x

Ripka Gergely

Pezsgők a Kakasban

Finom buborékok nyomában Tokajtól a Cristalig...

Immár hagyománnyá vált, hogy minden augusztus elején összejön egy szakmai-baráti társaság borászokkal, szakmabeliekkel (zömmel Hegyaljáról, Etyekről és a Mátrából) és együtt kóstolunk, beszélgetünk, adott tematika mentén. Az egész napos habkönnyű kis program Demeter Zoltán Kakas-dűlős teraszán kerül megrendezésre 4. éve és ha már a pezsgő központi kérdés a szóban forgó tokaji birtok mindennapjaiban, így idén az „elegáns buborék” került fókuszba. Hoztak tokajit (furmintot, hársat is), proseccot, trentoit, cavat és természetesen a champagne-i extázis és rácsodálkozás sem maradhatott el. A pezsgőkről és készítőikről Márkus Gyuri (szakértő) és Hantos Laci (kereskedő) mesélt. A jó hangulatú kóstoló tanulságai és jegyzetei:

Demeter Zoltán Pezsgő 2013

Teljes egészében a rátkai Újhegy furmintja. Amolyan kristályvízre hajazó neutrális illat, halvány oxidált jelleggel. Szellőzve cukrozott gyümölcsök tűnnek fel, brióssal. Meglepően zamatos, édes íz, mintha sokkal több cukor lenne benne, mint a korábbi zero dosage kiadásokban, és valóban: 11 g/l. A szén-dioxidot viszont sajnos csak nyomokban érezni, (kitöltés után percekkel már) gyakorlatilag csendesboros jellege van, pláne ha a világ bármely elismert pezsgőjéhez hasonlítom (Ne hasonlítsam? Oké.) 5+

 

Kikelet Hárslevelű pezsgő 2013

Sokkal intenzívebb habzás. Az illat is kifejezőbb, hársas, felismerhetően stephanie-s, sárga gyümölcsös. Az íze kicsit zilált, rendezetlen benyomást kelt. Itt is megvan egyfajta „laposabb” csendesboros hangulat, de legalább a savak valamivel határozottabbak. 5+

 

Kreinbacher Prestige Brut

Érezni ennek az illatában is némi oxidációt (ne lepődjünk meg ezen pezsgők esetében, nagyon sok időt töltenek palackban, úgy hogy az alapbor sokkal vékonyabb, mint a nagy csendesborok esetében...pont emiatt óriási művészet a jó pezsgő elkészítése). Ízre azonban végre egy szép, elegáns, pezsgő-szerkezetű ital: emelkedett, elegáns, finom, jó egyensúlyú, finom cukor és van stílusa, mindenekelőtt moderált pezsgése is! Szóval ez végre valóban pezsgő hangulatot áraszt. 6

 

Királyudvar Henye Pezsgő 2012

Klasszikus nem pezsgős év: forró, aszályos, savhiányos évjárat. Ennek megfelelően nagyon erőteljes oxidáció kezdte ki az egész bort. Kesernyés és édeskés ízek birkóznak benne, rendezetlen összképpel...4

 

Ca'Salina Prosecco

Murcis, illatban, megjelenésben (zavaros a kép, opálos) és bizony ízben is bizonytalan. Kifejezetten kesernyés, rövid, van egy játékos, kedves zamatossága, könnyedsége, de azért ezt a műfajt pont a makulátlan tisztaságáért, légiességéért kedvelem (legalábbis én). 3-4

 

Ferrari – Perlé Brut Trento 2006

Elegáns, finom, precíz, csiszolt pezsgő, igazán profi munka. Már az illat részletei, gazdagsága lenyűgöz. Ízben abszolút a világ elismert pezsgős stílusjegyeit hordozza magán. Bármikor szívesen innám és ráadásul eredeti, egyedi is. Remek buborékozás, kiváló textúra, kitűnő egyensúly és ízvilág. Mindenki elégedetten kacsintott össze. 6+

 

Eudald Massana Noya – Cava Reserve Brut Nature

Fáradt illat, gumis jelleggel. Az íz is egyértelműen túl van a csúcson (bár nekem Cava-k esetében nagyon sokszor van ilyen érzésem, ez lehet, hogy az én hibám). Egyszerre alkoholos és cukros ízek, egyensúlyi problémák és érettségbeli problémák mutatkoznak. 4

