Milyen volt a 2016-os évjárat a hegyaljai borászok szemével?
A Tokaji Bormívelők Társaságának összefoglalója
A Tokaji Bormívelők Társasága 2017. január 16.-án és 20.-án ötödik alkalommal szervezte meg a borvidéki évjárat/újbor kóstolóját, ahol közel 50 termelői pince vett részt, több mint 800 ha szőlőterületet képviselve. Célunk, egy őszinte szakmai párbeszéd kezdeményezése a termelők között. Megismerni az új, fiatal termelőket – támogatni egymást a tapasztalataink megosztásával!
Egy évjáratot értékelni akkor is nagyon nehéz, ha az ember a hétköznapokat együtt éli a szőlővel. Nincs két egyforma évjárat. Szeretnénk segítséget nyújtani az évjáratértékelésben azoknak, akik szeretnének mélyebbre ásni, együtt tanulni a borászokkal, együtt élni a természettel és a borokkal. Úgy gondoljuk, akkor hiteles egy-egy borról/évjáratról véleményt formálni, ha annak minden apró részletét ismerjük.
Tapasztalatainkat a következőkben fogalmaztuk meg:
IDŐJÁRÁS
2016-os év enyhe és csapadékos téllel kezdődött. - Februári hónapra is jutott, ami hátráltatta a metszést a szőlőben.
Márciusban és áprilisban enyhe idő következett. A szőlő ennek köszönhetően időben tudott fakadni. Április utolsó hetében jelentősebb lehűlés következett be, de szerencsére fagykár nem volt a borvidéken. A lehűlés hatására a hónap végén a szőlő fejlődése lelassult.
A meleg májusi időjárás intenzív hajtásnövekedést eredményezett a szőlőben. A hónap utolsó hétvégéjén több ültetvényben megkezdődött a szőlő virágzása.
A viszonylag száraz és meleg június után, júliusban nagyon szélsőségessé vált az időjárás. A hónap második felében gyakoriak voltak a zivatarok, volt ahol 141,2 mm csapadék hullott, ami a borvidék ötven éves átlagnak is duplája (68 mm). Hónap végén jelentős jégeső volt Tokaj, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud és Szegi határában, valamint Szerencs és Bekecs térségében, 20-70% termés kiesését okozva az érintett területeken.
Augusztusban is folytatódott a csapadékos, zivataros időjárás 63,2 mm eső hullott. Ez több mint háromszorosa az előző év augusztusában mért mennyiségnek (19,4 mm). A borvidék ötven éves átlagával (61,3 mm) pedig megegyezik.
Bár viszonylag sok csapadék hullott a nyár folyamán, de a termelőknek általában sikerült megvédeni a termést a lisztharmattól.
Már augusztusban megjelent a botrytis és ahol már 17 mustfok felett volt a cukortartalom, megkezdődött az aszúszemek képződése. Sajnos, ahol alacsonyabb volt a mustfok, ott inkább a rothadás jelent meg. Ez a későbbiekben sok munkát adott a termelőknek, hiszen nagyon szigorúan kellett a beteg fürtöket eltávolítani az egészségesek közül.
Szeptemberben nyárias melegben kezdődött a szüret a korai fajtákkal. Szeptember második felében lehűléssel nagy mennyiségű csapadék is érkezett, a hideg idő miatt lelassult a szőlő cukorgyűjtése és a savak is lassan csökkentek.
Októberben úgy tűnt, hogy a sok éves átlagnál több csapadékot kapott a borvidék. Ez valójában nem így volt, ugyanis ebben a hónapban szinte csak pár mm eltérés volt a 2015-ös évhez képest.
Egészen pontosan:
2015 éves / október 2016 éves / október
Tarcal 396 110 658 119
Mád 447 113 666 114
Tolcsva 514 113 732 86
S.patak 523 112 824 136
A problémát az jelentette, hogy sok volt a csapadékos napok száma, szám szerint 16, és a többi napon is párás, ködös, magas páratartalmú időjárás volt jellemző. Nem láttuk a napot, a szél is elmaradt, pedig az fontos és hatékony lett volna az érés szempontjából. Így a szőlőnek esélye sem volt a kiszáradásra.
A 2016-os borokról:
Nehéz évjárat volt, ami nagyon sok munkát és gondos válogatást igényelt a borászatoktól. A sok kézi munka a szüretet kötségessé tette, a válogatás során pedig a termés egy részét le kellett dobni a földre.
A kóstolt borok alapján azt mondhatjuk, hogy a jól megválasztott szüreti időpont és gondos válogatás eredményeként szép borok születtek 2016-ban Tokaj-Hegyalján.
A száraz borok általában alacsonyabb alkohollal készültek: karakteres borok, jó egyensúlyúak, tiszta ízűek.
A szélsőséges időjárás miatt a különböző dűlőkben eltérő volt az érés menete és az aszúsodás mértéke.
Aszúborok és késői szüretelésű édes borok elsősorban a borvidék északi részén készültek. Összességében azonban kevesebb édes bor készült a borvidéken, mint egy átlagos évjáratban. Az első hullámban képződött aszúszemek koncentráltabbak és tiszta ízűek voltak. A legszebb egyensúly a 6 puttonyos borokban alakult ki, hiszen a magas savtartalom szép egyensúlyban van a 200-230 g/l cukortartalommal.
A borok jelenlegi állapotukban nagyon emlékeztetnek a 1999-ben készített aszúkra.
A kóstolón résztvevő borászatok listája:
Páll Pince, TokajIM, Carpinus Borászat, Tokaj-Hétszőlő, Patricius Borház, Erzsébet Pince, Dorogi Pincészet, Tokajicum Borház, Majoros Birtok, Kikelet Pince, Myrtus Pince, Árpád-hegy Pince, Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet, Holdvölgy Pincészet, Barta Pince, Királyudvar, Zsirai Pincészet, Royal Tokaji Borászati, Szélkiáltó Pince, Szóló , Filep Borászat, Szűcs Ferenc, Homoky Pincészet, TR művek, Zsadányi Pincészet-Ars vinaria, Takács Lajos, Kaláka Pince, Palkó Pince, Pajzos és Megyer Pincészet, Harsányi Pincészet, Czemiczki Pincészet, Préselő Pincészet, Budaházy-Fekete Kúria Pincészet, Pannon-Tokaj Pincészet, Bardon Borászat, Kvaszinger Pince, Bott Pince, Tinon Samuel, Csite Norbert, Jakab Borászat, Babits Pincészet, Tokaj Nobilis, Bodrog Borműhely Borászat, Füleky Pincészet, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Montium,