x

Ripka Gergely

Polgár//40

Egy vérbeli borász visszatekintése az életműre

Sosem találkoztam még Polgár Zoltánnal. De még képen sem láttam, ami azért az internet világában igencsak furcsa. Hiszen mégiscsak a villányi ősbirtokok, nagy öregek egyike. Év borásza is volt, sőt egy másik érámban árultam is a borát. Mit jelentsen akkor ez? – Annyit biztosan, hogy Polgár Zoltán kerüli a felhajtást, nem az a borceleb alkat és ez nekem per pillanat inkább szimpatikus egy olyan korban, amikor egy új borászgeneráció több képviselője kezd átmenni facebook-hősbe: ha épp beborul/kisüt a nap/lemegy a nap a pincénél, muszáj leglább egy instagramos szelfimontázst közölnie.

Azért az sem kis dolog, hogy Polgár Zoltán első évjárata éppen negyven éve került be a pincébe. Valahogy szimpatikus, hogy ez az ember csak és kizárólag a borokon keresztül akar kommunikálni. Hisz ez a dolga: hogy minél finomabb borokat készítsen, amik aztán elindulnak a piacon. Nos, ennél a pontnál viszont már nehezebb továbbfűzni a gondolatmenetet. A Polgár borok sosem voltak azok a kimondott modernre hangszerelt, átütő borok. Hogy ennek vagy a visszafogott hype-nak köszönhető-e inkább, hogy ennyire nincs szem előtt a borászat, az nehéz kérdés... 

Mindenesetre a szép és megsüvegelendő jubileum alkalmából ott állt előttem ez a szakállas, magas ember, kord nadrágban, kockás flanel ingben, minden puritán őszinteségével és nyájas, nagyonis borászos attitűdjével. A kilencvenes évek közepétől napjainkig elhozott néhány jelenleg futó és múzeális tételt, amiben izgalmas volt elmélyülni:

 

Polgár Fűszeres Kadarka 2015

Édes fűszeres, hecsedlis illat, elég fajtajelleges és tetszetős. Ízre kadarkás gyümölcsösséggel kedveskedik. Jólesően könnyed, finom, fűszeres vörösbor a legszebb fajtajelleggel. Rövidebb az átlagnál, de nem is várok mélységeket és megváltást egy kadarkától. Tetszett, és kész. 5+

 

Polgár Syrah 2013

Fűszeres, mákos, feketeborsos illat: azaz syrah-s is meg nem is. Ízre bőrös, alkoholos, szép savakkal kísérve, hosszan. Összességében mégis meleg hatású a bor, mely alkoholédességben ér véget. Kár érte, pedig igazán érezni benne a tehetséget és a szép alapanyagot. 6+

 

Polgár Kékfrankos 2012

Melegség, konyakmeggy érződik illatában. Meggyes íz, meglepően komoly test, izgalmas tartalom, tekintélyes súllyal bír az egységsugarú kékfrankosokhoz képest. Szép ív, remek hossz. Ez az év Dél-Pannóniában igen figyelemreméltó. 6

 

Polgár Cabernet franc 2012

Hordófűszeres, cseresznyés, gombás, avaros illat. Édeskés tónusú a korty, ismét melegséggel, bordói fűszerekkel. Az alkoholja mondjuk ennek is lehetne visszafogottabb. 6

 

Polgár Barrique Cuvée 2011

65 % CF, 35 % CS. Bőrös, papíros, gombás régi vágású villányi cuvée. Ízben ennek is az alkoholja érződik elsőként, aztán a nagy semmi középtájon, hogy a legvégén a hordó kiherélt borjellege maradjon a szájban lenyelés után, szárító végszóval. Tapadnak a tanninok rendesen, és sajnos nagyon kevés a gyümölcs. 5(+)

 

Credo 2011

Jóval modernebb iskola az előzőek után. A borász helyében erre az egy cuvée-re helyezném a hangsúlyt a jövőben, fölösleges ennyi cuvée. Hosszabb íz, szebb tanninok, újvilágias súly, de akad mellette gyümölcs is bőséggel. Mai vörösbor képét mutatja minden ízében. Tetszett. 6+

 

Cabernet franc 1996

Mákos tésztás illat. Ízre már elég kuszák benne a szálak: egyszerre fűszeres, savas, tanninos és édeskés, miközben az öregedés markáns jegyei lengik körül. 4-5

 

Elixír 1995

Öreg bútoros illat, kompóttal, aszalt gyümölcsökkel. Ízben aztán meglepően tartja magát az illathoz képest. Tanninjai, savai állnak, stabil szövetet adva a bornak. 5+

 

Merlot 1997

Oxidált, öreg illat. Édeskés korty, akad benne némi sav, de tartalom már csak nyomokban. Gyenge 5

 

Cabernet franc 2003.

Tetszetős érett villányi illat: szárított paradicsommal. Szépen strukturált íz, némileg ugyan magas az alkohol, de lehet, anélkül messze nem jutott volna ez a bor sem idáig. Finom, maradt benne sűrű gyümölcsösség és sok-sok íz. 6

 

Kopár 2002

Zárkózott illat, diszkrét fűszerességet tudok csak előcsalni belőle. Jó minőségű tanninok, szép a fahasználat. Az utóízében konyakot idéz, sötét gyümölcsökkel, cassissal, érett tanninok tapadósságával. 6

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább