x

Ripka Gergely

Vörösök tengerén át...

Herczeg Ági MasterTasting/5

A Herczeg Ági-féle MW felkészülő kóstolók jegyzetei kicsit sokat időztek a fiókomban az elmúlt hetekben, de sietve pótolnám is őket. Ez azért is izgalmas számomra, mert így az utólagos begépeléssel talán még többet tanulok: hisz azóta elfelejtettem a borok sorrendjét, a pontos neveket is és most a jegyzetek alapján kapcsolom össze utólag is fejben a borokban tapasztalt mintázatokat a borsorral (ami külön lapon van). Az eddigi kóstolók legnehezebb vak sora következik: vörös cuvée-k a nagyvilágból. Eléggé szeszélyes vízeken járunk tehát. Ági persze semmit nem mondott el előre. Így gyakorlatilag kikövetkeztethető tematika és fogódzók nélkül kóstoltunk végig 12 vörösbort a nagyvilágból. Öt fajtabor, a többi a legkülönfélébb házasítás. Mélyvíz a javából. Kezdjük is el a kalandos utazást szépen:

 

 

Trentangeli Catel del Monte Rosso Puglia 2014

70%-ban Aglianico, 20 % Cabernet, 10 % Syrah. Én syrahnak hittem. Fiatalos illat, dzsemes szilvával, animalitással, babérral. Közepes test, kiváló zamatok. A korty inkább a gyümölcsökre épít, a végén kesernyés, az animalitás ízben is megvan, szép savakkal, izgalmas testfelépítéssel. Mondjuk korrekt alapbor. 5+

 

Post Scriptum de Chryseia  Duoro 2014

64 % Touriga nacional, 28 % Tinto fino. Fiatalos, erdei gyümölcs joghurtos, csodásan intenzív illat, tiszta narancs. Kiváló savai vannak ízben, ismét rengeteg gyümölccsel, finom zamatokkal. Nagyon tetszett, szinte minden európai ország átfutott az agyamon, miközben kóstoltuk... Talán Garncha, talán inkább olasz, talán mégis spanyol, de mindenképp délies karaterű... Mindenestre remek darab. 6+

 

Tormaresca Torcicoda Primitivo Puglia 2014

Pités gyümölcsök, szilva, remek fa, életteli illat, sok-sok primer jeggyel. Finom zamatú korty, szárító vég, bőrös ízekkel. Komoly struktúra, de mégis jó inni, üdeség, életteliség is van benne. Sokkal dzsemesebb ízre emlékeztem, most nem ismertem rá. 7

 

Casa de Santar Reserva Dao 2012

Mindenképp európai bor, de ennél közelebb vakon nem jutottam a megoldáshoz. Touriga nacional, Alfrocheiro fajták bora.  Nehézkes illat. Kissé penetráns izzadságszaga van, bőrös, animális mindenesetre. Húsos, szép tanninú, határozott savakkal rendelkező vörösbor, finom gyümölcsösséggel. Szellőztetni kell, akkor az illat is sokat javul, szépül. 6+

 

Gaja Magari Toszkána 2010

Vegetális, gazos, kissé talán éretlen is orrban. Paprikás bordói fajtákat megidéző illat, mindenképp lehet benne valamelyik vagy mindkét cabernet. A korty fűszeres és bőrös, szárító, nyers, és az éretlenség jelei itt is kellemetlenkednek...nem győzőtt meg egyáltalán, óriási csillaghullás számomra. (50 % Merlot, 25 % Cabernet franc, 25 % Cabernet sauvignon, a sor legdrágább bora.) 5+

 

Murphy-Goode Zinfandel California 2012

Szép biros bogyós gyümölcsös, különleges illat: elképesztően meggyes, cseresznyés, epres, és más fanyar piros gyümölcsökre hajaz. Már az illata levett a lábamról teljesen. Húsos, hosszú, stílusos, selymes, mégis komoly szerkezetű bor. Nem ismertem fel a fajtát, de nagyon meggyőző, kliséktől mentes, eredeti bor, van egyénisége. 7+

 

La Braccesca Bramasole Syrah Toszkána 2010

Ausztrál bornak hittem. Egy kis testszag, istállóval, animalitással, negroval, cefrésséggel. Mély, komplex, gyógyszeres, dohányos, kissé zavart korty. Rumos, nehézkes, súlyos, és az egész szerkezet valahogy mégis puha, gyenge. 5+

 

Terra d’Uro Seleccion Especial Toro 2008

Tinta de Toro, azaz Tempranillo. Szilvás, alkoholos, nehéz és öregebb borra utaló illat. Tanninos, kimondottan szárító ízvilág, de hosszú és megnyerő textúra, szerkezet és komplexitás. Rétegzett, meleg tónusú, kissé tapad a korty vége. Hamarabb mondtam volna Riojanak. De Portugália azért nehéz, mert vakon nem gondolna rá az ember soha, pedig fontos bornemzet, fontos (és remek) borokkal. 6+

 

Brancaia Chianti Classico Riserva 2013

Nagyrészt Sangiovese és egy kis Merlot. Cédrusos, szantálos, borókás, fűszeres, csokis illatkavalkád. Nyers benne a fa, szárít, tapad, tüzes és egyszerre valahogy nehezemre esik szeretni. Jók a savai, mégis szájban nagy térhatást keltő bor. Izgalmas, de mégsem tudtam megkedvelni ilyen egyensúlyi zavarok mellett. 5+

 

Clonakilla Hilltops Shiraz 2014

Ismét a bőrös, szilvás, narancshéjas, vérnarancsos, komoly illat, gránátalmával, égett bakelittel. A fajtát nem ismertem fel, de újvilági jellege tagadhatatlan. Ízgalmas, egyensúlyos, komplex, húsos és hosszú bor. Nagyon szerettem. Már megint az újvilág tündököl szebben egy vakmezőnyben... 7

 

Jim Barry The Lodge Hill Shiraz Clare Valley 2014

Dél-Amerikainak hittem, pedig ez is vérnarancsos, primer, friss gyümölcsös, intenzív illat, cassissal, tisztasággal. Ez is vegytisztán újvilági karakterű, jó testtel, édeskés reflexekkel, hosszú, kissé nehéz korttyal. Mégis imádnivaló, komplex és nem lehet megunni. 7

 

Speri Amarone della Valpolicella 2012

Negros, cassisos, fekete tónusú illaz, földességgel, paradicsommal. Ízre kimondottan édeskés, hosszú és alkoholos, sejtetve az überkoncentrált alapanyag eredetét. Komoly, telt, vastag bor, de mégsem esik túlzásokba. Szerettem mindig is Valpolicellat, és legalább ez nem változott ezen a kóstolón sem. Corvina, Rondinella, Molinara. 6+

 

TANULSÁGOK:

Olaszországot továbbra sem tudtam megszeretni (vagy engem kerülnek el a lenyűgöző olasz borok vagy az én ízlésemmel van a bibi), de ha már olasz borok, akkor nekem a csizma sarka és a Primitivo a borom.

Portugália legalább olyan fontos része a dél-európai mezőnynek, mint a három nagy (olasz, francia, spanyol): ne feledkezzünk el róla, ha óvilági borok közt kalandoznánk.

Úgy tűnik a vérnarancs=ausztrál shiraz (nálam).

A szép Újvilág sokadszorra kápráztat el porfizmusával, kedvességével. Egy újabb vakmezőny, ahol klasszikus olasz borvidékek és pincék csalódást keltenek, kusza a kép, míg a kaliforniaiak, ausztrálok egyéniségek, finomak, örömet okoznak.

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább