x

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Kezd valamiféle konszenzus kialakulni, hogy a kékfrankosra kell építeni, de az 50 %-os maximalizálással véleményem szerint nem fog megszilárdulni soha felismerhető karakter a bikavér név mögött. Pedig azt gondolnám, hosszú távon ez lenne a legfontosabb. - Ahogy a felismerhetőség a világ számos borvidékén ki tudott alakulni egy eredetvédelmi szisztéma mentén mondjuk Bordóban, Rioja-ban, talán Toszkánában is (ahol szintén több fajta kerül egy borba); ennek köszönhetően az említett borvidékek ugyanazt jelentik mára minden értő vagy épp érteni vágyó fogyasztó számára.
Mindig elmondom, és most is feltör belőlem a kérdés: hogyan írjam le egy külföldi számára, milyen is a bikavér? Hisz ahány bikavér, annyi féle: az egyik kékfrankos alapú, a másikban 4 fajta osztozik szinte egyenlő arányban. Mondhatjuk persze azt is, hogy az ösvény kijárása hosszú folyamat...hát akkor nézzük, meddig jutottunk negyed évszázad alatt:

 

Illyés Miklós Kadarka 2016

Soron kívüli felütése volt az estének. De annak több, mint ideális. Picit zárt, fedett, tompán induló illat, némi túlérett gyümölcsös hangulattal. Ízre aztán nagyon finom zamatú vörösbor, kicsit édeskésbe fordulnak a gyümölcsei, lájtos test, kadarkás, finom-csipkés részletek. Nagyon jó inni. 5+

 

Böjt Bikavér 2015

Egy ideális belövő tétel. Finom, tiszta, melegen fűszeres illat, friss cseresznyésséggel. Ízre is nagyon megnyerőek gyümölcsei, jó italú, szép és arányosan szerkesztett bikavér, öröm lenne látni még sok hasonlót a közép ár mentén. 5+/6

 

Takler Bikavér Selection 2015

Nem egészen tiszta orrban: animális, pöcés, enyhén büdi, aztán szellőzve előbújnak azért a meleg év gyümölcsei is, főként cassissal. Húsos, teltebb, testesebb bor, hosszú, cseresznyés utóízzel, némi nyers hangulattal, ami talán beépül majd az éréssel. 5

 

Vincze Béla Bikavér 2003.

Egyértelműen felismerhető érettsége orrban is. Paradicsom, hecsedli, öregszik is, meg talán nem is egészen százas technológiailag sem. Rossz, savhiányos, szalonnás, édesbe konyuló korty, nem is eléggé száraz és lappangó technológiai gyengeségei is akadnak.... 3/4

 

Kovács Nimród Rhapsody 2006

Illós panaszok: technokolos, acetonos, ecetes, kizárás határon billeg. Ízben aztán valamennyire sikerül feljönni: édes fűszerek, krémesség, szép savak adta tartás, meleg utóíz. Halvány 4

 

Gál Tibor Bikavér 1999.

Megtréfált, talán a jó évjárat is... Fene tudja, de elsőre egészen meggyőző volt, kár hogy visszakóstoltam bő fél óra után is. Elsőre a sor addigi legtisztább illatával mutatkozott be: meggy, kékfrankosos jegyek, negro cukorka, amibe animalitás is vegyül egy kimondottan izgalmas, komplex illattal. Visszakóstolva eluralta az animalitás és egy óra alatt mintha teljesen összezuhant volna a bor. Ízben érezhető a meleg év hatása. Komplexitásának, hosszúságának, gazdagságának a nyomai még itt-ott fellelhetők, van tannin is, de az alkohol a végére teljesen összezilálja a képet és így ez sokkal inkább csalódás lett (pláne visszakóstolva). 4

 

Bolyki Bikavér 2015

Mákos, fekete fűszeres illat. Ízre bőrös, hosszú, tartalmas, jó savú, jól iható tétel ez is. A tannin viszont egy kissé erős és nagyon szárít a bor utóíze. Pedig egészen ígéretes datab lenne ez is... 5

 

Márkvárt Bikavér 2000

Paradicsom, hecsedli, nem túl szépen érett illat. Ízben sem érezni mást: olyan mintha ez a bor paradicsompürének készült volna...sajnos valószínűbb, hogy mégis bornak szánták. 4+

 

St. Andrea Hangács Bikavér 2012

Ellentmondásos volt ez a bor is. Fiatal szín és illat, feszes, gyümölcsös, szilvás, eddig minden szép és jó is lenne. Ízben aztán szárít a tannin, és ami még jobban aggaszt az egy lappangó pincés, dohos gyanús mellékíz... - Aztán leplezéskor rájövök, honnan a de ja vu. Kár érte. 4+

 

Sebestyén Bikavér 2013.

Szépen érett, kerek illat. Kifejezetten nyers íz, húzós savak és kemény tanninok, az éretlenség lappangó hangulatával körbelengve. Kevéske élvezetet nyújt. 4

 

Bukolyi Bikavér Selection 2013

Visszafogott illat, kell neki egy kis szellőzés, de mintha még fejlődő bor lenne. Szép bikavéres jelleg, hosszú, gazdag, testes, fiatalos fanyarsággal. Pici kesernye jön a végén, mindez további izgalmas részletekkel fűszerezve. Szerettem, a sor egyik legmagabiztosabb bora, melyet külföldi borkedvelő ismerősnek a Böjttel együtt meg mernék mutatni bikavérként. 6

 

Heimann Bikavér 2014

Érett illat, ami korát tekintve lett csak igazán meglepő. De defektje nincs. A korty aztán édeskés, gömbölyded, arányos formája van szájban, testes, telt, ez is kesernyés, élei is vannak, de egyáltalán nem rossz. Tetszett ez is. (Érdemes rányitni lassan, ha van belőle a pincében.) 5+

 

Kovács Nimród Bikavér Superior 2011

Nem tiszta, dohos/dugós...biztos egri...borversenyen kizárnám. 2

 

St. Andrea Hangács 2013

Szépen érett, mély illattal indít, gombás, avaros, földes, gyógyfüves, cseresznyés, meggyes. A korty fűszeres, enyhén édeskés, szép, arányos, kicsit talán melengető, de ami inkább zavaró, az a kesernye a végén, egy fekete, kátrányos hangulattal. Ettől eltekintve a sor korrekt pontja volt. Ezt se nagyon őrizgetném otthon. 5+

 

Gróf Buttler Bikavér 2003.

Egy legenda hanyatlása. Paradicsomos, szalonnás, hecsedlis illat. Ízben édes, öreg, kellemetlen ízű, ez persze a hosszú tárolás körülményeinek függvényében is alakulhatott... Vagy a nagy (meleg) évjárat hosszú távon nem igazolja önmagát (?). Tudja a fene, mitől lett ilyen. Ez a palack 4

 

Böjt Bikavér 2015

A tréfa kedvéért be lett dobva vakon még egyszer a belövő borunk. Most szalonnásabbnak és gyümölcsök tekintetében inkább friss almásnak tűnt orrban (szinte nem is vörösboros hangulattal). Friss íz, sok-sok gyümölcs, fiatalos, lendületes, kirobbanóan telt ízek. Ugyanannyira tetszett vakon is. Egy kicsivel több test, komolyság hiányzik csak belőle. De inkább gördülékeny és finom legyen egy bor, mint testes, túlsúlyos. 5+/6

 

Márkvárt Bikavér 2015

Fiatalos, meggyes illata alapján lehetett sejteni korát. Porózusan finom szerkezet, arányos, fiatalos savakkal. Hosszú íze sokrétűséget mutat, kellően testes, mégis friss bor, ezekben az erényekben Szekszárd erősebb. Lehet még érlelni is pár évet. 5+

 

Sebestyén Iván-völgy 2015

Fás, sokszínűen illatos, mákos jegyek szövik át orrban. Arányos, harmonikus ez is. Jó meginni, integrált alkotók, varratmentes, és ettől nagyon szerethető darab. Nem lóg ki semmi, még bőven eltehető és már ennek is tudok örülni. Csúcsán lehet, de el lehet tenni is még. Ezt a bikavért innám otthon is. Legyen 6

 

St. Andrea Merengő 2012

Bőven okoztak fejtörést az este folyamán a St. Andik. Paradicsimos, koravén illat ismét. Ízben szebbnek tűnt elsőre az érettsége, felismerhető egri jelleggel, mégis némi kellemetlen nyers/éretlen aecéllel köszön le a korty. Disszonáns és bizonytalan volt...  De hozzá kell tennem, hogy többen sokkal jobban szerették. Ez a palack nem indokolt további érlelést. 4+/5

 

Demeter Bikavér Selection 2003.

Illatban itt is paradicsom és szalonna. Aztán, hogy ez a paradicsomos jegy „tárolási veszteségnek” tekinthető, az is lehet, mert számos régebbi tételnél érezhető volt. Keserves ízében pedig egries doh, nyers, húzós és egyszerre alkoholos szörp benyomását keltette. Képtelen voltam egy kortynál többet magamévá tenni... 3

 

Kovács Nimród Rhapsody 2011.

Az est egyik meglepetése random került a sor legvégére. Hogy a sikerében közrejátszottak az elé kerülő szomorú borok vagy tényleg jó volt, azt a visszakóstolás válaszolta meg. – Egyszersmind szép érettségű vörösbor, füstös, szantálos, emelkedett stílusjegyek. Ízben kellően komplex és izgalmas tétel. Húsos korty, tehát vannak még bőven gyümölcsei és tartása is. A közép árú bikavérek arattak ma. 6

 

Takler Regnum 2000

Amolyan ráadásként érdemeltük ki a végére, nem vakon. Ez ugyebár nem bikavér, sokkal inkább bordóblend. Határozottan érett karakter, de szép, elegáns, hibamentes. Ízben sem öreg, bőven élvezhető, finom, kimunkált test. Tannin, sav, alkohol, hordó mind a helyén, integráltan, szépen összeilleszkedve. Tizenhét év után ez a teljesítmény remek. Igyuk meg, amíg még ilyen tartás van benne! 6

 

Tanulságképp még annyit tudnék megjegyezni, hogy Eger képes volt megmutatni az este folyamán, hogy bár 6 ponton túl senki nem szaladt, de Eger igenis tud bikavért készíteni: olyat ami felismerhető és olyat, ami képes szépen fejlődni palackban is (ha ez elvárás, szerintem az). - Az eddigi tapasztalatok szerint semmi nem indokolja, hogy a bikavért évtizedekig fektessük otthon. Voltak borok, melyek az említett  erényeket nem tudták felmutatni, de a legfontosabb, hogy a felnövő gerenrációnál azt látom, kezd végre megjelenni a tudatos és tiszta munka gyümölcse. Eger számár a bikavér nem játék, a jövő egyik kulcsa, és a sor fejleményei ebből a szempontból érdekesek.

Szekszárd egész más megközelítésben izgalmas: itt a borok legfőbb értéke az egyensúly, a jó ihatóság. Itt a bikavér nem annyira csúcsbor, pláne nem a jövő kulcsa, sokkal inkább játék. Pont ettől a fesztelen hangvételtől lehet ígéretes kategória itt ez a bortípus. Átlagot nézve azok a borok váltak be jobban, ahol nem erőlködéssel próbálták megformálni a felső polcos bikavért, hanem közép árszínvonalú (2000-3000 Huf), de korrekt bor készítése volt a cél!

X

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább