre mutat szép érettséget, de ízben mennyire fiatal még most is! Más textúra teljesen: kerekebb, nagyon tiszta, inkább a korty végén bukkanak csak elő a rajnaisan feszes, citrusos jegyek. 7

 

Georg Breuer Schlossberg 2011.•

Szúrós, petrolos érettség, aztán levegőzve becsatlakoznak a játékba a sárga gyümölcsök is kedvesen. Teltebb, édeskésebb, húsosan gyümölcsös textúra. Szélesebb, vastagabb az előzőek után. Botrány, hogy 6 év után is ilyen szinten csúcsformában van. 6+

 

MOSEL

Heymann-Löwenstein Kirchberg GG 2016.••

Az évjárat igen komolynak ígérkezik Mosel környékén. Érdemes lehet belőle betárazni. Furcsa, mert egy hónapja egyáltalán nem szerettem a termálos jegyek miatt. Most egész más bort ismertem meg benne. Az est talán legjobbja, ami azért meglepetés, mert pár hete a 2016-os HL-ek egy GG sorban igencsak csalódást okoztak (termálvíz, fülledtség). Most egy napnyi szellőzés után nyoma sem volt azoknak a jegyeknek. Egyenesen a legkomplexebb rajnai buké villan meg: parfüm, édes alma, virágméz, sőt rózsa (!), 100 pontos illat. Szinte bukérboros, szinte elzászi hangulatba estem. Ízben sokkal vastagabb, dúsabb, sokrétűbb, mint a rheingauiak voltak. Testesebb, alkoholosabb is, szokatlanul komoly súlya van ennek a rizlingnek (mert ilyet is tud ez a fajta), de a korty végén táncolnak, vibrálnak azok a bizonyos játékos, mégis intelligens savak. Hihetetlen szövete van a bornak, nem lehet vele betelni. Egyszerre puha és mégis mély, tömör, gazdag. 8

 

PFALZ

Mosbacher Musenhang 2015.•

A Mosbacherben az volt az izgi, hogy 3 talajféleséget is be tudnak mutatni ezzel a 3 borral. A Musenhang a mészköves terroir. Elsőre gyógyszeres buké. Levegőzve mézes, citrusos, vérnarancsos, grapefruitos sokszínűséget mutat orrban. Citrusos, savas íz, az obligát “electrifying” savak megvannak, szépen vibrálnak, amolyan pfalziasan. Mindenképp egy fiatalos, modernebb, nagyon tiszta ízű Riesling. 6+

 

Mosbacher Gerümpel 2015

Bazalt. Illatban moderált (szotyis) olajos magos jegyek, némileg mattabb az átlag rajnaikhoz képest. Szellőzve azért megjelennek a kedvesebb citrusok is, színt adva a borhoz. Ízben is más, mint a többiek: a korty elején van benne egy határozott kesernyés vonal, de súlyosabb, testesebb, nehezebb Riesling, melyet a cukor tesz még kerekebbé. Kevesebb finesz. Valószínűleg a forróbb bazalt miatt is lehet ez a melegebb tapintása, nagyobb alkoholérzete. De meggyőző egyéniség volt ő is. 6+

 

Mosbacher Kieselberg GG 2015.•

Öntéstalaj. Csak tartályban volt. Ugyanaz a pince, ugyanaz a fajta és évjárat, de mégis megint egy másik terroir, másik világ. Virágos és citrusos, kedvesebb rieslinges jegyek. Nagyon sok réteggel rendelkezik a korty. Hosszú, komoly anyag, s közben itt is a Musenhanghoz hasonlóan fiatalosan vibrálnak, élnek, folyamatosan mozognak a savak a kortyban. Egyértelműen egy fokkal magasabb, cizelláltabb szint, a GG jelvényhez méltó módon. 7

 

SAAR

Loch Stoveler 2016.••

Sárgabarack, viragos, rózsás, parfümös, érett narancsos, citrusos, fiatalos, de már kialakult illat. Édeskés, nagyon primer gyümölcsös a korty. Szinte kitapintható a szuperérett gyümölcs, eszméletlen intenzitású sárga gyümölcsök tódulnak a kortyban. Fineszben, virgoncságban a Lochok is szerényebbek, egész másról szólnak ezek a borok: húsos, dús, gyümölcsbomba. 7+

 

Loch Stier 2016.••

Bevallom, nagyon nehéz lenne elmondani, mi a különsbég a Stoveler és a Stier között, ez a két bor szinte egyformán gyönyörű volt, minőségben egyértelműen azonos értékű két bor. Virág, sárga rózsa, parfüm itt is megjelenik a szemünk előtt a pohárba szagolva. Dzsúzos, puha és széles, ahogy elterül a nyelvünkön. Hosszú, ízgazdag, remek savú mégis, ami jól kiegészíti a rengeteg harapható gyümölcs ízét a szájban. 7+

 

Loch Quasaar 2015.••

Nem dűlős, hanem minőségi válogatás eredménye a Quasaar. Mézes, fehér és sárga gyümölcsös, barackos, narancsos, sárgadinnyés, rózsás assziciácók sortüze illatban. Édeskés, húsos, nagyon hosszú íz. Klasszikus Lochos ízkavalkád, rengeteg gyümölcs, harapható konzisztencia. Rendkívüli borminőség, mint mindig. Hiába: Loch, az igazi fináléja bármilyen rajnai sornak. 8

X

Ripka Gergely

•Szepsy aszúk: 2oo7/2oo8/2oo9

A legenda nyomában

Szepsy István a 90-es években elkezdte átírni Hegyalja történelmét. Kétségkívül a legnagyobb hatású vátesze a borvidéknek, aki sokat tett, még többeket inspirált és a mai napog formálja a borvidék képét. Munkássága halhatatlan ikonná teszik, de ma is szüntelen dolgozik, finomít az általa kijárt képleteken. Száraz borban is maradandót alkotott, de alighanem az aszúboraiban elért mélység, tisztaság és komplexitás az, amivel az első forradalmait indította a tokaji borminőség zászlaja alatt. Az aszúkirály, aki talán először ért el zajos sikereket hazánkon kívül is szigorú szabályok szerint készített édes boraival. Elindulunk ennek a legandának a nyomában, merthogy én is kóstoltam számos régi és újabb Szepsy aszút, de abban egészen biztos vagyok, hogy mindig a borvidékben rejlő értékekek legmélyére nyerhettem bepillantást általuk egy-egy pillanatra.

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj a Tudományos Akadémián

9. MTA bora versenyen ismét Hegyalja tarolt

Tudjuk jól, hogy rengeteg a borverseny idehaza, nehéz köztük eligazodni, de kilenc év azért elég szép eredmény egy borverseny történetében is. Márpedig 2018-ban az Akadémia Bora borversenyt itt tart, repül az idő. De van ezen túlmenően is nemes gondolat ebben a versenyben. - Elegáns dolog, hogy komoly ez a többszáz éves intézmény külföldi tudós vendégeit akármilyen szupermarketes bor helyett olyan magyar borokkal szeretné megvendégelni, melyeket vakon is méltónak találnak erre a nemes küldetésre. A legtöbb kis borversenyen immár megszokott, hogy Tokaj Hegyalja uralja a mezőnyt. Új itt sincs a nap alatt: a legmagasabb pontszámú bort többnyire a desszertborok közt találjuk most is az MTA Borára nevezett közel 150 bor mezőnyében. Hét elején meg is kóstoltuk a díjazottak egy-egy jeles képviselőjét:

Tovább

Ripka Gergely

RizlingRovat: nemzetközi stílusgyakorlat

Rajnai futamok innen-onnan

Folytatjuk (számunkra biztosan) méltán nagy sikerű rajnai köreinket. Ebben a fordulóban egy kivételes nemzetközi merítésről folyik majd a szó, melyet Bernáth Józsi barátunk szervezett és többnyire állított is össze, persze segítettünk is neki ebben 1-2 palackkal (mondjuk én csak meginni/megírni). A rajnairól tudjuk, hogy sokfelé jól érzi magát a világban, ezért is hívjuk világfajtának, de arra azért nem gondoltam, hogy a szavazást követően az első háromban egy németül beszélő címke sem lesz majd…. A mi Józsink módszeres vakkóstoló szervező, ezért haladjunk csak szépen sorban (egy vak kör után vissza lehetett kérni a fejvakargatósabb darabokat újra, aztán 3 sorszámot kellett mondani mindenkinek):

Tovább

Ripka Gergely

Kékfrankost készítő borászoknak lehetőség

Svéd kereskedelmi kapcsolat

 

Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy egy svéd borimportőr cég magyar ökológiai gazdálkodásból származó Kékfrankos bort keres a Systembolaget tenderjéhez kapcsolódóan.

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését, vagy ajánlani tud termelőt, kérjük, forduljon bizalommal dr. Fáskerti Zitához:

 

 


Tel: +46 8 782 97 51

Mobil: +46 70 741 0511

E-mail Nagykövetség: mission.stockholm@mfa.gov.hu

E-mail Magán: zita.faskerti@mfa.gov.hu

Weboldal: https://stockholm.mfa.gov.hu/

 

 

Tovább

Ripka Gergely

Tekintélyes édességek a nagyvilágból vakon

Szemben a piaccal

Gyakran eltűnődöm, ha már ennyit írok Tokajról: vajon hányan ihattak az olvasók közül mondjuk az elmúlt hónapban édes bort...? De akárhol járunk a világ jelentős édesboros borvidékei közt, így vagy úgy a felszín alatt ott kísérti a pincéket korunk, a mai piaci trend anomáliája: nagyon magas árszínvonalon is sokféle édes bor készül, de mégsincs igazán kereslet rájuk. Elképesztő tradíciók, hihetetlen izgalmas (és drága) technológiák nyomán kerülnek a boltok polcaira, de a többség mégsem kíváncsi rá. A cukor kommersz ellenség, fehér méreg kategóriába került párszáz év leforgása alatt. Azt szoktam viszont mondani, nyilván főként Tokaj kapcsán, hogy ezek a borok tipikusan azok, melyeket meg kell érteni, melyekhez kicsit meg kell érni. Egyszerűen más tudatállapotot követel tőlünk és ebben nem demokratikusak. Ám ha egyszer becsípődik egy tokajinak az íze vagy egy téli estén van szerencsénk egy igazán komoly portóihoz, akkor biztosan nem felejtjük el az ízét soha többé. Ilyet azért a technológiai borok nagytöbbsége nem tud: meddig emlékszünk egy ezer forintos bornak az illatára, zamatára? Talán percekig, egy-két napig? Tokaj, Mosel, Rheingau, Sherry, Sauternes sok száz éve ejti rabul az értő közönséget, rang jelentett fogyasztásuk. Márpedig érteni valamit, érteni valamihez, az önmagában olyan kincs, ami ranggal, intellektussal jár.

Tovább