x

Ripka Gergely

Pezsgőt innék egész nyáron

Herczeg Ági MasterTasting/7

Herczeg Ágnes javában vizsgázik eközben Londonban. Ezzel a poszttal is szeretnék neki nagyon sok sikert és szerencsét kívánni a nagy megmérettetésen! Óriási felkészülési munka előzi meg az ilyesfajta vizsgát. Nyugodt és eltökélt volt, mikor legutóbb együtt kóstoltunk. Amolyan laza ünneplés gyanánt pezsgőkkel koccintottunk az utolsó közös kóstolás alkalmából. Mindenféle stílusba belekortyoltunk: prosecco a maga fiatalos lazaságával, könnyű gyümölcsösségével, Cava a maga sajátos érleltéségével, Lambrusco a megszokhatatlan édességével (nem is tudtam igazán írni róla), néhány kuriózum és természetesen az örök csúcsok-csúcsa: Champagne, a finom kis részletekkel. Mindig mondom, hogy pezsgőt én bármilyen év- és napszakban képes lennék inni, de nyáron aztán végképp szezonja van: frissítő bubik, esküvők, kertipartik, jókedv...ezek szinte elképzelhetetlenek jó pezsgő nélkül!

Nino Franco Prosecco Brut

Nem gondolnám illat alapján palackos erjesztésű pezsgőnek. Vakon is kivehető prosecco-hangulat. Friss, illatos, könnyed, egészen enyhén ingerszegény, középszerű pezsgős hangulata van orrban. Egyszerű az íze is, rövid, viszonylag selmleges, neutrális vonal. Laza szerkezet és kevés benne a bubi is. 5

 

Harkamp Sauvignon blanc Extra Brut Südsteiermark

Tudtuk előre, hogy lesz egy sauvignon pezsgő a sorban. Nem volt nehéz felismerni. Eltéveszthetetlen sauvignonos illat: vágott fű, egysíkú tankpezsgős hangulat ismét (pedig palackos erjesztésű). Ízre fanyar, több, mint ropogós, inkább húz a sava. 5

 

 

Pierre Marie Bourgogne Blanc

Oxidált egy kicsit. Felismerhető benne az autolitikus, palackos erjesztésű stílus. A korty sima, elegáns, némi dosage teszi kerekebbé, ízre nagyon kellemes és meggyőző. Best buy. 6+

 

Torello Cava

Nehézkes, érlelt illat. Az sem lepne meg, ha kiderülne róla, hogy hordóban is volt. Ízre is valahogy a hordósság jön velem szembe, szép pezsgése van, de egy melegebb, alkoholos karakter kissé agyonvágja a harmóniát (érezhetően meleg klímáról származó pezsgő). Egy testes pezsgő. 6

 

Pere Ventura Cava Vintage Gran Reserva

Cukorkás, tropikális illat, nyári almával, parfümmel, egész halvány korosodással. Ízre komolyabb hangnemre vált aztán. Hosszú, gyümölcsös, autolitikus jegyek szövik át szépen, szárító utóízzel. 6

 

Marchese Antinori Franciacorta Brut Cuvee Royale

Kissé büdi, kellemetlen illat, poros jegyekkel. A kortyban sok buborékot érezni, fanyarság kíséretével. Keményebb, rusztikus stílus. 5+

 

Bollinger Brut

Autolízises, egyértelműen champagne-os világba lépünk, pirított kenyérrel, brióssal és némi oxidációval. Szép elegáns champagne íz. Finom sav és buborék összhang, jóleső dosage (alap Billecartnak hittem). 6

 

Billecart Salmon Brut Reserve

Fehérvirágos, nagyon, kenyeres elegáns illat, igazi champagne megint.  Szuper, lendületes íz: szép sav, integrált buborékok, eltéveszthetetlen kifinomultság. Csakúgy ragyog (ezt hittem Blanc de Blancsnak). 7

 

Billecart Salmon Vintage 2004

Érett, briósos, toastos illat. Teltebb íz, melyben az érettség dominál. Hosszú lecsengés, és viszonylag kevés, lusta buborék. 6

 

Billecart Salmon Blanc de Blanc

Tetszetős illat: kenyérbél, briós, péksütemények, luxus, csillogás jut róla eszembe, ahogy beleszippantok. Hosszú, rétegzett, komplex, végtelen és elegáns íz jellemzi. A sor legszebb fehér champagne-a. 7+

 

Billecart Salmon Sous Bois

Érezhetően már érett, halványan oxidált és grillázsos illat. Ízre savas, szinte fanyar, de a buborékjai szépek, élnek, viszik a kortyot előre, tetszett a hosszúsága is és minden korosság ellenére nagyonis izgalmas. 7

 

Veuve Clicquot Rosé

Szép rosé árnyalat. Visszafogott, kifinomult illat. Ízre arányos, finom, az egész sor leghúsosabb, legrétegzettebb pezsgője. Többet nyújt, mint a fehérek, hosszabb, ízgazdagabb, izgalmasabb, egészen finom, húsos gyümölcsökkel, sokkal komplexebb korttyal. 7+

  

X

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább