x

Ripka Gergely

Pezsgőt innék egész nyáron

Herczeg Ági MasterTasting/7

Herczeg Ágnes javában vizsgázik eközben Londonban. Ezzel a poszttal is szeretnék neki nagyon sok sikert és szerencsét kívánni a nagy megmérettetésen! Óriási felkészülési munka előzi meg az ilyesfajta vizsgát. Nyugodt és eltökélt volt, mikor legutóbb együtt kóstoltunk. Amolyan laza ünneplés gyanánt pezsgőkkel koccintottunk az utolsó közös kóstolás alkalmából. Mindenféle stílusba belekortyoltunk: prosecco a maga fiatalos lazaságával, könnyű gyümölcsösségével, Cava a maga sajátos érleltéségével, Lambrusco a megszokhatatlan édességével (nem is tudtam igazán írni róla), néhány kuriózum és természetesen az örök csúcsok-csúcsa: Champagne, a finom kis részletekkel. Mindig mondom, hogy pezsgőt én bármilyen év- és napszakban képes lennék inni, de nyáron aztán végképp szezonja van: frissítő bubik, esküvők, kertipartik, jókedv...ezek szinte elképzelhetetlenek jó pezsgő nélkül!

Nino Franco Prosecco Brut

Nem gondolnám illat alapján palackos erjesztésű pezsgőnek. Vakon is kivehető prosecco-hangulat. Friss, illatos, könnyed, egészen enyhén ingerszegény, középszerű pezsgős hangulata van orrban. Egyszerű az íze is, rövid, viszonylag selmleges, neutrális vonal. Laza szerkezet és kevés benne a bubi is. 5

 

Harkamp Sauvignon blanc Extra Brut Südsteiermark

Tudtuk előre, hogy lesz egy sauvignon pezsgő a sorban. Nem volt nehéz felismerni. Eltéveszthetetlen sauvignonos illat: vágott fű, egysíkú tankpezsgős hangulat ismét (pedig palackos erjesztésű). Ízre fanyar, több, mint ropogós, inkább húz a sava. 5

 

 

Pierre Marie Bourgogne Blanc

Oxidált egy kicsit. Felismerhető benne az autolitikus, palackos erjesztésű stílus. A korty sima, elegáns, némi dosage teszi kerekebbé, ízre nagyon kellemes és meggyőző. Best buy. 6+

 

Torello Cava

Nehézkes, érlelt illat. Az sem lepne meg, ha kiderülne róla, hogy hordóban is volt. Ízre is valahogy a hordósság jön velem szembe, szép pezsgése van, de egy melegebb, alkoholos karakter kissé agyonvágja a harmóniát (érezhetően meleg klímáról származó pezsgő). Egy testes pezsgő. 6

 

Pere Ventura Cava Vintage Gran Reserva

Cukorkás, tropikális illat, nyári almával, parfümmel, egész halvány korosodással. Ízre komolyabb hangnemre vált aztán. Hosszú, gyümölcsös, autolitikus jegyek szövik át szépen, szárító utóízzel. 6

 

Marchese Antinori Franciacorta Brut Cuvee Royale

Kissé büdi, kellemetlen illat, poros jegyekkel. A kortyban sok buborékot érezni, fanyarság kíséretével. Keményebb, rusztikus stílus. 5+

 

Bollinger Brut

Autolízises, egyértelműen champagne-os világba lépünk, pirított kenyérrel, brióssal és némi oxidációval. Szép elegáns champagne íz. Finom sav és buborék összhang, jóleső dosage (alap Billecartnak hittem). 6

 

Billecart Salmon Brut Reserve

Fehérvirágos, nagyon, kenyeres elegáns illat, igazi champagne megint.  Szuper, lendületes íz: szép sav, integrált buborékok, eltéveszthetetlen kifinomultság. Csakúgy ragyog (ezt hittem Blanc de Blancsnak). 7

 

Billecart Salmon Vintage 2004

Érett, briósos, toastos illat. Teltebb íz, melyben az érettség dominál. Hosszú lecsengés, és viszonylag kevés, lusta buborék. 6

 

Billecart Salmon Blanc de Blanc

Tetszetős illat: kenyérbél, briós, péksütemények, luxus, csillogás jut róla eszembe, ahogy beleszippantok. Hosszú, rétegzett, komplex, végtelen és elegáns íz jellemzi. A sor legszebb fehér champagne-a. 7+

 

Billecart Salmon Sous Bois

Érezhetően már érett, halványan oxidált és grillázsos illat. Ízre savas, szinte fanyar, de a buborékjai szépek, élnek, viszik a kortyot előre, tetszett a hosszúsága is és minden korosság ellenére nagyonis izgalmas. 7

 

Veuve Clicquot Rosé

Szép rosé árnyalat. Visszafogott, kifinomult illat. Ízre arányos, finom, az egész sor leghúsosabb, legrétegzettebb pezsgője. Többet nyújt, mint a fehérek, hosszabb, ízgazdagabb, izgalmasabb, egészen finom, húsos gyümölcsökkel, sokkal komplexebb korttyal. 7+

  

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább