x

Ripka Gergely

Német Riesling-magaslatok: Grosses Gewachs 2016

A Rajna-vidék csúcsai 2016-ból

A német eredetvédelmi rendszer messze földön híres pontosságáról, logikus és mindenekelőtt házon belül és a piacon is életképes felépítéséről. Erről már több ízben is zengett poszt hasábjainkon idén. A mai posztban nem is aprózzuk el a rajnai-témát. Nagyon leegyszerűsítve: Németországban a legjobb dűlők, a grand cru-k kapták a Grosses Gewachs megjelölést. Tar Feri, a Carpe Diem borszentélyben idén már többször megörvendeztette a stílus és a fajta rajongóit egy-egy masszív rizling-sorral. Ezúttal  a 2016-os évjáratnak és a legnevesebb termelők, legjobb GG rieslingjeinek szentelt egy estét, amikoris boldog születésnapot nekem (mondhatnám azt is, hogy szebben nem is lehetett volna időzíteni ezt a kóstolót).

Leitz (Rheingau), Dönnhoff (Nahe), Heymann Löwenstein (Mosel) és a titkos kedvenc, Loch (Saar, Mosel) oktattak minket arról, mire is képes a fajta és a termőhelyek a Rajna-folyó mentén. Köztudottan nagy tiszteljője és rajongója vagyok a német rizlingek tiszta, egyenes, penge stílusának, mondhatjuk azt is, hogy ez a vonal lenne immár sokunk számára a legcsiszoltabb megközelítése a Nagy Száraz Fehérbornak, s mint ilyenből igen sokat lehet tanulni mindig.
Ezúttal egy késés folytán nagyon sietve robogtam végig a borokon, soron kívül. Ilyennek láttam őket:

 

Leitz Berg Kaisersteinfels 2016.

Inkább édeskés tónusú az illat. Citruos, kirobbanó, gyönyörű korty, nagyon finom és jóleső cukorral. Minden szuperül integrált. A sav és a cukor összjátéka igazán parádés. Nagyon komoly kezdés. Iskolapélda, az ember nem is gondolná sokszor, hogy egy Leitz után lehet még feljebb is lépni rizlingben. 7+

 

Leitz Berg Roseneck 2016

Citrusos illat, tropikális reflexekkel. Ízben a szokásos ’electrifying’ vagy (magyarosabban) ’robbanócukorkás’ savérzet, amit csak a riesling tud, semmi más. Ásványos, feszes, szikár, csodás bor ez is. Vastagon átüt rajta a stílus, a termőhely, a fajta, a tisztaság, az elegancia és a profizmus. 7

 

Leitz Berg Rottland 2016

Illatban ismét édeskés gyümölcsök, fehér húsúak, nagyon kifinomultan és megnyerően. Robbanó savak érkeznek a korty elején itt is. Kerekséget adnak ki a gyümölcsei, de a korty második felében jön némi kesernye és az utóíz is egy kissé ellposodik (az eddigiek után üresebb a vége), de minőséget tekintve nyilván elmarasztalásról itt sem lehet szó: 6+

 

Leitz Berg Schlossberg 2016

Virágosabb, illatosabb, kedvesebb buké. Erőteljes kortylefutás, itt már valóban végig megvan a kellő fókusz, az erő, a lendület. A végén szikár ásványosság tör elő. Nagyon komoly, 90 pont körüli magaslatokon vagyunk újra. 7

 

Dönnhoff Felsenberg 2016

Jönnek egymás után a nagyobbnál nagyobb nevek. Egyértelműen fiatalosabb illat a Leitzek után. Sőt szinte populáris, virágosabb, közérthetőbb hangvétel. A korty aztán persze nagyon komoly: húsos, hihetetlen komplex, magas, elegáns, csiszolt. Nagyon komoly szinten játszik sokrétűségben. Csodás elegancia, szép cukor kerekíti, lendületes savak adnak masszív tartást. Dönnhoff az Dönnhoff, mese nincs: a rizling magasisikolájában járunk. 7+

 

Dönnhoff Delchen 2016

Neutrálisabb illat, ami picit főtt rizsre, gabonára emlékeztet. Visszafogottabb történet a kortyban is: erősen szárító savak, kissé rideg és szigorú hangulat ebben az emelkedett, fényjelenségekkel teli sorban. Penge íz, talán még nagyon fiatal csupán, attól tűnik halványabbnak kissé... 6+

 

Dönnhoff Hermannshöhle 2016

Ha Dönnhöff, akkor természetesen ’Hermész barlangja’ a végállomás. Megidézi a Felsenberg stílusjegyeit: illatra ez is fiatalos, de mély, klasszikus rizling jegyek, komplex minden ízében. Rieslinges robbanás érkezik szájban. Rendkívüli ízgazdagság, sok-sok fiatal, fejlődő réteg tárul fel a kortyban. Tökéletes közeli fehérbor, példásan intergált alkotókkal, lényegretörően lineáris kortylefutással. Úgy feszes, hogy közben sima tapintású, elegáns és hosszú is. Nehéz elmagyarázni mekkora bor is ez. Be-bevillan a 8

 

Heymann-Löwenstein Kirchberg 2016

Akik a kóstolón jelen voltak, lehet, hogy némileg meg fognak kövezni: ők frissebben a bontás után kóstolták a borokat, én hosszabb szellőzést követően, és bármennyire is igazodási pont a H-L, nekem most ők voltak a legkevésbé formában. A Kirchberg illatra még tisztább volt: köves, szikrás, pattintott köves hangulat és sósság. Ízben azonban sokkal lustább a mozgása egy Leitz+Dönnhoff sor után. Sós-kukoricás mellékíz, ami nekem itt teljesen tájidegen. Kövesnek és ásványosnak hat, de sokkal alárendeltebbek a savak és mintha az alkohol is több szót követelne magának. 6

 

Heymann-Löwenstein Röttgen 2016

Ez a bor perdig konkrétan mintha fülledt, kénhidrogénes lenne (nyilván hatérértéken belül kell mozogni a kénjének, de mégis büdi, termálvizes volt, aztán nekem lehet mondani, hogy ez a mineralitás felső foka, de mást választok, ha lehet). Nehézkes illat után, nehézkes az íze is. Alkoholosabb, keményebb, nincs meg a precíz fókusz, ami eddig egyértelmű paraméter volt, cserébe nagyon sós a vége. Hát nem is tudom... 6

 

Heymann Löwenstein Uhlen Blaufüsser Lay 2016

Héjon ázott hangulatot kelt az illat, de legalább tisztább, narancsos, gyümölcsös illatokat vonultat fel végre. Ez a bor is sokkal lágyabb szerkezetű, inkább husi testalkattal, dúsabb, de egyúttal ismét lusta, a lecsengés édeskés. Más erényeket keresek én egy moseli rizlingben. 6

 

Heymann Löwenstein Uhlen Laubach 2016

Megpróbáltam erőt venni magamon és kivonni ebből is termálvizes felhangokat. Szerencsére itt is van például narancs és más déli gyümölcsök, ha közelebbről megnézem. Hosszú, szép savakkal vezérelt a korty, mellette édeskés gyümölcsök játékával, gyönyörű, mély rajnai, mely a pincére jellemző módon inkább a testesség felől boncolgatja a nagy rizling fogalmát. 7

 

Loch Bockstein 2016

Ez a pince szinte mindig sokkal húsosabb, koncentráltabb, komplexebb rizlingekkel oktat bármilyen merítésű rajnai sorról legyen szó. Most sem kellett csalódnom. Zseniálisak a borok! Azonnal felismerhető és más: a buján érett, édes sárga gyümölcsökre épül az illat, csupa primer jegy. Robbanó savak melletti ásványosság és ugyancsak rendkívüli húsosság és mélység. Valósággal bele lehet harapni, miközben érkeznek szépen a rizlinges robbanócukorkás savak is gyönyörűen! Parádés. 7+/8

 

Loch Schlangengraben  Alte Reben 2016

Visszafogottabbak a gyümölcsei, de a stílus nagyon hasonló az előzőhöz: imádnivalóan gyümölcsös és mosolygós illat. Ízre sós, tömör, nagyon hosszú, túlcsorduló, húsos gyümölcsökkel, akár egy sárga színű gyümölcssaláta. A rizling legmagasabb szintű értelmezése számomr a Loch: feszes és sziszolt, de nagyon telt is közben és hihetetlen erő és mélység lakozik bennük. Csodálatos bor. Erős 8 

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább