Gizella Pince frissítés
Egy trükkös évjárat tanulságai
Volt mit bepótolni Szilágyi Lacinál is. Egy teljes délelőttöt töltöttem vele, hogy megtudjam, hol tartanak a nagy Szilvölgyes tervek, álmok. Szilágyi László még mindig az egyik legjózanabb, legtisztábban gondolkodó borásza a borvidéknek, aki ráadásul tényleg gondolkodik is, és ezen nem szabad csakúgy átsiklani. Ez a borász tényleg minden apró rezdülését elemzi az évjáratnak, szőlőnek, bornak és ennek különösen is nagy jelentősége van akkor, amikor arról folytatunk szakmai vitát, hol tart 10-15 év után a szárazboros históriája Tokaj Hegyaljának. Laci mindent megtett, hogy minden szüreti nehézség és időjárási viszontagság ellenére 2016-ból is sikerüljön értékes borokat készíteni.
És itt kell beszélnünk az évjáratról, mely rengeteg feladványt és fordulatot hozott a hegyaljai borászoknak. A szüreti időszek első felében eljött egy pont, amikor a szőlő egyszerűen megtorpant, nem gyarapodott a cukor, a savak pedig még eléggé kemények voltak a gyümölcsben. Az időjárás előrejelzés nem sok szépet jósolt, közeledett az eső, mellyel pedig csupán hajszálon múlott, hogy ne jöjjön el újra 2014. Két féle borásszal találkoztam a borvidéken: az egyik mentette a menthetőt és az eső előtt szüretelte le azt a gyümölcsöt, ahol már megvolt a bogyóban a kiívánt minőség, a másik az analitikát helyezte előtérbe és kivárta a megfelelő érettséget. Laci szinte mindig elsők közt palackozza a friss borokat:
Fumint 2016
Kastély, Deák, Bige, Bomboly. Tiszta virágos, fejlődő, inkább löszkarakterű illat. Szuper savak, szárító íz, de nem lesz fanyar mégsem, szép hordóhasználat kerekíti pluszban. Löszös fordulatokban bővelkedik a korty is. Inkább a filigrán, frissítő, lime-os világot képviseli. 6
Barát Hárs 2016
Makulátlanul tiszta, de inkább hordós illat, virágokkal díszítve. Lassan nyílik. Savai ennek is szuperintenzívek, de ismét érettek. Alkohol akad, de nem vészes, lédús gyümölcsökkel, szép cukorral vesz le a lábamról (8 g/l). 6+
Szilvölgy Furmint 2016 (M)
A dűlőre jellemző fűszerességbe ütközök orral: kakukkfű, zsálya, mely számos löszös borban felbukkan palackozás előtti állapotban. Magas szerekezet, hosszú, egyenes, feszes bor. Csiszolt savak, mégis gazdag, egyensúlyos és hatalmas tehetség.
Szent Tamás Hárs 2016 (M)
Gazdag, megnyerő hordóhasználattal felöltöztetett illat. Most is hömpölygősebb, szélesebb, vastagabb, mádias íz, de nagyon szép arányérzékkel komponálva, hisz a tartalom, mélység mellet intelligens gyümölcsösség, frissesség is párosul.
Bomboly 2016 (M)
Kész formát mutat az illat, a tartályminták közül ez a bor van a leginkább teljes formában. Köves, mádias, birses, körtés orrban. Szép, csiszolt, minerális mádi karakter. Új oldalát mutatja be ennek a nagy mádi termőhelynek, ahonnan eddig ilyen elegáns bort még nem kóstoltam.
Késői Szüret 2016 (M)
Illatban tobzódnak a gyümölcsök, főként friss őszibarack. Ízre hosszú és mély, komplex, gazdag korty. Korábbi évjáratokhoz képest viszont sokkalta pengébbek a savak, amolyan rieslinges utánrézést hagyva a szájban. A hűvős, esős évek mindig édesben a legkülönlegesebbek....