 

Delamotte Brut Champagne

A Delamotte-nak mindig a törékeny kecsessége és kedvessége vesz le a lábamról. Pont így volt ez most is. Tiszta Champagne illat: briós és sok-sok virág. Krémes, finom, tökéletes egyensúlyú és zamatú pezsgő, noha Stéphanie-nak is igaza volt abban, hogy ez valójában egy laza belépőszintnek felel meg, az igazi mélységeket ne itt keresgéljük. Becsúszással 7

 

Charles Heidsieck Brut Reserve

10-20 éves reserve borok alkotják 40 %-ban. A Charles Heidsieck 350-400 ezer palackot készít évente, amivel inkább kicsi-közepes méretű birtoknak minősül a borvidékén. Finom illat, tiszta kenyérhéj, toast. Ízben rendkívüli mélység. Finom ívek, hosszúság, rágható tartalom, de úgy hogy mégsem nehezül el. Nem véletlen, hogy alap brut champagne-ok közt mindig ez a világbajnok. 7+

 

Moet Chandon 2004 (Magnum)

Több más évjárattal együtt kóstoltam már pár éve egy masterclasson. Most is kiváló formában volt magnumból kóstolva. Egészen hihetetlen, hogy ezek a pezsgők 12 év után is ennyire élnek. „A kéntartalom játéka ez” – mondá Márkus Gyuri. Széna, fiatalos illat. Tele üde, friss, citrusos, gyümölcsös jeggyel, eleganciával. Kortalan egyensúly és szépség. Kifinomult, pontos, felismerhető reduktív stílussal. Ebből a magnumból is látszott, hogy ez a palackméret egyáltalán nem viseli meg annyira hosszú távon a pezsgőket, mint a sztenderd palack. Professzionális munka Champagne legnagyobb, mégis egyik legpatinásabb szereplőjétől. 8

 

Larmandier-Bernier Vieille Vigne de Cramant 2007

Oxidált hangulat ismét, toastos, karamelles illatok. Erős és nagy buborékok ízben, elég sok cukrot érezni benne, súlyos, hosszú ízű pezsgő, mely kissé nehézkes benyomást kelt összességében, de nagysága előtt azért meg tudok hajolni így is. 6+

 

Pol Roger Blanc de Blancs 2008.

A Pol Roger 1.6-1.7 millió palack pezsgőt készít évente. Amellett, hogy Churchill egyik kedvence volt, a mai napig az egyik legkiforrottabb, legmagabiztosabb, legszebb champagne-stílus is hozzájuk kötődik a fejemben. Virágos, briósos illat. Érezhetően nagy formában van. Erősek a buborékok, a savak pedig viszonylag nyersek, de talán ez a leghihetetlenebb, hogy ennyi idő után is mennyire vitális egy 2008-as pezsgő. A dosage 8 g/l, pont ideális. 7+

 

Cristal 2006.

Tiszta illat, makulátlan és nagyon is élő bor. Megdöbbentő mélységek és szerkezeti gazdagság. Ahogy az ember kortyolja, újabb és újabb rétegei tárulnak fel, amit egy buborékos italtól soha nem várnék. Azt szoktam elmondani laikusok számára is és ez örökérvényűnek tűnik: amíg az ember nem kóstol végig egy ilyen pezsgősort a végén egy hasonló nagyágyúval, addig túlárazott, indokolatlan bohóckodásnak tűnhet ez az egész Champagne-sztori (Dom Perignonostul, Cristalostul, James Bondos bohóckodástul, mindenestül). A történelmiség, a hihetelen szakmaiság, precizitás azonban nagyon finom különbségeket érlelt ki pezsgő és pezsgő között, amit először tanulni kell, aztán megérteni, végül rácsodálkozni. A részletek. - Melyek Champagne-nál nálam kivétel nélkül 7 pontig elérnek. Kevés dolognál érzi igazán egyértelműen az ember, hogy „ez igen, ez itt most A Világ Legjobbja”. A Cristal kompex csillogása közben valami ilyesmi történik meg velünk. - Ha készen állunk rá (de csak akkor). 10

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább