Pétalos 2007-2011
Alvaro Palacios a meglepetések borásza
Bierzo, Alvaro Palacios, a spanyol borkészítés örökmozgó fenegyerekének esete a Menciával, Spanyolország észak-nyugati szegletében. Azt korábban is tudtam, hogy a fajtát sokkal kevesebb figyelem veszi körül Spanyolországban, mint amennyit egyébként megérdemelne. Amit a kóstoló megtanított nekem a Menciáról, hogy ez a fajta nem az eszméletlen kifinomultság, rétegzettség szobra, s nem is az eltarthatóságé, azt gondolom. Ez persze nem baj: tudjuk jól, hogy vannak ilyen fajták, a mi házunk táján is. Ne is keressünk benne tehát olyan komplexitást és mélységeket, mint egy cabernet-ben vagy pinot-ban. De ettől még miért ne lehetne benne bőven szunnyadó lehetőség, akár az éréssel is? A márka szépen fel lett építve, immár számos remek évjárattal megtámogatva a magas minőséget. A címke gyönyörű: a névhez illő módon virágszirmok jelzik, hogy ez a kedves, florális hangulat a borban is gyakorta visszaköszön. Akkor nézzük a gyakorlatban is, hogy ezeket a virágokat:
Pétalos 2011
Elsőre tejcsoki és tejszín, aztán pörgetve bőr, fanyarság és halványan fémességet mutat. Ízben is sonkás, bőrös, porózus tanninokkal, szép feltapadással, különlegesen húsos gyümölcsösséggel. Fiatal még. 6+
Pétalos 2010
Csersznyésebb és sajnos még fémesebb az illat, mely csak lassan oszlik el. Mély, intenzív íz, ismét a porózussága a legszebb. Enyhe kesernye, fanyarság, szárítás és hosszabb íz jellemző rá. 6(+)
Pétalos 2009.•
Életteli, gyümölcsorientált, édes fűszeres buké, sokkal tisztább, mint fiatal tesói. Feketeség, gyógycukorkás jelleg árad belőle. Ízben csodás gyümölcsök, fanyarság, szuper savak, szuper tanninok ismét, premium sonkás utóízzel. A sor egyik legszebbje. 6+
Pétalos 2008.
Elégetett szilvalekvár, karamell és oxidáció ütötte fel benne fejét. Ez bor már hanyatlóban van sajnos. Szárítás, tapadás, érettség érezhető ízében is már csupán. Voltak, akik az ízéért jobban rajongtak…én őt már nem szívesen innám egy vacsora mellett.
Pétalos 2007.•
Tejszín, gyönyörű virágosság, sonkásság illatban. Füstössége orrban és szájban is érződik, szép érett íz, gyönyörű struktúrájú bor, hosszú és kerek korty. Szárító lecsengés, utóízében pedig halvány szalonnásság csavar rajta egyet. Finom, egyensúlyos, összesimult benne minden alkotó, nincs rajta mit magyarázni, szuper. 7
Les Terrasses 2007.•
Ez már nem Mencia, Carignan alapú házasítás Prioratból. Karácsonyi fűszerek és fakéreg illata, érett gyümölcsökkel. Fiatalos, virágos, gyümölcsös bor, hosszú. Egészen más karakter, sokkal több dzsúzos gyümölcs, húsosság, mélység, de a szalonnás utóíz itt is bejátszik (pedig nem ettem előtte semmi ilyesmit…). 7
Villa Corullon 2007
Gombásság szárított paradicsom, összességében koros, enyhén oxidált hangulat mellett. Ízben elég markáns a szesz, az utóíz szárító és a kor sajnos végigkíséri a kortylefutást is. Ha tényleg 30e Ft-ba kerül, akkor ma igencsak csalódott lennék ezzel a palackkal. 5+
Moncerbal 2011.•
Szépen érett illat, de még bőven akad tartaléka. Fás fűszerek, premium érlelés. Erőteljes és hosszú korty. Vastag, porózus és nagyon jól érett tanninok. Temérdek finom fűszer. Gyönyörű savak. Fiatal. Méltó csúcsbora ennek a sornak. (Kissé borsos árért mondjuk.) 7