x

Ripka Gergely

Újabb Pinot-leckék

Herczeg Ágnes MasterTasting//2.

Aligha van világfajta, mely kiismerhetetlenebb lenne a Pinot noirnál. A misztikum, ami Burgundia terroirközpontú gondolkodása mentén körülveszi a fajtát rendkívül sok feladványt, fejtörést okozott már borászok százainak, borkedvelők ezreinek. Mire azt gondolná az ember, hogy érti a Pinot-t, hirtelen jön megint egy szemérmetlen árú grand cru, ami csalódást okoz, rögtön utána egy Bourgogne bor, ami enyhíti a fájdalmat, sőt elégedetten ismerjük fel benne az egyéniséget (mintha értené az ember). De a helyzetképet tovább kuszálják az újvilági trónövetelők is.

 

Ez a misztérium aztán persze világszerte rendkívül sok borászt megihletett és mostanra számos földrészen évtizedek óta elszármazott fajta, dübörög a Pinot-őrület (tudjuk, sokszor olyan borvidékeken is, ahol ennek a fajtának egész biztosan melege és honvágya van...nem is kell messzire mennünk, hogy ilyet lássunk). Herczeg Ági második MW-felkészülős nyílt kóstolóján tehát Pinot-kat kóstoltunk a nagyvilágból, több kakukktojással megcsavarva a szokásos 12-es vak sort. Míg Ági feledata az évjáratok és a Burgundián belüli mintázatok beazonosítása volt (félvakon), addig mi, halandók próbáltuk mind jobban kiismerni a Pinot-t. Merhogy ez sem kis feladat. Keserédes érzéseket keltett bennem a fajta ismét: láttam a királynőt, a formálódó hercegnőt és láttam a pimasz, kezelhetetlen királykisasszonyt is. Létezik-e igazság a Pinot noirban?

 

Joseph Drouhin Gevrey-Chabertin 2013

Sonka, piros bogyósok, aszalt szilva, meleg fűszeresség, szép szekunder-érlelési jegyek, klasszikus burgundi vonásokkal bír (ehhez a borhoz végig a sor folyamán vissza lehetett nyúlni biztos igazodásképp). Kesernyés az íz, elsőre kimondottan keserű, aztán meleg tónusra vált a korty, mely a végén fanyarságba torkollik. 18.000-et mondjuk nem biztos, hogy adnék érte, de tényleg megvan benne sokminden, ami egy burgundi Pinot-nál erényként fogható fel. Kár a kezdeti kesernyéért. 6

 

A.Mano Negroamaro Puglia 2015

Egyértelműen illatosabb a Pinot-nál. Virágos, szinte magyar festőszőlőket idéz a buké: jázmin, narancshéj, édeskés jelleg, elsőre Grenache villant be. Ízre aztán erősebbek a savak, egyáltalán nem Pinot-s. A korty hosszú, feszes és fanyar. Szerettem. 6+

 

Hamilton Russel Pinot noir Walker Bay Dél-Afrika 2015

Sonkás, gyufafüstös illat, mellettük finom pinot-s piros gyümölcsök sorakoznak. Pont az újvilág és óvilág határmezsgyéjén billegett (fel is írtam alá mindkettőt), de fejben mégsem jutottam el Dél-Afrikáig. Ízre kár, hogy kissé ez is kesernyés, a füstölt sonka itt is feltűnik, szép, elegáns, hosszú, húsos bor. 6+

 

Chateau de Puligny-Montrachet Nuits-Saint-Georges Clos des Grandes Vignes Monolope 1er Cru 2011

Nagyon meglepett, hogy vakon milyen Burgundia. Szörnyen vegetálisan indul orrban, ami mondjuk menstégére legyen mondva: szelídül idővel. Földes, borsos, fűszeres, és valahogy zöldes érzetű. Mintha éretlen jegyei lennének. Íze is ezt a benyomásomat erősíti, kesernyés, szétálló, zöldes hangulat mindenhol, és egy cseppet sem jóleső bor. Mindez 18 500 pénzért élhető át. Óriási csalódás. Gyenge 5 :(

 

Thibault Liger-Belair Bourgogne Les Grand Chaillots 2013

Korábbi évjáratait nagyon szerettem. Ezt most nagyon nem. Epres, málnás, édeskés aromatikájával még nem is volt problémám. De ízben ez is kimondottan keserű és gyógyszeres volt, éretlen, nyers hangulattal, főleg a korty végénél (pedig szebben indul, mint az előző). A nehezen szerethető, kemény Pinot, melyet bizonyára embrionális állapotban kóstoltunk éppen, de most nagyon makrancos formában van. 5

 

Marina Cvetic Montepulciano D’Abruzzo Riserva 2013

Erre sem jöttem rá, mi lehet, de nem is igazán érdekelt: 100 pontos illata volt. Végre igazán kedvemre való vörösborjelleg. Szép érlelés, erdei gyümölcs joghurtos illat. Mindez kifinomult, elegáns kiadásban. Pazar. Ízre fűszeres, húsos, hosszú, egyensúlyos és gazdag. Igazán komplex a korty közepe, a végén nagyon szép tanninokkal megfogva a lecsengést. Ez igen, ezt innám bármikor. Bármit is jelent ez: nekem a sor legszebb darabja volt. 7+

 

Domaine De Croix Aloxe-Corton Les Boutieres 2013

Nagyon büdi kezdés: csatornaszag, animalitás, agyagos földesség, majd szellőzéssel egyre izgibb lesz ez. A korty aztán fajtajelleges, de megint kesernyésen fanyar (úgy látszik ilyen Burgundia egy közepes évjáratból, fiatalon). Nagyon kemények, hogynemondjam szinte bántóak a savai. 5+

 

Kanonkop Pinotage Stellenbosch 2014

Ez is nagyon intenzív illatú, s nagyon nem Pinot-s, de leginkább újvilágias (főleg Dél-Amerika hegyvidékeit juttatta eszembe). Bútorillat, halvány füstösség, az elegáns érlelés jegyeivel, ismét erdei gyümölcsökkel. Végre egy igazán hosszú, igazán borszerű tétel ismét! Érezhetően déli klímáról árulkodik a buja íze, az édes fűszerei, a szép tannin, a savak mozgása. Fénypont. 7

 

Tenuta Olim Bauda Barbera d’Asti Superiore Le Rocchette Piemont 2013

Ismét nehezen megfejthető tétel. Egyszerre animális, cseresznyés, bizarr és kissé megint büdi illat. Kesernyés íze, durva, reszelős savai, kemény karaktere hűvösebb klímát idézett fel bennem, de soha nem jöttem volna rá, hogy piemonti. Kevés erényt fedeztem fel benne. 5+

 

Matua Pinot noir Marlborough 2015

Amikor Új-Zéland behúzza az estét... A legpinot-sabb szín és a legszebb Pinot-illat az egész sorban. Gránátalma, vérnarancs, halvány herbális jelleg, földesség, áfonya, egyedi komplexitásban összefoglalva. Ízgalmas íz, sok-sok fűszerrel, főleg (integrált) vaníliával és gyümölccsel, sok-sok eperrel. Fajtajelleges is, de újvilágias direktségével sem lesz magamutogató vagy közhelyes. Remek volt, ráadásul ajándék árban. A borászat sauvignonjait már eddig is szerettük nagyon. Ha egy Pinot-t kéne választani a sorból, ez lenne az. 7+

 

Domaine De Montille Volnay 1er Cru Les Brouillards 2011

Azért volt ebben a fordulatos sorban egy megbízható burgundi név is, aki megmentette a mundér becsületét. Montille ügyvéd úr birtokára lehetett számítani mindig, reméljük ez továbbra is így marad az örökösökkel. 
Nagyon izgalmas illat: paradicsom, fűszeresség, sonka, zöldségek, de egyáltalán nem éretlen, vagy fáradt/bágyadt kiadásban. Szerkezete nagyon finom és igazán Pinot-s, tele aprólékos részletekkel, újabb és újabb felfedeznivaló ívekkel, rétegekkel. Mesél a termőhelyről is sokat, ezen a boron keresztül valóban meghallhatjuk  Burgundia egyediségét...23 500 Ft-ért bárki élvezheti a muzsikáját. 7

 

Domaine Pardon Fleurie Beaujolais 2015

Párdon, egy bozsolé, de nem a nouveau, hanem a Gamay méltóbb, érzékenyebb bemutatkozása. Sokkal frissebb jellege, reduktív, gyümölcsjoghurtos üdesége azonnal elárulta, hogy nem Pinot, de emiatt nem is mondtam volna burgundinak (valahogy Burgenlandra emlékeztetett). Lazább, fanyarkás, a sorban szokatlan szerkezetű bor, roppanóbb savakal. Nagyon fiatal és szerethető karakterű tétel, olyan erényekkel, melyek a pinot-kban nyomokban sincsenek meg sokszor. Erős 7

 

Pár dolog biztos:

Burgundit nem érdemes fiatalon kóstolni, sőt pohárban is idő kell neki.

Burgundiánál az évjáratot nagyon meg kell nézni.

Soha nem fogok szeretni olyan bort, amit magyarázni kell, hogy mitől szép/jó/drága.

Az a bor, ami egyszerre óvilági és újvilág benyomást kelt, tuti dél-afrikai.

Abruzzo, valamint a Pinotage-univerzum is megér pár misét.

Marlborough még mindig a világ egyik legmegbízhatóbb borvidéke. 

 

X

Ripka Gergely

•Szepsy aszúk: 2oo7/2oo8/2oo9

A legenda nyomában

Szepsy István a 90-es években elkezdte átírni Hegyalja történelmét. Kétségkívül a legnagyobb hatású vátesze a borvidéknek, aki sokat tett, még többeket inspirált és a mai napog formálja a borvidék képét. Munkássága halhatatlan ikonná teszik, de ma is szüntelen dolgozik, finomít az általa kijárt képleteken. Száraz borban is maradandót alkotott, de alighanem az aszúboraiban elért mélység, tisztaság és komplexitás az, amivel az első forradalmait indította a tokaji borminőség zászlaja alatt. Az aszúkirály, aki talán először ért el zajos sikereket hazánkon kívül is szigorú szabályok szerint készített édes boraival. Elindulunk ennek a legandának a nyomában, merthogy én is kóstoltam számos régi és újabb Szepsy aszút, de abban egészen biztos vagyok, hogy mindig a borvidékben rejlő értékekek legmélyére nyerhettem bepillantást általuk egy-egy pillanatra.

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj a Tudományos Akadémián

9. MTA bora versenyen ismét Hegyalja tarolt

Tudjuk jól, hogy rengeteg a borverseny idehaza, nehéz köztük eligazodni, de kilenc év azért elég szép eredmény egy borverseny történetében is. Márpedig 2018-ban az Akadémia Bora borversenyt itt tart, repül az idő. De van ezen túlmenően is nemes gondolat ebben a versenyben. - Elegáns dolog, hogy komoly ez a többszáz éves intézmény külföldi tudós vendégeit akármilyen szupermarketes bor helyett olyan magyar borokkal szeretné megvendégelni, melyeket vakon is méltónak találnak erre a nemes küldetésre. A legtöbb kis borversenyen immár megszokott, hogy Tokaj Hegyalja uralja a mezőnyt. Új itt sincs a nap alatt: a legmagasabb pontszámú bort többnyire a desszertborok közt találjuk most is az MTA Borára nevezett közel 150 bor mezőnyében. Hét elején meg is kóstoltuk a díjazottak egy-egy jeles képviselőjét:

Tovább

Ripka Gergely

RizlingRovat: nemzetközi stílusgyakorlat

Rajnai futamok innen-onnan

Folytatjuk (számunkra biztosan) méltán nagy sikerű rajnai köreinket. Ebben a fordulóban egy kivételes nemzetközi merítésről folyik majd a szó, melyet Bernáth Józsi barátunk szervezett és többnyire állított is össze, persze segítettünk is neki ebben 1-2 palackkal (mondjuk én csak meginni/megírni). A rajnairól tudjuk, hogy sokfelé jól érzi magát a világban, ezért is hívjuk világfajtának, de arra azért nem gondoltam, hogy a szavazást követően az első háromban egy németül beszélő címke sem lesz majd…. A mi Józsink módszeres vakkóstoló szervező, ezért haladjunk csak szépen sorban (egy vak kör után vissza lehetett kérni a fejvakargatósabb darabokat újra, aztán 3 sorszámot kellett mondani mindenkinek):

Tovább

Ripka Gergely

Kékfrankost készítő borászoknak lehetőség

Svéd kereskedelmi kapcsolat

 

Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy egy svéd borimportőr cég magyar ökológiai gazdálkodásból származó Kékfrankos bort keres a Systembolaget tenderjéhez kapcsolódóan.

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését, vagy ajánlani tud termelőt, kérjük, forduljon bizalommal dr. Fáskerti Zitához:

 

 


Tel: +46 8 782 97 51

Mobil: +46 70 741 0511

E-mail Nagykövetség: mission.stockholm@mfa.gov.hu

E-mail Magán: zita.faskerti@mfa.gov.hu

Weboldal: https://stockholm.mfa.gov.hu/

 

 

Tovább

Ripka Gergely

Tekintélyes édességek a nagyvilágból vakon

Szemben a piaccal

Gyakran eltűnődöm, ha már ennyit írok Tokajról: vajon hányan ihattak az olvasók közül mondjuk az elmúlt hónapban édes bort...? De akárhol járunk a világ jelentős édesboros borvidékei közt, így vagy úgy a felszín alatt ott kísérti a pincéket korunk, a mai piaci trend anomáliája: nagyon magas árszínvonalon is sokféle édes bor készül, de mégsincs igazán kereslet rájuk. Elképesztő tradíciók, hihetetlen izgalmas (és drága) technológiák nyomán kerülnek a boltok polcaira, de a többség mégsem kíváncsi rá. A cukor kommersz ellenség, fehér méreg kategóriába került párszáz év leforgása alatt. Azt szoktam viszont mondani, nyilván főként Tokaj kapcsán, hogy ezek a borok tipikusan azok, melyeket meg kell érteni, melyekhez kicsit meg kell érni. Egyszerűen más tudatállapotot követel tőlünk és ebben nem demokratikusak. Ám ha egyszer becsípődik egy tokajinak az íze vagy egy téli estén van szerencsénk egy igazán komoly portóihoz, akkor biztosan nem felejtjük el az ízét soha többé. Ilyet azért a technológiai borok nagytöbbsége nem tud: meddig emlékszünk egy ezer forintos bornak az illatára, zamatára? Talán percekig, egy-két napig? Tokaj, Mosel, Rheingau, Sherry, Sauternes sok száz éve ejti rabul az értő közönséget, rang jelentett fogyasztásuk. Márpedig érteni valamit, érteni valamihez, az önmagában olyan kincs, ami ranggal, intellektussal jár.

Tovább