x

Ripka Gergely

Gizella Pince frissítés

Egy trükkös évjárat tanulságai

Volt mit bepótolni Szilágyi Lacinál is. Egy teljes délelőttöt töltöttem vele, hogy megtudjam, hol tartanak a nagy Szilvölgyes tervek, álmok. Szilágyi László még mindig az egyik legjózanabb, legtisztábban gondolkodó borásza a borvidéknek, aki ráadásul tényleg gondolkodik is, és ezen nem szabad csakúgy átsiklani. Ez a borász tényleg minden apró rezdülését elemzi az évjáratnak, szőlőnek, bornak és ennek különösen is nagy jelentősége van akkor, amikor arról folytatunk szakmai vitát, hol tart 10-15 év után a szárazboros históriája Tokaj Hegyaljának. Laci mindent megtett, hogy minden szüreti nehézség és időjárási viszontagság ellenére 2016-ból is sikerüljön értékes borokat készíteni.

És itt kell beszélnünk az évjáratról, mely rengeteg feladványt és fordulatot hozott a hegyaljai borászoknak. A szüreti időszek első felében eljött egy pont, amikor a szőlő egyszerűen megtorpant, nem gyarapodott a cukor, a savak pedig még eléggé kemények voltak a gyümölcsben. Az időjárás előrejelzés nem sok szépet jósolt, közeledett az eső, mellyel pedig csupán hajszálon múlott, hogy ne jöjjön el újra 2014. Két féle borásszal találkoztam a borvidéken: az egyik mentette a menthetőt és az eső előtt szüretelte le azt a gyümölcsöt, ahol már megvolt a bogyóban a kiívánt minőség, a másik az analitikát helyezte előtérbe és kivárta a megfelelő érettséget. Laci szinte mindig elsők közt palackozza a friss borokat:

 

Fumint 2016

Kastély, Deák, Bige, Bomboly. Tiszta virágos, fejlődő, inkább löszkarakterű illat. Szuper savak, szárító íz, de nem lesz fanyar mégsem, szép hordóhasználat kerekíti pluszban. Löszös fordulatokban bővelkedik a korty is. Inkább a filigrán, frissítő, lime-os világot képviseli. 6

 

Barát Hárs 2016

Makulátlanul tiszta, de inkább hordós illat, virágokkal díszítve. Lassan nyílik. Savai ennek is szuperintenzívek, de ismét érettek. Alkohol akad, de nem vészes, lédús gyümölcsökkel, szép cukorral vesz le a lábamról (8 g/l). 6+

 

Szilvölgy Furmint 2016  (M)

A dűlőre jellemző fűszerességbe ütközök orral: kakukkfű, zsálya, mely számos löszös borban felbukkan palackozás előtti állapotban. Magas szerekezet, hosszú, egyenes, feszes bor. Csiszolt savak, mégis gazdag, egyensúlyos és hatalmas tehetség.

 

Szent Tamás Hárs 2016 (M)

Gazdag, megnyerő hordóhasználattal felöltöztetett illat. Most is hömpölygősebb, szélesebb, vastagabb, mádias íz, de nagyon szép arányérzékkel komponálva, hisz a tartalom, mélység mellet intelligens gyümölcsösség, frissesség is párosul.

 

Bomboly 2016 (M)

Kész formát mutat az illat, a tartályminták közül ez a bor van a leginkább teljes formában. Köves, mádias, birses, körtés orrban. Szép, csiszolt, minerális mádi karakter. Új oldalát mutatja be ennek a nagy mádi termőhelynek, ahonnan eddig ilyen elegáns bort még nem kóstoltam.

 

Késői Szüret 2016 (M)

Illatban tobzódnak a gyümölcsök, főként friss őszibarack. Ízre hosszú és mély, komplex, gazdag korty. Korábbi évjáratokhoz képest viszont sokkalta pengébbek a savak, amolyan rieslinges utánrézést hagyva a szájban. A hűvős, esős évek mindig édesben a legkülönlegesebbek....

 

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább