Német Riesling-magaslatok: Grosses Gewachs 2016
A Rajna-vidék csúcsai 2016-ból
A német eredetvédelmi rendszer messze földön híres pontosságáról, logikus és mindenekelőtt házon belül és a piacon is életképes felépítéséről. Erről már több ízben is zengett poszt hasábjainkon idén. A mai posztban nem is aprózzuk el a rajnai-témát. Nagyon leegyszerűsítve: Németországban a legjobb dűlők, a grand cru-k kapták a Grosses Gewachs megjelölést. Tar Feri, a Carpe Diem borszentélyben idén már többször megörvendeztette a stílus és a fajta rajongóit egy-egy masszív rizling-sorral. Ezúttal a 2016-os évjáratnak és a legnevesebb termelők, legjobb GG rieslingjeinek szentelt egy estét, amikoris boldog születésnapot nekem (mondhatnám azt is, hogy szebben nem is lehetett volna időzíteni ezt a kóstolót).
Leitz (Rheingau), Dönnhoff (Nahe), Heymann Löwenstein (Mosel) és a titkos kedvenc, Loch (Saar, Mosel) oktattak minket arról, mire is képes a fajta és a termőhelyek a Rajna-folyó mentén. Köztudottan nagy tiszteljője és rajongója vagyok a német rizlingek tiszta, egyenes, penge stílusának, mondhatjuk azt is, hogy ez a vonal lenne immár sokunk számára a legcsiszoltabb megközelítése a Nagy Száraz Fehérbornak, s mint ilyenből igen sokat lehet tanulni mindig.
Ezúttal egy késés folytán nagyon sietve robogtam végig a borokon, soron kívül. Ilyennek láttam őket:
Leitz Berg Kaisersteinfels 2016.
Inkább édeskés tónusú az illat. Citruos, kirobbanó, gyönyörű korty, nagyon finom és jóleső cukorral. Minden szuperül integrált. A sav és a cukor összjátéka igazán parádés. Nagyon komoly kezdés. Iskolapélda, az ember nem is gondolná sokszor, hogy egy Leitz után lehet még feljebb is lépni rizlingben. 7+
Leitz Berg Roseneck 2016
Citrusos illat, tropikális reflexekkel. Ízben a szokásos ’electrifying’ vagy (magyarosabban) ’robbanócukorkás’ savérzet, amit csak a riesling tud, semmi más. Ásványos, feszes, szikár, csodás bor ez is. Vastagon átüt rajta a stílus, a termőhely, a fajta, a tisztaság, az elegancia és a profizmus. 7
Leitz Berg Rottland 2016
Illatban ismét édeskés gyümölcsök, fehér húsúak, nagyon kifinomultan és megnyerően. Robbanó savak érkeznek a korty elején itt is. Kerekséget adnak ki a gyümölcsei, de a korty második felében jön némi kesernye és az utóíz is egy kissé ellposodik (az eddigiek után üresebb a vége), de minőséget tekintve nyilván elmarasztalásról itt sem lehet szó: 6+
Leitz Berg Schlossberg 2016
Virágosabb, illatosabb, kedvesebb buké. Erőteljes kortylefutás, itt már valóban végig megvan a kellő fókusz, az erő, a lendület. A végén szikár ásványosság tör elő. Nagyon komoly, 90 pont körüli magaslatokon vagyunk újra. 7
Dönnhoff Felsenberg 2016
Jönnek egymás után a nagyobbnál nagyobb nevek. Egyértelműen fiatalosabb illat a Leitzek után. Sőt szinte populáris, virágosabb, közérthetőbb hangvétel. A korty aztán persze nagyon komoly: húsos, hihetetlen komplex, magas, elegáns, csiszolt. Nagyon komoly szinten játszik sokrétűségben. Csodás elegancia, szép cukor kerekíti, lendületes savak adnak masszív tartást. Dönnhoff az Dönnhoff, mese nincs: a rizling magasisikolájában járunk. 7+
Dönnhoff Delchen 2016
Neutrálisabb illat, ami picit főtt rizsre, gabonára emlékeztet. Visszafogottabb történet a kortyban is: erősen szárító savak, kissé rideg és szigorú hangulat ebben az emelkedett, fényjelenségekkel teli sorban. Penge íz, talán még nagyon fiatal csupán, attól tűnik halványabbnak kissé... 6+
Dönnhoff Hermannshöhle 2016
Ha Dönnhöff, akkor természetesen ’Hermész barlangja’ a végállomás. Megidézi a Felsenberg stílusjegyeit: illatra ez is fiatalos, de mély, klasszikus rizling jegyek, komplex minden ízében. Rieslinges robbanás érkezik szájban. Rendkívüli ízgazdagság, sok-sok fiatal, fejlődő réteg tárul fel a kortyban. Tökéletes közeli fehérbor, példásan intergált alkotókkal, lényegretörően lineáris kortylefutással. Úgy feszes, hogy közben sima tapintású, elegáns és hosszú is. Nehéz elmagyarázni mekkora bor is ez. Be-bevillan a 8
Heymann-Löwenstein Kirchberg 2016
Akik a kóstolón jelen voltak, lehet, hogy némileg meg fognak kövezni: ők frissebben a bontás után kóstolták a borokat, én hosszabb szellőzést követően, és bármennyire is igazodási pont a H-L, nekem most ők voltak a legkevésbé formában. A Kirchberg illatra még tisztább volt: köves, szikrás, pattintott köves hangulat és sósság. Ízben azonban sokkal lustább a mozgása egy Leitz+Dönnhoff sor után. Sós-kukoricás mellékíz, ami nekem itt teljesen tájidegen. Kövesnek és ásványosnak hat, de sokkal alárendeltebbek a savak és mintha az alkohol is több szót követelne magának. 6
Heymann-Löwenstein Röttgen 2016
Ez a bor perdig konkrétan mintha fülledt, kénhidrogénes lenne (nyilván hatérértéken belül kell mozogni a kénjének, de mégis büdi, termálvizes volt, aztán nekem lehet mondani, hogy ez a mineralitás felső foka, de mást választok, ha lehet). Nehézkes illat után, nehézkes az íze is. Alkoholosabb, keményebb, nincs meg a precíz fókusz, ami eddig egyértelmű paraméter volt, cserébe nagyon sós a vége. Hát nem is tudom... 6
Heymann Löwenstein Uhlen Blaufüsser Lay 2016
Héjon ázott hangulatot kelt az illat, de legalább tisztább, narancsos, gyümölcsös illatokat vonultat fel végre. Ez a bor is sokkal lágyabb szerkezetű, inkább husi testalkattal, dúsabb, de egyúttal ismét lusta, a lecsengés édeskés. Más erényeket keresek én egy moseli rizlingben. 6
Heymann Löwenstein Uhlen Laubach 2016
Megpróbáltam erőt venni magamon és kivonni ebből is termálvizes felhangokat. Szerencsére itt is van például narancs és más déli gyümölcsök, ha közelebbről megnézem. Hosszú, szép savakkal vezérelt a korty, mellette édeskés gyümölcsök játékával, gyönyörű, mély rajnai, mely a pincére jellemző módon inkább a testesség felől boncolgatja a nagy rizling fogalmát. 7
Loch Bockstein 2016
Ez a pince szinte mindig sokkal húsosabb, koncentráltabb, komplexebb rizlingekkel oktat bármilyen merítésű rajnai sorról legyen szó. Most sem kellett csalódnom. Zseniálisak a borok! Azonnal felismerhető és más: a buján érett, édes sárga gyümölcsökre épül az illat, csupa primer jegy. Robbanó savak melletti ásványosság és ugyancsak rendkívüli húsosság és mélység. Valósággal bele lehet harapni, miközben érkeznek szépen a rizlinges robbanócukorkás savak is gyönyörűen! Parádés. 7+/8
Loch Schlangengraben Alte Reben 2016
Visszafogottabbak a gyümölcsei, de a stílus nagyon hasonló az előzőhöz: imádnivalóan gyümölcsös és mosolygós illat. Ízre sós, tömör, nagyon hosszú, túlcsorduló, húsos gyümölcsökkel, akár egy sárga színű gyümölcssaláta. A rizling legmagasabb szintű értelmezése számomr a Loch: feszes és sziszolt, de nagyon telt is közben és hihetetlen erő és mélység lakozik bennük. Csodálatos bor. Erős 8