x

Ripka Gergely

Nemzetközi hangolódás a nyárra

Herczeg Ági MasterTasting/6

A múltkori vörös mélyvíz után most fehérek következtek hasonlóképp vegyesen. Sokan vártuk már a rajnais kört, meg is kaptuk pár bor erejéig és pár nagyon rajnais más fajta erejéig! Látható ebben a sorban is, hogy a rajnais borvidékek sikere nagyon sok olyan borvidéket is inspirál, akik esetenként teljesen más adottságokkal és fajtákkal rendelkeznek. Hazai meglepetés és közel-keleti klasszis is jutott a sorba a fokozva a hangulatot:

Pazo de San Mauro Albarino 2016

Virágos, illatos, enyhén szotyis, gyönyörű illattal. Nem kifejezett módon, de mégis van benne valami nagyon rajnais déli gyümölcsösség. Ízben aztán a cizellált savak és egy leheletnyi édesség is finoman keretezi a kortyot, ami még inkább fiatal rajnait sejtet és ez a fajta nem először tréfál meg. Gyönyörű, tiszta, jóleső, üde fehérbor. Hát ilyen ez az Albarino. 6+

 

Clemens Busch Riesling Marienburg GG Mosel 2014

Határozott petrolosság, érettebb tercier rajnais jegyek árulják el a fajtát.  Citrusos, hosszú, cizellált, remek szerkezetű bor, végig szuper fókusszal. 6

 

Loimer Loiseberg Grüner Veltliner Kamptal 2015

Felismerhetően GV-s zöldfűszeres, picit fülledt illat. Amolyan jó értelemben vett kiszámítható, neutrális, grüvés, osztrákos hangulat és légiesség: sima felszín, varratmentes szerkezet, nagyon barátságos, kerek és elegáns bor. 6

 

Tegernseerhof Loiben Riseling Wachau

Barackos, akácos, fehérhúsú gyümölcsös, ismét osztrák borokra hajazó hangulat. Hasonlóképp sima, illesztésmentes felszín, elegáns kerekség és finom, tiszta ízek. Zöldveltelininek hittem viszont ezt is. 6

 

Chateau Musar Bekaa Valley Lebanon 2007

Hordós, érett, oxidált, ásványos, nehézkes bor, durva, erőteljes és egy kissé gejl viaszos, liliomos érlelési (szekunder)íz köszön benne vissza, melyet Dénes Tibor borában már éreztem és akkor sem kedveltem. 5

 

Sanzon Rány Furmint 2015

Fiatalos szín, virágos, könnyed illat, osztrák hangulatot keltett ez is vakon (mily szép, hogy a bor készítőjének éppen Ausztria a legfőbb inspiráció). Maradékcukros íz, enyhén félszáraznak hat az íz. Finom. Gyönyörű a bor felépítése, bájos, kecses, mérhetetlenül elegáns. Pedig a furmintról nem ezek a jelzők szoktak eszünkbe jutni. Volt egy pont, ahol Ági rákérdezett, ki inná, ezt a bort és senki nem tette fel a kezét szinte. Elég megközelíthetetlen. Nekem nagyon tetszett és előremutatónak tartom a tokaji kortárs palettán. De ami a legfontosabb, ebben a vakmezőnyben egyáltalán nem vallott szégyent egy dűlős furmint, sőt élevezetes, különleges, tiszta világot láthattunk meg rajta keresztül. 6+

 

Domaine Rolet Cotes de Jura 2007

Sherrys, oxidált, száraz szamorodnis illat. Tipikus, diós, érlelt, egyébként szép tercier jegyek. Kesernyés, kávés utóíz, száraz lecsengés. Fele Chardonnay, fele Savaignin. Hát mainstreamnek egyáltalán nem lehet mondani, őszintén elismerem ezt a vidéket, ha ilyen stílusú borokból szerencsét tudnak maguknak kovácsolni. 5+

 

Santa Margherita Pinot grigio 2015

Ismét tiszta, rajnais, citrusos, friss, cizellált világba csöppenünk: zöldséges, olajos magos, petrolos. Szép élénk savai vannak, krétássággal, de leginkább hűvös karaktere és extrém módon szárító utóíze különbözteti meg a többi bortól. Meglepett. Nem hittem volna, hogy olasz, pedig az olajos mag árulkodó lehetett volna. 6

 

Jim Barry The Lodge Hill Dry Riesling Clare Valley 2016

Petrol, gumi, megtévesztően európai hangvétel, virágokkal, de rajnaira is hajazó jegyekkel. Ízben széndioxiodosan zizeg, ropogós, nagyon friss és fiatalos. Légiesebb, szerekezetre valamivel halványabb a többi hasonló stílusú bornál, de tetszett így is. Nem mondtam volna ausztrálnak. 6

 

LAN Rioja Crianza 2008

Animális, aszalt szilvás illat, szép illat. Széles, jó zamatú, meleg tónusú, jó minőségű gyümölcsösséggel, szép. Rioja hozza a kötelezőt. 6

 

Tua Rita Rosso Dei Notri Toszkána 2014

Vad, zöldes, fűszeres illat jellemzi. Kozmopolita bordói hangulat, étcsokival ízben. Kesernysé, hosszú, meleg karaketerű ez is. Fele Sangiovese, másik fele Merlot és Syrah. 6

 

Chateau Musar Bekaa Valley Lebanon 2009

Nagyboros, pici illóval, erőteljes, koncentrált illat, bőrrel, animalitással. Húzós, tanninos, kesernyés, negros, kátrányos világ. Cabernet sauvignon, carignan, Cinsault. 6

X

Ripka Gergely

Német Riesling-magaslatok: Grosses Gewachs 2016

A Rajna-vidék csúcsai 2016-ból

A német eredetvédelmi rendszer messze földön híres pontosságáról, logikus és mindenekelőtt házon belül és a piacon is életképes felépítéséről. Erről már több ízben is zengett poszt hasábjainkon idén. A mai posztban nem is aprózzuk el a rajnai-témát. Nagyon leegyszerűsítve: Németországban a legjobb dűlők, a grand cru-k kapták a Grosses Gewachs megjelölést. Tar Feri, a Carpe Diem borszentélyben idén már többször megörvendeztette a stílus és a fajta rajongóit egy-egy masszív rizling-sorral. Ezúttal  a 2016-os évjáratnak és a legnevesebb termelők, legjobb GG rieslingjeinek szentelt egy estét, amikoris boldog születésnapot nekem (mondhatnám azt is, hogy szebben nem is lehetett volna időzíteni ezt a kóstolót).

Tovább

Ripka Gergely

Pajzos 25

Fordulatos történet két történelmi termőhelyen

Idén több hőskori pionír pince is ünnepli a negyedévzázados évfordulóját.  Nyáron a szintén francia lendületű Disznókő tartott retropsektív kóstolót. Novemberben a Pajzos-Megyer ünnepelt méltó keretek közt. Kilencvenes évelbeli aszúik az első formabontó újaszúk közt robbantak. Mégis, a ’92- utáni Pajzos az egyik legzavarosabb történet a borvidék messzi északi felén. Egy dolog alapítani egy birtokot a rendszerváltás utáni Hegyalján és egy másik dolog mozgásban tartani a bárkát a viharos, háborgó tengeren. Francia alapítók, rengeteg birtokigazgató és borász váltotta egymást, hogy mostanra Laurent Comas irányítsa a birtokot. A tehetséges Bai Istvánt két fiatal sváb srác váltotta nem rég: Espák Pali, szőlész és Naár Ferenc, borász. Így hárman alakítják a jelenkori stílusát a pincének.

Tovább
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább