x

Ripka Gergely

••Demeter Zoltán/2016 évjáratkörkép

Viszlát főbor, viszlát birtokbor...

Lévén, hogy a Tokajkalauz két fürttel kiemelt hegyaljai birtokáról van szó, sosem mulasztom el Demeter Zoltán friss borait végigkóstolni. A borász borait sokféle kritikával illették fennállásának 20 éve alatt. Senki sem tévedhetetlen és örökérvényű igazság senkinél nincs (továbbra sem). Az eddig kóstolt borai alapján szerintünk minőségben és tanulságokban ő jutott eddig a legmesszebb valamennyi bortípussal (édes, száraz, dűlős, pezsgő). Mindegyik bortípus óriási fejlődéstörténeten ment keresztül ezalatt a húsz esztendő alatt és ebben Demeter Zoltán is nagyon komoly szerepeket vállalt, nagyon sok kiváló bort palackba töltve.

Mindig elmondjuk, hogy nem csupán a szakmán belüli mozgásteret használja ki, de egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a borvidék sorsát is előrébb vigye. Ezen a téren számos elismert hazai borásznál érzek hiányosságokat. Míg legtöbben a saját szobruk és legendájuk csinosításával vannak elfoglalva. A Tokaj Alapítvány a zsinagóga melletti emlékpark kialakítását, a dűlőtérkép kiadását követően nyomban bele is fogott a 150 éves Tokaj-Hegyalja Album hű másolatának kinyomtatásához is. Zajlik tehát az élet a Vasvári Pál utcában, ahol pár hete én is látogatást tettem. Ahogy korábbi posztokban már utaltam rá, kétféle válaszút felé sodorta 2016 a borászokat Hegyalján: egy részük az eső előtt elkezdett szüretelni, mentve a termését, a másik tábor kivárt, bevállalva a veszteségeket a szebb savak érdekében. Demeter Zoltán az utóbbiak táborát erősíti (komoly hozamkorlátozással tompítva még a furmint savait):

 

Furmint 2016. (M)

Kóstoláskor még nem került palackba. Illatban friss zöldalma, körte, de mindekelőtt makulátlanul tiszta, friss és üde. A korty roppanó savakkal bír, kiválóan integrált cukor teszi most is kedvessé, finom gyümölcsökkel. Száraz a vége, de mégsem metszően savas, helyette inkább tele van gyümölcsökkel. Remélhetőleg ilyen szép és kedves lesz palackban is majd.

 

Kakas 2016

Hasonlít aromatikában a birtokborhoz, de diszkrétebb, halványan almás, körtés, a Kakas minden évben neutrális, visszafogottabb hangú borokat ad. Nagyon tiszta, citrusos aromatika jellemzi még. Sima felszínű korty, lineáris kortylefutás, szép, varratmentes, jó savú bor, egészen betölti a szájat frissességével. 6+

 

Szerelmi 2016.•

Direktebb, bájosabb, de nem túlzó hárassággal válik el a két furminttól. Virágos, sárgás árnyalatú az illat, szépen fejlődik a levegőn: körtével, őszibarackkal, aztán szellőzve nyári almát lehet még érezni. Hosszú íz, kiváló sav-cukor egyensúly jellemzi, a 9.4-es cukor mellett sokkal lágyabbnak, integráltabbnak érződik a sava. Kíváncsi vagyok, hogy fog érni. Most pazar. 7

 

Ősz-hegy 2016.

Muskotályhoz képest egészen diszkrét illat, inkább virágos (nem annyira szőlős). Lágyabb, visszafogottab textúra, ízben is nagyon moderált, tartózkodó. Játékos, vidám, rebbenékeny, és ami a legfontosabb, nem klisés, jólesik inni és emellett még elegáns stílusa is van. 9.8 g/l cukor teszi igazán kedvessé. 6

 

Late Harvest Birtokbor 2016.••

Némileg alakul a birtokbor históriája. A borász áttért a late harvest megjelölésre és a kis rajnai palackos kiszerelésre. Illatban csordultig a bor telve csodás gyümölcsökkel, szép botritisszel, édesben már más pincéknél is találkoztam komoly izgalmakkal 2016-ból (az esős évek mindig a szüret végére adnak igazán komoly dolgokat). Hosszú íz, csodás, lédús gyümölcsösség, tökéletes arányok és alap édesborhoz képest tekintélyes tartalom, komplexitás és súly. Az egyik legszebb édes birtokbor eddig. 8

 

Anett Bora 2016 (M)

Nyolc év után visszatér Anett is a portfólióba. Ismét Ősz-hegy, ismét muskotály, ismét édes. Diszkrét és csodaszép az illat itt is, virágokkal ,trópusi jegyekkel. Ízben finom barackos tónus, hosszú íz, egyáltalán nem érződik 184-esnek a cukor. Hihetetlen savak tartják feszesen a kortyot. Rengeteg gyümölcse így fiatalon, palackozás előtt a legszebb.

 

Főbor 2016 (M)

A tartályon még főbor szerepel, de a főbor sztoriban újabb csavar várható. – A palack színtelen lesz és tokaji, a termék megjelölése pedig szamorodnira vált, ami eddig soha nem volt Demeter Zoltánnál. Más lehetősége nem maradt a borásznak. A főbor nem ment át a borvidéken. A szamorodni az egyetlen nagyobb múltú édes kategória az aszú alatti szinten, melyhez nyúlni lehet. A bor neve továbbra is Eszter nevét viseli majd a nagyobbik címkén.
Illatban szőlő, körte, barack, tisztán és szépen. Ízben rengeteg sav, olyannyira, hogy a 202-es cukrot simán a háttérbe állítja. Ez talán a sor legfiatalabbja, sokat kell még csiszolódnia az alkotóknak, de óriási formátumú bor.

 

Aszú 2016. (M)

Kissé gyógyszeres, zárt illat, csak percek múlva kapjuk meg tőle az obligát barackosságot és az aszú kedvesebb arcélét. Mézes elsőre a korty, aztán a második felvonásban robbannak a savak is, jönnek sorra a szuperérett gyümölcsök, végtelen ízben vonulva végig a nyelven. Biztos, hogy csodás bor lesz belőle pár éven belül. Sőt maga a csoda.

 

 

X
Borházi csendélet télen

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Fehér csúcsok a nagyvilágból

Tanulságok és stílusok a legnagyobbaktól

Hogyan lesz valamiből a világ legjobb száraz fehérbora? Egy termőhelyből, aztán egy brandből, esetleg a fajtából? Egyáltalán hogyan lehet bekerülni az élvonalba, mit kell ahhoz tudnia egy bornak? Mielőtt ma  végigvennénk néhányat a világ fehér csúcsborai közül, akaratlanul is számba veszi az ember, milyen erényekkel bírnak az előttünk járók. - Sauvignon/Loire: fűszeres, de moderált, csiszolt, feszes; sauvignon/Bordó: fás, de intelligensen, miközben élő savú és gyümölcsös is; sauvignon/Új-Zéland: mindenben intenzív - erős illat, ízben gyümölcsözön; rajnai/német: savvezérelt, de közben komplex, feszes, csiszolt; rajnai/osztrák: könnyebb, egyensúlyos, sima, mégis egyenes, élő savú; és végül chardonnay/burgundia: minőségi fa, végtelen komplexitás, termőhelyiség, vitalitás. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ezeket az erényeket a legtöbb évjáratban és a legtöbb termelőnél megtaláljuk az adott régióban. Ugyancsak fontos, hogy ezek a régiók noha általában fajtaborokat készítenek, ahogy fent is látjuk, ám alapvetően mégsem fajtáról kommunikálnak, hanem sokkal inkább termőhelyről (többnyire a dűlőt is megnevezve, franciáknál a besorolással együtt). Ez azért fontos, mert hazánkban ez nem tűnik közmegegyezés tárgyának ennyi év után sem (sajnos), hanem sokan még mindig fajták (indokolatlan?) kiemelésén munkálkodnak.

Tovább
Préselő Pince, Erdőbénye

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

••DEMETER ZOLTÁN, ASZÚSZTÁROK: 1998-2008

10 éven át minden évjáratban stabilan 90 pont felett

Kevés olyan borvidék van a világban, mely kategóriájában képes szinte minden évjáratban 90 pont fölötti borokat nyújtani. Ha az aszút vesszük alapul, Tokaj ilyen borvidéke a világnak. Demeter Zoltánt sem nagyon kell már talán bemutatni az olvasóknak. A TokajKalauz első pincéje, mely 100 csillagnál többet gyűjtött eddig a borkatalógusunk értelmében. Ezzel az első 2 csillagos borásza a kiadványnak. Olyan kort élünk, amikor a mindenkori száraz borokról Tokajban is gyakrabban kell beszélnünk a különböző pincéknél, pedig nekem mindigis meggyőződésem volt, hogy aszúminőséget tekintve az abszolút első Demeter Zoltán. Noha ebben nehezebb igazán kiemelkedőnek lenni: szükségtelen neveket mondanom, - az egész borvidéken hihetetlen minőségek vannak jelen egyszerre (szárazban pedig mindenhol vannak amplitudók: fölfelé és sajnos lefelé is). Épp ezért fontosnak érzem időről-időre hangsúlyozni: Tokaj a világ első számú édesboros borvidéke, ami felelősség, küldetés, hagyaték. - Demeter Zoltán pedig nem csak főboraival teremtett önálló (és a borvidék számára is irányadó) műfajt édesben, de aszúi is mindig az extrém koncentrációról és egyúttal a kivételes egyensúlyról szóltak. Olyan formátumú borok, amiknek tényleg a világ legjobb éttermeinek borlapján és a ritakaságokat gyűjők pincéjében a helye.

Tovább

Ripka Gergely

RieslingRovat: Von Racknitz @ Nahe

Tűpontos rajnaik egy fiatal borászattól

Kinek hiányoztak a rajnaik februárban? Nekem biztosan (ezentúl rieslingrovat címke alatt fogunk egyik kedvenc szőlőfajtánkkal foglalkozni). Ma egy nagyon izgalmas fiatalabb, tán kevéssé ismert pincéről érkezik a poszt: fiatal házaspár (akiknek aztán a magánéleti válságok miatt újabban nehezebb időket kell megélniük pinceként is). Tar Feri barátunk egyik titkos kedvence a borászat, akik a fajta és a termőhely lehetőségeivel jóval a riesling.hu indulása előtt le tudták nyűgözni a rajnai borok tán legnagyobb ma élő honi ismerőjét . Ennyi talán elég is, hogy a Racknitzra kíváncsiak legyünk. Két termőhelyet vettünk górcső alá: a Klamm porfír (vulkáni törmelék) talaj, lágyabb borokkal; Döhhnofféktól pedig tudjuk, hogy a Hermannshöhle (Hermész barlangja) igazi ikonikus terroir ezen a részen: szürke palás talaj és porfír keveréke, jóval pengébb, feszesebb borokkal. - Sav cukor arány 1:1, finomseprős érés, csak acéltartály! Az első évjárat uk 2003 volt egyébként, tehát az alábbiak még bőven az első leckék közt vannak, ha egy boros pince idővonalát vesszük:

Tovább