x

Ripka Gergely

Évzáró borok a klubban

Bring your own wine innen onnan

Eljött az évvége. Ilyenkor bőven van ok a közös borozgatásokra. A bor közösségformáló szerepe ilyenkor különösen jól érvényesül: összejövünk, kicsit ünnepi hangulatban, mégis kötetlenül, s mindenki hoz valamit, bármit, amit szívesen megmutatna a barátoknak. Milotta Laci (furmintfan) barátomnál több ízben is összeültünk idén, hogy különféle témák mentén kóstoljunk (ölelés érte neki); lesz ebből még egy poszt a fiók mélyéről hamarosan (lehet, hogy 2018-ra tolódik). Rszabi, Hegyi úr, Bernát Józsi és jómagam az alábbiakkal vezettük le a fordulatos 2017-es évet:

Kamocsai Ákos Sárgamuskotály 2015

Belövő darab. Szép illat, fajtajelleges muskotály, sőt ezen túlmenően még citrusos, lime-os. Kár hogy, ízre marad némi hiányérzet: nagyon vizes, nagyon rövid és egyszerű. Hibája nincs, korrektül megkomponált neszmélyi bor. Így lesz ez tipikus 4

 

Leitz Rottland 2013.•

Rheingaui kedvencünktől egy dűlős rajnai. Szép érett szín és illat. Citrusos, tiszta, máig primer buké sárga gyümölcsökkel: barack, kajszi, trópusi gyümölcsök, egy csipet érett rajnais jegyek kíséretével. Ízre is citrusos, gyönyörű, hosszú, magas és széles is. Most lehet a csúcsán nagyjából. Összeérett, kerek, fantasztikus riesling. 7

 

Kreinbacher somlói Hárslevelű Selection 2012

Szép, érett hársas illat, sárga gyümölcsök özönével, és kukoricával. Széles, krémes íz, de sajnos kevés savval. Kissé lomha mozgás. Egyensúlyhiánnyal küzd, nehézkes és a végén alkoholos is. 5+

 

Montesantoccio Rosso 2015 (Valpolicella)

Olaszos, mediterrán karakter, de a dúsabb, teltebb vonalról. Meleg fűszerek, cassis, fekete bogyósok orrban. Ízre egészen krémes, hosszú, húsos, szilvás gyümölcsösség, jóleső meleg karakterrel hódít. Kiváló Valpolicella. 6+

 

Takler Cabernet sauvignon Reserve 2006

Fekete szín, barnás szél. Cappucino, szárított paradicsom illat, egyértelmű palackérett karakter. Komoly, tercier, enyhén portóis karakter. Nagy test, végén húzós, szárító savak és tannin. Remek érettség jellemzi így 11 évesen, de semmiképp nem tartogatnám már. Legyen 6

 

Domaine De Bellene Savigny les Beaune Blanc 2013 (Burgundia)

Elsőre elég fülledt és tompa leveszöldség, szép érett karakter érezhető orrban. Neutrális, citrusos, igazi diszkrét fehérburgundi stíl. Ízre finom gyümölcsösségét remekül őrzi, elegáns, kifinomult karakter, jó szerkezet, végén némi krémességgel, melegséggel. Erős terméhelyi karakter jellemző még rá. Burgundia mindig élmény... 6+

 

Pajzos 5 puttonyos tokaji aszú 2009.•

Méz, barack, narancshéj és birsalma illat. Gombás, krémes, mézes gyönyörű íz. A cukor egyértelműen jobban jelen van a kortyban (meleg év), de az eltéveszthetetlen aszús egyensúlya és kifinomultsága így is megvan, komplexitást, komolyságot adva a borhoz. Erős 7

 

Oremus 6 puttonyos tokaji aszú 2000.••

Közel tíz éve őriztem ezt a palackomat. Nagy évjárat, nagy borászat. – Tokaj mélységéről, komolyságáról és az Oremus klasszikus stílusáról tanuskodik ennyi idő után is. Grillázsos, poros, gombás, kajszidzsemes illat. Az oxidációs, sherrys hangulat csak lappangva, nyomokban van jelen. Jól áll neki az érettség és közben rengeteg erényt őriz tehetségéből. Ízben sok cukrot érezni ismét (forró aszús év), mégis hihetetlen lendületes 17 év után is. Gyönyörű, tiszta egyensúlyos aszú ez most is. Testes, nagyon hosszú, nemhogy tartja magát, de remekül érik, minden alkotója a helyén van (sav, cukor, alkohol, hordó). Néhány év még biztosan van benne ezen az érési platón. 8+

 

Így kívánunk áldott, békés karácsonyt és megvalósult álmokban gazdag 2018-at mindenkinek!

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább