x

Ripka Gergely

Újabb Pinot-leckék

Herczeg Ágnes MasterTasting//2.

Aligha van világfajta, mely kiismerhetetlenebb lenne a Pinot noirnál. A misztikum, ami Burgundia terroirközpontú gondolkodása mentén körülveszi a fajtát rendkívül sok feladványt, fejtörést okozott már borászok százainak, borkedvelők ezreinek. Mire azt gondolná az ember, hogy érti a Pinot-t, hirtelen jön megint egy szemérmetlen árú grand cru, ami csalódást okoz, rögtön utána egy Bourgogne bor, ami enyhíti a fájdalmat, sőt elégedetten ismerjük fel benne az egyéniséget (mintha értené az ember). De a helyzetképet tovább kuszálják az újvilági trónövetelők is.

 

Ez a misztérium aztán persze világszerte rendkívül sok borászt megihletett és mostanra számos földrészen évtizedek óta elszármazott fajta, dübörög a Pinot-őrület (tudjuk, sokszor olyan borvidékeken is, ahol ennek a fajtának egész biztosan melege és honvágya van...nem is kell messzire mennünk, hogy ilyet lássunk). Herczeg Ági második MW-felkészülős nyílt kóstolóján tehát Pinot-kat kóstoltunk a nagyvilágból, több kakukktojással megcsavarva a szokásos 12-es vak sort. Míg Ági feledata az évjáratok és a Burgundián belüli mintázatok beazonosítása volt (félvakon), addig mi, halandók próbáltuk mind jobban kiismerni a Pinot-t. Merhogy ez sem kis feladat. Keserédes érzéseket keltett bennem a fajta ismét: láttam a királynőt, a formálódó hercegnőt és láttam a pimasz, kezelhetetlen királykisasszonyt is. Létezik-e igazság a Pinot noirban?

 

Joseph Drouhin Gevrey-Chabertin 2013

Sonka, piros bogyósok, aszalt szilva, meleg fűszeresség, szép szekunder-érlelési jegyek, klasszikus burgundi vonásokkal bír (ehhez a borhoz végig a sor folyamán vissza lehetett nyúlni biztos igazodásképp). Kesernyés az íz, elsőre kimondottan keserű, aztán meleg tónusra vált a korty, mely a végén fanyarságba torkollik. 18.000-et mondjuk nem biztos, hogy adnék érte, de tényleg megvan benne sokminden, ami egy burgundi Pinot-nál erényként fogható fel. Kár a kezdeti kesernyéért. 6

 

A.Mano Negroamaro Puglia 2015

Egyértelműen illatosabb a Pinot-nál. Virágos, szinte magyar festőszőlőket idéz a buké: jázmin, narancshéj, édeskés jelleg, elsőre Grenache villant be. Ízre aztán erősebbek a savak, egyáltalán nem Pinot-s. A korty hosszú, feszes és fanyar. Szerettem. 6+

 

Hamilton Russel Pinot noir Walker Bay Dél-Afrika 2015

Sonkás, gyufafüstös illat, mellettük finom pinot-s piros gyümölcsök sorakoznak. Pont az újvilág és óvilág határmezsgyéjén billegett (fel is írtam alá mindkettőt), de fejben mégsem jutottam el Dél-Afrikáig. Ízre kár, hogy kissé ez is kesernyés, a füstölt sonka itt is feltűnik, szép, elegáns, hosszú, húsos bor. 6+

 

Chateau de Puligny-Montrachet Nuits-Saint-Georges Clos des Grandes Vignes Monolope 1er Cru 2011

Nagyon meglepett, hogy vakon milyen Burgundia. Szörnyen vegetálisan indul orrban, ami mondjuk menstégére legyen mondva: szelídül idővel. Földes, borsos, fűszeres, és valahogy zöldes érzetű. Mintha éretlen jegyei lennének. Íze is ezt a benyomásomat erősíti, kesernyés, szétálló, zöldes hangulat mindenhol, és egy cseppet sem jóleső bor. Mindez 18 500 pénzért élhető át. Óriási csalódás. Gyenge 5 :(

 

Thibault Liger-Belair Bourgogne Les Grand Chaillots 2013

Korábbi évjáratait nagyon szerettem. Ezt most nagyon nem. Epres, málnás, édeskés aromatikájával még nem is volt problémám. De ízben ez is kimondottan keserű és gyógyszeres volt, éretlen, nyers hangulattal, főleg a korty végénél (pedig szebben indul, mint az előző). A nehezen szerethető, kemény Pinot, melyet bizonyára embrionális állapotban kóstoltunk éppen, de most nagyon makrancos formában van. 5

 

Marina Cvetic Montepulciano D’Abruzzo Riserva 2013

Erre sem jöttem rá, mi lehet, de nem is igazán érdekelt: 100 pontos illata volt. Végre igazán kedvemre való vörösborjelleg. Szép érlelés, erdei gyümölcs joghurtos illat. Mindez kifinomult, elegáns kiadásban. Pazar. Ízre fűszeres, húsos, hosszú, egyensúlyos és gazdag. Igazán komplex a korty közepe, a végén nagyon szép tanninokkal megfogva a lecsengést. Ez igen, ezt innám bármikor. Bármit is jelent ez: nekem a sor legszebb darabja volt. 7+

 

Domaine De Croix Aloxe-Corton Les Boutieres 2013

Nagyon büdi kezdés: csatornaszag, animalitás, agyagos földesség, majd szellőzéssel egyre izgibb lesz ez. A korty aztán fajtajelleges, de megint kesernyésen fanyar (úgy látszik ilyen Burgundia egy közepes évjáratból, fiatalon). Nagyon kemények, hogynemondjam szinte bántóak a savai. 5+

 

Kanonkop Pinotage Stellenbosch 2014

Ez is nagyon intenzív illatú, s nagyon nem Pinot-s, de leginkább újvilágias (főleg Dél-Amerika hegyvidékeit juttatta eszembe). Bútorillat, halvány füstösség, az elegáns érlelés jegyeivel, ismét erdei gyümölcsökkel. Végre egy igazán hosszú, igazán borszerű tétel ismét! Érezhetően déli klímáról árulkodik a buja íze, az édes fűszerei, a szép tannin, a savak mozgása. Fénypont. 7

 

Tenuta Olim Bauda Barbera d’Asti Superiore Le Rocchette Piemont 2013

Ismét nehezen megfejthető tétel. Egyszerre animális, cseresznyés, bizarr és kissé megint büdi illat. Kesernyés íze, durva, reszelős savai, kemény karaktere hűvösebb klímát idézett fel bennem, de soha nem jöttem volna rá, hogy piemonti. Kevés erényt fedeztem fel benne. 5+

 

Matua Pinot noir Marlborough 2015

Amikor Új-Zéland behúzza az estét... A legpinot-sabb szín és a legszebb Pinot-illat az egész sorban. Gránátalma, vérnarancs, halvány herbális jelleg, földesség, áfonya, egyedi komplexitásban összefoglalva. Ízgalmas íz, sok-sok fűszerrel, főleg (integrált) vaníliával és gyümölccsel, sok-sok eperrel. Fajtajelleges is, de újvilágias direktségével sem lesz magamutogató vagy közhelyes. Remek volt, ráadásul ajándék árban. A borászat sauvignonjait már eddig is szerettük nagyon. Ha egy Pinot-t kéne választani a sorból, ez lenne az. 7+

 

Domaine De Montille Volnay 1er Cru Les Brouillards 2011

Azért volt ebben a fordulatos sorban egy megbízható burgundi név is, aki megmentette a mundér becsületét. Montille ügyvéd úr birtokára lehetett számítani mindig, reméljük ez továbbra is így marad az örökösökkel. 
Nagyon izgalmas illat: paradicsom, fűszeresség, sonka, zöldségek, de egyáltalán nem éretlen, vagy fáradt/bágyadt kiadásban. Szerkezete nagyon finom és igazán Pinot-s, tele aprólékos részletekkel, újabb és újabb felfedeznivaló ívekkel, rétegekkel. Mesél a termőhelyről is sokat, ezen a boron keresztül valóban meghallhatjuk  Burgundia egyediségét...23 500 Ft-ért bárki élvezheti a muzsikáját. 7

 

Domaine Pardon Fleurie Beaujolais 2015

Párdon, egy bozsolé, de nem a nouveau, hanem a Gamay méltóbb, érzékenyebb bemutatkozása. Sokkal frissebb jellege, reduktív, gyümölcsjoghurtos üdesége azonnal elárulta, hogy nem Pinot, de emiatt nem is mondtam volna burgundinak (valahogy Burgenlandra emlékeztetett). Lazább, fanyarkás, a sorban szokatlan szerkezetű bor, roppanóbb savakal. Nagyon fiatal és szerethető karakterű tétel, olyan erényekkel, melyek a pinot-kban nyomokban sincsenek meg sokszor. Erős 7

 

Pár dolog biztos:

Burgundit nem érdemes fiatalon kóstolni, sőt pohárban is idő kell neki.

Burgundiánál az évjáratot nagyon meg kell nézni.

Soha nem fogok szeretni olyan bort, amit magyarázni kell, hogy mitől szép/jó/drága.

Az a bor, ami egyszerre óvilági és újvilág benyomást kelt, tuti dél-afrikai.

Abruzzo, valamint a Pinotage-univerzum is megér pár misét.

Marlborough még mindig a világ egyik legmegbízhatóbb borvidéke. 

 

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább