x

Ripka Gergely

Vida-gyorsszemle

Sosem jártam még Vida Péternél. Sőt soha még csak nem is beszéltem vele. Olvastam róla, hogy nagytudású, nagy mesélőkedvvel megáldott borászember, aki egy időben nagyon népszerű volt, aztán (ahogy az egyébként a legtöbb sztárborásszal lenni szokott) kicsit kevesebb reflektorfényt kapott egy idő után. Idő közben jött egy év bortermelője díj is. Most mint kiderült a felszín alatt komoly szakmai és fejlesztési munka folyt, ezért volt viszonylag csendes a piaci jelenlét. A kereskedő jellemzően halkabb szóval szól a piac felé, de Vidáék élnek és jól vannak és a borokat is végre megismerhettem a készítőik, megálmodóik köreiben, ami igazán nagy élmény volt, tényleg. Vida Péter pedig valóban nagytudású, izgalmas borászfigurája hazánknak, akinek konkrét víziók vannak a fejében a borról, a magyar borról, a szekszárdi borról. Tudatosság és alázat van az idősebb és az ifjabb generációban is, és nagyon szépen kiegészítik egymást valahol a megfontolt tapasztaltság és a modern kortárs szemlélet metszéspontjában. Ezeket kóstoltuk a teraszon: 

Vida Kékfrankos 2015

Friss, arányos, finom, bonyolításoktól abszolút mentes alapvörös. Mindene a helyén, mindene annyi, amennyi. Amolyan borbárakba, bisztrókba kívánkozó belépőbor, mely azonban hűen közvetíti a fő üzenetét egy átgondoltan munkálkodó birtoknak. 5

 

Vida Öreg tőkék Kadarka 2015

Egy kilogrammra korlátozzák a tőkék önmagukat (1920-as években telepíthették a tőkéket). Vérbeli szekszárdi kadarka. Finom, tartalmas is hozzá, fűszeres. Kadarkában Szerkszárd újabban nagyon erős és kezd kiforrni valami igazán egyedi és elegáns irány a borászok közt. Lehet, hogy egyszer tényleg lesz valami igazán látványos és felismerhető jelenség belőle, akár nemzetközi porondon is... 5+

 

Vida Kékfrankos Hidapestre 2014

Klasszikus meggy és cseresznye illatban és ízben is, melyhez fajtát meghatározó savak társulnak. Nem érezni rajta a beteges év problémáit. Korrekt, finom darab így is. 5+

 

Vida Bikavér 2013

Kékfrankos, merlot, cabernet franc és kadarka együtt.

Fűszeres, szépen felismerhetően szekszárdias bor. Gyümölcsös, finom, kimondottan csábító, húsos, tartalmas vörösbor, ami egy bikavérnél nem annyira általános. Amolyan szekszárdi origo, nagyon szépen és magabiztosan prezentálva. 6

 

La Vida 2012

Fűszeres, mákos illat. Csodás tanninok, sok-sok fűszerrel feldíszítve a kortyban is. Hosszú íz, nagyszerű fahordóval keretezve. Fiatal, de nagy vörösbor, egy kiváló évből. Vidáék nagyon hisznek a merlot-ban. A Viráhegyen nemrég telepítettek egy igen szép és látványos fekvésben. Nekik elhiszem, hogy ez a fajta képes Magyarországon is villantani. 7

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább