x

Ripka Gergely

Bemutatkozik: SanzonTokaj

Egy új dallam szól Erdőbényén

Noha 2014-es évjáratával a szerencsésebbek már találkozhattak, a Sanzon Tokaj olyannyira nem hallatta hangját ezidáig, hogy a TokajGuide-okból kimaradt. Pár nappal ezelőtt végre alkalmam nyílt megismerni a kedves, szerény tulajdonost, Rácz Erikát, aki tulajdonképp egymaga irányítja a kis 2 hektáros birtokot. Az igényesen, modernül felszerelt pincében Péter Robi (Ábrahám), a Meszes, Rány, Nyakvágó-dűlőkben pedig Hotyek Zita, szőlész (btw. női-kádár) van segítségére. Erika Hegylján nőtt fel, de nem borászcsaládban; vállaltan a multik világából érkezett haza Bényére a sok utazgatást követően, örökségül maradt rá a 0.3 ha családi szőlő a Nyakvágóban. – Végül úgy döntött, nem adja el. A törékeny hölgy szemében megvan az érzékenység és a világ igazán csiszolt és elegáns boraira való fogékonyság (egyszerűség, természetesség, igényes dizájn, Stockinger hordók, néha csak tartályos érlelés adja az alaphangot a Sanzonnál). A 2014-es évjárat persze nem a legszerencsésebb felütés, de okosan tették, hogy kivártak még egy évet. Mostanáig.

A 2015-tel kiegészült száraz sor ígéretes tanulási folyamat kezdetét vetíti előre. A tokaji száraz bor nem könnyű műfaj ugyanis, „mindenkinek van róla véleménye”, de még mindig nem ismerjük igazán, s nem tudjuk, mihez kezdjünk vele. A Sanzonnak ezek az első izgalmas tapasztalatai:

 

Sanzon Tokaj Habzóbor (2014)

Elegáns felütés, mármint abban az értelemben, hogy szeretjük a buborékokat, melyek a száraz tokaji borok komorságát is képesek lehetnek vidámabb, fiatalosabb irányba elmozdítani. Hűvös karakter jellemzi orrban, zsályás, zöldalmás reflexekkel. Ízre lime-os, szikár savú. Igazi fanyar aperitif stílus, bonyolításoktól mentesen. 4

 

Sanzon Tokaj Blanc 2014

A birtokbor. Tisztán (hűtött)tartályos furmint. Kristálytisztán csillog az illat: virágos,  szellőzve pedig eltéveszthetetlenül birses, körtés. Ezeke a jegyek több borukban is feltűnnek és nekem tetszik ez a sok direkt gyümölcs a Sanzonnál. Egyenes vonalvezetés, friss és szikár ez a bor is. Ízben is a birs és a körte köszönnek vissza, penge savak kísérete mellett. Virgonc, cizellált, sós és csiszolt bor. 5+

 

Sanzon Tokaj Classic 2014

A Meszes és a Stockinger-hordó találkozása. Málnás, ribizlis jegyek is keverednek a már megismert birs és körte mellé. Sőt mintha némi késői szüretes mézes tea is megjelenne orrban, ami inkább édes tokajiak jellemző jegye. Az erőteljes savak szorításából ez a bor sem tud kimozdulni, sárgás gyümölcsök színezik. Kicsit rusztikusabb a blanc után, de nagyjából egy ligában játszanak. 5+ 

 

Sanzon Tokaj Classic 2015

Az évjáratot leszámítva a képlet ugyanaz, illetve ez Kádár Hungary hordóban érett. Mindebből adódhat az is, hogy a Classic-15 egy sokkal ismerősebb, megszokottabb oldalát villantja fel a fiatal furmintnak. Banán, trópusi jegyek: meleg évjárat buja illatossága (most még). Ízben is sokkal simább, lekerekedett élek. Jóval hosszabb, melegebb, kedvesebb és puhább bor. Klasszikus száraz tokaji ízvilág. Ígéretes. 6

 

Sanzon Tokaj Rány 2014

Friss még most is. Elég zárkózott, nehéz bármit is kipörgetni a pohárból. Savai pengék, kissé ismét metszőek, szikárak. Nagyon fiatalnak tűnik, mintha még nem fedte volna fel előttünk valódi arcát és összes titkát. Egyelőre 5+

 

Sanzon Tokaj Rány 2015

Ábrahám borok stílusjegyeit idézi. Cékla, káposztás tészta, picit fülledt és egyedi, jó értelembe vett garázsboros illat. Egész más, mint a korábbi borok: alkoholos, melegebb karakter. A korty közepén elég sűrű és komplex, szép egyensúly. Egész biztosan érni, változni fog még ez is. Érzem én, hogy ebben a borban történik a legtöbb dolog, az illat mégis kissé összezavart. 5+/6

 

Valamennyi bornak jót fog tenni a palackos érés, de már most nagyon tetszett a borok tisztasága, feszessége. Az első benyomások alapján minden megvan ebben a modern kis birtokban, hogy erős sztori legyen belőle hosszútávon. Magabiztos kezdés után kíváncsian várjuk a folytatást (és az édeseket)....

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább