x

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Hasonlóképp az OBB-n Kovács Tibor, birtokigazgatónak csak többedik próbálkozás után sikerült átverekedni hárslevelűvel a Késői Szüret műfaját, s azt meghonosítani Tokajban. A stílus egyébként elzászi instpirációkból alakult ki (ott töltött szakmai gyakorlatot Kovács Tibor a Hétszőlő alapítása előtt). Ezzel a bortípussal indul el a drága aszúk alatti sávban egy fiatalosabb, könnyedebb, fogyaszthatóbb édes bortípus a szamorodni alternatívájaként, melyet aztán sokan követtek a Hétszőlő piaci áttöréseit követően. A siker ugyanis hamarabb jött a késői szürettel, mint az egyébként finom löszkarakterű aszúiukkal. A késői szüret tehát a Hétszőlő nélkül talán ma sem létezne Hegyalján. A Kövérszőlőt is Kovács Tibor hozta vissza a Cotnari borvidékről (Románia), mely szintén a késői szüretben taláta meg a helyét náluk leginkább.

A szárazborok térhódításában már kevesebb szerepet vállalt a birtok, de talán még dícséretesebb a tény, hogy méig kitartanak a hagyományos, magas minőségű édes borok mellett, hiszen ezek a borok tették/teszik világhírűvé Tokaj-Hegyalját. Ma leginkább azért izgalmas a birtok, mert immár teljesen átálltak bioművelésre, és még egy dolog miatt: a 2008-as aszújuk úgy tűnik a műfaj egyik klasszikusa lett:

 

Hétszőlő Furmint 2015.

Tiszta gyümölcsillatot áraszt: almás, körtés. Ízre sima és könnyed furmint, picit tán édeskésen lágy, de a meleg 2015-ből ez már senkit nem lep meg. Cukros utóíz, behízelgően kedves és sok gyümölccsel ér véget. Tetszett tisztasága. Jó volna, ha innen kezdődne valahol a furmint Tokajban. 5+

 

Hétszőlő Bio Furmint 2015

Ha az előzőt tisztának mondtam, akkor ez egészen kristályos szinten mozog ezen a téren. Az alma inkább zöldalma, a körte is roppanósabb, minden feszesebbre lett benne húzva az előzőhöz képest és ez a szinte németes/rajnais hangszerelés remekül áll neki. Elegáns, csiszolt, tiszta ízek játéka, miközben kellően hosszú és izgalmas ez a furmint. A gyümölcsök itt is főszerepben vannak, sokkal modernebb és tudatosabb munkának tűnik mindkettő, mint a korábbi Hétszőlő száraz borok. 5+

 

Hétszőlő Furmint Selection 2012

Palackérett vonal, puskaporos, gyufafüstös villanásokkal. Ízre fásabb, krémesebb, hosszabb és vastagabb, mint az előző kettő. Összességében dícséretes, hogy ilyen szépen tartja magát, egy ilyen nehéz, forró szárazboros évből. 5+

 

Hétszőlő Sárgamuskotály 2015.

Nagyon intenzíven virágos, illatos, fajtajelleges, de elegánsan teszi mindezt, nem túloz. Ízre félszáraz, nagyon behízelgő muskotály. Ha valamire, akkor erre bátran sorolhatjuk a kötelező közhelyeket: csajos, randibor, szoktatóbor, kontyalávaló stb. Mindeközben végtelenül kedves, elegáns és élvezetes darab. 6

 

Hétszőlő Late Harvest 2015

Furcsa érzés ezt így egyben leírni. Úgy látszik nemzetközire hangolja a birtok azt az elnevezést, amit pont maga vezetett be Hegyalján. Orrban tiszta gyümölcs és szőlőcukor. Ízre tobzódnak a gyümölcsei, megintcsak inkább a töppedt-stílus, botritisz nem érezhető. Aztán meglepően rövid, igazán könnyed édes bort kapunk, amit egyébként nyugodtan lehet kóstolgatni thai ételekhez. 5+

 

Hétszőlő Fordítás 2006.

Kiváló év és egy hagyományos bortípus, azaz egy másodaszú. Jön belőle egy kis illó, de botritiszes boroknál ez benne van a pakliban. Márpedig itt aztán erős a botritisz is, kifejezetten gombás buké. Ízre cseresség és hordó játszik domináns szerepet. Itt ugyebár jóval több cseranyag ázik ki a héjból, mint az aszú esetében. Markánsak a savai is nagyon, míg a gyümölcsök a háttérben maradnak. 5

 

Hétszőlő 5 puttonyos tokaji aszú 2008.••

Ez az aszú annyi helyen szólt hatalmasat. Most is megteszi ezt a szívességet. - Klasszikus kajszis, dzsemes, lédús barackosság az illatában. Ízre rendkívül hosszú, tökéletes a botritisz jelenléte, elképesztően vitálisan vezetik a kortyot a savak és máig fiatalos és csupa élénkség ez az aszú. Rengeteg szálaznivaló rétege van, mely egy egész estét is képes beragyogni szépségével, komplexitásával. Nyugodtan lehet érlelni még jópár évet. 8

 

Hétszőlő Kövérszőlő 4 puttonyos aszú 2004.••

Most leglább végre látom miért lehetett ennek a fajtának hajdan termesztési értéke és végre megkóstolhatom az aszúját is. Illatában fehércsokis, nem annyira a gyümölcsösségre hajaz. Meglep, mennyire délceg savai vannak (a fajta ugyanis nem, igaz a hűvös év inkább erről ismerszik meg). Hosszú íz, amihez tömör szerkezet párosul. Ebből a fajtából ennyire jó bort soha nem ittam. Nem véletlen...az aszú hazájában egy aszúnak szelektált fajtát kóstolunk. 7+

 

A borokat a Pincekulcs Borkereskedésnél sikerült megkóstolnom egy füst alatt. Köszönöm!

 

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább