x

Ripka Gergely

Pétalos 2007-2011

Alvaro Palacios a meglepetések borásza

Bierzo, Alvaro Palacios, a spanyol borkészítés örökmozgó fenegyerekének esete a Menciával, Spanyolország észak-nyugati szegletében. Azt korábban is tudtam, hogy a fajtát sokkal kevesebb figyelem veszi körül Spanyolországban, mint amennyit egyébként megérdemelne. Amit a kóstoló megtanított nekem a Menciáról, hogy ez a fajta nem az eszméletlen kifinomultság, rétegzettség szobra, s nem is az eltarthatóságé, azt gondolom. Ez persze nem baj: tudjuk jól, hogy vannak ilyen fajták, a mi házunk táján is. Ne is keressünk benne tehát olyan komplexitást és mélységeket, mint egy cabernet-ben vagy pinot-ban. De ettől még miért ne lehetne benne bőven szunnyadó lehetőség, akár az éréssel is? A márka szépen fel lett építve, immár számos remek évjárattal megtámogatva a magas minőséget. A címke gyönyörű: a névhez illő módon virágszirmok jelzik, hogy ez a kedves, florális hangulat a borban is gyakorta visszaköszön. Akkor nézzük a gyakorlatban is, hogy ezeket a virágokat: 

 

 

Pétalos 2011

Elsőre tejcsoki és tejszín, aztán pörgetve bőr, fanyarság és halványan fémességet mutat. Ízben is sonkás, bőrös, porózus tanninokkal, szép feltapadással, különlegesen húsos gyümölcsösséggel. Fiatal még. 6+

 

Pétalos 2010

Csersznyésebb és sajnos még fémesebb az illat, mely csak lassan oszlik el. Mély, intenzív íz, ismét a porózussága a legszebb. Enyhe kesernye, fanyarság, szárítás és hosszabb íz jellemző rá. 6(+)

 

Pétalos 2009.•

Életteli, gyümölcsorientált, édes fűszeres buké, sokkal tisztább, mint fiatal tesói. Feketeség, gyógycukorkás jelleg árad belőle. Ízben csodás gyümölcsök, fanyarság, szuper savak, szuper tanninok ismét, premium sonkás utóízzel. A sor egyik legszebbje. 6+

 

Pétalos 2008.

Elégetett szilvalekvár, karamell és oxidáció ütötte fel benne fejét. Ez bor már hanyatlóban van sajnos. Szárítás, tapadás, érettség érezhető ízében is már csupán. Voltak, akik az ízéért jobban rajongtak…én őt már nem szívesen innám egy vacsora mellett.

 

Pétalos 2007.•

Tejszín, gyönyörű virágosság, sonkásság illatban. Füstössége orrban és szájban is érződik, szép érett íz, gyönyörű struktúrájú bor, hosszú és kerek korty. Szárító lecsengés, utóízében pedig halvány szalonnásság csavar rajta egyet. Finom, egyensúlyos, összesimult benne minden alkotó, nincs rajta mit magyarázni, szuper. 7

 

Les Terrasses 2007.•

Ez már nem Mencia, Carignan alapú házasítás Prioratból. Karácsonyi fűszerek és fakéreg illata, érett gyümölcsökkel. Fiatalos, virágos, gyümölcsös bor, hosszú. Egészen más karakter, sokkal több dzsúzos gyümölcs, húsosság, mélység, de a szalonnás utóíz itt is bejátszik (pedig nem ettem előtte semmi ilyesmit…). 7

 

Villa Corullon 2007

Gombásság szárított paradicsom, összességében koros, enyhén oxidált hangulat mellett. Ízben elég markáns a szesz, az utóíz szárító és a kor sajnos végigkíséri a kortylefutást is. Ha tényleg 30e Ft-ba kerül, akkor ma igencsak csalódott lennék ezzel a palackkal. 5+

 

Moncerbal 2011.•

Szépen érett illat, de még bőven akad tartaléka. Fás fűszerek, premium érlelés. Erőteljes és hosszú korty. Vastag, porózus és nagyon jól érett tanninok. Temérdek finom fűszer. Gyönyörű savak. Fiatal. Méltó csúcsbora ennek a sornak. (Kissé borsos árért mondjuk.) 7

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább