x

Ripka Gergely

Chateau Teleki 1+1

A Csányi-birodalom csiszolódó ékköve új utakon

Az utolsó csikorgó hideg esték egyikén még szerettem volna magamat meglepni (negyed)vakon két vörössel. Május 19-én jártam a Csányi Pincészetnél, mely a közismert milliárdos cégbirodalmában a legkisebb csiszolódó kövecske (a Pick, Mizo és sok minden egyéb mellett). Mégis sokat elárul a hazai borhelyzetről, hogy villányi, sőt hazai viszonylatban is úgy emlegetjük, mint a legnagyobbak egyikét, mely hiperek bordömpingjét szolgálja ki...azaz nem kézműves, nem bio, nem menőség. Fontos azonban megjegyezni, hogy a borászat elkezdett haladni a korral. Borral való ismerkedésem első éveiben a Teleki borok közt valóban rendegeteg fejfájós darab ment át rajtam is, de immár Romsics László irányítja a bárkát, nagyon meggyőző technológiai háttérrel, és a borászat tényleg mindenféle piaci igényhez igyekszik megfelelő bort készíteni. Ebből adódóan a termékpaletta olyan szerteágazó, hogy kiigazodni sem könnyű rajta, de ha valahol, akkor egy ilyen beállítottságú pincénél el lehet nézni ezt. - Kell bor a hiperek minden polcára, kell a gasztronómiába, csúcsgasztronómiába, vinotékákba egyaránt.

A pince csúcskategóriájából két nagyon hasonló címkéjű bort emeltem le a boros polcomról. Nem emlékeztem a borok összetételére (de rémlett, hogy bordói fajták jöhetnek szóba), így töltöttem ki őket parallel, egyforma pohárba, egy egészen kicsit próbára téve magam vakon:

 

Chateau Teleki Villányi Franc 2012

Nagyon jó azt látni, hogy ez a nagyborászat is részt vesz a családi pincék által kezdeményezett Villányi Franc-mozgalomban. Hogy meddig juthat egy kevésbé felkapott világfajtából kiinduló kezdeményezés egy kis magyar borvidéken, azt nehéz megjósolni, de legyen a remek Franc-okkal szerencséjük a villányiaknak. Kell nekik is a játéktér, ahogy Egernek a bikavér, Szekszárdnak a kadarka, Sopronnak meg (remélhetőleg) a kékfrankos....

Érdekes, hogy hidegen bontva mennyire a hordó dől a tiszta illatból. Csupa vanília, kókusz, cédrus, pörkölési jegyek. Szellőzve kapom meg a bőrösséget, a szúrós fűszereket, zöldeket és feketéket (paprika, bors, mák), melyek a cabernet kezdetű fajtanevet is nyomban elárulják. A gyümölcsök igazán csak szellőzve bújnak ki belőle: cassis, szeder. Ízre nem túl hosszú és nem is túlzóan savas vagy tanninos, de határozott tartást és komoly lendületet adnak lineáris savai. Élvezetes bor, dohánnyal, paprikával, finom gyümölcsökkel, olyan pici, gurulós pirosakkal. Ez a bársonyos kedvesség, ez a diszkréten jelen lévő fűszer, a szépen szárító/feltapadó, kávés vég Cabernet franc-ra utal, és így is  van. Lehetne hosszabb és lehetne teltebb is, ízben várnám a folytatást, de szerénységével együtt is értékelendő darab. 5+

 

Chateau Teleki Merlot 2012.

Sokkal szebben öltözteti a fa: teret enged az élénk, intenzív piros gyümölcsök sorának: málna, ribizlik, erdei piros bogyósok, vörös szilva, ibolya, szárított paradicsom, néhány csepp túlfűtött mediterráneum a forró évből. Mitagadás: ez az illat elragadó. Már orrban is igazi merlot. Ízben aztán húsos, gyümölcsös, gyógycukorkás, kávés, visszafogott savakkal és izgalmas, tapadó tanninal, picit összehúzó (kökényes/meggyes) tapadással a végén. Sokkalta bárátságosabb még az előzőnél is, felismerhetően merlot-s. Mindkét bor tiszta és nagyon korrekt munka, de mindkettő a biztonságra utazik, megmarad a kijárt középúton, de azt kell, hogy mondjam: százszor inkább ez a pragmatikus és kiszámítható egyszerűség, mint a fejfájós emlékek tíz évvel ezelőttről... 5+

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább