x

Ripka Gergely

Nagy bor az, ami úgy gazdag, hogy jól iható!

Kaláka borok a megkezdett úton tovább...

Alkonyi László a 2013-as évjárattal mutatkozott be borászként. Borszakírói pályájáról már számos korábbi posztban és interjúban szót ejtettünk, és Kalákás munkásságát is nagy figyelemmel követi az egész szakma. Alkonyi László nagyon fontos igazságokra világított rá hajdani írásaival. Az a fajta radikális hang volt ő, amely kendőzetlenül tárt fel szakmai problémákat, mellyel a rendszerváltás utáni borágazat küzdött. Ezt persze számos borász igen rosszul fogadta, a háborúskodásból pedig az lett, hogy mostanra ez a hang borokban próbál kifejeződést találni inkább, mégpedig Tállyán. Az összes forgalmi boráról beszámoltunk korábban.

Régen találkoztam Alkonyi Lacival. Azóta ő már a 16-os borokat is kihozta. Borszakírói pályájának utolsó két-három évében szinte minden pesti kóstolóján jelen voltam, nem titok, hogy könyvei is óriási hatással voltak rám és rengeteg összefüggést segítettek megérteni Tokajjal kapcsolatban. Kíváncsi voltam ezen a BORsulis kóstolón, mi változott, ha egyáltalán változott valami Alkonyi filozófiájában, hegyaljai vízióiban. A válasz pedig annyi, hogy nem igazán történtek lényegi változások, tényleg csak a kifejező eszköz lett más, még földközelibb, még egzaktabb: maga a saját bor.

Pár napja egy olyan pincét mutattunk be (melyet egyébként maga Alkonyi László is igen nagyra becsül), ahol Tokaj nagyságát egyértelműen az aszúban szeretnék bemutatni, minden más (pláne a dűlő és a száraz bor) alárendelt szerepet kap. Alkonyi László elveiben a termőhelyé a központi szerep. A maradékcukor nem esik túlzásokba (nincs egyelőre aszú sem), de szinte minden borban eloszlatva jelen van és okosan kísér, díszít. A cél, olyan nagy borokat készíteni, ami úgy gazdag, hogy közben jól iható.

A technológia persze rengeteg kérdés elé állítja azt (is), aki sosem készített korábban bort. Mégis olyan kérdések ezek, melyek azt gondolom, a legfelkészültebb borászt is próbára tehetik. Alkonyi jelenleg olyan rejtvényekre keresi a választ, hogy a furmint fenolossága milyen mértékben tartható kordában a szüreti időponttal, mennyisége pedig milyen hatást gyakorol a bor érési ízjegyeire (gyantásság). A furmintot és hársat továbbra is egyben dolgozza fel és dűlőnként, többmenetben szüretelik a legjobb érettségi állapotó alapanyagot, melyet újra és újra tornyoznak rá a már erjedő tételre. A habzóbor folytatása mellett, bemutatásra került egy nem várt édes bor is, de íme az izgalmas sor:

 

Csepke 2016

Fiatalos, illatos, édes gyümis illat, citrusokkal, amolyan klasszik bubibor hangulattal. Könnyed, élénk savú habzóbor, amit nem magyarázni kell, habzsolni. 5

 

Kaláka 2015

Alkonyi Lacira jellemző módon nem a cukortartalom, hanem a termőhelyi elvek szerint haladunk a sorban felfelé. Ez a birtokbor éppen 36 g/l cukorral bír. Citrusos, almás, rajnaisan petrolos, körtés, birses, gyantás illattal bűvöl el teljesen. A korty nem meglepő módon édeskés, viszonylag egyszólamú is, de mégis mindenekelőtt nagyon jó italú struktúrába ágyazott. Finom, nagyon zamatos és ennyi. Erős 5+

 

Tállya 2016

Jóval rétegzettebb és kifinomultabb buké, főként citrusok mentén. Izgalmas szerkezet, sok sav cikázik benne, mégsem tűnik a félédes bor után túl savasnak (ami jó jel). Finom, jelzésnyi cukor kerekít itt is. 6

 

Báthory 2016.•

A tornyos szüret egyik ékes példája: összesen hat menetben válogatták az alapanyagát, melyet mindig az erjedésben lévő tételre tornyoztak újra és újra. Hosszú savak teszik élénkké, szárítóvá, feszessé. Viszonylag csontos, szikár bor. 6+

 

Galyagos 2015.•

Csalános, fülledt, érett, kialakult illat. Magas cukor, beépültebb savak. Sok rétegű korty, izgalmas, hosszú ízzel. A sor talán legkomplexebb darabja, melyben az alkotók a legszebben simulnak egybe. 6+

 

Tökös 2015.•

Nyolc szüret ereménye ez a nagy visszhangot kiváltó bor. Kukoricás, csodás édeskés illat, ananásszal, mangoval, kétségkívül megnyerő formában van. Testesebb, magasabb alkoholú tétel, egyértelműen a legsúlyosabb a sorban, de egyúttal mély is, viszonylag kevés savval, melyek inkább a korty végén bújnak csak elő. 7

 

Kaláka I. Furmint késői szüret 2016.••

Tiszta aszúillatú late harvest bor. - Nem véletlen: aszúszemek válogatásából készítették ugyanis. Botritiszes, kajszis, sárga tónusú illat, krémes aszússággal. Koncentrált íz, krémes, dús gyümölcsű édes bor, pazar savakkal kísérve. 8

 

Báthori 2015.•

Csalános, enyhén fülledt illat. Édeskés, gyantás íz, sok finom és izgalmas édes kísérettel hosszan elnyúlva a kortyban. 7+ 

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább