x

Ripka Gergely

Vida-gyorsszemle

Sosem jártam még Vida Péternél. Sőt soha még csak nem is beszéltem vele. Olvastam róla, hogy nagytudású, nagy mesélőkedvvel megáldott borászember, aki egy időben nagyon népszerű volt, aztán (ahogy az egyébként a legtöbb sztárborásszal lenni szokott) kicsit kevesebb reflektorfényt kapott egy idő után. Idő közben jött egy év bortermelője díj is. Most mint kiderült a felszín alatt komoly szakmai és fejlesztési munka folyt, ezért volt viszonylag csendes a piaci jelenlét. A kereskedő jellemzően halkabb szóval szól a piac felé, de Vidáék élnek és jól vannak és a borokat is végre megismerhettem a készítőik, megálmodóik köreiben, ami igazán nagy élmény volt, tényleg. Vida Péter pedig valóban nagytudású, izgalmas borászfigurája hazánknak, akinek konkrét víziók vannak a fejében a borról, a magyar borról, a szekszárdi borról. Tudatosság és alázat van az idősebb és az ifjabb generációban is, és nagyon szépen kiegészítik egymást valahol a megfontolt tapasztaltság és a modern kortárs szemlélet metszéspontjában. Ezeket kóstoltuk a teraszon: 

Vida Kékfrankos 2015

Friss, arányos, finom, bonyolításoktól abszolút mentes alapvörös. Mindene a helyén, mindene annyi, amennyi. Amolyan borbárakba, bisztrókba kívánkozó belépőbor, mely azonban hűen közvetíti a fő üzenetét egy átgondoltan munkálkodó birtoknak. 5

 

Vida Öreg tőkék Kadarka 2015

Egy kilogrammra korlátozzák a tőkék önmagukat (1920-as években telepíthették a tőkéket). Vérbeli szekszárdi kadarka. Finom, tartalmas is hozzá, fűszeres. Kadarkában Szerkszárd újabban nagyon erős és kezd kiforrni valami igazán egyedi és elegáns irány a borászok közt. Lehet, hogy egyszer tényleg lesz valami igazán látványos és felismerhető jelenség belőle, akár nemzetközi porondon is... 5+

 

Vida Kékfrankos Hidapestre 2014

Klasszikus meggy és cseresznye illatban és ízben is, melyhez fajtát meghatározó savak társulnak. Nem érezni rajta a beteges év problémáit. Korrekt, finom darab így is. 5+

 

Vida Bikavér 2013

Kékfrankos, merlot, cabernet franc és kadarka együtt.

Fűszeres, szépen felismerhetően szekszárdias bor. Gyümölcsös, finom, kimondottan csábító, húsos, tartalmas vörösbor, ami egy bikavérnél nem annyira általános. Amolyan szekszárdi origo, nagyon szépen és magabiztosan prezentálva. 6

 

La Vida 2012

Fűszeres, mákos illat. Csodás tanninok, sok-sok fűszerrel feldíszítve a kortyban is. Hosszú íz, nagyszerű fahordóval keretezve. Fiatal, de nagy vörösbor, egy kiváló évből. Vidáék nagyon hisznek a merlot-ban. A Viráhegyen nemrég telepítettek egy igen szép és látványos fekvésben. Nekik elhiszem, hogy ez a fajta képes Magyarországon is villantani. 7

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább