x

Ripka Gergely

Vörösök tengerén át...

Herczeg Ági MasterTasting/5

A Herczeg Ági-féle MW felkészülő kóstolók jegyzetei kicsit sokat időztek a fiókomban az elmúlt hetekben, de sietve pótolnám is őket. Ez azért is izgalmas számomra, mert így az utólagos begépeléssel talán még többet tanulok: hisz azóta elfelejtettem a borok sorrendjét, a pontos neveket is és most a jegyzetek alapján kapcsolom össze utólag is fejben a borokban tapasztalt mintázatokat a borsorral (ami külön lapon van). Az eddigi kóstolók legnehezebb vak sora következik: vörös cuvée-k a nagyvilágból. Eléggé szeszélyes vízeken járunk tehát. Ági persze semmit nem mondott el előre. Így gyakorlatilag kikövetkeztethető tematika és fogódzók nélkül kóstoltunk végig 12 vörösbort a nagyvilágból. Öt fajtabor, a többi a legkülönfélébb házasítás. Mélyvíz a javából. Kezdjük is el a kalandos utazást szépen:

 

 

Trentangeli Catel del Monte Rosso Puglia 2014

70%-ban Aglianico, 20 % Cabernet, 10 % Syrah. Én syrahnak hittem. Fiatalos illat, dzsemes szilvával, animalitással, babérral. Közepes test, kiváló zamatok. A korty inkább a gyümölcsökre épít, a végén kesernyés, az animalitás ízben is megvan, szép savakkal, izgalmas testfelépítéssel. Mondjuk korrekt alapbor. 5+

 

Post Scriptum de Chryseia  Duoro 2014

64 % Touriga nacional, 28 % Tinto fino. Fiatalos, erdei gyümölcs joghurtos, csodásan intenzív illat, tiszta narancs. Kiváló savai vannak ízben, ismét rengeteg gyümölccsel, finom zamatokkal. Nagyon tetszett, szinte minden európai ország átfutott az agyamon, miközben kóstoltuk... Talán Garncha, talán inkább olasz, talán mégis spanyol, de mindenképp délies karaterű... Mindenestre remek darab. 6+

 

Tormaresca Torcicoda Primitivo Puglia 2014

Pités gyümölcsök, szilva, remek fa, életteli illat, sok-sok primer jeggyel. Finom zamatú korty, szárító vég, bőrös ízekkel. Komoly struktúra, de mégis jó inni, üdeség, életteliség is van benne. Sokkal dzsemesebb ízre emlékeztem, most nem ismertem rá. 7

 

Casa de Santar Reserva Dao 2012

Mindenképp európai bor, de ennél közelebb vakon nem jutottam a megoldáshoz. Touriga nacional, Alfrocheiro fajták bora.  Nehézkes illat. Kissé penetráns izzadságszaga van, bőrös, animális mindenesetre. Húsos, szép tanninú, határozott savakkal rendelkező vörösbor, finom gyümölcsösséggel. Szellőztetni kell, akkor az illat is sokat javul, szépül. 6+

 

Gaja Magari Toszkána 2010

Vegetális, gazos, kissé talán éretlen is orrban. Paprikás bordói fajtákat megidéző illat, mindenképp lehet benne valamelyik vagy mindkét cabernet. A korty fűszeres és bőrös, szárító, nyers, és az éretlenség jelei itt is kellemetlenkednek...nem győzőtt meg egyáltalán, óriási csillaghullás számomra. (50 % Merlot, 25 % Cabernet franc, 25 % Cabernet sauvignon, a sor legdrágább bora.) 5+

 

Murphy-Goode Zinfandel California 2012

Szép biros bogyós gyümölcsös, különleges illat: elképesztően meggyes, cseresznyés, epres, és más fanyar piros gyümölcsökre hajaz. Már az illata levett a lábamról teljesen. Húsos, hosszú, stílusos, selymes, mégis komoly szerkezetű bor. Nem ismertem fel a fajtát, de nagyon meggyőző, kliséktől mentes, eredeti bor, van egyénisége. 7+

 

La Braccesca Bramasole Syrah Toszkána 2010

Ausztrál bornak hittem. Egy kis testszag, istállóval, animalitással, negroval, cefrésséggel. Mély, komplex, gyógyszeres, dohányos, kissé zavart korty. Rumos, nehézkes, súlyos, és az egész szerkezet valahogy mégis puha, gyenge. 5+

 

Terra d’Uro Seleccion Especial Toro 2008

Tinta de Toro, azaz Tempranillo. Szilvás, alkoholos, nehéz és öregebb borra utaló illat. Tanninos, kimondottan szárító ízvilág, de hosszú és megnyerő textúra, szerkezet és komplexitás. Rétegzett, meleg tónusú, kissé tapad a korty vége. Hamarabb mondtam volna Riojanak. De Portugália azért nehéz, mert vakon nem gondolna rá az ember soha, pedig fontos bornemzet, fontos (és remek) borokkal. 6+

 

Brancaia Chianti Classico Riserva 2013

Nagyrészt Sangiovese és egy kis Merlot. Cédrusos, szantálos, borókás, fűszeres, csokis illatkavalkád. Nyers benne a fa, szárít, tapad, tüzes és egyszerre valahogy nehezemre esik szeretni. Jók a savai, mégis szájban nagy térhatást keltő bor. Izgalmas, de mégsem tudtam megkedvelni ilyen egyensúlyi zavarok mellett. 5+

 

Clonakilla Hilltops Shiraz 2014

Ismét a bőrös, szilvás, narancshéjas, vérnarancsos, komoly illat, gránátalmával, égett bakelittel. A fajtát nem ismertem fel, de újvilági jellege tagadhatatlan. Ízgalmas, egyensúlyos, komplex, húsos és hosszú bor. Nagyon szerettem. Már megint az újvilág tündököl szebben egy vakmezőnyben... 7

 

Jim Barry The Lodge Hill Shiraz Clare Valley 2014

Dél-Amerikainak hittem, pedig ez is vérnarancsos, primer, friss gyümölcsös, intenzív illat, cassissal, tisztasággal. Ez is vegytisztán újvilági karakterű, jó testtel, édeskés reflexekkel, hosszú, kissé nehéz korttyal. Mégis imádnivaló, komplex és nem lehet megunni. 7

 

Speri Amarone della Valpolicella 2012

Negros, cassisos, fekete tónusú illaz, földességgel, paradicsommal. Ízre kimondottan édeskés, hosszú és alkoholos, sejtetve az überkoncentrált alapanyag eredetét. Komoly, telt, vastag bor, de mégsem esik túlzásokba. Szerettem mindig is Valpolicellat, és legalább ez nem változott ezen a kóstolón sem. Corvina, Rondinella, Molinara. 6+

 

TANULSÁGOK:

Olaszországot továbbra sem tudtam megszeretni (vagy engem kerülnek el a lenyűgöző olasz borok vagy az én ízlésemmel van a bibi), de ha már olasz borok, akkor nekem a csizma sarka és a Primitivo a borom.

Portugália legalább olyan fontos része a dél-európai mezőnynek, mint a három nagy (olasz, francia, spanyol): ne feledkezzünk el róla, ha óvilági borok közt kalandoznánk.

Úgy tűnik a vérnarancs=ausztrál shiraz (nálam).

A szép Újvilág sokadszorra kápráztat el porfizmusával, kedvességével. Egy újabb vakmezőny, ahol klasszikus olasz borvidékek és pincék csalódást keltenek, kusza a kép, míg a kaliforniaiak, ausztrálok egyéniségek, finomak, örömet okoznak.

X
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább

Ripka Gergely

Nagy bor az, ami úgy gazdag, hogy jól iható!

Kaláka borok a megkezdett úton tovább...

Alkonyi László a 2013-as évjárattal mutatkozott be borászként. Borszakírói pályájáról már számos korábbi posztban és interjúban szót ejtettünk, és Kalákás munkásságát is nagy figyelemmel követi az egész szakma. Alkonyi László nagyon fontos igazságokra világított rá hajdani írásaival. Az a fajta radikális hang volt ő, amely kendőzetlenül tárt fel szakmai problémákat, mellyel a rendszerváltás utáni borágazat küzdött. Ezt persze számos borász igen rosszul fogadta, a háborúskodásból pedig az lett, hogy mostanra ez a hang borokban próbál kifejeződést találni inkább, mégpedig Tállyán. Az összes forgalmi boráról beszámoltunk korábban.

Tovább
Poszt hamarosan

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Negyed évszázad megbízhatóság Hegyalján

25 éves a Disznókő

Nehéz lenne mondani még egy olyan birtokot Tokaj környékén, ahol ennyire stabil és precíz minőséggel volt dolgunk a kezdetek, a rendszerváltás óta. Akármilyen borkategóriáról beszélünk, a Disznókő mindenben nagyon kiszámítható a magas minőséget tekintve. Nyilván az aszú a legfontosabb boruk, de mint nagyborászat, a piac tőlük is elvárja már a megbízható száraz bort, ami náluk belépőbor és nem több, a magaslatokat az édes borok jelentik, melyek late harvest és szamorodni alapokon nyugodnak. Mészáros László bevezetőjében is elhangzott, hogy az AXA Milessimé cégcsoport ugyan számos történelmi borvidéken készít borokat (Bordó mellett, Burgundiában, Portóban is), de Hegyalján kellett a legkreatívabbnak lenniük. Annyival egészíteném ki, hogy a legbátrabbaknak is itt kellett lenniük. Márpedig a Disznókő forradalmat indított a 90-es évek aszúival. Mérföldkövekkel ünnepeltük a 25 év komoly munkásságát:

Tovább