x

Ripka Gergely

••Demeter Zoltán/2016 évjáratkörkép

Viszlát főbor, viszlát birtokbor...

Lévén, hogy a Tokajkalauz két fürttel kiemelt hegyaljai birtokáról van szó, sosem mulasztom el Demeter Zoltán friss borait végigkóstolni. A borász borait sokféle kritikával illették fennállásának 20 éve alatt. Senki sem tévedhetetlen és örökérvényű igazság senkinél nincs (továbbra sem). Az eddig kóstolt borai alapján szerintünk minőségben és tanulságokban ő jutott eddig a legmesszebb valamennyi bortípussal (édes, száraz, dűlős, pezsgő). Mindegyik bortípus óriási fejlődéstörténeten ment keresztül ezalatt a húsz esztendő alatt és ebben Demeter Zoltán is nagyon komoly szerepeket vállalt, nagyon sok kiváló bort palackba töltve.

Mindig elmondjuk, hogy nem csupán a szakmán belüli mozgásteret használja ki, de egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a borvidék sorsát is előrébb vigye. Ezen a téren számos elismert hazai borásznál érzek hiányosságokat. Míg legtöbben a saját szobruk és legendájuk csinosításával vannak elfoglalva. A Tokaj Alapítvány a zsinagóga melletti emlékpark kialakítását, a dűlőtérkép kiadását követően nyomban bele is fogott a 150 éves Tokaj-Hegyalja Album hű másolatának kinyomtatásához is. Zajlik tehát az élet a Vasvári Pál utcában, ahol pár hete én is látogatást tettem. Ahogy korábbi posztokban már utaltam rá, kétféle válaszút felé sodorta 2016 a borászokat Hegyalján: egy részük az eső előtt elkezdett szüretelni, mentve a termését, a másik tábor kivárt, bevállalva a veszteségeket a szebb savak érdekében. Demeter Zoltán az utóbbiak táborát erősíti (komoly hozamkorlátozással tompítva még a furmint savait):

 

Furmint 2016. (M)

Kóstoláskor még nem került palackba. Illatban friss zöldalma, körte, de mindekelőtt makulátlanul tiszta, friss és üde. A korty roppanó savakkal bír, kiválóan integrált cukor teszi most is kedvessé, finom gyümölcsökkel. Száraz a vége, de mégsem metszően savas, helyette inkább tele van gyümölcsökkel. Remélhetőleg ilyen szép és kedves lesz palackban is majd.

 

Kakas 2016

Hasonlít aromatikában a birtokborhoz, de diszkrétebb, halványan almás, körtés, a Kakas minden évben neutrális, visszafogottabb hangú borokat ad. Nagyon tiszta, citrusos aromatika jellemzi még. Sima felszínű korty, lineáris kortylefutás, szép, varratmentes, jó savú bor, egészen betölti a szájat frissességével. 6+

 

Szerelmi 2016.•

Direktebb, bájosabb, de nem túlzó hárassággal válik el a két furminttól. Virágos, sárgás árnyalatú az illat, szépen fejlődik a levegőn: körtével, őszibarackkal, aztán szellőzve nyári almát lehet még érezni. Hosszú íz, kiváló sav-cukor egyensúly jellemzi, a 9.4-es cukor mellett sokkal lágyabbnak, integráltabbnak érződik a sava. Kíváncsi vagyok, hogy fog érni. Most pazar. 7

 

Ősz-hegy 2016.

Muskotályhoz képest egészen diszkrét illat, inkább virágos (nem annyira szőlős). Lágyabb, visszafogottab textúra, ízben is nagyon moderált, tartózkodó. Játékos, vidám, rebbenékeny, és ami a legfontosabb, nem klisés, jólesik inni és emellett még elegáns stílusa is van. 9.8 g/l cukor teszi igazán kedvessé. 6

 

Late Harvest Birtokbor 2016.••

Némileg alakul a birtokbor históriája. A borász áttért a late harvest megjelölésre és a kis rajnai palackos kiszerelésre. Illatban csordultig a bor telve csodás gyümölcsökkel, szép botritisszel, édesben már más pincéknél is találkoztam komoly izgalmakkal 2016-ból (az esős évek mindig a szüret végére adnak igazán komoly dolgokat). Hosszú íz, csodás, lédús gyümölcsösség, tökéletes arányok és alap édesborhoz képest tekintélyes tartalom, komplexitás és súly. Az egyik legszebb édes birtokbor eddig. 8

 

Anett Bora 2016 (M)

Nyolc év után visszatér Anett is a portfólióba. Ismét Ősz-hegy, ismét muskotály, ismét édes. Diszkrét és csodaszép az illat itt is, virágokkal ,trópusi jegyekkel. Ízben finom barackos tónus, hosszú íz, egyáltalán nem érződik 184-esnek a cukor. Hihetetlen savak tartják feszesen a kortyot. Rengeteg gyümölcse így fiatalon, palackozás előtt a legszebb.

 

Főbor 2016 (M)

A tartályon még főbor szerepel, de a főbor sztoriban újabb csavar várható. – A palack színtelen lesz és tokaji, a termék megjelölése pedig szamorodnira vált, ami eddig soha nem volt Demeter Zoltánnál. Más lehetősége nem maradt a borásznak. A főbor nem ment át a borvidéken. A szamorodni az egyetlen nagyobb múltú édes kategória az aszú alatti szinten, melyhez nyúlni lehet. A bor neve továbbra is Eszter nevét viseli majd a nagyobbik címkén.
Illatban szőlő, körte, barack, tisztán és szépen. Ízben rengeteg sav, olyannyira, hogy a 202-es cukrot simán a háttérbe állítja. Ez talán a sor legfiatalabbja, sokat kell még csiszolódnia az alkotóknak, de óriási formátumú bor.

 

Aszú 2016. (M)

Kissé gyógyszeres, zárt illat, csak percek múlva kapjuk meg tőle az obligát barackosságot és az aszú kedvesebb arcélét. Mézes elsőre a korty, aztán a második felvonásban robbannak a savak is, jönnek sorra a szuperérett gyümölcsök, végtelen ízben vonulva végig a nyelven. Biztos, hogy csodás bor lesz belőle pár éven belül. Sőt maga a csoda.

 

 

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább