LEITZ//2015
Óraműpontos és precíz rizlingek
Bár óramárkának is jól hangozna a név, a Leitz család az írásos források szerint már 1744-ben is borkészítéssel foglalkozott. Johannes Leitz 1964-ben született, Rüdesheimben. Az ő nagyapja, Josef Leitz a második világháború után kezdte rendbehozni a részben lebombázott birtokot, fia Antonius 1966-ban halt meg, feleségére és a kis Johannesre egy virágboltot és a birtokot hagyván örökül. Johannes az 1985-ös évjárattal vette át a birtok vezetését. Nagy elánnal vetette bele magát a munkába, s neki köszönhető, hogy a Leitz mára Rajnaiban az egyik legkomolyabb referenciabirtok lett Svédországtól, Anglián át az USA-ig. A családi területeket alig pár hektárról 40 hektár fölé bővítette, hivatalosan 1999-ben került nevére a birtok és 2010-2013 között komoly technológiai fejlesztések is történtek a pincében. A rüdesheimi Schlossberg, Rottland vagy Kaisersteinfels mára Németország legelismertebb terroirjai lettek a Leitz rizlingek sikerei révén. Leitz ma összesen 9 termőhelyről készít bort és Tar Ferinek hála a kimagaslóan remek 2015-ös kiadásokat, újdonsült borbárjában, a Carpe Diemben meg is lehetett kóstolni egymás mellett:
Eins-Zwei-Dry 2015.
A sikeres alapbor története 2007-ben indult el. Löszös, agyagos területek adják a Leitz-belépőbort.
Hűvös, citrusos illat, köves jegyekkel. Alapvetően a többi borhoz képest inkább a primer gyümölcsökről szól: fehérekről, trópusiakról. Könnyed, citrusos, laza bor. Nem is túl hosszú. A végén határozottan, fanyaran lime-os, kissé talán kaparnak is a savak így szólóban. Így is tetszett nagyon, hibátlan, finom kompozíció. 5+
Rüdesheimer trocken 2015
Melegebb, puhább orrban, üledékes kövek és kréta illatával. Ízre húsosabb, van benne maradékcukor, de rajnainál én annak mindig örülök. A bevillanó édeskés szólamokkal együtt is remek az egyensúlya, mindvégig fókuszált. Mindeközben finom körtés jegyek és csiszolt savak teszik ellenállhatatlanná. 6
Kirchenpfad 2015.•
Löszös terület, Eibingen temploma felé. Nagyot lépünk felfelé: 163 m magasan, 18 fokos lejtésű dűlőben járunk. Citromfű és csupa primer gyümölcsös illat. Ízre a cukor és sav végtelen duettjében gyönyörködhetünk. Itt is kimondottan érezni a cukrot, de az egyensúly megint parades. Gyümölcsei inkább sárgák, savai hosszúak, vidámak, a szerkezet erőteljes, részletgazdag. 7
Magic Mountain 2015.•
Az illat még inkább édeskés és lefegyverző: gránátalma, jonathán, körte, mind pirosak és mosolygósak. Ízre aztán mégis szikárabb, fanyarabb világot tár elénk. Kimondottan virgonc, jellegzetesen rajnais savak adják a vázat. Mégis végtelenül elegáns, mindvégig precíz és pontos. Klasszikus Leitz. Kerekítve 7
Kaisersteinfels 2015.•
Vörös agyag és kvarcit (sok kővel). 275 méterrel ez a legmagasabb Leitz terület, 38 fokos lejtőszöggel. Alighanem itt lehet a legmelegebb érés idején, ami a borban is tettenérhető:
Édes trópusi gyümölcsöket hoz az aromatika, mangóval, ananásszal. Kerek a korty, elképesztően komplex gyümölcsösséggel, miközben kellően testes is (tán a legmelengetőbb tapintású mind között). Az egyensúly ismét hibátlan, nagyon elegáns és csiszolt felszínű bor. 7
Berg Roseneck 2015.••
160 méter magasan fekszik, a város felett, rózsákkal, ez a legmeredekebb lejtő: 62 fokos! Kvarc és kvarcit alkotja.
Nagyon egyedi és elegáns orrban. Friss, kristályosan tiszta rajnaibuké, melyben zöldalma dominál. Ízben a cukor érzetre kevesebb szerephez jut, a korty azonban mégis szélesebb, a bor szerkezetre magasabb. Jóval kiadósabb, tartalmasabb az előzőeknél, krétás jegyekkel, húsos textúrával. Nem kell elsietni a felbontását. Nagy kedvenc. 7+
Berg Rottland 2015.••
A Roseneck alja. 112 méteres magasság, 35 fokos lejtés, szürkés, löszös talajjal, közel a Rajnához és Rüdesheim belvárosához is.
Ismét metszően tiszta illat, cukrozott gyümölcsökkel, főleg édes fehér gyümölcsöket, citrusokat idéz. Ez is húsosabb, komplexebb, teltebb, bujább szövésű bor. Hosszú és ízgazdag összességet adnak a savak, a termőhely apró díszei és a komoly beltartalmi értékek. A lecsengés csontszáraz, citrusos, jólesően fanyar. Még sokáig fog érni ez is. 7+
Berg Schlossberg 2015.••
Csontos kvarcit, 176 méter magasság, 58 fokos lejtőszög (közel az Ehrenfels kastélyhoz, amit 1211-ben építettek).
Visszafogott, zárkózott illat. A Schlossberg külön világ a Leitz univerzumában is. Ízjegyei és aromái is némileg atipikusak és vannak áthallások sauvignon irányba. Nem nyílt még ki teljesen. Ízre elsőre mintha picit szénsavas lenne. Amiben igazán más, hogy közben vegetális, spárgás, húsos és nagyon hosszú. Ez a különc textúra és szerkezet (nem csak szokatlansága miatt) valahogy nekem mégsem ad az eddigiekhez képest többet (de például az érlelést biztosan különleges irányba viheti majd el és ez a bor mássá fog alakulni majd, mint az előzőek). Szárító, roppanó, friss, de szuperintegrált savak, melyekre barack és más fehér gyümölcsök vannak felfűzve, hosszan lecsengve a szájban. Csodás tisztaság marad utána. Nyugodtan érlelhetjük. 7+