Lajvér-gyorsszemle (2o16)
Hajdani kollégámat kell idéznem a névválasztás kapcsán, aki már évekkel ezelőtt helyes meglátással élt: ha létezik márkanév, ami abszolút nem cseng piacosan, akkor a Lajvér alighanem pontosan ilyen. Nem fogok itt etimológiai mélységekig lemenni, de igazat kell adnom, nevezték volna inkább villa szandálnak vagy sóskának.... Annyi mindenesetre biztos, hogy egy helyi patakról kapta a nevét. Szuper. Az is biztos, hogy a Lajvér (brrrr) egyébként egy rendkívül komoly beruházás eredménye. Hatalmas feldolgozó, sokszintes érlelőtérben folytatódva emeletekkel a mélyben, szép modern, panorámás irodák. Mindez elszigetelve a borvidék közismert pincesoraitól. Amolyan impozáns Szeleshát-sztori, csak még vaskosabb még látványosabb végeredménnyel. Aki itt most azt várja, hogy jó zsurnaliszta módjára lejegyzeteltem az összes számadatot és palackszámokat, meg tárolókapacitást fogok visszamondani, az sajnos téved. Területre a 25 ha rémlik, de ebben sem vagyok biztos csak van egy ilyen szám a jegyzeteim környékén. (Szörnyű, mennyire antiújságíró alkat vagyok, nem?)
A szortiment szerteágazó, a „minden fogyasztót igyekszünk kielégíteni” jelszó jegyében készül itt könnyű reduktív fehértől a nagy vörösig sokminden:
Lajvér Menoire Rosé 2016
Intenzív tutti-frutti illat, a klasszikus primőr buké. Gyümis a korty is, nagyon durván itatja magát. Természetesen nem a mélységek kereséséről szól, de ideig-óráig elszórakoztatja az embert, és erre is készült. 4+
Lajvér Cuvée Blanc 2015
Sauvignon blanc és cserszegi. Szotyis, enyhén tompa illat, nem ilyen szokott lenni (pár hónapja kóstoltam és ennél azért egy fél fokkal ugyan, de karakteresebb volt akkor...).
Lajvér Bikavér 2014
Piros bogyósok, fűszerek elevenednek meg orrban. Korrekt technológiai vörösbor ez is. Tartalmas, telt, sokrétű is, jó sok hordóval, de kellőképpen izgalmas is tud lenni közben. Innen kéne indulni a bikavérnek. 5+
Lajvér Kékfrankos válogatás 2015
Mennyivel más egy forró év kékfrankosa. Főtt gyümölcsök, kompótos illatok. Ízre szuper savak, újhordó, melegség árasztja el az embert. A hordó lehetne kicsit moderáltabb is, de nyilván megvannak a műfaj rajongói. A végén jön aztán a tannin, a sav és a súlyos lezárás. Nem mondom egyensúlytalannak, de némi eleganciát elbírna a bor azért. 5
Lajvér Bikavér 2012
Beérett bor: szép meleg hangulatú, édeskés bukéval. Tüzes, húsos, meleg a korty is, szuper savakkal. 2012 kétségtelenül meggyőző év volt Szekszárdon. Finom, rétegzett és nagyon hosszú bor, amiben ez a kis meleg érintés tetszik a leginkább. Nagyon szép munka. 6+
Lajvér Cabernet Sauvignon 2012
Tejszínes, koncentrált, nagyvörösboros illat. Szuperérett a tannin, nagyon finom cabernet, optimális érettségű szőlővel és optimális állapotú borral. Komplett az egész, letisztult, minden a helyén, nem túloz a hordó sem. Nincs mit magyarázni rajta, ez a bor meglepően remek, noha egyre kevésbé hiszek a magyar cabernet-ben, néha meglepődök. 7