x

Ripka Gergely

Nemzetközi hangolódás a nyárra

Herczeg Ági MasterTasting/6

A múltkori vörös mélyvíz után most fehérek következtek hasonlóképp vegyesen. Sokan vártuk már a rajnais kört, meg is kaptuk pár bor erejéig és pár nagyon rajnais más fajta erejéig! Látható ebben a sorban is, hogy a rajnais borvidékek sikere nagyon sok olyan borvidéket is inspirál, akik esetenként teljesen más adottságokkal és fajtákkal rendelkeznek. Hazai meglepetés és közel-keleti klasszis is jutott a sorba a fokozva a hangulatot:

Pazo de San Mauro Albarino 2016

Virágos, illatos, enyhén szotyis, gyönyörű illattal. Nem kifejezett módon, de mégis van benne valami nagyon rajnais déli gyümölcsösség. Ízben aztán a cizellált savak és egy leheletnyi édesség is finoman keretezi a kortyot, ami még inkább fiatal rajnait sejtet és ez a fajta nem először tréfál meg. Gyönyörű, tiszta, jóleső, üde fehérbor. Hát ilyen ez az Albarino. 6+

 

Clemens Busch Riesling Marienburg GG Mosel 2014

Határozott petrolosság, érettebb tercier rajnais jegyek árulják el a fajtát.  Citrusos, hosszú, cizellált, remek szerkezetű bor, végig szuper fókusszal. 6

 

Loimer Loiseberg Grüner Veltliner Kamptal 2015

Felismerhetően GV-s zöldfűszeres, picit fülledt illat. Amolyan jó értelemben vett kiszámítható, neutrális, grüvés, osztrákos hangulat és légiesség: sima felszín, varratmentes szerkezet, nagyon barátságos, kerek és elegáns bor. 6

 

Tegernseerhof Loiben Riseling Wachau

Barackos, akácos, fehérhúsú gyümölcsös, ismét osztrák borokra hajazó hangulat. Hasonlóképp sima, illesztésmentes felszín, elegáns kerekség és finom, tiszta ízek. Zöldveltelininek hittem viszont ezt is. 6

 

Chateau Musar Bekaa Valley Lebanon 2007

Hordós, érett, oxidált, ásványos, nehézkes bor, durva, erőteljes és egy kissé gejl viaszos, liliomos érlelési (szekunder)íz köszön benne vissza, melyet Dénes Tibor borában már éreztem és akkor sem kedveltem. 5

 

Sanzon Rány Furmint 2015

Fiatalos szín, virágos, könnyed illat, osztrák hangulatot keltett ez is vakon (mily szép, hogy a bor készítőjének éppen Ausztria a legfőbb inspiráció). Maradékcukros íz, enyhén félszáraznak hat az íz. Finom. Gyönyörű a bor felépítése, bájos, kecses, mérhetetlenül elegáns. Pedig a furmintról nem ezek a jelzők szoktak eszünkbe jutni. Volt egy pont, ahol Ági rákérdezett, ki inná, ezt a bort és senki nem tette fel a kezét szinte. Elég megközelíthetetlen. Nekem nagyon tetszett és előremutatónak tartom a tokaji kortárs palettán. De ami a legfontosabb, ebben a vakmezőnyben egyáltalán nem vallott szégyent egy dűlős furmint, sőt élevezetes, különleges, tiszta világot láthattunk meg rajta keresztül. 6+

 

Domaine Rolet Cotes de Jura 2007

Sherrys, oxidált, száraz szamorodnis illat. Tipikus, diós, érlelt, egyébként szép tercier jegyek. Kesernyés, kávés utóíz, száraz lecsengés. Fele Chardonnay, fele Savaignin. Hát mainstreamnek egyáltalán nem lehet mondani, őszintén elismerem ezt a vidéket, ha ilyen stílusú borokból szerencsét tudnak maguknak kovácsolni. 5+

 

Santa Margherita Pinot grigio 2015

Ismét tiszta, rajnais, citrusos, friss, cizellált világba csöppenünk: zöldséges, olajos magos, petrolos. Szép élénk savai vannak, krétássággal, de leginkább hűvös karaktere és extrém módon szárító utóíze különbözteti meg a többi bortól. Meglepett. Nem hittem volna, hogy olasz, pedig az olajos mag árulkodó lehetett volna. 6

 

Jim Barry The Lodge Hill Dry Riesling Clare Valley 2016

Petrol, gumi, megtévesztően európai hangvétel, virágokkal, de rajnaira is hajazó jegyekkel. Ízben széndioxiodosan zizeg, ropogós, nagyon friss és fiatalos. Légiesebb, szerekezetre valamivel halványabb a többi hasonló stílusú bornál, de tetszett így is. Nem mondtam volna ausztrálnak. 6

 

LAN Rioja Crianza 2008

Animális, aszalt szilvás illat, szép illat. Széles, jó zamatú, meleg tónusú, jó minőségű gyümölcsösséggel, szép. Rioja hozza a kötelezőt. 6

 

Tua Rita Rosso Dei Notri Toszkána 2014

Vad, zöldes, fűszeres illat jellemzi. Kozmopolita bordói hangulat, étcsokival ízben. Kesernysé, hosszú, meleg karaketerű ez is. Fele Sangiovese, másik fele Merlot és Syrah. 6

 

Chateau Musar Bekaa Valley Lebanon 2009

Nagyboros, pici illóval, erőteljes, koncentrált illat, bőrrel, animalitással. Húzós, tanninos, kesernyés, negros, kátrányos világ. Cabernet sauvignon, carignan, Cinsault. 6

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább