x

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Kezd valamiféle konszenzus kialakulni, hogy a kékfrankosra kell építeni, de az 50 %-os maximalizálással véleményem szerint nem fog megszilárdulni soha felismerhető karakter a bikavér név mögött. Pedig azt gondolnám, hosszú távon ez lenne a legfontosabb. - Ahogy a felismerhetőség a világ számos borvidékén ki tudott alakulni egy eredetvédelmi szisztéma mentén mondjuk Bordóban, Rioja-ban, talán Toszkánában is (ahol szintén több fajta kerül egy borba); ennek köszönhetően az említett borvidékek ugyanazt jelentik mára minden értő vagy épp érteni vágyó fogyasztó számára.
Mindig elmondom, és most is feltör belőlem a kérdés: hogyan írjam le egy külföldi számára, milyen is a bikavér? Hisz ahány bikavér, annyi féle: az egyik kékfrankos alapú, a másikban 4 fajta osztozik szinte egyenlő arányban. Mondhatjuk persze azt is, hogy az ösvény kijárása hosszú folyamat...hát akkor nézzük, meddig jutottunk negyed évszázad alatt:

 

Illyés Miklós Kadarka 2016

Soron kívüli felütése volt az estének. De annak több, mint ideális. Picit zárt, fedett, tompán induló illat, némi túlérett gyümölcsös hangulattal. Ízre aztán nagyon finom zamatú vörösbor, kicsit édeskésbe fordulnak a gyümölcsei, lájtos test, kadarkás, finom-csipkés részletek. Nagyon jó inni. 5+

 

Böjt Bikavér 2015

Egy ideális belövő tétel. Finom, tiszta, melegen fűszeres illat, friss cseresznyésséggel. Ízre is nagyon megnyerőek gyümölcsei, jó italú, szép és arányosan szerkesztett bikavér, öröm lenne látni még sok hasonlót a közép ár mentén. 5+/6

 

Takler Bikavér Selection 2015

Nem egészen tiszta orrban: animális, pöcés, enyhén büdi, aztán szellőzve előbújnak azért a meleg év gyümölcsei is, főként cassissal. Húsos, teltebb, testesebb bor, hosszú, cseresznyés utóízzel, némi nyers hangulattal, ami talán beépül majd az éréssel. 5

 

Vincze Béla Bikavér 2003.

Egyértelműen felismerhető érettsége orrban is. Paradicsom, hecsedli, öregszik is, meg talán nem is egészen százas technológiailag sem. Rossz, savhiányos, szalonnás, édesbe konyuló korty, nem is eléggé száraz és lappangó technológiai gyengeségei is akadnak.... 3/4

 

Kovács Nimród Rhapsody 2006

Illós panaszok: technokolos, acetonos, ecetes, kizárás határon billeg. Ízben aztán valamennyire sikerül feljönni: édes fűszerek, krémesség, szép savak adta tartás, meleg utóíz. Halvány 4

 

Gál Tibor Bikavér 1999.

Megtréfált, talán a jó évjárat is... Fene tudja, de elsőre egészen meggyőző volt, kár hogy visszakóstoltam bő fél óra után is. Elsőre a sor addigi legtisztább illatával mutatkozott be: meggy, kékfrankosos jegyek, negro cukorka, amibe animalitás is vegyül egy kimondottan izgalmas, komplex illattal. Visszakóstolva eluralta az animalitás és egy óra alatt mintha teljesen összezuhant volna a bor. Ízben érezhető a meleg év hatása. Komplexitásának, hosszúságának, gazdagságának a nyomai még itt-ott fellelhetők, van tannin is, de az alkohol a végére teljesen összezilálja a képet és így ez sokkal inkább csalódás lett (pláne visszakóstolva). 4

 

Bolyki Bikavér 2015

Mákos, fekete fűszeres illat. Ízre bőrös, hosszú, tartalmas, jó savú, jól iható tétel ez is. A tannin viszont egy kissé erős és nagyon szárít a bor utóíze. Pedig egészen ígéretes datab lenne ez is... 5

 

Márkvárt Bikavér 2000

Paradicsom, hecsedli, nem túl szépen érett illat. Ízben sem érezni mást: olyan mintha ez a bor paradicsompürének készült volna...sajnos valószínűbb, hogy mégis bornak szánták. 4+

 

St. Andrea Hangács Bikavér 2012

Ellentmondásos volt ez a bor is. Fiatal szín és illat, feszes, gyümölcsös, szilvás, eddig minden szép és jó is lenne. Ízben aztán szárít a tannin, és ami még jobban aggaszt az egy lappangó pincés, dohos gyanús mellékíz... - Aztán leplezéskor rájövök, honnan a de ja vu. Kár érte. 4+

 

Sebestyén Bikavér 2013.

Szépen érett, kerek illat. Kifejezetten nyers íz, húzós savak és kemény tanninok, az éretlenség lappangó hangulatával körbelengve. Kevéske élvezetet nyújt. 4

 

Bukolyi Bikavér Selection 2013

Visszafogott illat, kell neki egy kis szellőzés, de mintha még fejlődő bor lenne. Szép bikavéres jelleg, hosszú, gazdag, testes, fiatalos fanyarsággal. Pici kesernye jön a végén, mindez további izgalmas részletekkel fűszerezve. Szerettem, a sor egyik legmagabiztosabb bora, melyet külföldi borkedvelő ismerősnek a Böjttel együtt meg mernék mutatni bikavérként. 6

 

Heimann Bikavér 2014

Érett illat, ami korát tekintve lett csak igazán meglepő. De defektje nincs. A korty aztán édeskés, gömbölyded, arányos formája van szájban, testes, telt, ez is kesernyés, élei is vannak, de egyáltalán nem rossz. Tetszett ez is. (Érdemes rányitni lassan, ha van belőle a pincében.) 5+

 

Kovács Nimród Bikavér Superior 2011

Nem tiszta, dohos/dugós...biztos egri...borversenyen kizárnám. 2

 

St. Andrea Hangács 2013

Szépen érett, mély illattal indít, gombás, avaros, földes, gyógyfüves, cseresznyés, meggyes. A korty fűszeres, enyhén édeskés, szép, arányos, kicsit talán melengető, de ami inkább zavaró, az a kesernye a végén, egy fekete, kátrányos hangulattal. Ettől eltekintve a sor korrekt pontja volt. Ezt se nagyon őrizgetném otthon. 5+

 

Gróf Buttler Bikavér 2003.

Egy legenda hanyatlása. Paradicsomos, szalonnás, hecsedlis illat. Ízben édes, öreg, kellemetlen ízű, ez persze a hosszú tárolás körülményeinek függvényében is alakulhatott... Vagy a nagy (meleg) évjárat hosszú távon nem igazolja önmagát (?). Tudja a fene, mitől lett ilyen. Ez a palack 4

 

Böjt Bikavér 2015

A tréfa kedvéért be lett dobva vakon még egyszer a belövő borunk. Most szalonnásabbnak és gyümölcsök tekintetében inkább friss almásnak tűnt orrban (szinte nem is vörösboros hangulattal). Friss íz, sok-sok gyümölcs, fiatalos, lendületes, kirobbanóan telt ízek. Ugyanannyira tetszett vakon is. Egy kicsivel több test, komolyság hiányzik csak belőle. De inkább gördülékeny és finom legyen egy bor, mint testes, túlsúlyos. 5+/6

 

Márkvárt Bikavér 2015

Fiatalos, meggyes illata alapján lehetett sejteni korát. Porózusan finom szerkezet, arányos, fiatalos savakkal. Hosszú íze sokrétűséget mutat, kellően testes, mégis friss bor, ezekben az erényekben Szekszárd erősebb. Lehet még érlelni is pár évet. 5+

 

Sebestyén Iván-völgy 2015

Fás, sokszínűen illatos, mákos jegyek szövik át orrban. Arányos, harmonikus ez is. Jó meginni, integrált alkotók, varratmentes, és ettől nagyon szerethető darab. Nem lóg ki semmi, még bőven eltehető és már ennek is tudok örülni. Csúcsán lehet, de el lehet tenni is még. Ezt a bikavért innám otthon is. Legyen 6

 

St. Andrea Merengő 2012

Bőven okoztak fejtörést az este folyamán a St. Andik. Paradicsimos, koravén illat ismét. Ízben szebbnek tűnt elsőre az érettsége, felismerhető egri jelleggel, mégis némi kellemetlen nyers/éretlen aecéllel köszön le a korty. Disszonáns és bizonytalan volt...  De hozzá kell tennem, hogy többen sokkal jobban szerették. Ez a palack nem indokolt további érlelést. 4+/5

 

Demeter Bikavér Selection 2003.

Illatban itt is paradicsom és szalonna. Aztán, hogy ez a paradicsomos jegy „tárolási veszteségnek” tekinthető, az is lehet, mert számos régebbi tételnél érezhető volt. Keserves ízében pedig egries doh, nyers, húzós és egyszerre alkoholos szörp benyomását keltette. Képtelen voltam egy kortynál többet magamévá tenni... 3

 

Kovács Nimród Rhapsody 2011.

Az est egyik meglepetése random került a sor legvégére. Hogy a sikerében közrejátszottak az elé kerülő szomorú borok vagy tényleg jó volt, azt a visszakóstolás válaszolta meg. – Egyszersmind szép érettségű vörösbor, füstös, szantálos, emelkedett stílusjegyek. Ízben kellően komplex és izgalmas tétel. Húsos korty, tehát vannak még bőven gyümölcsei és tartása is. A közép árú bikavérek arattak ma. 6

 

Takler Regnum 2000

Amolyan ráadásként érdemeltük ki a végére, nem vakon. Ez ugyebár nem bikavér, sokkal inkább bordóblend. Határozottan érett karakter, de szép, elegáns, hibamentes. Ízben sem öreg, bőven élvezhető, finom, kimunkált test. Tannin, sav, alkohol, hordó mind a helyén, integráltan, szépen összeilleszkedve. Tizenhét év után ez a teljesítmény remek. Igyuk meg, amíg még ilyen tartás van benne! 6

 

Tanulságképp még annyit tudnék megjegyezni, hogy Eger képes volt megmutatni az este folyamán, hogy bár 6 ponton túl senki nem szaladt, de Eger igenis tud bikavért készíteni: olyat ami felismerhető és olyat, ami képes szépen fejlődni palackban is (ha ez elvárás, szerintem az). - Az eddigi tapasztalatok szerint semmi nem indokolja, hogy a bikavért évtizedekig fektessük otthon. Voltak borok, melyek az említett  erényeket nem tudták felmutatni, de a legfontosabb, hogy a felnövő gerenrációnál azt látom, kezd végre megjelenni a tudatos és tiszta munka gyümölcse. Eger számár a bikavér nem játék, a jövő egyik kulcsa, és a sor fejleményei ebből a szempontból érdekesek.

Szekszárd egész más megközelítésben izgalmas: itt a borok legfőbb értéke az egyensúly, a jó ihatóság. Itt a bikavér nem annyira csúcsbor, pláne nem a jövő kulcsa, sokkal inkább játék. Pont ettől a fesztelen hangvételtől lehet ígéretes kategória itt ez a bortípus. Átlagot nézve azok a borok váltak be jobban, ahol nem erőlködéssel próbálták megformálni a felső polcos bikavért, hanem közép árszínvonalú (2000-3000 Huf), de korrekt bor készítése volt a cél!

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább