x

Ripka Gergely

Nemzetközi hangolódás a nyárra

Herczeg Ági MasterTasting/6

A múltkori vörös mélyvíz után most fehérek következtek hasonlóképp vegyesen. Sokan vártuk már a rajnais kört, meg is kaptuk pár bor erejéig és pár nagyon rajnais más fajta erejéig! Látható ebben a sorban is, hogy a rajnais borvidékek sikere nagyon sok olyan borvidéket is inspirál, akik esetenként teljesen más adottságokkal és fajtákkal rendelkeznek. Hazai meglepetés és közel-keleti klasszis is jutott a sorba a fokozva a hangulatot:

Pazo de San Mauro Albarino 2016

Virágos, illatos, enyhén szotyis, gyönyörű illattal. Nem kifejezett módon, de mégis van benne valami nagyon rajnais déli gyümölcsösség. Ízben aztán a cizellált savak és egy leheletnyi édesség is finoman keretezi a kortyot, ami még inkább fiatal rajnait sejtet és ez a fajta nem először tréfál meg. Gyönyörű, tiszta, jóleső, üde fehérbor. Hát ilyen ez az Albarino. 6+

 

Clemens Busch Riesling Marienburg GG Mosel 2014

Határozott petrolosság, érettebb tercier rajnais jegyek árulják el a fajtát.  Citrusos, hosszú, cizellált, remek szerkezetű bor, végig szuper fókusszal. 6

 

Loimer Loiseberg Grüner Veltliner Kamptal 2015

Felismerhetően GV-s zöldfűszeres, picit fülledt illat. Amolyan jó értelemben vett kiszámítható, neutrális, grüvés, osztrákos hangulat és légiesség: sima felszín, varratmentes szerkezet, nagyon barátságos, kerek és elegáns bor. 6

 

Tegernseerhof Loiben Riseling Wachau

Barackos, akácos, fehérhúsú gyümölcsös, ismét osztrák borokra hajazó hangulat. Hasonlóképp sima, illesztésmentes felszín, elegáns kerekség és finom, tiszta ízek. Zöldveltelininek hittem viszont ezt is. 6

 

Chateau Musar Bekaa Valley Lebanon 2007

Hordós, érett, oxidált, ásványos, nehézkes bor, durva, erőteljes és egy kissé gejl viaszos, liliomos érlelési (szekunder)íz köszön benne vissza, melyet Dénes Tibor borában már éreztem és akkor sem kedveltem. 5

 

Sanzon Rány Furmint 2015

Fiatalos szín, virágos, könnyed illat, osztrák hangulatot keltett ez is vakon (mily szép, hogy a bor készítőjének éppen Ausztria a legfőbb inspiráció). Maradékcukros íz, enyhén félszáraznak hat az íz. Finom. Gyönyörű a bor felépítése, bájos, kecses, mérhetetlenül elegáns. Pedig a furmintról nem ezek a jelzők szoktak eszünkbe jutni. Volt egy pont, ahol Ági rákérdezett, ki inná, ezt a bort és senki nem tette fel a kezét szinte. Elég megközelíthetetlen. Nekem nagyon tetszett és előremutatónak tartom a tokaji kortárs palettán. De ami a legfontosabb, ebben a vakmezőnyben egyáltalán nem vallott szégyent egy dűlős furmint, sőt élevezetes, különleges, tiszta világot láthattunk meg rajta keresztül. 6+

 

Domaine Rolet Cotes de Jura 2007

Sherrys, oxidált, száraz szamorodnis illat. Tipikus, diós, érlelt, egyébként szép tercier jegyek. Kesernyés, kávés utóíz, száraz lecsengés. Fele Chardonnay, fele Savaignin. Hát mainstreamnek egyáltalán nem lehet mondani, őszintén elismerem ezt a vidéket, ha ilyen stílusú borokból szerencsét tudnak maguknak kovácsolni. 5+

 

Santa Margherita Pinot grigio 2015

Ismét tiszta, rajnais, citrusos, friss, cizellált világba csöppenünk: zöldséges, olajos magos, petrolos. Szép élénk savai vannak, krétássággal, de leginkább hűvös karaktere és extrém módon szárító utóíze különbözteti meg a többi bortól. Meglepett. Nem hittem volna, hogy olasz, pedig az olajos mag árulkodó lehetett volna. 6

 

Jim Barry The Lodge Hill Dry Riesling Clare Valley 2016

Petrol, gumi, megtévesztően európai hangvétel, virágokkal, de rajnaira is hajazó jegyekkel. Ízben széndioxiodosan zizeg, ropogós, nagyon friss és fiatalos. Légiesebb, szerekezetre valamivel halványabb a többi hasonló stílusú bornál, de tetszett így is. Nem mondtam volna ausztrálnak. 6

 

LAN Rioja Crianza 2008

Animális, aszalt szilvás illat, szép illat. Széles, jó zamatú, meleg tónusú, jó minőségű gyümölcsösséggel, szép. Rioja hozza a kötelezőt. 6

 

Tua Rita Rosso Dei Notri Toszkána 2014

Vad, zöldes, fűszeres illat jellemzi. Kozmopolita bordói hangulat, étcsokival ízben. Kesernysé, hosszú, meleg karaketerű ez is. Fele Sangiovese, másik fele Merlot és Syrah. 6

 

Chateau Musar Bekaa Valley Lebanon 2009

Nagyboros, pici illóval, erőteljes, koncentrált illat, bőrrel, animalitással. Húzós, tanninos, kesernyés, negros, kátrányos világ. Cabernet sauvignon, carignan, Cinsault. 6

X
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább

Ripka Gergely

Nagy bor az, ami úgy gazdag, hogy jól iható!

Kaláka borok a megkezdett úton tovább...

Alkonyi László a 2013-as évjárattal mutatkozott be borászként. Borszakírói pályájáról már számos korábbi posztban és interjúban szót ejtettünk, és Kalákás munkásságát is nagy figyelemmel követi az egész szakma. Alkonyi László nagyon fontos igazságokra világított rá hajdani írásaival. Az a fajta radikális hang volt ő, amely kendőzetlenül tárt fel szakmai problémákat, mellyel a rendszerváltás utáni borágazat küzdött. Ezt persze számos borász igen rosszul fogadta, a háborúskodásból pedig az lett, hogy mostanra ez a hang borokban próbál kifejeződést találni inkább, mégpedig Tállyán. Az összes forgalmi boráról beszámoltunk korábban.

Tovább
Poszt hamarosan

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Negyed évszázad megbízhatóság Hegyalján

25 éves a Disznókő

Nehéz lenne mondani még egy olyan birtokot Tokaj környékén, ahol ennyire stabil és precíz minőséggel volt dolgunk a kezdetek, a rendszerváltás óta. Akármilyen borkategóriáról beszélünk, a Disznókő mindenben nagyon kiszámítható a magas minőséget tekintve. Nyilván az aszú a legfontosabb boruk, de mint nagyborászat, a piac tőlük is elvárja már a megbízható száraz bort, ami náluk belépőbor és nem több, a magaslatokat az édes borok jelentik, melyek late harvest és szamorodni alapokon nyugodnak. Mészáros László bevezetőjében is elhangzott, hogy az AXA Milessimé cégcsoport ugyan számos történelmi borvidéken készít borokat (Bordó mellett, Burgundiában, Portóban is), de Hegyalján kellett a legkreatívabbnak lenniük. Annyival egészíteném ki, hogy a legbátrabbaknak is itt kellett lenniük. Márpedig a Disznókő forradalmat indított a 90-es évek aszúival. Mérföldkövekkel ünnepeltük a 25 év komoly munkásságát:

Tovább