x

Ripka Gergely

Pezsgőt innék egész nyáron

Herczeg Ági MasterTasting/7

Herczeg Ágnes javában vizsgázik eközben Londonban. Ezzel a poszttal is szeretnék neki nagyon sok sikert és szerencsét kívánni a nagy megmérettetésen! Óriási felkészülési munka előzi meg az ilyesfajta vizsgát. Nyugodt és eltökélt volt, mikor legutóbb együtt kóstoltunk. Amolyan laza ünneplés gyanánt pezsgőkkel koccintottunk az utolsó közös kóstolás alkalmából. Mindenféle stílusba belekortyoltunk: prosecco a maga fiatalos lazaságával, könnyű gyümölcsösségével, Cava a maga sajátos érleltéségével, Lambrusco a megszokhatatlan édességével (nem is tudtam igazán írni róla), néhány kuriózum és természetesen az örök csúcsok-csúcsa: Champagne, a finom kis részletekkel. Mindig mondom, hogy pezsgőt én bármilyen év- és napszakban képes lennék inni, de nyáron aztán végképp szezonja van: frissítő bubik, esküvők, kertipartik, jókedv...ezek szinte elképzelhetetlenek jó pezsgő nélkül!

Nino Franco Prosecco Brut

Nem gondolnám illat alapján palackos erjesztésű pezsgőnek. Vakon is kivehető prosecco-hangulat. Friss, illatos, könnyed, egészen enyhén ingerszegény, középszerű pezsgős hangulata van orrban. Egyszerű az íze is, rövid, viszonylag selmleges, neutrális vonal. Laza szerkezet és kevés benne a bubi is. 5

 

Harkamp Sauvignon blanc Extra Brut Südsteiermark

Tudtuk előre, hogy lesz egy sauvignon pezsgő a sorban. Nem volt nehéz felismerni. Eltéveszthetetlen sauvignonos illat: vágott fű, egysíkú tankpezsgős hangulat ismét (pedig palackos erjesztésű). Ízre fanyar, több, mint ropogós, inkább húz a sava. 5

 

 

Pierre Marie Bourgogne Blanc

Oxidált egy kicsit. Felismerhető benne az autolitikus, palackos erjesztésű stílus. A korty sima, elegáns, némi dosage teszi kerekebbé, ízre nagyon kellemes és meggyőző. Best buy. 6+

 

Torello Cava

Nehézkes, érlelt illat. Az sem lepne meg, ha kiderülne róla, hogy hordóban is volt. Ízre is valahogy a hordósság jön velem szembe, szép pezsgése van, de egy melegebb, alkoholos karakter kissé agyonvágja a harmóniát (érezhetően meleg klímáról származó pezsgő). Egy testes pezsgő. 6

 

Pere Ventura Cava Vintage Gran Reserva

Cukorkás, tropikális illat, nyári almával, parfümmel, egész halvány korosodással. Ízre komolyabb hangnemre vált aztán. Hosszú, gyümölcsös, autolitikus jegyek szövik át szépen, szárító utóízzel. 6

 

Marchese Antinori Franciacorta Brut Cuvee Royale

Kissé büdi, kellemetlen illat, poros jegyekkel. A kortyban sok buborékot érezni, fanyarság kíséretével. Keményebb, rusztikus stílus. 5+

 

Bollinger Brut

Autolízises, egyértelműen champagne-os világba lépünk, pirított kenyérrel, brióssal és némi oxidációval. Szép elegáns champagne íz. Finom sav és buborék összhang, jóleső dosage (alap Billecartnak hittem). 6

 

Billecart Salmon Brut Reserve

Fehérvirágos, nagyon, kenyeres elegáns illat, igazi champagne megint.  Szuper, lendületes íz: szép sav, integrált buborékok, eltéveszthetetlen kifinomultság. Csakúgy ragyog (ezt hittem Blanc de Blancsnak). 7

 

Billecart Salmon Vintage 2004

Érett, briósos, toastos illat. Teltebb íz, melyben az érettség dominál. Hosszú lecsengés, és viszonylag kevés, lusta buborék. 6

 

Billecart Salmon Blanc de Blanc

Tetszetős illat: kenyérbél, briós, péksütemények, luxus, csillogás jut róla eszembe, ahogy beleszippantok. Hosszú, rétegzett, komplex, végtelen és elegáns íz jellemzi. A sor legszebb fehér champagne-a. 7+

 

Billecart Salmon Sous Bois

Érezhetően már érett, halványan oxidált és grillázsos illat. Ízre savas, szinte fanyar, de a buborékjai szépek, élnek, viszik a kortyot előre, tetszett a hosszúsága is és minden korosság ellenére nagyonis izgalmas. 7

 

Veuve Clicquot Rosé

Szép rosé árnyalat. Visszafogott, kifinomult illat. Ízre arányos, finom, az egész sor leghúsosabb, legrétegzettebb pezsgője. Többet nyújt, mint a fehérek, hosszabb, ízgazdagabb, izgalmasabb, egészen finom, húsos gyümölcsökkel, sokkal komplexebb korttyal. 7+

  

X
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább

Ripka Gergely

Nagy bor az, ami úgy gazdag, hogy jól iható!

Kaláka borok a megkezdett úton tovább...

Alkonyi László a 2013-as évjárattal mutatkozott be borászként. Borszakírói pályájáról már számos korábbi posztban és interjúban szót ejtettünk, és Kalákás munkásságát is nagy figyelemmel követi az egész szakma. Alkonyi László nagyon fontos igazságokra világított rá hajdani írásaival. Az a fajta radikális hang volt ő, amely kendőzetlenül tárt fel szakmai problémákat, mellyel a rendszerváltás utáni borágazat küzdött. Ezt persze számos borász igen rosszul fogadta, a háborúskodásból pedig az lett, hogy mostanra ez a hang borokban próbál kifejeződést találni inkább, mégpedig Tállyán. Az összes forgalmi boráról beszámoltunk korábban.

Tovább
Poszt hamarosan

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Negyed évszázad megbízhatóság Hegyalján

25 éves a Disznókő

Nehéz lenne mondani még egy olyan birtokot Tokaj környékén, ahol ennyire stabil és precíz minőséggel volt dolgunk a kezdetek, a rendszerváltás óta. Akármilyen borkategóriáról beszélünk, a Disznókő mindenben nagyon kiszámítható a magas minőséget tekintve. Nyilván az aszú a legfontosabb boruk, de mint nagyborászat, a piac tőlük is elvárja már a megbízható száraz bort, ami náluk belépőbor és nem több, a magaslatokat az édes borok jelentik, melyek late harvest és szamorodni alapokon nyugodnak. Mészáros László bevezetőjében is elhangzott, hogy az AXA Milessimé cégcsoport ugyan számos történelmi borvidéken készít borokat (Bordó mellett, Burgundiában, Portóban is), de Hegyalján kellett a legkreatívabbnak lenniük. Annyival egészíteném ki, hogy a legbátrabbaknak is itt kellett lenniük. Márpedig a Disznókő forradalmat indított a 90-es évek aszúival. Mérföldkövekkel ünnepeltük a 25 év komoly munkásságát:

Tovább