x

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Domaine Fevre Valourent Chablis 1er Cru 2012.•

Virágos, finom, moderált chardonnay jelleg, bár sokkal inkább szól a hűvös, mitikus termőhely jegyeiről, mint magáról a fajtáról. Krétás, gyurmás, hideg tapintású illatban. Ízben sima, elegáns, nagyon fiatalos még, tele citrusos ízekkel, főként érett lime-mal. Az íz is egészen sima felszínű, összeérett, nagyon szép. Finom és még most is hihetetlen friss, minden ízében kifinomult és elegáns, ereje teljében lévő remek Chablis. 7

 

Heymann - Löwenstein Uhlen Roth Lay 2011.•

Elsőre kissé zavart az illat, van benne egy furcsa, enyhén fülledt, szúrós érettségi jegy, némi gumival. A kemény tercier jegy mögött azonban ott van a cukorka és a sok-sok érett sárga trópusi gyümölcs is. Szép, feszes, gyümölcsös, remek cukorral. Tele van erővel és hihetetlen lendülettel még egy szuper Chablis után is. Dús, édeskés, a korty közepe, a vége aztán szikár és kristálytiszta, ahogy az Moselhez illik. Szuper ez is. 7

 

Jacquesson Cuvée 740.••

Soha nem volt még szerencsém Jacquesson pezsgőhöz, hát ezt sem hagyhattam ki. Érett, kenyérhéjas illat, halvány oxidációval. Ízben sós, de olyan brutálisan, amit nemhogy pezsgőkben, de somlóiakban sem igen érez az ember. Nagyon hosszú, egészen rendkívüli íz. Csupa erő, hiheteten struktúra és komplexitás végig. Feszes és fanyar, fiatalos, szép. 8


Jacquesson Cuvée 739

Ez viszont már egyértelműen elöregedett illat. Érett, sherrys buké. Ízben is megjelent az öregedés. Fanyarkás, komolyan rétegzett a szerkezet itt is, de némi grillázs és karamell felbukkan az utóízben. Hogy ez a korosodás a bontás miatt vagy a palackban történt, nehéz megmondani….

 

Anne Gros Chambolle Musigny 1er Cru LaCombe d'Orveaux 2006.••

Rozsdás árnyalatok, szép pinot-s szín. Illatban lehengerlően szép burgundis érettség: sok gyümölcs még most is, főként szilva, édes karácsonyi fűszerek, remek állapotban van, izgalmas és összetett aromatikával. Ízben is pazar struktúrájú. Nem az erőre megy, sokkal inkább a kifinomult eleganciára utazik. A korty közepe egy egész kicsit kezd már üresedni, halványodni, de 11 évesen ez még így is zseniális bor! 7+ 

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább