x

Ripka Gergely

Már megint rieslingek?!

Igen…muszáj.

Az a baleset történt egy szerda estén, hogy a jó Tar Feri rámírt messengeren, hogy előző este véletlen kinyílt húsz üveg rajnai innen-onnan. (Hol máshol, mint a Carpe Diemben.) És az alábbi “gyengébbekből” megmaradt 1-2 deci. Aki kapja-marja, egységáron kóstolhatók, amíg tart. Tegye fel a kezét, aki erre nemet tudna mondani! Ők azért olvassanak tovább, mert akkor talán épp most változik majd meg a véleményük a rieslingekről. Aki pedig tudja, mit jelent egy ilyen lehetőség, az tartson velem a Rajna-menti utazásban:

RHEINGAU

Georg Breuer Estate Rauental 2015

Az alap Estate Rüdesheim borát már karácsony táján kóstoltam a pincének. Nem voltam tőle elájulva, de hozta a fajta és a region obligát erényeit. Most jöjjenek a magaslatok. Nos rögtön a sor leghalványabb bora került az elejére. De talán job is így. Egész biztos vagyok benne, hogy még fiatal: elsőre tiszta, halványan citrusos, citromos az illat, aztán jön egy kissé kellemetlen (szvsz. gyomorsavas), elég felkavaró illatjegy, ami erősödik a kitöltés után. Átmeneti dolog lehet ez. Ízre egy simább, letisztult, egyensúlyos, puhább, könnyed rieslinget ismertem meg benne. Nem a vibrálásról és a feszességről, sokkal inkább a kedvességról szól! Kezdőknek ideális rheingaui. (Az illat pedig remélhetőleg változni fog.) 5+

 

Georg Breuer Estate Rauental 2014

Némileg halkabb szólamok, kevesebb kitárulkozó jegy, moderáltság, visszafogottság jellemző a Breuer borokra. Valamivel érettebb, szúrósabb rajnai illat. Ízre sokkal szárítóbb savak, sokkal több lendület és feszesség. Csupa citrus, klasszikus rizlinges savakkal vezérelve végig. Ezt már jobban szerettem. 6

 

Georg Breuer Estate Rauental 2013

Teljesen más mindhárom évjárat! - Visszafogottabb buké, virágokkal, mézzel, némi érettséggel megspékelve. Ízre szép feszes ez is, finom savú, kellően élénk és egyszerre kellően gyümölcsös is a korty. Remek darab ez is. 6

 

Georg Breuer Nonnenberg 2015.•

Lisztes, csirízes illat, aztán sárgás árnyalatokra vált, sok primer jegyet mutat, van benne egy emelkedett (“luxi”) Riesling hangulat (és igen, ez a bor már 16.000 ft). Ízre teljesen száraz, feszes, erős savú, csiszolt és nagyon tisztán hagyja a szájat. Precíz, pontos, remek darab. 6+

 

Georg Breuer Nonnenberg 2013.•

Mindkét Nonnenberg kicsit gyorsan változott a levegőn. Itt már inkább zöld, de mézédesre érett trópusi gyümölcsöket lehetett érezni orrban. Ízben példás fókuszáltság, feszes, nagyon citrusos, és nagyon hosszú is. Fiatal még bőven. 6+

 

Georg Breuer Nonnenberg 2011.•

Petrolosabb, halványan vajasabb, de egyszersmind puhább az illat. Egyszerre mutat szép érettséget, de ízben mennyire fiatal még most is! Más textúra teljesen: kerekebb, nagyon tiszta, inkább a korty végén bukkanak csak elő a rajnaisan feszes, citrusos jegyek. 7

 

Georg Breuer Schlossberg 2011.•

Szúrós, petrolos érettség, aztán levegőzve becsatlakoznak a játékba a sárga gyümölcsök is kedvesen. Teltebb, édeskésebb, húsosan gyümölcsös textúra. Szélesebb, vastagabb az előzőek után. Botrány, hogy 6 év után is ilyen szinten csúcsformában van. 6+

 

MOSEL

Heymann-Löwenstein Kirchberg GG 2016.••

Az évjárat igen komolynak ígérkezik Mosel környékén. Érdemes lehet belőle betárazni. Furcsa, mert egy hónapja egyáltalán nem szerettem a termálos jegyek miatt. Most egész más bort ismertem meg benne. Az est talán legjobbja, ami azért meglepetés, mert pár hete a 2016-os HL-ek egy GG sorban igencsak csalódást okoztak (termálvíz, fülledtség). Most egy napnyi szellőzés után nyoma sem volt azoknak a jegyeknek. Egyenesen a legkomplexebb rajnai buké villan meg: parfüm, édes alma, virágméz, sőt rózsa (!), 100 pontos illat. Szinte bukérboros, szinte elzászi hangulatba estem. Ízben sokkal vastagabb, dúsabb, sokrétűbb, mint a rheingauiak voltak. Testesebb, alkoholosabb is, szokatlanul komoly súlya van ennek a rizlingnek (mert ilyet is tud ez a fajta), de a korty végén táncolnak, vibrálnak azok a bizonyos játékos, mégis intelligens savak. Hihetetlen szövete van a bornak, nem lehet vele betelni. Egyszerre puha és mégis mély, tömör, gazdag. 8

 

PFALZ

Mosbacher Musenhang 2015.•

A Mosbacherben az volt az izgi, hogy 3 talajféleséget is be tudnak mutatni ezzel a 3 borral. A Musenhang a mészköves terroir. Elsőre gyógyszeres buké. Levegőzve mézes, citrusos, vérnarancsos, grapefruitos sokszínűséget mutat orrban. Citrusos, savas íz, az obligát “electrifying” savak megvannak, szépen vibrálnak, amolyan pfalziasan. Mindenképp egy fiatalos, modernebb, nagyon tiszta ízű Riesling. 6+

 

Mosbacher Gerümpel 2015

Bazalt. Illatban moderált (szotyis) olajos magos jegyek, némileg mattabb az átlag rajnaikhoz képest. Szellőzve azért megjelennek a kedvesebb citrusok is, színt adva a borhoz. Ízben is más, mint a többiek: a korty elején van benne egy határozott kesernyés vonal, de súlyosabb, testesebb, nehezebb Riesling, melyet a cukor tesz még kerekebbé. Kevesebb finesz. Valószínűleg a forróbb bazalt miatt is lehet ez a melegebb tapintása, nagyobb alkoholérzete. De meggyőző egyéniség volt ő is. 6+

 

Mosbacher Kieselberg GG 2015.•

Öntéstalaj. Csak tartályban volt. Ugyanaz a pince, ugyanaz a fajta és évjárat, de mégis megint egy másik terroir, másik világ. Virágos és citrusos, kedvesebb rieslinges jegyek. Nagyon sok réteggel rendelkezik a korty. Hosszú, komoly anyag, s közben itt is a Musenhanghoz hasonlóan fiatalosan vibrálnak, élnek, folyamatosan mozognak a savak a kortyban. Egyértelműen egy fokkal magasabb, cizelláltabb szint, a GG jelvényhez méltó módon. 7

 

SAAR

Loch Stoveler 2016.••

Sárgabarack, viragos, rózsás, parfümös, érett narancsos, citrusos, fiatalos, de már kialakult illat. Édeskés, nagyon primer gyümölcsös a korty. Szinte kitapintható a szuperérett gyümölcs, eszméletlen intenzitású sárga gyümölcsök tódulnak a kortyban. Fineszben, virgoncságban a Lochok is szerényebbek, egész másról szólnak ezek a borok: húsos, dús, gyümölcsbomba. 7+

 

Loch Stier 2016.••

Bevallom, nagyon nehéz lenne elmondani, mi a különsbég a Stoveler és a Stier között, ez a két bor szinte egyformán gyönyörű volt, minőségben egyértelműen azonos értékű két bor. Virág, sárga rózsa, parfüm itt is megjelenik a szemünk előtt a pohárba szagolva. Dzsúzos, puha és széles, ahogy elterül a nyelvünkön. Hosszú, ízgazdag, remek savú mégis, ami jól kiegészíti a rengeteg harapható gyümölcs ízét a szájban. 7+

 

Loch Quasaar 2015.••

Nem dűlős, hanem minőségi válogatás eredménye a Quasaar. Mézes, fehér és sárga gyümölcsös, barackos, narancsos, sárgadinnyés, rózsás assziciácók sortüze illatban. Édeskés, húsos, nagyon hosszú íz. Klasszikus Lochos ízkavalkád, rengeteg gyümölcs, harapható konzisztencia. Rendkívüli borminőség, mint mindig. Hiába: Loch, az igazi fináléja bármilyen rajnai sornak. 8

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább