x

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Közben már volt roadshow a franc-nal, vidéki országjárás, illetve a nemzetközi porondon is sor került több Villányi franc-os bemutatkozásra (pl Prowein). Az idei Franc & Franc célja, hogy a hazai piacon minél jobban megvesse a lábát a Villányi Franc. Ennek megfelelően az első nap (november 24, Palkonya, Mokos Pince) nyílt eszmecsere veszi kezdetét a franc-ról. Előad a fajtában rejlő piaci lehetőségekről Herczeg Ági, Fiath Attila, Szik Matyi, Horkay András, Romsics László és sokan mások is a hazai gasztronómiai és boros színtérről. Eredetvédelem, classicus és prémium. A második napon (november 25, szombat) villányi birtoktúrán lehet résztvenni, közel 50 pince borával, ahol öt pince meglátogatásaát követően egy hatodiknál történik a falatozás. Decemberi eseményekkel is folytatódik az aktivitás. A minap a Bock bisztróban tartott sajtótájékoztató után ezeket a borokat mutatta be Bock József, Győrffy Zoltán, Horkay András és Iványi Emese:

 

Fanni Gyöngyöző Rosé 2016

Szőlőmurcis, mustos illat. Pici virág. Lájtos, enyhe íz, elég rövid, finom habzás szájban, halételekre hajazó zamat és íz. Valami hideg, nyárias lazacos ételhez nagyon menne az ízvilága. 4

 

Bockbistro Vörös Cabernet franc 2014

Eleinte ajvár, paprika és aszalt paradicsom, aztán eluralja a hordóvanília, kókusz és az édes fűszer. Tapadós, cseres, de utóízében meleg korty. Kicsit földes, porózus tapadás a fog és a nyelv között. Némileg közhelyes, de a bistros céloknak végülis ideális. 5

 

Bock CF Fekete-hegy 2013

Szárított paradicsom, bőr, animalitás, mák érezhető illatában. Fiatal illat. Nagy test, hosszú, sonkás íz. Melegség, magas alkohol. Erőteljes tanninok. Komoly, nagy térhatás, de van némi gyümölcs is, egyfajta szép egyensúllyal. 6

 

Bock CF Fekete-hegy 2012

A nagy délpannon évjárat vörösben. Érettebb jegyek. Puncs, melegség, hordó. Kátrány, cassis érezhető még komplex, sokrétű, emelkedett illatában. Erőteljes, hosszú, nagyon vastag bor. Izgalmas. Klasszik villányi nagyvörös. Soká érhet még, bár klasszikus módón amolyan Bockosan alacsonyak a savak mindkét borban (melyet a kóstoló végén Bock József el is magyaráz, miért törekszik ő az alacsonyabb savra). 6+

 

 

Vylyan Mandolás CF 2012

Másképp látják a savkérdést a Vylyannél. Kifejezett tölgyfa, pici puncsos, rumos jelleg azért van benne a fajtajelleges fűszerek mellé. Egész más savérzet és szerkezet. Erőteljes, izmos felépítés. Tekintélyes hossz. Erőteljesebb savtól lendületesebb korty! Paprikás, fűszeres íz. Fiatal még. 6+

 

Magam is kedvelője vagyok a Cabernet franc-nak, noha kimondott rajongója tán kevésbé. A három bordói fajta közül ha mindenképp ranglistáznom kéne, akkor a sauvignon egyértelműen a harmadik helyre szorulna, de hogy a merlot és a franc közül melyikből kóstoltam szebbeket, arra nagyon nehéz lenne korrekt választ adnom. Inkább azt mondom, hagyom magam meggyőzni róla, hogy ez a fajta Villányban lesz egyszer a legászabb, de azokra a borokra nyitott szívvel várakozok. A világ legtöbb pontján, például épp Bordóban is inkább házasítják a franc-t, önálóan nem sok helyen dolgoznak vele. Villányban mégis nagyon hisznek benne.

Az sem kérdés, hogy Villányban szeretik a borászok a nagytestű, bordói fajtákból készült borokat, a hazai fajták (kékfankos, pláne kadarka) mindigis inkább alárendelt szerepben voltak. Nem egy villányi borász nyíltan vállaja, hogy nem látja autochton fajtáinkban a jövőt és csak a fejvakargatás van velük. Ha nem akarják, akkor persze kár is erőltetni, ahogy a bikavér házasításos analógiája sem tűnik egyértelműen sikerre ítélt receptnek. Ha újvilági példákat veszünk, Ausztráliában egy Rhone-völgyi, de Kaliforniában, Chilében és Argentínában is bordói fajtából lett világsiker (igaz sokkal versenyképesebb volumen és igen komoly piaci erőfeszítések nyomán). Hogy ehhez képest maroknyi kisebb, nagyobb villányi pince mire lesz képes kezében és barrik hordóiban a Cabernet franc-nal, arra nagyon kíváncsi leszek, és kívánok a magam részéről sok sikert az áttöréshez idehaza és külföldön. Bízzunk benne, hogy nemzetközi bormarketing tananyag lesz belőle évtizedek múlva!

X

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább