x

Ripka Gergely

Polgár//40

Egy vérbeli borász visszatekintése az életműre

Sosem találkoztam még Polgár Zoltánnal. De még képen sem láttam, ami azért az internet világában igencsak furcsa. Hiszen mégiscsak a villányi ősbirtokok, nagy öregek egyike. Év borásza is volt, sőt egy másik érámban árultam is a borát. Mit jelentsen akkor ez? – Annyit biztosan, hogy Polgár Zoltán kerüli a felhajtást, nem az a borceleb alkat és ez nekem per pillanat inkább szimpatikus egy olyan korban, amikor egy új borászgeneráció több képviselője kezd átmenni facebook-hősbe: ha épp beborul/kisüt a nap/lemegy a nap a pincénél, muszáj leglább egy instagramos szelfimontázst közölnie.

Azért az sem kis dolog, hogy Polgár Zoltán első évjárata éppen negyven éve került be a pincébe. Valahogy szimpatikus, hogy ez az ember csak és kizárólag a borokon keresztül akar kommunikálni. Hisz ez a dolga: hogy minél finomabb borokat készítsen, amik aztán elindulnak a piacon. Nos, ennél a pontnál viszont már nehezebb továbbfűzni a gondolatmenetet. A Polgár borok sosem voltak azok a kimondott modernre hangszerelt, átütő borok. Hogy ennek vagy a visszafogott hype-nak köszönhető-e inkább, hogy ennyire nincs szem előtt a borászat, az nehéz kérdés... 

Mindenesetre a szép és megsüvegelendő jubileum alkalmából ott állt előttem ez a szakállas, magas ember, kord nadrágban, kockás flanel ingben, minden puritán őszinteségével és nyájas, nagyonis borászos attitűdjével. A kilencvenes évek közepétől napjainkig elhozott néhány jelenleg futó és múzeális tételt, amiben izgalmas volt elmélyülni:

 

Polgár Fűszeres Kadarka 2015

Édes fűszeres, hecsedlis illat, elég fajtajelleges és tetszetős. Ízre kadarkás gyümölcsösséggel kedveskedik. Jólesően könnyed, finom, fűszeres vörösbor a legszebb fajtajelleggel. Rövidebb az átlagnál, de nem is várok mélységeket és megváltást egy kadarkától. Tetszett, és kész. 5+

 

Polgár Syrah 2013

Fűszeres, mákos, feketeborsos illat: azaz syrah-s is meg nem is. Ízre bőrös, alkoholos, szép savakkal kísérve, hosszan. Összességében mégis meleg hatású a bor, mely alkoholédességben ér véget. Kár érte, pedig igazán érezni benne a tehetséget és a szép alapanyagot. 6+

 

Polgár Kékfrankos 2012

Melegség, konyakmeggy érződik illatában. Meggyes íz, meglepően komoly test, izgalmas tartalom, tekintélyes súllyal bír az egységsugarú kékfrankosokhoz képest. Szép ív, remek hossz. Ez az év Dél-Pannóniában igen figyelemreméltó. 6

 

Polgár Cabernet franc 2012

Hordófűszeres, cseresznyés, gombás, avaros illat. Édeskés tónusú a korty, ismét melegséggel, bordói fűszerekkel. Az alkoholja mondjuk ennek is lehetne visszafogottabb. 6

 

Polgár Barrique Cuvée 2011

65 % CF, 35 % CS. Bőrös, papíros, gombás régi vágású villányi cuvée. Ízben ennek is az alkoholja érződik elsőként, aztán a nagy semmi középtájon, hogy a legvégén a hordó kiherélt borjellege maradjon a szájban lenyelés után, szárító végszóval. Tapadnak a tanninok rendesen, és sajnos nagyon kevés a gyümölcs. 5(+)

 

Credo 2011

Jóval modernebb iskola az előzőek után. A borász helyében erre az egy cuvée-re helyezném a hangsúlyt a jövőben, fölösleges ennyi cuvée. Hosszabb íz, szebb tanninok, újvilágias súly, de akad mellette gyümölcs is bőséggel. Mai vörösbor képét mutatja minden ízében. Tetszett. 6+

 

Cabernet franc 1996

Mákos tésztás illat. Ízre már elég kuszák benne a szálak: egyszerre fűszeres, savas, tanninos és édeskés, miközben az öregedés markáns jegyei lengik körül. 4-5

 

Elixír 1995

Öreg bútoros illat, kompóttal, aszalt gyümölcsökkel. Ízben aztán meglepően tartja magát az illathoz képest. Tanninjai, savai állnak, stabil szövetet adva a bornak. 5+

 

Merlot 1997

Oxidált, öreg illat. Édeskés korty, akad benne némi sav, de tartalom már csak nyomokban. Gyenge 5

 

Cabernet franc 2003.

Tetszetős érett villányi illat: szárított paradicsommal. Szépen strukturált íz, némileg ugyan magas az alkohol, de lehet, anélkül messze nem jutott volna ez a bor sem idáig. Finom, maradt benne sűrű gyümölcsösség és sok-sok íz. 6

 

Kopár 2002

Zárkózott illat, diszkrét fűszerességet tudok csak előcsalni belőle. Jó minőségű tanninok, szép a fahasználat. Az utóízében konyakot idéz, sötét gyümölcsökkel, cassissal, érett tanninok tapadósságával. 6

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább