x

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Chateau Cloche

Erősödő harangszó Szerencsen

Igaz, a Domaine Gróf Zichy vagy a Chateau Doktor Kovács Grand Cru arcpirító névválasztásokat lehetetlen überelni. De a Chateau Cloche név hát....hasonlóan nehéz ügy (akármilyen célpiacra is szánják a szerencsi bort), és valahogy így is indult az ismerkedésem a szerencsi pincével valamikor néhány éve a várban megtartott - tudjukmelyik - nagyszabású boros eseményen. Ott és akkor a borok nem győztek meg, nem tűntek tisztának és minden ízükben azt a letűnt kort idéztek bennem, melyet a mai Tokaj temetni igyekszik. A friss TokajKalauzban így hosszas lamentálás után eltekintettem tőlük. Aztán pár hónappal ezelőtt botlottam egy nem is olyan drága 2010-es aszújukba és egyáltalán nem bántam meg, hogy tettem vele egy próbát. Kellemes élményemen felbuzdúlva megkeresett a pince pesti kereskedője, a pincekulcs.hu és zárt ajtók mögött megmutatták nekem a pince három újdonsült borát, mely az ő állításuk szerint minden korábbi negatív élményemet kimossa majd az emlékezetemből. Hogy valóban így történt-e...? A tovább gomb után kiderül.

Egyéb iránt 5-6 hektáros szerencsi birtokról van szó, mádi (Betsek) és mezőzombori területekkel főleg. A harangtoronyról franciásan elnevezett, 2008 óta aktív pincéről még annyit, hogy egy Svédországban élő magyar, Bors Attila a tulajdonos, de a felelős borász, Ducsai István helyi. Ismerős felállás: a helyi és a nemzetközi ízlés találkozik tehát. Ennek mentén jelentős fejlesztések történtek 2011-ben, aztán 2013-tól immár hűtött erjesztéssel készülnek a borok. Csekély mentségül szolgál ez a képzavarszerű névválasztásra (innentől el is engedem) és a korábbi élményeimre vonatkozóan, de fontos, hogy én továbbra is lelkesen keresem az új belépőket, az értékteremtő és hitelt érdemlő szereplőket Tokaj-Hegyalján. (Hacsak nem csúsztatás volt részemről, januárban úgyis neki kéne állnom a friss TokajGuide-nak...a régi még rendelhető jobb oldalt a tokaji palackra kattintva).

Szóval akkor jöjjön három frissebb Cloche-tétel jegyzete:

 

Chateau Cloche Betsek Furmint 2015

Császárkörtés, jonathán almás illat, határozott hordó, ami ízben is markánsan visszakacsint. Krémes, de azért a korty végére élénk savú is, arányos, könnyed, sima felszínű furmint. Nem az én világom, és ez a bor kifejezetten nem az elegáns oldalát villantja fel a hordós furmintnak, noha a korábbi élményeimhez képest óriási az előrelépés tisztaságban a pince dűlős száraz boránál. 5

 

Chatau Cloche Ventus Betsek késői szüret 2013.•

Hopp, az ellentmondásos pincenév mögé még egy fantázianév is beférkőzik, holott a Betsek is több, mint elegendő értékmérő lehetne ennél a bornál is. Nagyjából fele részben hárs és fele részben furmint a bor. Elsőre, ami azonnal átüt mindent: a mádi tömörség. Eltéveszthetetlen szinte. Tömören édes illat, mely a hársat idézi inkább. Kukorica, kajszi, krumplicukor, méz, tisztán. Ízre hosszú, krémes és gazdag. És nálam ez a három dolog 90 pont körüli élményeknél szokott csak meglenni együtt. Magas a cukra, sok benne a tiszta, friss gyümölcs, és minden ízében kellően modern, freestyle késői szürettel van dolgunk. Kiváló (nemvárt) folytatás. Azt mondom, 2013 az elmúlt 10 év egyik legformabontóbb éve Tokajban (mint 1999 vagy 2006). Mostanra látszik igazán: hatalmas évjárat. 7

 

Chateau Cloche 6 puttonyos tokaji aszú 2012.••

...és még izgalmasabb, hogy évjárat(minőség) terén visszalépünk, de borban mégis előre. Illatra egészen egyedi egy aszúhoz mérten. Olyannyira, hogy fekete pohárból egyáltalán nem biztos, hogy aszút mondanék. 2012 nem volt egy nagy aszús évjárat (mint mondjuk 2013 vagy 2008). 
Almát, körtét és hecsedlit pörgettem ki belőle. A korty pedig krémes, hömpölgyő, rendkívül szép, meglepő szerkezeti gazdagsággal, ami pedig pont a nagyon meleg év koncentrált, beérett/túlérett és erősen töppedt karakteréből fakadhat. Szuper sav-cukor harmónia végig a végtelen kortyban. Óriási meglepetés mindkét édes bor. És igen...ebben a sorban is győz a cukor, a botritisz. Az idei év két nagy felfedezése ez a két édes tokaji. Váratlan nagyság. 8

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább