x

Ripka Gergely

Évzáró borok a klubban

Bring your own wine innen onnan

Eljött az évvége. Ilyenkor bőven van ok a közös borozgatásokra. A bor közösségformáló szerepe ilyenkor különösen jól érvényesül: összejövünk, kicsit ünnepi hangulatban, mégis kötetlenül, s mindenki hoz valamit, bármit, amit szívesen megmutatna a barátoknak. Milotta Laci (furmintfan) barátomnál több ízben is összeültünk idén, hogy különféle témák mentén kóstoljunk (ölelés érte neki); lesz ebből még egy poszt a fiók mélyéről hamarosan (lehet, hogy 2018-ra tolódik). Rszabi, Hegyi úr, Bernát Józsi és jómagam az alábbiakkal vezettük le a fordulatos 2017-es évet:

Kamocsai Ákos Sárgamuskotály 2015

Belövő darab. Szép illat, fajtajelleges muskotály, sőt ezen túlmenően még citrusos, lime-os. Kár hogy, ízre marad némi hiányérzet: nagyon vizes, nagyon rövid és egyszerű. Hibája nincs, korrektül megkomponált neszmélyi bor. Így lesz ez tipikus 4

 

Leitz Rottland 2013.•

Rheingaui kedvencünktől egy dűlős rajnai. Szép érett szín és illat. Citrusos, tiszta, máig primer buké sárga gyümölcsökkel: barack, kajszi, trópusi gyümölcsök, egy csipet érett rajnais jegyek kíséretével. Ízre is citrusos, gyönyörű, hosszú, magas és széles is. Most lehet a csúcsán nagyjából. Összeérett, kerek, fantasztikus riesling. 7

 

Kreinbacher somlói Hárslevelű Selection 2012

Szép, érett hársas illat, sárga gyümölcsök özönével, és kukoricával. Széles, krémes íz, de sajnos kevés savval. Kissé lomha mozgás. Egyensúlyhiánnyal küzd, nehézkes és a végén alkoholos is. 5+

 

Montesantoccio Rosso 2015 (Valpolicella)

Olaszos, mediterrán karakter, de a dúsabb, teltebb vonalról. Meleg fűszerek, cassis, fekete bogyósok orrban. Ízre egészen krémes, hosszú, húsos, szilvás gyümölcsösség, jóleső meleg karakterrel hódít. Kiváló Valpolicella. 6+

 

Takler Cabernet sauvignon Reserve 2006

Fekete szín, barnás szél. Cappucino, szárított paradicsom illat, egyértelmű palackérett karakter. Komoly, tercier, enyhén portóis karakter. Nagy test, végén húzós, szárító savak és tannin. Remek érettség jellemzi így 11 évesen, de semmiképp nem tartogatnám már. Legyen 6

 

Domaine De Bellene Savigny les Beaune Blanc 2013 (Burgundia)

Elsőre elég fülledt és tompa leveszöldség, szép érett karakter érezhető orrban. Neutrális, citrusos, igazi diszkrét fehérburgundi stíl. Ízre finom gyümölcsösségét remekül őrzi, elegáns, kifinomult karakter, jó szerkezet, végén némi krémességgel, melegséggel. Erős terméhelyi karakter jellemző még rá. Burgundia mindig élmény... 6+

 

Pajzos 5 puttonyos tokaji aszú 2009.•

Méz, barack, narancshéj és birsalma illat. Gombás, krémes, mézes gyönyörű íz. A cukor egyértelműen jobban jelen van a kortyban (meleg év), de az eltéveszthetetlen aszús egyensúlya és kifinomultsága így is megvan, komplexitást, komolyságot adva a borhoz. Erős 7

 

Oremus 6 puttonyos tokaji aszú 2000.••

Közel tíz éve őriztem ezt a palackomat. Nagy évjárat, nagy borászat. – Tokaj mélységéről, komolyságáról és az Oremus klasszikus stílusáról tanuskodik ennyi idő után is. Grillázsos, poros, gombás, kajszidzsemes illat. Az oxidációs, sherrys hangulat csak lappangva, nyomokban van jelen. Jól áll neki az érettség és közben rengeteg erényt őriz tehetségéből. Ízben sok cukrot érezni ismét (forró aszús év), mégis hihetetlen lendületes 17 év után is. Gyönyörű, tiszta egyensúlyos aszú ez most is. Testes, nagyon hosszú, nemhogy tartja magát, de remekül érik, minden alkotója a helyén van (sav, cukor, alkohol, hordó). Néhány év még biztosan van benne ezen az érési platón. 8+

 

Így kívánunk áldott, békés karácsonyt és megvalósult álmokban gazdag 2018-at mindenkinek!

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább