x

Ripka Gergely

Pétalos 2007-2011

Alvaro Palacios a meglepetések borásza

Bierzo, Alvaro Palacios, a spanyol borkészítés örökmozgó fenegyerekének esete a Menciával, Spanyolország észak-nyugati szegletében. Azt korábban is tudtam, hogy a fajtát sokkal kevesebb figyelem veszi körül Spanyolországban, mint amennyit egyébként megérdemelne. Amit a kóstoló megtanított nekem a Menciáról, hogy ez a fajta nem az eszméletlen kifinomultság, rétegzettség szobra, s nem is az eltarthatóságé, azt gondolom. Ez persze nem baj: tudjuk jól, hogy vannak ilyen fajták, a mi házunk táján is. Ne is keressünk benne tehát olyan komplexitást és mélységeket, mint egy cabernet-ben vagy pinot-ban. De ettől még miért ne lehetne benne bőven szunnyadó lehetőség, akár az éréssel is? A márka szépen fel lett építve, immár számos remek évjárattal megtámogatva a magas minőséget. A címke gyönyörű: a névhez illő módon virágszirmok jelzik, hogy ez a kedves, florális hangulat a borban is gyakorta visszaköszön. Akkor nézzük a gyakorlatban is, hogy ezeket a virágokat: 

 

 

Pétalos 2011

Elsőre tejcsoki és tejszín, aztán pörgetve bőr, fanyarság és halványan fémességet mutat. Ízben is sonkás, bőrös, porózus tanninokkal, szép feltapadással, különlegesen húsos gyümölcsösséggel. Fiatal még. 6+

 

Pétalos 2010

Csersznyésebb és sajnos még fémesebb az illat, mely csak lassan oszlik el. Mély, intenzív íz, ismét a porózussága a legszebb. Enyhe kesernye, fanyarság, szárítás és hosszabb íz jellemző rá. 6(+)

 

Pétalos 2009.•

Életteli, gyümölcsorientált, édes fűszeres buké, sokkal tisztább, mint fiatal tesói. Feketeség, gyógycukorkás jelleg árad belőle. Ízben csodás gyümölcsök, fanyarság, szuper savak, szuper tanninok ismét, premium sonkás utóízzel. A sor egyik legszebbje. 6+

 

Pétalos 2008.

Elégetett szilvalekvár, karamell és oxidáció ütötte fel benne fejét. Ez bor már hanyatlóban van sajnos. Szárítás, tapadás, érettség érezhető ízében is már csupán. Voltak, akik az ízéért jobban rajongtak…én őt már nem szívesen innám egy vacsora mellett.

 

Pétalos 2007.•

Tejszín, gyönyörű virágosság, sonkásság illatban. Füstössége orrban és szájban is érződik, szép érett íz, gyönyörű struktúrájú bor, hosszú és kerek korty. Szárító lecsengés, utóízében pedig halvány szalonnásság csavar rajta egyet. Finom, egyensúlyos, összesimult benne minden alkotó, nincs rajta mit magyarázni, szuper. 7

 

Les Terrasses 2007.•

Ez már nem Mencia, Carignan alapú házasítás Prioratból. Karácsonyi fűszerek és fakéreg illata, érett gyümölcsökkel. Fiatalos, virágos, gyümölcsös bor, hosszú. Egészen más karakter, sokkal több dzsúzos gyümölcs, húsosság, mélység, de a szalonnás utóíz itt is bejátszik (pedig nem ettem előtte semmi ilyesmit…). 7

 

Villa Corullon 2007

Gombásság szárított paradicsom, összességében koros, enyhén oxidált hangulat mellett. Ízben elég markáns a szesz, az utóíz szárító és a kor sajnos végigkíséri a kortylefutást is. Ha tényleg 30e Ft-ba kerül, akkor ma igencsak csalódott lennék ezzel a palackkal. 5+

 

Moncerbal 2011.•

Szépen érett illat, de még bőven akad tartaléka. Fás fűszerek, premium érlelés. Erőteljes és hosszú korty. Vastag, porózus és nagyon jól érett tanninok. Temérdek finom fűszer. Gyönyörű savak. Fiatal. Méltó csúcsbora ennek a sornak. (Kissé borsos árért mondjuk.) 7

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább