x

Ripka Gergely

A Chardonnay-titok nyomában

Herczeg Ágnes MasterTasting//1.

Tegyük is rögtön helyre a poszt legnagyobb bulvár-faktorát: igen, Herczeg Ági ismét indul az MW posztért. Ez lesz a második próbálkozás. Gőzerővel készül a gyakorlati vizsgára. - Új brit mentor mellett egy maroknyi magyar szakmabelit invitált meg, hogy hétfőnként kóstoljunk együtt vakon, amivel tanulhat, fejlődhet bárki, aki beszáll. Számomra is különleges élmény belelátni abba, hogyan készül, trenírozza magát valaki, aki hasonló titulusra készül. Íme az első óra tananyaga és a leckék.

Nyitótémánk a Chardonnay volt, hisz a fehér fajták alfája mégiscsak Burgundia (és Kalifornia és Ausztrália stb.) első számú fehérszőlője. Számomra ugyan nem kérdés, hogy szinte bármely rajnai, de még egy sauvignon is sokkal több örömöt tud okozni bárkinek, mint a neutrális-krémes chardonnay, de valahogy minden boros képzés, oklevél első tanóráján a chardonnayval kell képbe kerülni. Így hát evidens, hogy mi is azzal kezdtünk, csak éppen nem a közértes polcról válogattunk (a borok összértéke 155.000 Huf). A borok nem titkoltan inkább hűvös termőhelyekről érkeztek (már amennyire ez Kaliforniában és Ausztráliában megoldható).

Áginak ismerjük a boriskolás múltját, és azt kell mondjam, pedagógiai érzékét nem tudta meghazudtolni ezalkalommal sem: kaptunk feladatot bőven, amellett, hogy mind vakon kóstoltunk, csak a fajtát tudtuk, a fő feladat az volt, hogy minél közelebb eltaláljuk a régiót, megtaláljuk a kakukktojást a 12 bor között és páronként is kellett összehasonlítást végezni. Vágjunk is bele!

 

Cumulus Chardonnay 2011 (Ausztrália, New South Wales, Orange)

Elsőre megtréfált, mert volt benne valami európai hangulat, de másodszorra tagadhatatlanul Ausztráliát idézte meg. Füstös, minerális, szép érlelésű chardonnay-illat. Ízre krémes, savakban szegényes és ahogy melegszik a bor egyre inkább ránkmosolyog a napfényes szép újvilág. Hosszú lecsengés, benne sok gyümölccsel, mely egészen édeskés ízekben ér véget. Korrekt bor, de kissé vastagon fogott az a ceruza az árazásnál (9450 Ft), igaz kapott ez a bor már 93 pontos értékelést is másutt. 6+

 

Stellenrust Chardonnay Barrel Fermented 2014 (Dél-Afrika, Stellenbosch)

Ausztrália és Kalifornia ugrott be, már az első benyomásnál is. Egyértelműen újvilági-zsáner, kifejezetten oaky-style. Vajasság. Ízében is a hordót érzem dominánsnak, szép savakba áztatva, hosszú, bár kissé nehézkes ízzel. Testes bor, melynek inkább a végén jön elő a gyümölcs. 6

 

William Fevre Chablis 2015.

Szinte kakukktojásnak tűnt, hisz a vártnál sokkal üdébb, citrusosabb, illatosabb, szinte virágos. Ízre is árulkodó a rengeteg citrus, sok primer jegy, csupa frissesség mindenhol, alma, körte. Modern és feszes bor, kristálytiszta íz, hosszú, hűvös terroirjeggyel búcsúzva. Ez bizony vakon is chablis-s (pláne második kóstolásra). 6+

 

Albert Bichot Chablis Premier Cru Les Vaucopins 2010

Csalhatatlan prémium burgundis vonásokkal bír. Noha érezhető a fa, a tölgy, leginkább mégis egy izgalmas érettség/érleltség erősödik fel benne a levegőn, biztos, hogy későbbi szüret és/vagy érettebb alapanyag, mint az előzőnél. Az íz fajtahűen neutrális, kimért, fiatalos, savas és érett szőlős. Franciás elegancia árad belőle, bár nem jöttem rá, hogy Chablis, de szerkezeti részleteiben, sokrétűségében lehetett látni, hogy ez biztosan valami exkluzvabb bor lehet, mint az előző (12.000 Ft). A sor egyik legszebbje. 7

 

Vasse Felix Filius Chardonnay 2014 (Nyugat-Ausztrália, Margaret River)

Behúzott a csőbe, fás burgundinak hittem. Moderáltan érlelt, hordófűszeres, de mindenekelőtt tűzköves, termőhelyi jelleg árad belőle, melyhez hasonlót (Côte Chalonnaise-nál). Ízben aztán megzavarodtam, modern kaliforniai és fás burgundit is bele tudtam képzelni, vaciláltam, de valamiért maradtam az első megérzésnél. Kissé disszonáns ez a határon lavírozás, de szép, izgalmas bor, elegáns ízekkel. 6

 

Vasse Felix Heytesbury Chardonnay 2014 (Nyugat-Ausztrália, Margaret River)

Enyhe büdössége valami rossz berögződés okán ismét Burgundia felé terelt, kifejezetten termálvizes. Azt lehetett sejteni, hogy a két bor közös tőről fakad. Ennek is tetszett a szerkezete, a végén sóssággal, hosszú, komplex utóízzel. Érezhetően ez is drága bor lehet (15 750 Ft). Bizony úgy látszik, hűvösebb ausztrál területek meg tudják lepni az embert... 6+

 

Gallo Russian River Valley Chardonnay 2013 (USA, Russian River, Kalifornia)

Tudatosan hűvösebb amerikai klímáról válogatták őt is a sorba, de ebben a sorban így sem tagadhatja le kaliforniai arcélét.  - Puncsos, hordós, kókuszos illat, melybe már kukorica is kapcsolódik levegőzés után (az pedig tercier érettség). Ízre is sok a hordó, hosszan nyúlik el a kortyban és mellette nem nagyon hagy mást szóhoz jutni. Egysíkú íz, melyben ráadásul az alkohol is agresszíven jön. (Mindez 14 175 Ft-ért?! - Ejnye.) 5+

 

Chateau de Puligny-Montrachet Mersault 1er Cru Les Porusots 2013

Elsőre annyira kókuszosnak éreztem, hogy kis híján megtréfált ez is. Még talán némi illó is társul a hordó mellé, de a szellőzés kifejezetten nem válik előnyére: túlérett, plöttyedt gyümölcsök jelennek meg benne (gyengébb évjáratra utal). Az íze azonban igazán burgundi: jóval élesebbek a savai, hosszabbak, feszesebbek, cizelláltabbak, mint az egész sor bármelyik tagjának. Aki a húsos, gömbölyded chardonnay-k rajongója, annak kevésbé ajánlanám, de a bor összhangja nem igazán áll össze (különösen illatban). Meg én bírom a savakat is, de nehéz volt nekem is megbarátkoznom velük, annyira ridegek voltak néhol. (Az ár burgundiasan túlzó hangulatú: 28.000 Ft). 6+

 

Domaine de Montille Corton-Charlamagne Grand Cru 2013

Nagyon elegáns érlelés, édeskés púderrel, finom édes fűszerrel, ami izgalmas egyéniséggé teszi. Nagyon hosszú íz, csodás savakkal, melyek szinte követelik az osztrigát. Kifejezett a fanyarság itt is, de ebbe a borba szorult kedvesség is, szemben az előzővel. Nagy formátumú chardonnay, ez látszódott. Úgy szép, ahogy van, nincs mit magyarázni a bizonyítványon. Az est legdrágább tétele (40 000 Ft). Nem tudtam biztosra beazonosítani, melyik földrészről származhat (Burgundia, Chablis és Új-Zéland is átfutott az agyamon). 7

 

Domaines Leflaive Macon-Verzé 2014

Kissé ez is atipkius, bekerült a kakukktojás kalapba elsőre. Virágos, szép ásványos, púderes illat. Ízre mégis melegebb tapintású, húsosabb, hosszabb, egzotikusabb gyümölcsösséggel, van benne egy finomseprős vonal ízben, ami nagyon jól áll neki. Szép bor, de nem voltam benne azért teljesen biztos, hogy ez francia, inkább amolyan megérzés volt. Ár-érték arányban az egyik legjobbja a sornak (8820 Ft). 6+

 

Eagles Nest Viognier 2013 (Dél-Afrika, Constantia)

Elég bizarr, egyáltalán nem chardonnay-s illat: (elsőre gumi, redukció, amik kiszellőznek), aztán virágosság tódul belőle és árulja el némiképp kilétét, vegetális jegyekkel. Hm...a kakukktojás-lista második helyére kúszott be nálam. Szájban teljesen más formája van: szélesebb és hosszabb, de másképp, mint a korábbiak. Öblösebb, gömbölyűbb. Vagy Viognier vagy Chenin blanc lehet...vagy Chardonnay...hátra volt még egy bor... 6

 

Montes Reserva Chardonnay Central Valle Chile 2015

Esküdni mertem volna, hogy ez a vegetális, paprikás, bodzás illatú bor, csakis újvilági sauvignon lehet. Mint kiderült, a pirozin tréfált meg. Elegáns, újvilágias, részletgazdag, sok-sok gyümölccsel, szép komplexitással, szuperérett roppanó gyümölccsel, szerettem, szép...sauvignonnak, nem chardonnaynak. 6

 

Tanulságok, széljegyzetek:

  • A legfontosabb nyilván a kakukktojás. De azon túl a chardonnay nagy biztonsággal szinte mindig elárulja származási helyét: részben pont ettől sikeres a világban, hogy megvan ez a sikerélmény, melyet most én is átélhettem (oké-oké, 2-3 hibával..:)
  • Nyugat-Ausztrália könnyen megtréfálhatja az embert vakon, velem is ez történt. Mindenesetre a jövőben oda fogok figyelni a régió fehérboraira. Izgalmas.
  • Célszerű gyorsan, ütemesen haladni ilyen vakkóstolónál; sokkal szembetűnőbbek a különségek, ha nem ragadunk le.
  • Vakkóstolónál kell a második benyomás! Menjünk végig a borokon újra 1-1 szippantás és korty erejéig! Volt olyan bor, mely igazán csak másodszorra mutatta meg magát.
  • Melegedve erősödnek a különbségek orrban.
  • Viszont ne hagyjuk felmelegedni őket a korty miatt (fa, alkohol...).
  • Mintaszámtól függetlenül mondom: így kéne tesztelni minden értelmetlen borversenyen, rászánva az időt és az odafigyelést, igaz, hogy (több)egésznapos lenne a teszt, de csak így lehet fajtán belül stílusbeli különbségeket észrevenni.

 

X

Ripka Gergely

Tokaj a Tudományos Akadémián

9. MTA bora versenyen ismét Hegyalja tarolt

Tudjuk jól, hogy rengeteg a borverseny idehaza, nehéz köztük eligazodni, de kilenc év azért elég szép eredmény egy borverseny történetében is. Márpedig 2018-ban az Akadémia Bora borversenyt itt tart, repül az idő. De van ezen túlmenően is nemes gondolat ebben a versenyben. - Elegáns dolog, hogy komoly ez a többszáz éves intézmény külföldi tudós vendégeit akármilyen szupermarketes bor helyett olyan magyar borokkal szeretné megvendégelni, melyeket vakon is méltónak találnak erre a nemes küldetésre. A legtöbb kis borversenyen immár megszokott, hogy Tokaj Hegyalja uralja a mezőnyt. Új itt sincs a nap alatt: a legmagasabb pontszámú bort többnyire a desszertborok közt találjuk most is az MTA Borára nevezett közel 150 bor mezőnyében. Hét elején meg is kóstoltuk a díjazottak egy-egy jeles képviselőjét:

Tovább

Ripka Gergely

RizlingRovat: nemzetközi stílusgyakorlat

Rajnai futamok innen-onnan

Folytatjuk (számunkra biztosan) méltán nagy sikerű rajnai köreinket. Ebben a fordulóban egy kivételes nemzetközi merítésről folyik majd a szó, melyet Bernáth Józsi barátunk szervezett és többnyire állított is össze, persze segítettünk is neki ebben 1-2 palackkal (mondjuk én csak meginni/megírni). A rajnairól tudjuk, hogy sokfelé jól érzi magát a világban, ezért is hívjuk világfajtának, de arra azért nem gondoltam, hogy a szavazást követően az első háromban egy németül beszélő címke sem lesz majd…. A mi Józsink módszeres vakkóstoló szervező, ezért haladjunk csak szépen sorban (egy vak kör után vissza lehetett kérni a fejvakargatósabb darabokat újra, aztán 3 sorszámot kellett mondani mindenkinek):

Tovább

Ripka Gergely

Kékfrankost készítő borászoknak lehetőség

Svéd kereskedelmi kapcsolat

 

Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy egy svéd borimportőr cég magyar ökológiai gazdálkodásból származó Kékfrankos bort keres a Systembolaget tenderjéhez kapcsolódóan.

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését, vagy ajánlani tud termelőt, kérjük, forduljon bizalommal dr. Fáskerti Zitához:

 

 


Tel: +46 8 782 97 51

Mobil: +46 70 741 0511

E-mail Nagykövetség: mission.stockholm@mfa.gov.hu

E-mail Magán: zita.faskerti@mfa.gov.hu

Weboldal: https://stockholm.mfa.gov.hu/

 

 

Tovább

Ripka Gergely

Tekintélyes édességek a nagyvilágból vakon

Szemben a piaccal

Gyakran eltűnődöm, ha már ennyit írok Tokajról: vajon hányan ihattak az olvasók közül mondjuk az elmúlt hónapban édes bort...? De akárhol járunk a világ jelentős édesboros borvidékei közt, így vagy úgy a felszín alatt ott kísérti a pincéket korunk, a mai piaci trend anomáliája: nagyon magas árszínvonalon is sokféle édes bor készül, de mégsincs igazán kereslet rájuk. Elképesztő tradíciók, hihetetlen izgalmas (és drága) technológiák nyomán kerülnek a boltok polcaira, de a többség mégsem kíváncsi rá. A cukor kommersz ellenség, fehér méreg kategóriába került párszáz év leforgása alatt. Azt szoktam viszont mondani, nyilván főként Tokaj kapcsán, hogy ezek a borok tipikusan azok, melyeket meg kell érteni, melyekhez kicsit meg kell érni. Egyszerűen más tudatállapotot követel tőlünk és ebben nem demokratikusak. Ám ha egyszer becsípődik egy tokajinak az íze vagy egy téli estén van szerencsénk egy igazán komoly portóihoz, akkor biztosan nem felejtjük el az ízét soha többé. Ilyet azért a technológiai borok nagytöbbsége nem tud: meddig emlékszünk egy ezer forintos bornak az illatára, zamatára? Talán percekig, egy-két napig? Tokaj, Mosel, Rheingau, Sherry, Sauternes sok száz éve ejti rabul az értő közönséget, rang jelentett fogyasztásuk. Márpedig érteni valamit, érteni valamihez, az önmagában olyan kincs, ami ranggal, intellektussal jár.

Tovább
Tokaj aranya, melyet az alkimisták is kerestek

Ripka Gergely

Tovább