x

Ripka Gergely

Pezsgőt innék egész nyáron

Herczeg Ági MasterTasting/7

Herczeg Ágnes javában vizsgázik eközben Londonban. Ezzel a poszttal is szeretnék neki nagyon sok sikert és szerencsét kívánni a nagy megmérettetésen! Óriási felkészülési munka előzi meg az ilyesfajta vizsgát. Nyugodt és eltökélt volt, mikor legutóbb együtt kóstoltunk. Amolyan laza ünneplés gyanánt pezsgőkkel koccintottunk az utolsó közös kóstolás alkalmából. Mindenféle stílusba belekortyoltunk: prosecco a maga fiatalos lazaságával, könnyű gyümölcsösségével, Cava a maga sajátos érleltéségével, Lambrusco a megszokhatatlan édességével (nem is tudtam igazán írni róla), néhány kuriózum és természetesen az örök csúcsok-csúcsa: Champagne, a finom kis részletekkel. Mindig mondom, hogy pezsgőt én bármilyen év- és napszakban képes lennék inni, de nyáron aztán végképp szezonja van: frissítő bubik, esküvők, kertipartik, jókedv...ezek szinte elképzelhetetlenek jó pezsgő nélkül!

Nino Franco Prosecco Brut

Nem gondolnám illat alapján palackos erjesztésű pezsgőnek. Vakon is kivehető prosecco-hangulat. Friss, illatos, könnyed, egészen enyhén ingerszegény, középszerű pezsgős hangulata van orrban. Egyszerű az íze is, rövid, viszonylag selmleges, neutrális vonal. Laza szerkezet és kevés benne a bubi is. 5

 

Harkamp Sauvignon blanc Extra Brut Südsteiermark

Tudtuk előre, hogy lesz egy sauvignon pezsgő a sorban. Nem volt nehéz felismerni. Eltéveszthetetlen sauvignonos illat: vágott fű, egysíkú tankpezsgős hangulat ismét (pedig palackos erjesztésű). Ízre fanyar, több, mint ropogós, inkább húz a sava. 5

 

 

Pierre Marie Bourgogne Blanc

Oxidált egy kicsit. Felismerhető benne az autolitikus, palackos erjesztésű stílus. A korty sima, elegáns, némi dosage teszi kerekebbé, ízre nagyon kellemes és meggyőző. Best buy. 6+

 

Torello Cava

Nehézkes, érlelt illat. Az sem lepne meg, ha kiderülne róla, hogy hordóban is volt. Ízre is valahogy a hordósság jön velem szembe, szép pezsgése van, de egy melegebb, alkoholos karakter kissé agyonvágja a harmóniát (érezhetően meleg klímáról származó pezsgő). Egy testes pezsgő. 6

 

Pere Ventura Cava Vintage Gran Reserva

Cukorkás, tropikális illat, nyári almával, parfümmel, egész halvány korosodással. Ízre komolyabb hangnemre vált aztán. Hosszú, gyümölcsös, autolitikus jegyek szövik át szépen, szárító utóízzel. 6

 

Marchese Antinori Franciacorta Brut Cuvee Royale

Kissé büdi, kellemetlen illat, poros jegyekkel. A kortyban sok buborékot érezni, fanyarság kíséretével. Keményebb, rusztikus stílus. 5+

 

Bollinger Brut

Autolízises, egyértelműen champagne-os világba lépünk, pirított kenyérrel, brióssal és némi oxidációval. Szép elegáns champagne íz. Finom sav és buborék összhang, jóleső dosage (alap Billecartnak hittem). 6

 

Billecart Salmon Brut Reserve

Fehérvirágos, nagyon, kenyeres elegáns illat, igazi champagne megint.  Szuper, lendületes íz: szép sav, integrált buborékok, eltéveszthetetlen kifinomultság. Csakúgy ragyog (ezt hittem Blanc de Blancsnak). 7

 

Billecart Salmon Vintage 2004

Érett, briósos, toastos illat. Teltebb íz, melyben az érettség dominál. Hosszú lecsengés, és viszonylag kevés, lusta buborék. 6

 

Billecart Salmon Blanc de Blanc

Tetszetős illat: kenyérbél, briós, péksütemények, luxus, csillogás jut róla eszembe, ahogy beleszippantok. Hosszú, rétegzett, komplex, végtelen és elegáns íz jellemzi. A sor legszebb fehér champagne-a. 7+

 

Billecart Salmon Sous Bois

Érezhetően már érett, halványan oxidált és grillázsos illat. Ízre savas, szinte fanyar, de a buborékjai szépek, élnek, viszik a kortyot előre, tetszett a hosszúsága is és minden korosság ellenére nagyonis izgalmas. 7

 

Veuve Clicquot Rosé

Szép rosé árnyalat. Visszafogott, kifinomult illat. Ízre arányos, finom, az egész sor leghúsosabb, legrétegzettebb pezsgője. Többet nyújt, mint a fehérek, hosszabb, ízgazdagabb, izgalmasabb, egészen finom, húsos gyümölcsökkel, sokkal komplexebb korttyal. 7+

  

X

Ripka Gergely

Német Riesling-magaslatok: Grosses Gewachs 2016

A Rajna-vidék csúcsai 2016-ból

A német eredetvédelmi rendszer messze földön híres pontosságáról, logikus és mindenekelőtt házon belül és a piacon is életképes felépítéséről. Erről már több ízben is zengett poszt hasábjainkon idén. A mai posztban nem is aprózzuk el a rajnai-témát. Nagyon leegyszerűsítve: Németországban a legjobb dűlők, a grand cru-k kapták a Grosses Gewachs megjelölést. Tar Feri, a Carpe Diem borszentélyben idén már többször megörvendeztette a stílus és a fajta rajongóit egy-egy masszív rizling-sorral. Ezúttal  a 2016-os évjáratnak és a legnevesebb termelők, legjobb GG rieslingjeinek szentelt egy estét, amikoris boldog születésnapot nekem (mondhatnám azt is, hogy szebben nem is lehetett volna időzíteni ezt a kóstolót).

Tovább

Ripka Gergely

Pajzos 25

Fordulatos történet két történelmi termőhelyen

Idén több hőskori pionír pince is ünnepli a negyedévzázados évfordulóját.  Nyáron a szintén francia lendületű Disznókő tartott retropsektív kóstolót. Novemberben a Pajzos-Megyer ünnepelt méltó keretek közt. Kilencvenes évelbeli aszúik az első formabontó újaszúk közt robbantak. Mégis, a ’92- utáni Pajzos az egyik legzavarosabb történet a borvidék messzi északi felén. Egy dolog alapítani egy birtokot a rendszerváltás utáni Hegyalján és egy másik dolog mozgásban tartani a bárkát a viharos, háborgó tengeren. Francia alapítók, rengeteg birtokigazgató és borász váltotta egymást, hogy mostanra Laurent Comas irányítsa a birtokot. A tehetséges Bai Istvánt két fiatal sváb srác váltotta nem rég: Espák Pali, szőlész és Naár Ferenc, borász. Így hárman alakítják a jelenkori stílusát a pincének.

Tovább
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább