x

Ripka Gergely

A burgundi-legenda nyomában

Néha megtaláljuk, többnyire keressük egy életen át

Merthogy az én véleményem az, hogy a titok az, hogy maga az örökös kincskeresés teszi igazán romantikussá a borkedvelő közönség számára a Burgundi-legendát. A világ legfontosabb borvidéke (a szakértők értékrendje szerint), ahol a termőhelyi gondolkodás éteri magasságokig jutott, ahol összeállt minden körülmény, amitől egy borvidék évszázadokon át izgalmas és keresett lehet. Ahova csak a beavatottak érezhetik úgy egyszer-egyszer az életben, hogy megérkezhettek. Burgundia sikere ma is töretlen, a termelők és borászatok szinte bármilyen árért el tudják adni portékájukat, hisz eleve kis palackszámban készülnek a borok és óriási a kereslet erre a legendára.

Dagadtos kolléga pár hete összedobott egy masszívabb merítést Pinot-kból. A burgundik mellé választott néhány egyéb érdekes kihívót, s ezeket kóstoltuk össze egy laza hétköznap estét megfűszerezve ezzel:

 

Fürst Klingenberger Spatburgunder 2012

Érett, avaros, füstös, hordós illatú pinot. Mindenképp az érett fajtakaraktert érezni rajta. Szép hűvös stílus ízben. Rétegzett, fajtajelleges, sima, de nem túl hosszú korty. Erőteljes savak, az alkohol kellően tartalmassá teszi, többeknek nem, de nekem összességében tetszett. 6

 

Ataraxia Pinot noir 2014

Dél-Afrika. Vajas, kukoricás, kókuszos, meleg, avaros, érett, gombás, bőrös pinot kavalkád orrban. Vastag, telt íz. Kifejezetten tartalmas vörösbor egy Pinot-hoz képest. Az alkohol itt is érezhető. Finom édes gyümölcsök és a végén szép száraz savérzet. 6+

 

Joblot Givry 1er Cru Servoisine 2014

Elindulunk hát Burgundáiba. Férfi parfüm, igényes hordó, finom édes és sötét gyümölcsösség orrban (cassis, feketeribizli). Ne a hordómentes burgundira készüljünk! Ízben kissé nyers, reszelnek a savak, szárít a vége, sok meggyel és fekete cseresznyével. Fiatalnak tűnt még nagyon, de izgalmasan megvillantja, mennyi mindenre is képes pályája elején egy 1er Cru burgundi. 7

 

Szentesi József Pinor noir 2015

Vakon inkább újviláginak mondtam. Piros ribizli, meggy, piros haribo cukor, érett és élénk gyümölcsök behizelgő illatával indít, aztán ez átmegy kiss bárdolatlan szallonnásságba kissé. Földes, élénken gyümölcsös íz, végén fanyarsággal, kissé populáris, közhelyes szerkezet egy Givry után. A nagy burgundik rajongói ekézték, nekem egyáltalán nem tűnt annyira veszélyesnek. Magyar pinot, ennyi és kész. 5+

 

Littorai Hirsch Vineyard 2013

Sonoma Valley. Behízelgő illat: érett ribizli, avar, földesség, paradicsom. Gömbölyded, visszafogott savai vannak, egyszersmind kerek ízhatással. Profi bornak tűnt, de kicsit kevés benne a lendület és az utóízben egy kis fémesség ad hozzá disszonanciát. 6

 

Mayer Yara Valley Pinot noir 2012

Klasszikus érett pinot-s jegyeket vonultat föl: avar, gomba, télies (meleg) fűszerek, bors és némi kellemetlenebb paprika is vegyül az illatba. Nem is borszerű, amennyire vegetális, növényi az íze is. A sor felejthető pontja volt. 5+

 

