BEMUTATKOZIK: Espák Pince
Hercegkút Kőporosi oldala beerősít
Korai még elragadtatásba esni és nem teljesen publikus, de mindenesetre ízlelgetem egy új Tokajkalauz kiadását. Ennek a munkának a legszebb és legizgalmasabb része a kincskeresési fázis. Ez pedig csak amiatt nehézkes, mert munkám miatt Csopakon kell lennem minden hétvégén, így mindössze a szabadságok maradnak a társadalmi munkának, ez a tény int óvatosságra. Az egyik leginkább alulreprezentált települése Hegyaljának Hercegkút, alig pár jegyzett pincével. Pedig csodás fekvésű ez a sváb település, minden kikapcsolódnivágyónak ajánljuk: nyugodt, rendezett település, egy agilis polgármesterrel, két szép pincesorral. A szerény ismertségen pedig ideje változtatni, amit az Espák család is komolyan gondol.... Már amennyire a (Pajzosnál végzett szőlészeti) állás és a családalapítás mindennapi kihívásai engedik a jelenleg aktív generáció képviseletében Espák Palinak. Meglátogattuk őket a Kőporosi pincében. Ilyenek a boraik, csakis pataki és hercegkúti területekről:
Furmint 2013
Királyhegy és Megyer-dűlők termése. Hordós, kissé öregedő illat, de tiszta. Ahogy ízben is tiszták a gyümölcsök, melyet a fa némileg elnyom. Szép évjárati jegyek, némi krémességgel bemutatva, melyet sajnos az alkohol érzete zár a korty végén. 4/5
Furmint Supreme 2015
Gomboshegy és Királyhegy termése. Ez már tényleg kristálytiszta, virágos és meglepően illatos furmint. Szép, elegáns, kerek, húsos, lágyabb hangulatú az előzőnél (almasavbontás). Metszően tiszták a savai, szép termőhelyi jegyekkel bíró, direktebb, fiatalosabb furmint. 5+
Furmint 2015
Illatos, virágos ez is, némi púderes hangulattal orrban. Fejlődő még az illat. Friss, üde, jóivású, könnyed, csiszolt és elegáns furmint, bonyolítások nélkül. Nem igazán tudok meg általa újat a fajtáról és a termőhelyről, de mint alapbor, korrekt. 5
Sárgamuskotály 2015
Direkt, intenzív, erőteljes déli gyümölcsös, anannászos, bodzás muskotály, mely kissé atipikus. A 14 gramm cukor nem igazán érződik, van kellő sav és alkohol is mellette. Pont így lesz egy kissé híg, egyszerű hangvételű bor. 5
Aszú 2013.•
Picit oldschool aszúillat. - Érett, gombás. A 180-as cukor édessé teszi, cukros iráyba viszi a kortyot, de a sav is elégséges (8.9 g/l), támasztja a komoly édes, kajszis, gyümölcsös íveket. Hosszú, komplex, gazdag aszú. Tartalmas és minden ízében megmutatja az aszú nagyságát. Szép munka 6+/7