x

Ripka Gergely

Kaláka Pince Tállya 2015.•

Tokaji, ha száraz és édes egyszerre

Alkonyi László írásos hagyatéka elévülhetetlen, sok örökrévényű igazságot hagyva ránk. De az írott szó elapadt pár évvel ezelőtt. Fájó, de valahol talán lehet, hogy így van jól: ez az ember ugyanis megírt nekünk mindent, amit tudott vagy tudni vélt. Innentől pedig az utókorra van bízva, hogy ha ma (felkészületlenségünk vagy rövidtávú piaci érdekeink, esendőségünk miatt) nem is, de később képes legyen értelmezni nem csak a Szabadság Bora szintű tájleíró alapműveket, de olyan sokkal markánsabb, megosztó és elsőre talán radikálisnak ható munkákat, mint a HetedHétHatár dűlőklasszifikációs térkép. Nem titok, hogy a TokajKalauz írásakor a szikra Alkonyi László Iránytűje volt, mégis egészen biztos vagyok abban, hogy a felsoroltak közül a klasszifikációs dűlőtérkép a legfontosabb és leginkább formabontó ügy, melyért Alkonyi László valaha is szót emelt. Néhányunk szívében még talán él a remény, hogy mindennek alapjaként egyszer fog tudni működni egy masszív tokaji dűlőbesorolás, ahogy működik és megalapoz mindent Burgundiában, Bordóban, Champagne-ban, de német borvidékeken is.

Többször szóba került, hogy a borkészítés terén is igen radikális felfogás mentén munkálkodik Alkonyi László. Bár kezdetek óta készült habzóbora is (2014/2015), a 2013-as évjárat kijelölte az alappilléreket: ebben Tokaj-édes, Tállya-félédes, dűlős Tökösmál-(fél)száraz. Ár és cukor fordított arány szerint, legalábbis ez a papírforma. Egyelőre aszú és igazából hagyományos értelembe vett édes bor sincs a szortimentben. S érdekes módon talán ez az a pontja az Alkonyi-filozófiának, tokaji vízióknak, mellyel a legkevésbé tudok/lehet azonosulni. Alkonyi mindig a botritiszmentes terroirborokat helyezte előtérbe a borvidéki palettán. Nyilván épp a dűlőklasszifikáció építőköveiként tekintve a száraz borra. Egyik legradikálisabb gondolata, víziója volt, hogy nem az aszú mellékterméke a szárazbor, hanem fordítva...!

Kemény kijelentés. Pláne egy olyan borvidéken, melyet a történelem folyamán az édesborok tettek naggyá. De minden szakinak joga van olyan rendszerben/univerzumban gondolkodni, amit életképesnek gondol. És Alkonyi László generációkon, korokon átívelő, nagyon stabil rendszerbe ágyazva képzelte el Tokajt és borkultúráját mindig. Aki hallotta már őt beszélni, bizonyára tudja miről beszélek.
Na de vissza a borokhoz! Hogy is néz ki mindez a gyakorlatban a Kaláka borokban? - Optimális fenológiai érettség, színlével, réteges szüret, tiszta stílus, hordómentes termőhelyi jegyek jellemzőek kristálytiszta boraira. Debütálásukkor végigkóstoltam a teljes 2015-ös sort. Vissza lehet keresni (link nincs). Most újrakóstoltam, mert kíváncsi voltam az egyik legszebb gyöngyszemre, hogyan fejlődik.

Klasszik fehérboros pohár javasolt. Az illat nagyon egyedi, semmihez sem hasonlítható. Almatermésű gyümölcsök jutnak eszembe: a fehér tónusú jonathán és körte mellett a sárgás birs is jelen van. Kompótos jegyek, egész halvány késői szüretes hangulattal, de a furmint eléggé különc oldala mutatkozik be ebben a borban. Néha fiatalosnak, néha érettnek érzem, talán lassan azért inkább utóbbi. Ízben elképesztő savakkal találkozunk. Nagyon erősnek érzem ezeket a savakat, de valamiért mégsem billen át ez karcosságba, citromba vagy durva szárításba (éretlen jegyekbe pláne nem), ez vsz. a rétegelt szüretnek is közsönhető, melynek értelmében újabb és újabb szüretek mustjai kerülnek egymásra, melyek mindegyikénél kényesen ügyeltek a fenolokra, érettségre. Gyümölcsözön, rendkívül gazdag és komplex szerkezettel, újabb és újabb rétegekkel. Ízben is az érett alma és körte ugrik be leginkább. A cukortartalom kifejezett, de ezekkel savakkal gyakorlatilag mégis száraznak hat a bor lecsengése. Lédús, hosszú, a cukor miatt nem annyira feszes, de ilyen savakkal határtalanul lendületes bor. Teljesen tisztán hagyja a szájat, tele van gyümölcsökkel, és ilyet a furmint bizony maradékcukor nélkül nagyon ritkán tud. Teljesen kimozdul a tokaji mátrixból, amolyan Alkonyis módon. Ez a bor önálló stílus, és mint ilyen összhangban van készítőjének minden korábbi gondolatiságával is. Eredeti élményt ad ez a bor. 7

X

Ripka Gergely

Pezsgőt innék egész nyáron

Herczeg Ági MasterTasting/7

Herczeg Ágnes javában vizsgázik eközben Londonban. Ezzel a poszttal is szeretnék neki nagyon sok sikert és szerencsét kívánni a nagy megmérettetésen! Óriási felkészülési munka előzi meg az ilyesfajta vizsgát. Nyugodt és eltökélt volt, mikor legutóbb együtt kóstoltunk. Amolyan laza ünneplés gyanánt pezsgőkkel koccintottunk az utolsó közös kóstolás alkalmából. Mindenféle stílusba belekortyoltunk: prosecco a maga fiatalos lazaságával, könnyű gyümölcsösségével, Cava a maga sajátos érleltéségével, Lambrusco a megszokhatatlan édességével (nem is tudtam igazán írni róla), néhány kuriózum és természetesen az örök csúcsok-csúcsa: Champagne, a finom kis részletekkel. Mindig mondom, hogy pezsgőt én bármilyen év- és napszakban képes lennék inni, de nyáron aztán végképp szezonja van: frissítő bubik, esküvők, kertipartik, jókedv...ezek szinte elképzelhetetlenek jó pezsgő nélkül!

Tovább
Szilvolgy

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Nemzetközi hangolódás a nyárra

Herczeg Ági MasterTasting/6

A múltkori vörös mélyvíz után most fehérek következtek hasonlóképp vegyesen. Sokan vártuk már a rajnais kört, meg is kaptuk pár bor erejéig és pár nagyon rajnais más fajta erejéig! Látható ebben a sorban is, hogy a rajnais borvidékek sikere nagyon sok olyan borvidéket is inspirál, akik esetenként teljesen más adottságokkal és fajtákkal rendelkeznek. Hazai meglepetés és közel-keleti klasszis is jutott a sorba a fokozva a hangulatot:

Tovább
Bodó Judit mesél a tisztaságról (poszt lejjebb)

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Vörösök tengerén át...

Herczeg Ági MasterTasting/5

A Herczeg Ági-féle MW felkészülő kóstolók jegyzetei kicsit sokat időztek a fiókomban az elmúlt hetekben, de sietve pótolnám is őket. Ez azért is izgalmas számomra, mert így az utólagos begépeléssel talán még többet tanulok: hisz azóta elfelejtettem a borok sorrendjét, a pontos neveket is és most a jegyzetek alapján kapcsolom össze utólag is fejben a borokban tapasztalt mintázatokat a borsorral (ami külön lapon van). Az eddigi kóstolók legnehezebb vak sora következik: vörös cuvée-k a nagyvilágból. Eléggé szeszélyes vízeken járunk tehát. Ági persze semmit nem mondott el előre. Így gyakorlatilag kikövetkeztethető tematika és fogódzók nélkül kóstoltunk végig 12 vörösbort a nagyvilágból. Öt fajtabor, a többi a legkülönfélébb házasítás. Mélyvíz a javából. Kezdjük is el a kalandos utazást szépen:

Tovább