Clos Vougeot Grand cru 2008

Érett, kicsit bradys illat, tempera festék, animalitás, de fontos, hogy semmi nem zavaróan, vagy túlzón. Ízben koros, konzisztens, rétegzett, minden alkotója tökéletesen összeérett. Húsos és egyszerre porózus érzetű, hosszú íz. Mint valami antik, rusztikus bútor, olyan. Nehéz átadni, milyen egy szépen érett burgundi, annyira egyedi történet. Komoly anyag, mely most még a csúcsán van és gyümölcsei is megvannak még. 7+

 

Domaine Comte Georges V. Chambolle-Musigny 1er Cru 2007

A 25 évnél fiatalabb tőkék miatt deklasszálták 1er crunek. Kissé zavart illattal indul (nem teljesen tiszta talán), sonka, füstölt hús, leves, sósság, teljesen elüt a sor többi tagjától. Úgy emelkedett, hogy mégsem túl szép: klasszik pinot-paradoxon. A nő, amelyik inkább az eszével, semmint a külsejével vonja magára a figyelmet. Sós az íze is, ásványos, hosszú, komplex, s mindenekelőtt egyáltalán nem öreg. Konzisztens, minden részlete integrált, beépült, varratmentes kerek egész. Sokmindent bemutat Burgundia lenyűgözőségéről és elegánciárájáról. Megosztó volt, nekem az illat botlásaival is óriási élmény így 10 évesen is (vagy talán pont attól). 8

 

Domaine G. Roumier Chambolle Musigny 1er Cru – Les Cras 2009

Maradunk a Cote d’Oron továbbra is. Egészen új élményt nyújtott ez a bor. Hihetetlen kifinomult, egyedi, mély illat, gyógyfüvekkel. A meleg év ellenére is nagyon sokrétű: feketeség, földesség, érettség árad belőle egyszerre. Az előzőhöz képest sokkal erőteljesebb, mozgékonyabb és hosszabb bor. Komolyságot ad neki az alkohol, mégis nagyon szép egyenúllyal. Testes, húsos, komplex, kortalan tétel. 8

 

Domaine Comte Georges V. Bonnes Mares 2007

Gombás, de gyakorlatilag fiatalos, avaros, sonkás, bőrös, kissé visszafogott illat. Színe is fiatalos még, botrány. Ízben kirobbanó és finom savak, lendület, szédítő mélység és vitalitás. A korty vége szárító, akad még benne gyümölcs, meggyesség. Hihetetlen rétegzett és eszméletlen erő van benne tíz év után is. Sokáig fejlődhet még ilyen lendület mellett. 8+

 

Schwarz Neusiedlersee Zweigelt 2008

Sokkal fiatalosabbnak tűnő illat, cseresznyével, rengeteg gyümölccsel, kékszőlővel (pedig a bor már nem fiatal). Élénk savak, sok szilva, sok cseresznye, meggy. A lendületes savak mellé van test, keménység is szépen. Tetszett, egyáltalán nem volt ebben a sorban zavaró egy Zweigelt, s ezért megérdemli az elismerést. Szép munka. 6+

 

Comte Armand Pommard Clos de Epenaux 2008

Pici oxidáció már bevillan orrban, karamellel. Szellőzve aztán előbújnak a gyümölcsei is szépen: szilva, cseresznye. Ízre kemény, pommard-os savasságot mutat. Feszesség, tapadás, komoly mélység, s elképesztő komplexitás. Izgalmas bor, s nagysága szépen bemutatja, Pommard miért kicsit nehezen szerethető, mégis nagyon egyedi, figyelemreméltó része Burgundiának. 8

 

Comte Armand Pommard Clos de Epenaux 2006

Likőrörsebb, feketébb tónusú az illat, mint a 2008-asnak. Tanninos, nagyon szárító íz, melyben ugyancsak mély fekete színek dominálnak (szilva, szeder, cassis). Nem a tipikus burgundi vonal, de Pommard tényleg kicsit önálló világ. Hosszú, meleg korty, izgalmas, mennyire nem fog rajta az idő. 7+

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább